iq - stvar prošlosti?

poslednja dva stiha ili uputstva su u redu.
suzdrži svoj egoizam i budi jednostavan. to je nešto što može da se jednako uspešno primenjuje i u sadašnjem trenutku.
svi ostali saveti uz dužno poštovanje su odraz onoga vremena kada su pisani pa su na današnji trenutak jednostavno neprimenjivi

kako da grliš praizvor kad moraš da rintaš da nahraniš porodicu? Lako je njemu on je nestao u pustinji i mogo je da grli šta je hteo u zavisnosti od toga na kakve biljke je nailazio usput:lol:

Nisam siguran da je to 'uputstvo' za sve ljude, ne znam.
Možda za one posvećene koje najviše zanima duhovnost, neka krajnja istina, da tako napišem.
Ali ne znam.
To pišem, jer ima i ovo:

“Kada najviši čovek čuje o Taou
on marljivo vežba.
Kada osrednji čovek čuje o Taou
on malo vežba.
Kada najniži čovek čuje o Taou
on se glasno smeje.

Ako se takav ne bi smejao,
Tao ne bi bio Tao.“

Lao Ce

iq testovi mere beskorisno znanje?

Ne nužno svi, ali većina meri ljudsku kognitivnu sposobnost u skladu sa dostizanjem cilja. Nazovimo to ''inteligencijom'' :lol:

Na koji način osoba razume faktore fokusa u prostoru i vremenu je ono što se najviše karakteriše kao vid ''inteligencije'', a počinje od radoznalosti u odnosu na potencijal kognicije koji služi da se osoba kritički postavi prema problemu koji se mora rešiti u vremenskom roku.
Iz tog razloga IQ test uopšte nije skrojen po svačijim merilima već samo za ljude koji poseduju izvanrednu kogniciju i želju da uspeju u dostizanju cilja. Može se reći, čak, da je IQ test u stvari test logičke povezanosti između kognicije i dostizanja cilja pre nego li inteligencije.
Skrojen je na veoma tipičnim i logičkim podudarnostima u kojoj se većina svodi na pronalaženje problema, odnosno potencira rešavanje problema. Problemi, ako se mogu tako nazvati za bilo koju osobu, se više ogledaju u pokušavanjima shvatanja tako arhaičnog sistema merenja ljudske inteligencije, pre nego li u pronalaženju trouglića i kvadratića u sferi opipljivog i vizuelnog. Test ''meri'' upotrebu radoznalosti u skladu sa kognicijom čoveka kao i dolaženjem do cilja, pri tome koristeći nešto što se univerzalno može primeniti kod bilo koga. Ili, bolje rečeno, test je skrojen tako da prikaže nešto što bi trebalo da bude univerzalno prepoznatljivo, kao što je matematička funkcija i razumevanje geometrije.
Problem je što to niko ne definiše pravilno te osoba može upasti u zamku smatrajući da postoji nešto više od arhaičnih trouglića i kvadratića u testu. Test je veoma prost kako bi bio situiran za svakoga, ali upravo u tome leži nepristupačnost istog jer na osobi je da razume o čemu se tu zapravo radi i da završi test uprkos loše predstavljenim zadacima. Razumevanje te vrste arhaičnosti i loših zadataka, nažalost, ne donosi extra poene :) A možda bi trebalo jer su svakako dodatni stres i prepreka u realizaciji.
Smatram da su istinski inteligentni ljudi bogati znanjem i ne moraju nužno činiti ma kakve bitnije promene što oko sebe, tako i u svetu. Postoje ljudi koji su izuzetno inteligentni, ali lenji da po pitanju toga bilo šta preduzmu.
Tu je i vremenski faktor koji dodaje stres. Stres će uvek i u svakoj situaciji smanjivati nivo konstruktivnih misli koje dovode do rešenja. Stres može da posluži kao trening za inteligenciju (pod treningom za inteligenciju mislim na tu vrstu inteligencije kognitivno-ciljnog karaktera). Ali ne treba sebe previše opteretiti stresnom situacijom koja bi gotovo uvek morala da se prikaže u vremenskoj prepreci.
Mislim da je ujedno i najveća prepreka upravo taj arhaični format koji se smatra standardom. Da je format pristupačniji i bolje objašnjen, sa mogućnošću tehnološko-vizuelnog karaktera sličnom onim koji se vidi u video-igrama i koji može biti zabavan, siguran sam da neki ljudi bi sigurno pokazali višu ''dozu inteligencije'' prema merilima. Imati muziku isto tako ne bi bilo na odmet jer i u dnevnim aktivnostima muzika je tu da smanji stresne situacije kod ljudi. Često ljudi rade stresne stvari slušajući muziku, tj. rešavaju probleme slušajući muziku. Ne bi bilo loše imati i takav pristup prema testu.
Tako da je moj zaključak da je IQ test poprilično arhaičan (i neprimenjiv sistem za mase ljudi) koji se više oslanja na kognitivno-ciljne zadatke čiji format može biti veoma konfuzan ukoliko se o istom uopšte i razmišlja. Kao takav IQ test ni u jednom aspektu ne može biti nazvan testom INTELIGENCIJE već više kognitivno-ciljne svrhe gde je najveći uspeh postići cilj prema kritičkom nahođenju. Smatram da je kognitivno-ciljni segment samo jedan maleni tračak onoga što se može nazvati ljudskom inteligencijom.

Nisam siguran da je to 'uputstvo' za sve ljude, ne znam.
Možda za one posvećene koje najviše zanima duhovnost, neka krajnja istina, da tako napišem.
Ali ne znam.
To pišem, jer ima i ovo:

“Kada najviši čovek čuje o Taou
on marljivo vežba.
Kada osrednji čovek čuje o Taou
on malo vežba.
Kada najniži čovek čuje o Taou
on se glasno smeje.

Ako se takav ne bi smejao,
Tao ne bi bio Tao.“

Lao Ce

blago onom ko ima dovoljno vremena da se bavi duhovnošću na ispravan način.
popove tu ne računam.

kad bi se ravnala po Taovoj lestvici bila bih na najnižoj prečki,
ipak
smejati se glasno može biti lepa nadoknada za stresne trenutke u životu.

jos jedan lao ce, i bacicu se se pod test
mozes se odreci samo onog sto imas
kao na fejsu mislion lajfkoceva i duhovnih vodja
koji zvone u glas
"misli pozivitivno"
a onda to prevedeno ispadne "ne misli"
budi tok budi bog mozes sve sta hocec blabla
tema je dosadna

- - - - - - - - - -

blago onom ko ima dovoljno vremena da se bavi duhovnošću na ispravan način.
popove tu ne računam.

kad bi se ravnala po Taovoj lestvici bila bih na najnižoj prečki,
ipak
smejati se glasno može biti lepa nadoknada za stresne trenutke u životu.

glasam za smejanje. :)

- - - - - - - - - -

oo sto volim kad nadjem nesto(nekog) sto volim tamo de ne trazim:D:heart:

patak, da li se ti smejes naglas, ono od srca? ikad?

Da , ja sam vrlo zabavan ljudima i zenama.
Samim tim se i smejem jako puno.
Samo sam vise za socijalisticke sale , a ne kapitalisticke...
Znaci ICS mi ne odgovara
Vecina serija na tv su ICS, tj smeh nastaje ruganjem necemu...ili bas ICS necemu...

Sa nekima se ne smejem uopste....znaci imam poznanice sa kojima se nikad nisam nasmejao iako one nekad hoce da se smeju sa mnom, ali ja to ne vidim kao moguce..
Imam i poznanike koji vaze za duhovite sa kojima sam nasmesen ali se nikad nisam nasmejao sa njima niti sam duhovit sa njima.Njihovu duhovitost tumacim time sto su pozeljni zenama pa se zene smeskaju njihovim pomalo uvredljivim i snobovskim salama, valjda su sale...

Ima sa kim se smejem...
Imam jednog komsiju , ne znam ni kako se zove, ali covek jasno pokazuje da je veseljak i da nije ni pozer ni drndadzija...ni animalac iako zenoljubac.
Sa takvima se smejem iako ih ne znam...

Mada ne vidim zasto si postavila pitanje....
Ja sam komentarisao vidljivu promenu radi slizivanja dva ucesnika u temi na forumu zbog tog zenskog principa konsenzusa, gde ICS radi svoj posao odlicno.
Ja ne volim ICS vise nego sto on donosi tih prednosti, pa ne mogu to da radim.
Retko bas...kad treba da razbijam atmosferu kod napetih ljudi na malom prostoru usled neke prisilne situacije..
Tada znam da su skloni i navikli na ics pa time i pocinjem...

"slizivanje dva ucesnika" je nastupio kad sam nesto sto mi se dopada nasla kod nekog potpuno nepoznatog da bi se ispostavilo da je u pitanju vrlo draga mi osoba ali pod drugim nikom. a svidja mi se to kad imam neki kontinuitet u tome sta mi se svidja, dakle citam reci a ne ko ih je napisao. a i obradovala sam se zeni:)
pojma nemam sta je ics.neki standardi?
ti odajes na forumu utisak ozbiljnog i teskog coveka, veoma strogog i cinicnog..ali ljudi su kompleksna bica, a intelignetni ljudi narocito.
drago mi je da se smejes. :)

Kad bih ja sudio po zenama na forumu, verovatno bih postao zenomrzac...
ICS je ironija cinizam sarkazam...u orginalu je na internetu CSI kao one serije forenzike i policije...ja se trudim da zadrzim csi ali mi se omakne cesce ics zbog ironije.

Moje razmisljanje je strogo, ne znam za ovo cinicno , to verovatno da snishodim nivou foruma, samo sto strogo nije u smislu valorizacije nego u smislu kategorizacije.
U realu nisam cinican ni malo ama ni onoliko koliko bi mozda i trebalo...
Ljudi vole malo cinizma...

Back