Internalizovana mizoginija

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lep pokušaj ali tema nije feminizam nego internalizovana mizoginija. Ako nisi primetio da postoji tako nešto- u redu je. Muškarac si. Očekivano je.

Ali možeš recimo da čitaš s pažnjom, otvorenog uma, neke pojave koje do sad nisi uočio će ti možda biti zanimljive.

Najniže što žena ženi (pa neka je ta žena i hipotetička, ne mora da bude tu pored nje) može da uradi jeste da ćaska, da se zeza s muškarcima na temu silovanja žena.
Koliko moraš da izdaš sebe kao ženu i da padneš na taj nivo da zabavljaš muškarce nasilnike i one koji se zaebavaju na tu temu, što kaže jedan od njih - to je samo "zez".

Ali to možda i nije internalizovana mizoginija koliko nemanje osećaja ni pijeteta prema žrtvama nasilničkog čina, ko god to bio- muškarac ili žena. Samo je užasnije kad žena to radi jer muškarac možda ne može da pretpostavi koliko je silovanje poniženje i trauma za ženu, koje ostavlja grozne psihičke posledice (a može i zdravstvene), pa to može donekle da mu bude opravdanje.

Tako da ovo možda nije 100 % IM, verovatno ima drugih motiva takvog ponašanja- tip kokete koja mora uvek i svim muškarcima da bude zabavna. Ali one nisu tema, nisu deo problema mizoginije.

Kad je onda problem?

Problem je kad žene prihvate mizogini narativ koji izvrće uzrok i posledicu.

Oni to rade ili iz nerazumevanja, da ne kažem gluposti (ljudi često ne razumeju osnove logike, a u svojoj naduvanosti tek ne mogu da razumeju). Ili to rade namerno.

Napadaju žene da su feministkinje iako feminizam nije nikakav pokret nego stav protiv mizoginije koji je time automatski feministički. I optužuju ih da mrze muškarce. Znači negodovanje proitiv mizoginije je mržnja prema muškarcima, prema njihovoj izvrnutoj logici.

Mada, to iz njihove perspektive i nije izvrnuta logika, nego zaista vide kao mržnju- jer takvima osvešćivanje i odbrana od mizoginije oduzima objekat njihovog prezira, omalovažavanja, ruganja, iskorišćavanja, objektifikacije... Pritom oni sve muškarce svrstavaju u mizogine, valjda svako polazi od sebe.

Kako IM žene na to reaguju- prihvatanjem tog narativa kroz povlačenje i dokazivanje da one nisu takve.

Okreću glavu iako nekad mogu da reaguju, dopuštaju mizoginiju, neće da ispadnu "smaračice", da se zamere svojim muškim drugarima, a pre svega neće da rizikuju da izgube "seksualni ugled" u dominantno muškom i mizoginom okruženju*.

*Mizogino okruženje ne znači da je većina muškaraca u tom okruženju mizogina, naprotiv, oni su u manjini ali atmosfera koju prave ispadne takva jer nemaju protivtežu u vidu jakih muškaraca (koji nisu mizogini), dok ostatak neutralno ćuti.

To može da se uporedi sa nekakvim neprirodnim, iščašenim jezgrom atoma koje se sastoji od 200 neutrona oko kojih kruži 20 elektrona i čini mikrookruženje negativnim (jer se 20 protona odvojilo fisijom koju je izveo neki ludi naučnik jer mu se sviđa ideja poremećenog muškog atoma)

Naravno, takva struktura prepuštena sama sebi je osuđena na raspad u nekom vremenskom periodu.

jer muškarac možda ne može da pretpostavi koliko je silovanje poniženje i trauma za ženu, koje ostavlja grozne psihičke posledice (a može i zdravstvene), pa to može donekle da mu bude opravdanje.
Lol, sigurno ne može. Muškarci siluju ne zbog nagona, jer tad bi svi silovali, već upravo radi kontrole, degradacije i kažnjavanja žene

Potpuno sam sigurna da jesu sve ako se okolnosti tako nameste da uprkos pick me attitude postanu ugrozene. Nego treba za feminizam ipak hrabrosti i rada
To je onda spašavanje svog ličnog dupeta. I kapitalista je socijalista kad dođe u situaciju da mu propadne kapital i zaposli se u nekoj pečurkari. Ili se razboli pa ne može da plati lečenje. Ali to se više ne računa.

Feministkinja odbija da koketira s mizoginijom i onda kad nije ugrožena. I smeta joj mizoginija i prema drugim ženama, ne mora ta žena da bude njena drugarica ili uopšte da bude u njenom okruženju. Pri čemu ne mora tako da se deklariše, to si u pravu. Ali stav joj je feministički.

Tebi se mozda ne racuna, ja ljudima dajem sanse, posebno onima koji su zrtve.
U jeee. Ja sam surova a ti milostiva. :mrgreen:

Ne, ja im ne dajem šansu da su bile feministkinje, ali im dajem šansu kao žrtve posle da to postanu. Ako ikada dođu do tog saznanja. Neke sračunato uvek paze na sebe. I nikad ne postanu feministkinje jer ih zabole.
U ženskom svetu takođe ima oportunistkinja, da se ne lažemo.

A i ja isto napisala post o davanju šanse (samo muškarcima), ali nikako da pošaljem zbog ovih replika.

Poslednja izmena:
I oni znaju nego su džukele i možda potencijalni silovatelji
Ne bih se bavila da ih kvalifikujem jer oni nisu tema.

Mada moraju da se spomenu jer mizoginija je uzrok IM, ali nije bitna sama analiza zašto su takvi - da li su to kompleksi, razmaženi mamini sinovi ljuti što žena neće da ih tretira kao malog Boga, ili nemaju sposobnost introspekcije da shvate da im žene nisu krive zbog njihovih slabosti ili pogrešnih izbora.
Ili su prosto psihopate koji mrze žene jer preziru slabost (a oni žene doživljavaju kao slabe, zato muškarce donekle poštuju).

Ovi poslednji su najgori, oni su izvor mizoginije, dok su ovi prvo navedeni njihovi leteći majmuni (Da se razumemo, to 'leteći majmuni' nije uvreda, nego pojam koji se koristi u psihologiji, metafora za sluge psihopata koji ne razmišljaju previše, laka su meta manipulacije protiv žena upravo zbog navedenih slabosti)

Toliko o njima, dalje neću.

(A postoji i minimalna šansa da se osveste i pokaju, tako da ih ne bih otpisala tako grubim epitetom)

Poslednja izmena:

Mada moraju da se spomenu jer mizoginija je uzrok IM, ali nije bitna sama analiza zašto su takvi - da li su to kompleksi, razmaženi mamini sinovi ljuti što žena neće da ih tretira kao malog Boga, ili nemaju sposobnost introspekcije da shvate da im žene nisu krive zbog njihovih slabosti ili pogrešnih izbora.
Ili su prosto psihopate koji mrze žene jer preziru slabost (a oni žene doživljavaju kao slabe, zato muškarce donekle poštuju).

Ovi poslednji su najgori, oni su izvor mizoginije, dok su ovi prvo navedeni njihovi leteći majmuni (Da se razumemo, to 'leteći majmuni' nije uvreda, nego pojam koji se koristi u psihologiji, metafora za sluge psihopata koji ne razmišljaju previše, laka su meta manipulacije protiv žena upravo zbog navedenih slabosti)

(A postoji i minimalna šansa da se osveste i pokaju, tako da ih ne bih otpisala tako grubim epitetom)
Ko misli da su žene slabe, taj stvarno nema pojma o životu

Ne mislim da si surova a ja milostiva, nego mislim da si dosta isključiva.

U kontekstu internalizovane mizoginije, ne mogu da na žene gledam kao na oportuniste.

Back