Internalizovana mizoginija

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da se vratim na stavku 2, podsetila me jedna koleginica s foruma.

Dakle, zašto žene u pohvalnom smislu kažu da imaju "muški mozak".
Ili zašto prihvataju, tj. internalizuju mizoginiju.

Jedan razlog je da budu validirane u klubu "pametnih" a da ne uvrede vlasnike superiornih mozgova tako što će svoj ženski mozak vrednosno izjednačiti s njihovim.
Ovako, one jesu pametne, sposobne, racionalne...ali to je zato što ih je priroda greškom zablagodarila muškim mozgom.

Znači vuk sit i ovce na broju.

Da, radi se o mojoj temi. Na psihologiji je jer sam mislila da ću dobiti, možda, drugačija objašnjenja.
Nisam je posmatrala isključivo iz ugla mržnje i netrepeljivosti, bila sam znatiželjna da li postoje i drugi razlozi.
Izvini još jednom ako si osetila da sam ti " ukrala " temu. Imala sam potpuno drugi razlog za njeno otvaranje.

Dakle, zašto žene u pohvalnom smislu kažu da imaju "muški mozak".
Ili zašto prihvataju, tj. internalizuju mizoginiju.

Jedan razlog je da budu validirane u klubu "pametnih" a da ne uvrede vlasnike superiornih mozgova tako što će svoj ženski mozak vrednosno izjednačiti s njihovim.
Ovako, one jesu pametne, sposobne, racionalne...ali to je zato što ih je priroda greškom zablagodarila muškim mozgom.

Znači vuk sit i ovce na broju.
Пошто се мушкарци и жене разлику у неким органима, не видим ништа необично да постоји разлика и у мозгу. Без вредносне одреднице, просто као једна од различитости.

@Zelena milja, izvini što ću prvo odgovoriti korisniku @Пилипенда iako je tvoj post pre njegovog.
Razlog nije zato što si žena nego zato što mi je lakše da njegov post prvo otkačim. (kad ga je već napisao)

A tebi ću posle detaljno da odgovorim jer tu postoje neke psihološke i pojmovne zbrke, koje zaslužuju posebnu pažnju jer su srž teme.
(Sve je u redu, ne ljutim se.)

Пошто се мушкарци и жене разлику у неким органима, не видим ништа необично да постоји разлика и у мозгу. Без вредносне одреднице, просто као једна од различитости.
Teme o biologiji i kurzivu možete u svakom momentu da se otvorite. Preporučujem pdf-ove Tehnika i nauka. A može i Svaštara

@Zelena milja, izvini što ću prvo odgovoriti korisniku @Пилипенда iako je tvoj post pre njegovog.
Razlog nije zato što si žena nego zato što mi je lakše da njegov post prvo otkačim. (kad ga je već napisao)

A tebi ću posle detaljno da odgovorim jer tu postoje neke psihološke i pojmovne zbrke, koje zaslužuju posebnu pažnju jer su srž teme.
(Sve je u redu, ne ljutim se.)

Teme o biologiji i kurzivu možete u svakom momentu da se otvorite. Preporučujem pdf-ove Tehnika i nauka. A može i Svaštara
Мој мушки мозак је некако наумио да ту мисао удјене баш овдје. :lol:

Da, radi se o mojoj temi. Na psihologiji je jer sam mislila da ću dobiti, možda, drugačija objašnjenja.
Nisam je posmatrala isključivo iz ugla mržnje i netrepeljivosti, bila sam znatiželjna da li postoje i drugi razlozi.
Postije pogrešne konotacije u vezi pojmova mizoginija i feminizam koje se konstantno (namerno ili iz neznanja) provlače.
U vezi mizoginije, već sam jednom korisniku odgovorila,
'mizo' u reči 'mizoginija' je sveobuhvatan izraz za spektar negativnih ponašanja prema ženama, počevši od nepoštovanja, preko objektifikacije, omalovažavanja, prezira, šovinizma itd, pa i do bukvalno mržnje.
U tom smislu ne vidim potrebu da se ustežem da o određenim društvenim pojavama pričam bez pravdanja i sl. Tako da, neka neke stvari nauče (ili pitaju) pre nego što se uvrede.

S druge strane feminizmu lepe značenja woka, mizandrije (izmišljaju), LGBT prava, pridodaju im epitete debelih, neostvarenih itd.

I onda žene to prihvate, i stalno se ustručavaju kako ne bi bile optužene za ovo ili ono, da ih ne vređaju, proganjaju, prete kojekavi.

Videla sam na tvojoj temi da se ovo relativizuje proizvoljnim "biološkim" objašnjenjima (muškarci su teritorijalni, žene emotivne i sl.)
Ali to na stranu, suština je da žena kad kaže da ima muški mozak, to radi u pohvalnom smislu a ne Imam muški mozak zato što ne spuštam poklopac preko daske ili ulazim u kuću obuvena kad zaboravim nešto.
A to jeste internalizovana mizoginija.

Zamisli Rom, Ciganin kako ih zovemo bez uvrede, kaže ponosno- Imam srpski mozak (jer ne kradem, deca mi idu u školu...)
A Srbin, umesto da mu na to imternalizovano samoponižavanje kaže, Ma daj, sve je to začarani krug, društveni konstrukt, ljudi su isti - i ovakvi i onakvi, on bude sav samozadovoljan, stvarno misli da je iznad :lol:

Poštovani Peti ligamente, gde sam to spomenula mržnju.

Nego, ja mislim i za Vas, pa pretpostavljam da bukvalnim prevodom reči 'mizo' niste hteli namerno da mi poturite tu 'mržnju', već ste to učinili iz prostog nepoznavanja materije (i ljutnje).
Pa ću Vam ipak posvetiti još malo vremena (mada kao muškarac niste sad predmet mog interesovanja) i objasniti da je 'mizo' u reči 'mizoginija' sveobuhvatan izraz za spektar negativnih ponašanja prema ženama, počevši od nepoštovanja, preko objektifikacije, omalovažavanja, prezira, šovinizma itd, pa i do bukvalno mržnje.
Dakle poturam mržnju u riječi koja po definiciji, između ostalih stvari, označava i mržnju.
U tom slučaju, reklo bi se da ne poturam, već naglašam ono najgore značenje te riječi?
Dovoljno. Mišljenje koje opravdava kolege. A ni to ne pije vodu, nisu pali s Marsa, nego ih nije bilo briga. I šta ako Vam kažem da su i pored sugestija ostali pri svom.
Nisam nudio ni odbranu ni napad, već ono što mislim da je po srijedi.
Uostalom, otkad je lijenost opravdanje?
Ali eto, ako si već insistirala, onda i nije lijenost već, kao što reče, nije ih briga.
:mrgreen:
Hehe, imamo izvestan napredak.
Mada kad se istina izvlači ovako kleštima...nije ni za šta
Sad tako isfronclanu možete da je prosledite ako mislite da nekom treba (meni nije potrebna)
Napredak se konstatuje kada se nešto promijeni, a ako je jedina promjena tvoja spoznaja drugog mišljenja/viđenja, onda je sve činjenično isto, samo si na sekund izašla iz svoje monodrame.
StvarnoO :mrgreen:
Jezičke nedoumice kažete :think:
Kažemo, kažemo.
Frankly, I don't give a majority (and even everybody)

Poštovani pripadniče većine, ne branim Vam da otvorite temu o "stvarnim problemima" i pristupite joj iz ugla koji vas interesuje.
Moja tema je o stvarima koje sam ja primetila i zanimljivo mi je da ih analiziram.
Nazad u monodramu it is.

Dobra tema. Mnoge zene nedovoljno cene sebe jer su:
1. tako vaspitavane od strane majki koje su tako vaspitavane od svojih majki, itd.
2. jer drustvo manje vrednuje zene svodeci ih u krajnosti na reproduktivnu funkciju (po logici da zena, zbog najhumanije funkcije, gubi trzisnu utakmicu, jer nije to samo 9 meseci trudnoce, to je sve sto usledi posle toga. Otuda je kod silovatelja ta logika dovedena do kraja - siluju ne zbog nagona jer nisu majmuni, vec zbog mrznje prema zenama)
3. kad se ima u vidu da zene uglavnom nisu fizicki snaznije od muskaraca, da su izlozene muskom nasilju ili pretnjom tim nasiljem, donekle logicno postaje sto neke zele da budu saveznici a ne protivnici onih koji ih mogu povrediti.

Sve u svemu, internalizovana mizoginija je, po mom skromnom misljenju, samo posledica traumaticnog iskustva ili transgeneracijske traume.

Dakle poturam mržnju u riječi koja po definiciji, između ostalih stvari, označava i mržnju.
U tom slučaju, reklo bi se da ne poturam, već naglašam ono najgore značenje te riječi?
Zato što se to značenje koje je u praksi zaista retko uzima kao argument da feminizam lažno optžuje muškarce i time se dezavuiše.
Nisam nudio ni odbranu ni napad, već ono što mislim da je po srijedi.
Uostalom, otkad je lijenost opravdanje?
Ali eto, ako si već insistirala, onda i nije lijenost već, kao što reče, nije ih briga.

Napredak se konstatuje kada se nešto promijeni, a ako je jedina promjena tvoja spoznaja drugog mišljenja/viđenja, onda je sve činjenično isto, samo si na sekund izašla iz svoje monodrame.
Jao baš sitničariš i gledaš prema sebi. Napredak se odnosio da se na temi pojavio neki muškarac da kaže ono što jeste
Kažemo, kažemo.

Nazad u monodramu it is.
A reci da je lako napraviti dobru monodramu

Dobra tema. Mnoge zene nedovoljno cene sebe jer su:
1. tako vaspitavane od strane majki koje su tako vaspitavane od svojih majki, itd.
2. jer drustvo manje vrednuje zene svodeci ih u krajnosti na reproduktivnu funkciju (po logici da zena, zbog najhumanije funkcije, gubi trzisnu utakmicu, jer nije to samo 9 meseci trudnoce, to je sve sto usledi posle toga. Otuda je kod silovatelja ta logika dovedena do kraja - siluju ne zbog nagona jer nisu majmuni, vec zbog mrznje prema zenama)
3. kad se ima u vidu da zene uglavnom nisu fizicki snaznije od muskaraca, da su izlozene muskom nasilju ili pretnjom tim nasiljem, donekle logicno postaje sto neke zele da budu saveznici a ne protivnici onih koji ih mogu povrediti.

Sve u svemu, internalizovana mizoginija je, po mom skromnom misljenju, samo posledica traumaticnog iskustva ili transgeneracijske traume.
Naravno, da je posledica.
Ko bi eto tako, iz čista mira, sebe omalovažavao a da to nije neka trauma iz prošlosti.

Primeri pod 1 detektovani 🚩🚩📍

Ako oni u ženskom društvu etiketiraju žene kao žgoljave, nosate, guzate...jer nisu po njihovom ukusu, nemojte ih gađati lajkom. Bolje ih tresnite kamenom.
(sve i da ste imale sreću da budete po ukusu takvog muškarca, neće vas ceniti zbog toga)

Ako već dozvolite sebi da uđete u takvu malograđansku priču, ne upadajte u zamku samopohvale na račun nekog ko nije birao kakav će se roditi.

Ili još gore, da im oponirate tako što naružite ženu, kontra njihovom "ukusu": On izvali da ne voli "krakate", a vi ih branite (u stvari sebe) "Bolje da je žena visoka nego zdepasta".

Drage žene, ako su oni na takvom duhovnom, socijalnom i emotivnom nivou, tzv. Ćaci nivou, pa nemojte pobogu i vi biti ćacijevke.
Znači think a little...

Pr.1. Saučestvuje u objektifikaciji žena

Ovde ima više podtipova i motiva. Recimo, izigrava ortakinju i zajedno sa njima komentariše izgled žena - dobra je riba, ima dobre sise, loše dupe, veliki nos...znači upucava im se tako što "ima razumevanja" za mušku "potrebu" da se ponašaju socijalno i emotivno neinteligentno u mešovitom društvu. (Mada je takvo komentarisanje na niskom nivou svesti i za zatvoreni muški kružok, ali to je već njihov problem).

Drugi podtip (ili motiv) je da pokaže kako je kul, nije ljubomorna, da muško ne pobegnu od nje. Kači slike isključivo lepih žena, posebno u dominantno muškom (i mizoginom) društvu. (jer koju satisfakciju od toga ima ta žena ako nije lezbejka).

Kad ste videle, drage žene, da muškarci kače slike dobrih ili uspešnih tipova. Posebno ovo drugo, jer muška uspešnost je pandan ženskom fizičkom izgledu. Nikad! Zato što oni cene sebe i ne traže takvu vrstu milosti.

Back