INTELIGENCIJA

Nisam psiholog ;) a ni profesionalni astrolog, samo ljubitelj

Ne pripadam ni jednoj skoli nisam dogmaticar, uzmem od svake sto mi se ucini smislenim, pa sintetisem u neku svoju vecu istinu za kojom tragam, sto je work in progres
Ne odgovori mi na pitanje sta je to eq, ako nije crta karaktera?

Ne postoji, to sve spada u crte karaktera, termin je izmisljen i strpan pod inteligenciju jer nije politicki korektno meriti inteligenciju iz nekog razloga, pa sad umesto jedne inteligencije, imamo ih 100, a zapravo i dalje postoji samo jedna.
Postoji ono sto se podrazumeva pod emotivnom inteligencijom, samo sto je termin za to los.
Не постоји само једна врста интелигенције. Имаш логичку, математичку, спацијалну, вербалну итд. Неко може имати високу вербалну интелигенцију а средњу математичку. И за те две врсте интелигенције постоје различити тестови. Ја сам радио за пар фирми, један тест логичке матрице, други за вербалну интелигенцију са неким текстуалним питањима. Било је и нешто треће, не сећам се тачно.
Пада ми сад на памет пример архитеката који морају имати развијену спацијалну интелгенцију, али не морају разбијати математику.
Што се тиче емоционалне интелигенције на интернету се могу наћи тестови који је мере, али не знам колико су ефикасни. Мене тај појам асоцира на социјалну интелигенцију, али не знам да ли је то исто. Нпр. неко може постати директор у фирми захваљујући тој интелигенцији иако му логичка није јача страна.

Nisam psiholog ;) a ni profesionalni astrolog, samo ljubitelj

Ne pripadam ni jednoj skoli nisam dogmaticar, uzmem od svake sto mi se ucini smislenim, pa sintetisem u neku svoju vecu istinu za kojom tragam, sto je work in progres
Ne odgovori mi na pitanje sta je to eq, ako nije crta karaktera?
Zbog toga mi i ne pada na pamet da sa tobom polemisem.

Upoznat naravno jer ne bi napisao ni rec da NESTO malo ne znam. Ali o onome o cemu DOSTA znam, ni ne volim da pisem i mnogo polemisem iz samo meni znanih razloga koji su pretezno iskustvene prirode vezano za forum.

Pa to je okej, videla sam da si upoznat, zato sam i pitala.

Naravno, pisanje nije prisila ali lepo je kada ljudi dele svoje znanje. Nekome ce biti korisno...

Pa to je okej, videla sam da si upoznat, zato sam i pitala.

Naravno, pisanje nije prisila ali lepo je kada ljudi dele svoje znanje. Nekome ce biti korisno...
Nikada nemoj suditi o nekom delu po profesiji onoga ko ga je pisao. U narodu ima jako mnogo pametnih i i obrazovanih ljudi upoznatih bolje sa necim nego oni koji su se za to skolovali.

Nikada nemoj suditi o nekom delu po profesiji onoga ko ga je pisao. U narodu ima jako mnogo pametnih i i obrazovanih ljudi upoznatih bolje sa necim nego oni koji su se za to skolovali.

Pa profesija nije garancija znanju, to se slazem sa tobom. Formalno obrazovanje uopste nije nikakva garancija opstem znanju. To sam se licno uverila na primerima nekih ljudi, i iskreno, susrecem se svaki dan...

Ja sam po profesiji nesto sasvim drugo, i profesionalno nikakve veze nemam sa astrlogijom. Iz mog ugla ona ne moze biti ni nauka ni profesija, ali moze pruziti zanimljiva saznanja.

Pa profesija nije garancija znanju, to se slazem sa tobom. Formalno obrazovanje uopste nije nikakva garancija opstem znanju. To sam se licno uverila na primerima nekih ljudi, i iskreno, susrecem se svaki dan...

Ja sam po profesiji nesto sasvim drugo, i profesionalno nikakve veze nemam sa astrlogijom. Iz mog ugla ona ne moze biti ni nauka ni profesija, ali moze pruziti zanimljiva saznanja.
Ne znam zasto onda ne verujes Golemanu. Knjiga je dobro napisana, ja takvu literaturu ne konzumiram mnogo, ali njega sam dva puta procitao sto mi se retko desava. Ako nesto ne razumemo kod sebe sto moze biti deo nase duboke podsvesti ne mora da znaci da to i ne postoji. Ljudi su se smejali i filmu Inception kako je SF, pa kad su im pametni ljudi objasnili da postoje osobe sa takvom kontrolom uma i da su takve situacije sasvim realne jer je nas mozak i dalje mnogima neobjasnjiv, onda su ucutali. Postoje i ljudi koji mogu kontrolisati rad srca, jel treba iz 1700 i neke da sad kopam po spisima pa da ih predstavljam ovde?
Emo inteligencija za uspeh neke osobe je mnogo vaznija nego klasicna. Iz mnogo razloga u koje necu da se upustam. I po meni, kazem po meni, to jako malo ima veze sa socijalnim ili asocijalnim kod ljudi a jos manje sa karakterom. Hoces mi reci da autisticno dete u svom karakteru po astrolokim merilima ima negde zapisano da je jako talentovano za nesto ili sposobno za imaginaciju tipa da mnozi dva petnaestocifrena broja?

Ja se nisam izjasnila po tom pitanju.
Licno smatram Emo inteligenciju neophodnom za uspeh u mnogim segmentima zivota, ali ne mogu da kazem da li je ili nije deo karaktera.
Karakter je kao i temperament, urodjen i u najvecem delu nepromenljiv jer predstavlja instiktivni deo licnosti.

Poslednja izmena:
Inace, mislim da se autizam tesko moze videti iz horoskopa. Astroloski mozes utvrditi da postoji neka osobenost ali nisam sigurna da je astrologija sposobna da "postavi dijagnozu" iako, postoji odredjena specificnost gde, kada vec znas o kome se radi kao i sta su njegove osobenosti, onda ih lako prepoznas u natalnoj karti.

Ali suprotan proces je vrlo tezak i komplikovan i kao sto vecina zna, cesto se desava da tumac "nista ne pogodi". Zato je astrologija stalno izucavanje, pokusaji, kombinacije, i stalno ucenje...biti siguran da znas sve je totalna bahatost i egoizam, jer je to nemoguce u astroligiji.

Inace, mislim da se autizam tesko moze videti iz horoskopa. Astroloski mozes utvrditi da postoji neka osobenost ali nisam sigurna da je astrologija sposobna da "postavi dijagnozu" iako, postoji odredjena specificnost gde, kada vec znas o kome se radi kao i sta su njegove osobenosti, onda ih lako prepoznas u natalnoj karti.

Ali suprotan proces je vrlo tezak i komplikovan i kao sto vecina zna, cesto se desava da tumac "nista ne pogodi". Zato je astrologija stalno izucavanje, pokusaji, kombinacije, i stalno ucenje...biti siguran da znas sve je totalna bahatost i egoizam, jer je to nemoguce u astroligiji.
Necu donositi sud o njoj jer ne poznajem mnogo materiju ali da se sve vidi kao sto neki kazu onda svet ne bi bio ovakav posto bi se sve znalo decenijama unapred. Mozda neko i zna najvecu istinu ali dzaba mu to znanje kad ne sme nikome da je saopsti, jer bi to morao biti kodeks ako je znas, pretpostavljam.

Ja sam misljenja da se vidi mnogo, ali da ne postoje vise toliko vicni astrolozi koji to umeju i mogu protumaciti.

Zato se danas mahom hvataju onih opstih osobina u tumacenju koje svakome laskaju i u kojima se svaka osoba moze prepoznati kao proizvod nekih opstih karakteristika. Na primer: ti si iskrena osoba, ili radoznala, ili inteligentan si, ili imao si neka razocarenja u proslosti...

A ko nije i ko o sebi tako ne misli?

Što se tiče kombinacije temperamenta.

Najuspešnije ljude daje kombinacija kolerično/melanholičnog temperamenta.
Melanholični temperament se i u psihologiji vezuje sa detaljne osobe, jaku koncentraciju, studioznost, analitičnost, dok se kolerični pionir u raznim oblastima, aktivan, hrabar, ima petlje da se suoči sa teškoćama i izazovima, pokretljiv je i ima ideje koje ume da sprovede u delo.

Inače, smatram da je vazduh tj, sangvinični temperament zadužen za emocionalnu inteligenciju, jer je najskloniji idealizmu, razumevanju i stvaranju harmonije.

Mesec u ovnu a Merkur u jarcu.
Treca i deveta kuca u devici i ribama, respektivno.
Sta to znaci?

Sa druge teme, da nastavim pricu.

Inteligencija se u opstem smislu procenjuje prema par faktora:
1. Mesec i Merkur
2. znak
3. znak vladara Meseca i Merkura i kako su povezani, ovo obavezno jer bez toga prica nije potpuna
4. znak ascedenta(zato sto je kuca radovanja Merkura) i vladar ascedenta(isto kao sto gledamo vladare Meseca i Merkura)
5. brzina Mo i Me, Mesec ne moze biti retrogradan, ali kada je spor ima efekat slican retrogradnosti
6. povezanost Meseca i Merkura
7. treca i deveta kuca za dopunu

par zabluda: uprkos misljenju da je Ovan sirov znak, mnogi genijalci su ga imali istaknut preko Merkura ili Meseca, i uvek su pioniri u nekoj oblasti
zemlja vezana za faktore inteligencije, hladan melanholican um, studiozan, ozbiljan
vazduh- apstraktno razmisljanje
Najbolje ucenike u skoli obicno daje kombinacija melanholije i sangvinije(zemlja-vazduh) u temperamentu.

Samo zato sto su najbolji ucenici ne znaci da ce se snaci u kasnijem zivotu.

Mesec u ovnu a Merkur u jarcu.
Treca i deveta kuca u devici i ribama, respektivno.
Sta to znaci?

Kvadrat Merkura i Marsa donosi oštar jezik, koji ume bukvalno da poseče ako želi, nema previše empatije niti jednom meri a dva puta seče, već kaže što na umu t na drumu. Pomalo i otrovan jezik,

Postoji razlika, ukoliko je superiomi Mars onda čovek ume da se ponaša šokantno ali često može biti žrtva sukobljavanja, da bude optužen od strane drugih ili da bude podložan ogovaranju. Ovo je posebno kada je rodjenje dnevno jer je onda Mars van sekte pa je na određeni način agresor.
Ako je superiomi Merkur tada osoba može biti vrlo dovitjiva, lukava, domišljata i majstor da izvrda po potrebi.

Au izvini, ja sam se skroz prešaltala.
Neka ostane ovo, za neke druge.

U odnosu Merkura i Meseca, pošto su obe planete simboli ljudskog uma, i odnose se na naš intelekt, aspekt ove dve planete donosi mudrost, rečitost, učenost ali zna da donese neke probleme i javne neprijatelje, jer čovek ima sukob izmedju misli i reči, pa ume da kaže nešto u pogrešno vreme, da mu fali dobar tajming kada i šta treba da kaže, a kada jednostavno da prećuti.
Pogotovo kada je u pitanju Mesec u Ovnu koji je eksplozivan i burno reaguje.

Back