Iran kakvog nema na CNN

Iran nije zaostao niti je u kamenom dobu, ali je činjenica da ga vode vjerski poglavari i fanatici.

Kako ste se samo lepo nalupali:

1) Ne da je u kamenom dobu, nego su tek otkrili vatru u odnosu na ceo svet. Vec sam rekla da Iran nije samo Teheran, Dizin, Bandar Abas, Tabriz, Siraz, Mashad, Ahvaz. To su veci gradovi. Idite u Yazd, Beludzistan, Azerbejdzan (provinciju), Kurdistan, itd. Tamo se vidi pravi zivot ljudi, koji sastavljaju kraj sa krajem, a oblast Korasan. Da ne pricam, tamo ljdui nisu videli televizor. Ne znam da li znate da u Beludzistanu, u oblastima koje se granice sa Afganistanom i pakistanom je propisan zakon (srecom, ako se srecom moze nazvati lokalni), po kome muz treba da bije zenu najmanje tri puta nedeljno. To nije Beograd od dva miliona stanovnika, pa da se ne zna ko sta radi. Ako ne istuces zenu, prijavi te komsija, pa dobijes i ti i zena. Ti zato sto ne postujes zakon, a ona jer te nije prijavila.

2)Iran ima nafte dovoljno za svoje potrebe. Vecinom je pucanj u prazno, kada oni nesto prete sa naftom, a ono malo nafte sto izvoze izvoze u Rusiju, pa se Rusija busa sa "enormnim" kolicinama nafte.

@ : Cime se bavis? 3) Bavim se pevanjem i nekim drugim stvarima. O tome mozemo da razglabamo na pp.

Ne znam da li je normalno da jedno bice celog zivota pati, jer je zensko.
Ne znam zasto su se svi bunili kada je Hitler ubijao Jevreje. Zasto su njega drzave saveznice terale da prestane tu svoju praksu? Zasto su mu se mesale u njegov nacin zivota?

A zasto se niko ne umesa kada Jevreji doslovce satiru Palestince? Napravili su pravi sport, neku vrstu safarija od toga. Da u Iranu postoji progoni na nacionalnoj osnovi i da su zrtve Jevreji...znalo bi se, uopste ne sumnjam u to. Sta Iranci rade sa svojim zenama, i sta zene dozvoljavaju da se sa njima radi, to je vec druga stvar. Ja nekako ne mogu da zamislim porodicu (muz i zena) koja principijalno funkcionise na bazi ugnjetavanja... onda bi bili Marsovci a ne ljudi, stvarno mislis da su totalno operisani od ljubavi i postovanja?

Kako ste se samo lepo nalupali:

1) Ne da je u kamenom dobu, nego su tek otkrili vatru u odnosu na ceo svet. Vec sam rekla da Iran nije samo Teheran, Dizin, Bandar Abas, Tabriz, Siraz, Mashad, Ahvaz. To su veci gradovi. Idite u Yazd, Beludzistan, Azerbejdzan (provinciju), Kurdistan, itd. Tamo se vidi pravi zivot ljudi, koji sastavljaju kraj sa krajem, a oblast Korasan. Da ne pricam, tamo ljdui nisu videli televizor. Ne znam da li znate da u Beludzistanu, u oblastima koje se granice sa Afganistanom i pakistanom je propisan zakon (srecom, ako se srecom moze nazvati lokalni), po kome muz treba da bije zenu najmanje tri puta nedeljno. To nije Beograd od dva miliona stanovnika, pa da se ne zna ko sta radi. Ako ne istuces zenu, prijavi te komsija, pa dobijes i ti i zena. Ti zato sto ne postujes zakon, a ona jer te nije prijavila.

2)Iran ima nafte dovoljno za svoje potrebe. Vecinom je pucanj u prazno, kada oni nesto prete sa naftom, a ono malo nafte sto izvoze izvoze u Rusiju, pa se Rusija busa sa "enormnim" kolicinama nafte.

@ : Cime se bavis? 3) Bavim se pevanjem i nekim drugim stvarima. O tome mozemo da razglabamo na pp.

Koka, šta ti mantraš? Ti neka Jevrejka pa si tako ogorčena na njih?

Da odemo u provinciju da vidimo "pravi" Iran? Po čemu je taj provincijski Iran "praviji" nego onaj u gradovima? Otiđi ti u srpske vukoyebine ( i u bosanske, bugarske, rumunske, moldavske...) pa ćeš tamo naći ne samo marisanje žena, nego i incest, nepismenost, i još mnogo toga poražavajućeg.

Iran je drugi u svijetu u zalihama i nafte i gasa, te drugi OPEC-ov izvoznik, neće biti baš da samo u Rusiju izvoze.

Nisu vidjeli tv? :lol: Prije će biti da ti previše gledaš tv.

Ne znam da li je normalno da jedno bice celog zivota pati, jer je zensko.
Ne znam zasto su se svi bunili kada je Hitler ubijao Jevreje. Zasto su njega drzave saveznice terale da prestane tu svoju praksu? Zasto su mu se mesale u njegov nacin zivota?

BTW (ovo ne mogu da precutim) Hilter je samo potsetio Jevreje da mozda i nisu bas tako bozanski narod ko sto su umislili ;)
Citala bibliju?
P.S. moram da se ogradim: nikako ne podrzavam genocid nad Jevrejima u Nemackoj 1938-1945 (samo za zapisnik)

Poslednja izmena:

Eto, sada znas. ;) Svakog dana nesto novo naucis.

Pa, ne znam, mozda pistoljem, puskom, golim rukama ili posto kod njih postoji smrtna kazna vesanjem, tako. Upotrebi svoju mastu.

Vrlo neverovatno mi deluje tvoja prica. Ne moze tek tako neki stranac ( u ovom slucaju, ti ) da se ubije na granici. Pa, imas svoje ime, prezime, maticni broj...bez obzira sto si imala sa sobom izraelski pasosh, tesko da bi se odlucili da te, tek tako ubiju. Mozda da te uhapse, utamnice i ispituju, pa te kasnije daju u neku razmenu, kako to vec ide, ali da te ubiju, mislim da nisu imali namere i da preterujes. J bg, u strahu su velike oci;)

I, btw, sta si ti trazila u Iranu cak tri puta, ako si vec na smrt bila preplasena da se da te optuze za terorizam i smaknu kad si prvi put ulazila? Zar ti taj jedan obilazak zemlje nije bio dovoljan za "ociglednu nastavu" u prirodi i edukovanje o iranskoj kulturi i civilizaciji?:?:

iran_teens_dead.jpg

ja gledo pre neki dan neku reportazu o izvrsenju smrtne kazne. Na kraju price (da ne gnjavim) proizilazi da je najhumaniji nacin izvrsenja smrtne kazne zapravo (zaboravio sam kako se zove pojava) supstitucija kiseonika azotom, osudjeni umire u sekundama a pre gubitka svesti dolazi do pojave prave euforije, takoreci umire sretan. Na II mestu je vesanje, smrt nastaje u delicu sekunde, podrazumeva propadanje osudjenog kroz otvor na podu tako da dodje do loma vratnog prsljena (problemi nastaju oko preracunavanja potrebne duzine konoca da ne dodje do otkidanja glave a da se osudjeni sigurno usmrti bez gusenja). Na predzadnjem mestu je gasna komora, da bi usmrcivanje bilo kratkotrajno zahteva kooperaciju osudjenog, tj. da svesno i duboko udise otrovni gas. Na zadnjem mestu, najnehumanije sto se moze zamisliti, sa neverovatnim pratecim efektima, sto ce reci ne zna se kolko ce da traje al ce da pustamo struju dok ne crkne, je elektricna istolica. Pitanje: koja drzava, kolevka demokratije i slobode jos uvek primenjuje elektricnu stolicu?

Poslednja izmena:
pa i to je iran, mislim - klinci na veshalima.
Nije lepo da stavljas samo slike lepih zgrada i zena sa reklamnih panoa!

Jeste, i takve slike najcesce obilaze svet kada se prica o Iranu u zapadnim medijima. Cinjenica je da u Iranu nije ukinuta smrtna kazna, ali nije ukinuta ni u Americi, pa, nisam primetio da se svako malo prikazuju na snimcima tih istih medija scene egzekucije, kad se o Americi prica. Inace naslov teme je "Iran kakvog nema na CNN".

Jeste, i takve slike najcesce obilaze svet kada se prica o Iranu u zapadnim medijima. Cinjenica je da u Iranu nije ukinuta smrtna kazna, ali nije ukinuta ni u Americi, pa, nisam primetio da se svako malo prikazuju na snimcima tih istih medija scene egzekucije, kad se o Americi prica. Inace naslov teme je "Iran kakvog nema na CNN".

nije u americi ukinuta smrtna kazna, ali sumnjam da tamo veshaju decu, i da kasape ljude *kao po sherijatu za svaku glupost!

Sve dok je takvog zakona u Iranu, ne mozemo da prichamo u slobodama.

Jedna losha slika ce uvek zaseniti milion lepih. i Amerikanci danas imaju negativni publicitet shirom sveta, zbog slika muchenja, gvantanama i slichnih stvari. Ceo svet je slavio kad je otishao Bush - koga su proglasili za najgoreg lidera!

nije u americi ukinuta smrtna kazna, ali sumnjam da tamo veshaju decu, i da kasape ljude *kao po sherijatu za svaku glupost!

Jedna losha slika ce uvek zaseniti milion lepih. i Amerikanci danas imaju negativni publicitet shirom sveta, zbog slika muchenja, gvantanama i slichnih stvari. Ceo svet je slavio kad je otishao Bush - koga su proglasili za najgoreg lidera!

ne vesaju decu, samo ih osudjuju na smrt, i na miru sacekaju da postanu punoletni. Stvarno ne znam koliko humanije je provesti zivot (iz perspektive nekog ko je maloletan uhapsen i osudjen na smrt) u celiji da bi, makar to bilo i 10 godina kasnije bio ipak ubijen. i uopste ne vesaju nikog, nego ih prze na stolici. A kasda su jednog tipa upitali zasto ne koriste neki humaniji nacin ..mirno je rekao da treba da boli. Sastavi deo vec pomenute reportaze, stavrno mi je zao sto nisam zapamtio imena i funkcije aktera reportaze, u svakom slucaju zvanicnici pravosudja.

Poslednja izmena:

A on je bio super.

@Titus: Bila sam turistkinja. Tebi to ne izgleda tako, jer si putovao na letovanja u paket aranzmanima u prtljagu sa majicama, parizerom i cajnom kobasicom.
Persijska kultura je prebogata kultura. Postoji gomila gradjevina, dokumenata, arheoloskih nalazista, imas i ski centre, plaze, luksuzne hotele, koji su za tebe pokazatalj razvoja jednog drustva.

@Zapadni susjed: Najbolje je da odes u neki Hilton, npr. u Ugandi i vidis, kako je ona vrhunski razvijena ili u Botsvani. Tamo je inace visok standard, jer izvoze dijamante i svi super zive (koji ne umiru od side, jer je ima vise od 60% stanovnika).

Da u Iranu postoji progoni na nacionalnoj osnovi i da su zrtve Jevreji...znalo bi se, uopste ne sumnjam u to.

Nema progona na nacionalnoj osnovi kad su ocistili zemlju. Njima nije bitna nacionalna pripadnost, vec verska. Ti nemas osnovnu percepciju o svetu oko sebe. Da li ti znas, da postoje hriscanska sela u Iranu, oni su Nestorijanci, otcepili su se u trecem, cetvrtom veku, koja su opasana ogromnim zidovima i naoruzana do zuba, da se brane od napada muslimana gotovo svakodnevno. Vekovima, a posebno posle 79. godine?

Nema progona na nacionalnoj osnovi kad su ocistili zemlju. Njima nije bitna nacionalna pripadnost, vec verska. Ti nemas osnovnu percepciju o svetu oko sebe. Da li ti znas, da postoje hriscanska sela u Iranu, oni su Nestorijanci, otcepili su se u trecem, cetvrtom veku, koja su opasana ogromnim zidovima i naoruzana do zuba, da se brane od napada muslimana gotovo svakodnevno. Vekovima, a posebno posle 79. godine?

Da su kod nas, npr. na Kosovu, resili bi to Albanci ocas posla. Ovako, ako odolevaju vec koju hiljadu ipo godinica rekao bih da je taj progon prilicno niskog intenziteta, pogotovo ukoliko smeju da zadrze naoruzanje

Poslednja izmena:
Pa ako je ta zemlja stavrno tako divljacna, ne mogu se ni ocekivati neki savrseni medjuplemenski i medjunacionalni odnosi...nazalost planeta je puna takvih drzava, pogledaj samo Afriku, pogotovo gde muslimanska plemena (u nekim slucajevima) dominiraju. Svet nazalost nije savrsen, pitanje je samo koliko smemo uopste na nekog da uticemo i naravno na koji nacin.
Pitanje je zasto CNN uopste pravi reportaze o Iranu? Koji je cilj svega toga...iskreno verujem da nema mnogo zajednickog sa brigom o gradjanima, narodima, plemenima ili sta god vec Irana nego je cilj sasvim drugi, stono bi se reklo " ne laje kera radi sela, nego rad sebe" :D

ovo na vesalima nisu deca,vec punoletani!!!

nasuprot tome,u americi je u dosta drzava zakonom dozvoljeno kaznjavanje i izvrsenje smrtne kazne nad maloletnikom. tako da....

Pa ako je ta zemlja stavrno tako divljacna, ne mogu se ni ocekivati neki savrseni medjuplemenski i medjunacionalni odnosi...nazalost planeta je puna takvih drzava, pogledaj samo Afriku, pogotovo gde muslimanska plemena (u nekim slucajevima) dominiraju. Svet nazalost nije savrsen, pitanje je samo koliko smemo uopste na nekog da uticemo i naravno na koji nacin.
Pitanje je zasto CNN uopste pravi reportaze o Iranu? Koji je cilj svega toga...iskreno verujem da nema mnogo zajednickog sa brigom o gradjanima, narodima, plemenima ili sta god vec Irana nego je cilj sasvim drugi, stono bi se reklo " ne laje kera radi sela, nego rad sebe" :D

Iran je jako aktuelna tema u americkom drustvu, odn. politici, ljudi bi trebalo da dobiju informacije od nekog. Ko je brzi, taj brze i napravi reportazu. Mi znamo za CNN, a postoji jos hiljade drugih, manjih kuca u Americi, koje emituju program i pri tom prav ereportaze o svemu i svacemu.
Niko nece citirati neke dnevne novine iz nekog malog grada u Srbiji sa tirazom od 1000 primeraka, vec neki list koji prelazi 100 hiljada. Tako i ti mislis da se ljudi u Americi informisu samo preko CNN - a. To sto kod nas postoje dvoje novina i dve tv stanice, koje oblikuju zivot i kulturu, ne znaci da je tako svuda u svetu.

Back