Investicioni fondovi na rubu bankrota

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
Investicioni fondovi na rubu bankrota
5. maj 2009. | Piše: Jelena Aleksić | Izvor: Bankar
Malo je reći da investicioni fondovi u Srbiji nisu popularni s obzirom na to da gotovo nema ulagača koga nisu ostavili u golemim gubicima. Investicione jedinice rasprodaju se i po 350 dinara, a mesečno padaju i po 20 odsto. Samo u martu istopilo se 400 miliona dinara kapitala, a u fondovima ne kriju da u poslednjih šest meseci nije bilo novih ulagača.

Od uloženih hiljadu dinara, investitorima je u proseku ostalo upola manje, a od očekivanih prinosa od 30 odsto nema ni govora. Čak i ako bi pojedinci odlučili da sada novac povere fondovima i sačekaju bolja vremena, nema garancije da će neki fondovi posle nekoliko meseci uopšte postojati.

Od početka krize dva fonda više nisu u igri, a nije tajna da bi još neki mogao biti zatvoren, iako je Uredbom od prošlog meseca omogućeno da društva dokapitalizuju fondove. Ako se zna da je domaća industrija bukvalno na izdisaju opravdano je pitanje zašto bi bilo koji osnivač gurao pare u nešto što će sutra sigurno manje da vredi.

Ovo pre svega važi za fondove rasta vrednosti imovine koji su vezani za neslavne rekorde Beogradse berze, čija je kapitalizacija u ovom trenutku tek milijardu evra, što je za 80 odsto manje nego pre dve godine.

Zna se da kako padaju cene vrednosnih papira, tako klizaju i investicione jedinice fondova. Isti ovi fondovi raspolažu sa imovinom od 11 miliona evra, a pred kraj 2007. šest fondova je baratalo sa 50 miliona evra.

Najgori u regionu

Iako su hrvatski fondovi iste vrste počeli prošlu godinu sa četiri milijarde evra, a završili je sa 1,3 milijarde evra, Srbija je regionalni rekorder u padu investicionih jedinice. Stručnjaci upozoravaju da je celokupna industrija na izdisaju, a šuška se da bi uskoro još neki fondovi mogli staviti ključ u bravu.

“Sadašnja situacija nije nimalo svetla, s obzirom na to da je imovina pod upravom na jako niskom nivou, očekivanja svih, a ponajviše ulagača, izneverena su, a perspektiva je dosta neizgledna. Ukoliko se u ovom periodu ne budu preduzeli konkretni koraci za unapređenje regulative, podizanje nivoa znanja i doslednije poštovanje propisa, razvoj investicionih fondova može biti značajno usporen, da ne kažemo i doveden u pitanje”, kaže Marko Milić, analitičar za finansijsko tržište.

http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2009&mm=05&nav_id=359044

Moja firma ima sto ljudi
od septembra prošle godine prestao sam da se brinem šta će biti
jer dobro biti neće
pokazatlji netrebaju ,to ti je kao da sediš napolju na kiši i zoveš nekog da tiprenese šta kažu na tv kavo je vreme

svaka cast ako zaposljavas 100 radnika ti si onda stvarno pravi privrednik.

jer u srbiji zaposljavati 100 radnika sa ovakvim porezima prirezima akcizama i ostalim drzavnim nametima i reketima to ti je brate po meni ko zaposljavati u nekoj zapadnoj zemlji 3.000.

al ko sto vidimo - zbog neprijateljskog odnosa vlasti prema privredi , radnicima i privrednicima - ovde sve propada.

Rocco pazi ovaj komentar sa B92:

Ja sam od onih koji je tu ostavi 10-godisnju ustedjevinu ne sluteci sta ce da se desi jer su me ubedjivali da iako se desi neki pad to moze biti najvise 5% za god dana jer njihovi menadzeri znaju svoj posao.I tako sve po zakonu ostadoh bez nje za god i po dana ali sad je kasno kajati se
(NIkola, 5. maj 2009 17:58)

da nije ovo Dellboy :sad2: :rida: :rida: :rida:

znaci investicioni fondovi su bili u srbiji jos jedna u nizu prevara

svi su manje vise startovali sa vrednoscu akcija od 1000 dinara, imali privremeni naduvani rast i do 30% za kratko vreme , prodali narodu akcije po 1000 dinara a otkupljuju sad iste po 200-300 din.

ljudi su u prva dva tri meseca bil skepticni al kad su vrednosti investicionih jedinica porasle za samo par meseci sa 1000 dinara na 1350-1400 - onda je krenula masovna kupovina.

Davno je rekao otac jednog lika kojeg poznajem kad mu je sin rekao da je stavio pare kod Dafine u banku "SINE MOJ, SAMO SE JEDNA STVAR DIZE U TUDJIM RUKAMA" :think:

I bi tako......

Vidi druže kod mene je svaki radnik prijvljen na iznos koliko prima platu
nema ne prijavljenih nema preko studentske
sve dažbine plaćene
svi porezi izmireni
e tu je problem
nisi konkurentan
nekako smo gurali ali više se gurati ne može
nema
država je dužna, fondovi dužni
kraj, priče
država je u stečaju čeka se samo da vidimo ko će se prihvatiti da bude stečajni upravnik

Vidi druže kod mene je svaki radnik prijvljen na iznos koliko prima platu
nema ne prijavljenih nema preko studentske
sve dažbine plaćene
svi porezi izmireni
e tu je problem
nisi konkurentan
nekako smo gurali ali više se gurati ne može
nema
država je dužna, fondovi dužni
kraj, priče
država je u stečaju čeka se samo da vidimo ko će se prihvatiti da bude stečajni upravnik

pa to sam ja pricao ovde ovoj klincadiji nepismenoj

da sa ovolikim porezima i ovim kursom dinara ovde ziv niko ne moze da bude konkurentan. skoro niko

al sto kaze poslovica "sit gladnom ne veruje"

a da je drzava bankrotirala i da se nalazi u stecaju jasno je samim tim bilo kad su nazidali ove nove poreze do nemogucih iznosa ko ovi porezi na automobile preko 2400 kubika

zatim vidi se po tome sto drzava odbija da izmiri svoje obaveze prema firmama i gradjanima kojima duguje ogromne pare .

Tadiceva vlast nas je dovela do bankrota i propasti - neka nam je Bog u pomoci

a da je drzava bankrotirala i da se nalazi u stecaju jasno je samim tim bilo kad su nazidali ove nove poreze do nemogucih iznosa ko ovi porezi na automobile preko 2400 kubika

zatim vidi se po tome sto drzava odbija da izmiri svoje obaveze prema firmama i gradjanima kojima duguje ogromne pare .

Tadiceva vlast nas je dovela do bankrota i propasti - neka nam je Bog u pomoci

Ne samo tadićeva vlast nego sve vlasti od 2002 do sada.

Ovo je dobra tema za naseg kolegu Del Boja, posto je ovo iz njegovog dvorista, pa ne bi bilo lose i da malo koju pametnu prokomentarise.

BTW, moja saznanja koja se ticu te materije je da smo sa tom pricom prilicno zakasnili a i imamo problem sa manjkom ovlascenih porfolio menadzera.
A i bile su mi zanimljive izjave nekih likova kada je pocela ta prica kod nas kako se ulaganjem u investicione fondove mogu ostvariti profiti na godisnjem nivou ne manji od 30 odsto. Bas me zanima koji investicioni fond ima takve rezultate?

A u šta da ulažu fondovi ?

Ulazu u razne hartije od vrednosti, akcije, obveznice, blagajnicke i komercijalne zapise i sta vec. Cilj je da se ulaganjem u razlicit broj hartija diversifikuje i smanji rizik. Takoreci predstavljaju nesto izmedju stednje i klasicnog investiranja. Naime ako zalozis u banku novac na stednju, imas sigurnu nadoknadu u vidu kamate a rizik je jako mali. Medjutim i zarade od kamate su male. Ako sa druge strane ulazes u neko preduzece ili kupujes akcije za koje pretpostavljas da ce imati veliki rast, rizik je daleko veci.
E sad po nekom default-u investicioni fondovi su tu negde u sredini.

Ne razumem nase patriote.

Traze vece penzije.
Manje poreze.
Vise investicije u sve i svasta.
da se subvenisu sve moguce firme od zastave do petrohemije
da siromasnima se vise daje za zivot

I u sto hocu da unistu privredu.

I jos se uzudjuju da kukaju na dinkica sto uzima kredite kod MMFa

Ljudi moji od cega to sve da placa drzava.

tadic je tek skoro doshao na vlast, pre toga su bili ovi tvoji DSSovci, a sa druge strane berza i inv. fondovi su opali zbog SEKE , to je svima jasno, i glupo je da stalno mantrash jednu istu mantru,,,

da si ti ziv i zdrav tadic je predsednik vec 5-6 godina....

berza i investicioni fondovi su propali zbog nepoverenja investitora u poslovanje nase privrede .

cim privreda posluje lose investitori beze i prodaju akcije a prodate se skoro ne kupuju ili se kupuju po mnogo nizim cenama.

da si ti ziv i zdrav tadic je predsednik vec 5-6 godina....

berza i investicioni fondovi su propali zbog nepoverenja investitora u poslovanje nase privrede .

cim privreda posluje lose investitori beze i prodaju akcije a prodate se skoro ne kupuju ili se kupuju po mnogo nizim cenama.

naravno da su berze pale zbog bega investitora (inostranih) zbog SEKE (povlachenja para), a pre toga i nestabilne situacije oko KiMa,
Tadiceva predsednicka uloga je beznachajna u odnosu na ulogu premijera i tadasnje koshtunichine Vlade

Back