INTELIGENCIJA

... no znam da Me u 12. razmišlja u slikama, . Umjesto čistog logičkog razmišljanja, Me u 12. koristi intuiciju.
istina...licno iskustvo...logika mi je dosta podaleko....
Za razliku od Me u 01., onaj u 12. vidi sliku u sebi, najprije u svojoj podsvjesti iz koje ta slika pomalo izranja u svijest. Ako razvije vjeru u svoju intuiciju, njemu odgovori o onomu što se događa u vanjskom svijetu dolaze iznutra, to su okolnosti kada počneš razmišljati o nekomu, a taj netko ti dođe na vrata, ili te nazove i sl. To su unutarnje spoznaje, jako vrijedne ako su podržane vjerom.
Meni se dosta dosta puta desi da se nadjem u situaciji u kojoj sam znao sta ce da se desi(ko ce da udje unutra , ili ko ce da sta kaze...to traje max 20-30 sec.:think:
Zašto vjerom? Zbog toga što nema logike kojom se to da objasniti, i mnogi na to postaju skeptični, i preostaje jedino razvijanje povjerenja u svoj " glas iznutra ". On je vrijedan i pouzdan vodič čovjeku samo mu treba biti dovoljno blizu.
meni je rodjeni otac rekao da moram lekaru na lechenje ,da sam bolestan,da to nije nesto uredu samnom :hahaha:

Merkur u vagi R i stacionaran 12 kuca ...

Poslednja izmena:
Ne znam gde si to procitao/la, Jupi predstavlja duhovnost i kao sto je neko rekao, polje u kom imamo srece, ali ne vredi nista bez ostatka karte.

...ja ne znam gde si ti to procitala ali imam cd na kome je sve lepo objasnjeno:

Life Path - Ascendant
Identity - Sun
Emotions - Moon
Mentality - Mercury
Values - Venus
Drives - Mars
Wisdom - Jupiter
Challenges - Saturn
Originality - Uranus
Transcendence - Neptune
Transformation - Pluto
Destiny - N. Node, S. Node

Jupiter u Lavu imaju svi koji su rodjeni u periodu od godinu dana, ne znaci da svi imaju kvalitete vodje.

....valjda imaju potencijal, za pocetak dovoljno
...znaci svima je jupiter u istoj kuci, istom znaku i u istom odnosu sa ostalim planetama?

...ja ne znam gde si ti to procitala ali imam cd na kome je sve lepo objasnjeno:

Life Path - Ascendant
Identity - Sun
Emotions - Moon
Mentality - Mercury
Values - Venus
Drives - Mars
Wisdom - Jupiter
Challenges - Saturn
Originality - Uranus
Transcendence - Neptune
Transformation - Pluto
Destiny - N. Node, S. Node

....valjda imaju potencijal, za pocetak dovoljno
...znaci svima je jupiter u istoj kuci, istom znaku i u istom odnosu sa ostalim planetama?

Jupiter je predstavnik duhovnosti, a prirodni je vladar 9. kuce koja predstavlja najvisa ucenja, religiju i filozofiju, inteligencija se ne moze posmatrati kroz jednu planetu. Ako ne moze kroz Merkur, jos manje moze kroz Jupiter... U polju gde se Jupi nalazi, tu su sreca i blagostanje.

A sajt gde su isti ovakvi tekstovi objavio je objasnjenje za svaku planetu po kucama, i kod bukvalno svake planete negde pise "intelligent". ;) Ima netacnih informacija, i previse generalizovanja... Sto me navodi da posumnjam u istinitost.

...pa dobro onda duhovno inteligentni - mudri su uvek inteligentni mada se obrnuto ne podrazumeva

... sta je sa onog spiska onda najblize inteligenciji?

Gleda se cela karta, po stoti put ... Za pocetak 3. kuca zbog nacina razmisljanja, 9. za duhovne poglede, 8. i 12. psihologija, Uran za originalnost, slobodan um, brze razmisljanje u lepom aspektu s Merkurom... Ne postoji obrazac...

Merkur u Vodoliji je egzaltiran znaci da se ispoljava na najbolji moguci nacin, sjajan um, originalne ideje, to sto je u 10 govori o tome da svoj intelekt umes da iskoristis i verovatno ti daje smisao za trgovinu,najbolje radis ako radis na nekoj svojoj ideji, sirok krug interesovanja, medjutim i neku vrstu prakticnosti. Ne verujem da neko moze nesto detaljnije da ti kaze jer vaznu ulogu igraju i aspekti.

Recimo dobri aspekti Urana i Merkura daju genijalnost, pogotovo ako su na Asc.

Eehhhh, imam i ja merkur u vodoliji u 11. polju, i trece polje u blizancima
Pa merkur u tr sa SA i MA, i jaaaako sirok kvadrat sa JU u skorpiji
pa mi dzaba kad nemam nista u zemljanim znacima i kucama sustine da to realizujem.
i strasno cenim inteligenciju kod ljudi, mozda najvise...

Zanima me vase misljenje o tome da li je i koliko vidljiv iz natala stepen inteligencije date osobe?
Da li je presudan uticaj Merkura..koji uglavnom vlada procesom misljenja.. ili je ono sto on pokazuje samo nacin izrazavanja tzv.verbalna inteligencija,ili nesto vise?

neću puno filozofirati o raznim tipovima inteligencije ali ću samo reći, da je organ mozga označen Mjesecom, nervni putevi su Merkur.

po mom sudu rad mozga na visokoj frekvenciji je posljedica široko aspektiranog Mjeseca, pa čak nekad i zgaženog.

Sjetite se Tesle koji je imao Mjesec 0 Mars. Ima još primjera.

U gužvi sam, ali bit je u Mjesecu i nervnim putevima koje opisuje Merkur.

Merkur u Vodoliji je egzaltiran znaci da se ispoljava na najbolji moguci nacin, sjajan um, originalne ideje, to sto je u 10 govori o tome da svoj intelekt umes da iskoristis i verovatno ti daje smisao za trgovinu,najbolje radis ako radis na nekoj svojoj ideji, sirok krug interesovanja, medjutim i neku vrstu prakticnosti. Ne verujem da neko moze nesto detaljnije da ti kaze jer vaznu ulogu igraju i aspekti.
Recimo dobri aspekti Urana i Merkura daju genijalnost, pogotovo ako su na Asc.
To što ME i UR u aspektu mogu dati genijalnost ne znači da je ME egzaltiran u Aq jer bi to značilo da je u padu u Le a znamo da SO 0 ME takodje daje inteligenciju sa smislom za organizaciju.

Intelektualne planete su ME JU i SA, dok recimo UR ako nema aspekt sa ovim planetama neće se odnositi na intelekt već na priču vezanu sa planetom u aspektu.

UR je blic, ideja i ako nema intelektualnu planetu da je kanališe ideja se ne odnosi na intelekt već recimo na neko egzotično ponašanje ako je recimo sa VE u aspektu.

ne da mi se više pisati nigdje o astrologiji ali samo da vam kažem , inteligencija je stvar mjeseca - kao mozga, a tek onda merkura koji govori samo o živčanim završecima.

šta sad kao imaš merkur u djevici u 1 polju i tesla ti nije ravan. ne ide to tako.

ne da mi se više pisati nigdje o astrologiji ali samo da vam kažem , inteligencija je stvar mjeseca - kao mozga, a tek onda merkura koji govori samo o živčanim završecima.

šta sad kao imaš merkur u djevici u 1 polju i tesla ti nije ravan. ne ide to tako.

Ne bih se bas slozila sa tobom,Mesec ne govori o inteligenciji vec o emotivnom stanju i stanju psihe,Merkur govori o inteligenciji,vl.3.kuce i njegovi aspekti.
Mesec je um,psiha a ne mozak.

Ne bih se bas slozila sa tobom,Mesec ne govori o inteligenciji vec o emotivnom stanju i stanju psihe,Merkur govori o inteligenciji,vl.3.kuce i njegovi aspekti.
Mesec je um,psiha a ne mozak.

Trebala bi da se složiš sa Vindexom jer MO je vrlo bitan za inteligenciju...

MO i ME odrediće kvalitet razuma i inteligencije, najbolje da budu u aspektu ili bar recepciji (izmenjena sedišta) što može biti važnije i od položaja.

MO je zadužen da šalje istinu u um i da reflektuje iskustvo, odnosno spoljnja dešavanja ka umu. Idealno je MO 0 120 60 ME, bolje je i MO 180 90 ME nego da nisu povezani. Ipak 90 može dati problematičnost, odnosno grublje razmišljanje, ne previše sofisticirano i pre odgovara nekom inžinjeru nego filozofu. Dok 180 stvara suprotstavljenost i ne koristi mnogo. Nije dobro ako su u 12p.

Dobro je ako su u srodnim znacima i bez bliskog aspekta, problem nastaje kada nisu u vezi ni preko aspekta ni preko znaka ili su MO 150 ME, što stvara napetost.

Ako je ME jači (bolje položen u znaku i polju) dominiraće racionalna strana, ako je MO jači dominiraće emotivna senzitivnija strana. Takodje ako su u različitim poljima a istom znaku, dominiraće bliži vrhu, naravno ako to i dostojanstvo potvrdjuje.

Opa,ko nam se to javio ovde..:D
Ja stvarno ne znam odakle vam informacija i ideja da MO utice na inteligenciju.
Vidim ja da cu jos da naucim neke stvari ovde..:eek:
MO u losem aspektu sa ME nece sigurno ukazati na manji nivo inteligencije,vec na to da osoba moze biti rastrzana izmedju razuma i emocija,razum kaze jedno,emocije drugo,i nikako ne moze to da usaglasi u sebi,ima problem sa tim da "slusa svoje srce".

MO u losem aspektu sa ME nece sigurno ukazati na manji nivo inteligencije,vec na to da osoba moze biti rastrzana izmedju razuma i emocija,razum kaze jedno,emocije drugo,i nikako ne moze to da usaglasi u sebi,ima problem sa tim da "slusa svoje srce".

Ja kažem emily da ima jako puno žrtava moderne astrologije. Evo, sad bi netko gledoa kakav netko ima Merkur i na osnovu toga bi zaključio o njegovoj inteligenciji.

Mozak kao organ, kao fizički organ koji se nalazi u glavi je predstavljen Mjesecom, to je utvrdio Valens još davnih dana, čini mi se 1. stoljeće iza naše ere. U mozgu se isto stvara emocija, a negdje blizu i duša spava. Merkur su šta ? Ruke , noge ? Živci ? Da jesu, ali Merkur odražava tijek izražavanja misli, ali ne njihovo samo stvaranje.

Tesla nije imao bogzna kakav Merkur, al ije imao ako se dobro sjećam Mjesec 0 Mars u Vagi, na fixnim zvijezdama, dakle jako ubrzanje misli , itd itd.

Mjesec ti je kao motor automobila, a Merkur su kotači. Ali auto određuje motor, a ne kotači. Kužiš ?

Trebala bi da se složiš sa Vindexom jer MO je vrlo bitan za inteligenciju...

MO i ME odrediće kvalitet razuma i inteligencije, najbolje da budu u aspektu ili bar recepciji (izmenjena sedišta) što može biti važnije i od položaja.

MO je zadužen da šalje istinu u um i da reflektuje iskustvo, odnosno spoljnja dešavanja ka umu. Idealno je MO 0 120 60 ME, bolje je i MO 180 90 ME nego da nisu povezani. Ipak 90 može dati problematičnost, odnosno grublje razmišljanje, ne previše sofisticirano i pre odgovara nekom inžinjeru nego filozofu. Dok 180 stvara suprotstavljenost i ne koristi mnogo. Nije dobro ako su u 12p.

Dobro je ako su u srodnim znacima i bez bliskog aspekta, problem nastaje kada nisu u vezi ni preko aspekta ni preko znaka ili su MO 150 ME, što stvara napetost.

Ako je ME jači (bolje položen u znaku i polju) dominiraće racionalna strana, ako je MO jači dominiraće emotivna senzitivnija strana. Takodje ako su u različitim poljima a istom znaku, dominiraće bliži vrhu, naravno ako to i dostojanstvo potvrdjuje.

Lijepo si ovo napisao, samo bih dodao možda sa malom razlikom. Jak Merkur govori o tome da osoba dobro koristi svoj intelektualni potencijal, ali njegov opseg determinira Mjesec, ali naravno ne samostalno nego sa ostatkom karte.

Ne znam koliko ovo neslaganje u teoriji ima veze sa odnosom TA i MA jer je i u jednoj i u drugoj Mesec najvažniji pokazatelj čovekove psihe, iracionalnog i nesvesnog.

U stvari, Mesec je baš zbog toga bitan za sve što radimo (pa i za inteligenciju) ali je za neke stvari on direktno zaslužan a za neke samo indirektno.

Mesec je zadužen za reakcije, utiske, memoriju i sećanje i predstavlja nešto kao opšti rezervoar svih naših iskustava koje smo doživeli - zato ljudi koji imaju dobru vezu 3. i Merkura sa Mesecom imaju odlično pamćenje, lako barataju informacijama i rečima jer imaju dobru vezu te dve stvari (intelekta i misli sa nečim što je inače nesvesno i zaboravlja se). Zato Mesec jeste bitan za inteligenciju, ali mi i dalje ne mislimo Mesecom (Mesecom osećamo), mislimo svojim Merkurom i 3. kućom.

Naravno, ovo je samo obrazloženje mog stava, nije negiranje ostalih stavova.
Zanima me kako bi se onda intelekt procenjivao (ako ne preko 3. kuće i Merkura) na konkretnom primeru.

Poslednja izmena:
naravno ne ovisi intelekt samo od mjeseca. Ovisi od mnogo toga, ja sam samo htio istaknuti da je pogrešno cijeli intelekt fokusirati u Merkur. Netko tko ima jak Jupiter, jak Mjesec, egzaktni aspekt Urana,Plutona , a naprimjer oštećen Merkur će biti zapravo netko tko je jako jako pametan ali recimo muca i teško se može izraziti.

Niko ne poriče emotivni uticaj MO ali takodje ne može se razdvajati od intelekta, razuma ili misli uopšte jer smo emocija svesni, zato je bolje da postoji veza izmedju MO i ME jer emocije su amorfne dok ne dobiju oblik u svesti....

Takodje nisam rekao ni da loša veza MO i ME smanjuje inteligenciju već sam ukazao na vrstu intelekta pored ovog što si ti napisala.

Jednostavno, misli i emocije su simbioza i zato je bolje ako postoji neka direktna veza MO i ME....

Niko ne poriče emotivni uticaj MO ali takodje ne može se razdvajati od intelekta, razuma ili misli uopšte jer smo emocija svesni, zato je bolje da postoji veza izmedju MO i ME jer emocije su amorfne dok ne dobiju oblik u svesti....

Takodje nisam rekao ni da loša veza MO i ME smanjuje inteligenciju već sam ukazao na vrstu intelekta pored ovog što si ti napisala.

Jednostavno, misli i emocije su simbioza i zato je bolje ako postoji neka direktna veza MO i ME....

ček ja imam opoziciju Merkur 180 Mjesec :D jel bi ja ispao glup onda :D

Skoro će mi rođendan, pa mogao bi netko jednom MENI za promjenu baciti neko viđenje :D

ček ja imam opoziciju Merkur 180 Mjesec :D jel bi ja ispao glup onda :D :D
Naravno da nisi, lepo sam napisao da je bolje i loš aspekt MO i ME nego da nemaju nikakvu vezu, položaj i aspekti dispozitora tvog MO i ME će pokazati kako i koliko koristiš njihovu vezu.... ali znaš i sam, sve je ovo teoretisanje na parče, samo ceo natal može da pokaže pravu sliku....

Poslednja izmena:

Back