INTELIGENCIJA

Sta mislite o Elonu Musku?
Nema vremena rodjenja nazalost.
Merkur u vodenom znaku koji po nekoj teoriji ne daje iznadprosecnu inteligenciju, ali u recepciji je dispozitorom Mesecom u Devici.
Ono sto mi je upalo u oci, je da mu je Merkur nadprosecno brz, Merkurova prosecna brzina kretanja je otprilike 1*23' dnevno, kod njega je skoro duplo, maltene Merkur i ne moze brze nego u njegovoj karti.
Brzina planete je jos jedno slucajno dostojanstvo ili debiltacija.

XUoU7Em.png

Meni se trece polje proteze Strelac-manje Jarac,Jupiter u jarcu lose aspektovan(iako je vladar 3. polja,neznam koliko ga to vadi),a 9. kuca mi je prazna,gospodar Merkur otisao u 7. u Ovna i uz to je retrogradan takodje lose aspektovan(ni Jupiter ni Merkur mi nemaju ni jedan dobar aspekt)i ja stvarno pocinjem najiskrenije da verujem da sam priglupa i da me vadi samo to sto se mnogo trudim.
Upomoc spasite mi ili pokopajte samopouzdanje!Ah,da a Mars(dispozitor Merkura) vladar 7. u 8. u konj. sa Saturnom u 8.i uz to cini mi se da je Mars na Algolu!
VIPIII,KRINKAAA,ELLL-JESAM LI JA GLUPA?
Recite mi istinu necu da se ljutim,please.
Uopšte nisi glupa, naprotiv, promišljena(retrograndnost - preispitivanje unazad). Jupiter u Jarcu, iako nema svoju prirodu može dati skromnost, kao i materijalizaciju ideja. Kada je planeta u padu, ili izgonu, to ne znači ništa loše, naprotiv nema preteranosti i negativnih osobina koje bi ispoljila u sedištu, ili egzaltaciji (za Jupiter npr neosnovani optimizam i preterivanje). Merkur u Ovnu daje samostalnost i originalnost, ali pošto je u VII ipak sposobnost za saradnju sa drugim ljudima. Ti si naravno pesimistična i skromna(J u Jarcu). Merkur u Ovnu daje bistre i oštroumne ljude i impulsivne.

Koliko se ja razumem u astrologiju, primarno planete intelekta su ME JU i SA a ostale mogu uticati na intelekt samo ako su intelektualnim poljima ili znacima i naravno poželjno je da budu u aspektu sa nekom intelektualnom planetom, inače se odnose na značenje polja izraženo kroz znak...

Mislim, koliko sam ja razumeo ovu temu, pitanje je opšte intelegincije a ne selektivne koje više liči na dobro snalaženje ili razumevanje odredjenih oblasti zavisno od planete u polju iznaku....
Sta bi moglo da znaci Merkur trigon (Jupiter konjunkcija Saturn). Merkur u Vodoliji konjunkcija Mars. Da li je tu jači Merkur ili Mars i da li to donosi nervozu, svađalastvo ili sta? Ako gledam sistem jednakih kuca vladar trece je Mjesec koji ima puno losih aspekata, ali je egzaltiran. Ako gledam drugi sistem vladar trece je Merkur. S obzirom na moje pamcenje rekla bih da mi je vladar trece Mjesec...

Imaš dosta informacija o pokazateljima inteligencije i sposobnosti učenja u sledećem tekstu :

Uspešnost studija u natalnom horoskopu :think:

Ako imate želju za visokom obrazovanjem, a hoćete da saznate kakve su vam astrološke predispozicije, neophodno je sagledati horoskop u celini. Najosnovnije informacije koje bi ukazale na uspeh u školovanju:
Provera stanja 3 kuće, koja predstavlja intelekt, sposobnost da učimo, nivo koncentracije, zapažanje, memoriju sposobnost analize I sinteze, način komunikacije, osnovno obrazovanje. Bitan je znak na vrhu kuće, planeta u kući, vladar kuće, njegova pozicija u znaku, kući i aspekti, kao I položaj Merkura u aspektima, polju i kući.

Ako vam je na početku 3 kuće intelektualni znak (Blizanci, Devica, Strelac, Vodolija), pod uslovom da planeta vladar i Merkur imaju dobre aspekte i poziciju, vaš um je analitičan i brz, pa ne bi trebalo da imata probleme sa učenjem. Ako je pri tom Merkur u trigonu sa Mesecom, memorija vam je odlična. Ako vam je Merkur u Vodoliji ili ima dobar aspekt sa Uranom, posedujete “genijalan um”. Takođe, ako se Merkur nađe u konjukciji sa Saturnom u Vodoliji, posedujete naučno-istraživački um.

Ako je Merkur u konjukciji, sekstilu ili trigonu sa Jupiterom (prirodnim vladarom 9 kuće) i u dobrom aspektu sa Neptunom, vi ne samo da dobro zapažate, imate sjajnu memoriju, nego vas krasi sposobnost apstraktnog mišljenja. Jupiter kao vladar leve hemisfere mozga udružen sa Neptunom vladarom desne hemisfere, aktivira neuro sinapse u ogromnom broju i donosi neslućene intelektualne sposobnosti. Takav um rado nazivam “ituitivnom logikom”. Kod osoba sa takvim planetarnim konstalacijama, posmatraču nije jasno gde počinje logika a gde intuicija. Astrologija I moderna psihologija nalaze objašnjenje u sjedinjavanju znanja potisnutih u podsvest iz kolektivnog nesvesnog (Neptun), zapažanja – Merkur, Urana kao dodira genijalnosti I Jupitera nosioca sublimacije saznatog.

Ako su Blizanci na početku 3 (ili 9kuće,) a pri tome Merkur nema dodirnih tačaka sa Jupiterom, Uranom I Neptunom, osoba može biti površna I svesti svoje učenje na puko prikupljanje podataka, bez sposobnosti da ih simtetiše u celinu.

Ako je Devica na početku 3 (ili 9 )kuće a Merkur takođe nema povoljnih aspekata sa Jupiterom, Uranom I Neptunom, natus je sklon pedantnom sakupljanju podataka do u sitnice. Može se desiti da od “drveta ne vidi šumu”, odnosno da nema sposobnost sklapanja mozaika saznanja.

:ok:
Pozdrav. Moj Merkur je u Vodoliji vladar 3 u 11 u aplikacionoj konjunkciji sa Marsom i Južnim cvorom. Pravi trigon sa ( Jupiter konjunkcija Saturn)I pravi sekstil sa Uranom u 8 polju. Dobro mi je isla matematika ali pogresan sam fakultet izabrala. Znqm da resavam probleme i isli su mi predmeti sa fizikom. Odjednom mi sinu neke ideje. Ali zanima me ako gledam sistwm jednakih kuca vladar moje trece je mjesec u prvoj. Taj mjesec je egzaltiran u opoziciji sa Uranom. Ja imam tako dobro pomcenje sjecam se nekih pjesmica iz osnovne skole cak. Dosta stvari koje sam ucila sam zapamtila za vjekove vjekova. Koji sistem treba gledati. I da li taj Juzni cvor sa merkurom donosi izgubljenost u razmisljanju i zabrinutost...

Merkur-Mars je brz um, nekad i impulsivnost u govoru i reakcijama. Oštar um, često inteligentan ali ako nema dovoljno odgovarajućih drugih pokazatelja može biti prebrz, u smislu ne dovoljno temeljan. Kod tebe ima i toga, dobri aspekti Merkura sa Saturnom i Jupiterom su dobri za um, učenje, govor, inteligenciju, itd. Saturn daje temeljnost, u zavisnosti od znaka i strogo praktičan um sklon prirodnim naukama i sl. a Jupiter olakšava učenje, širi um, daje razumevanje, sinteza nasuprot analizi.

Merkur-Mars je brz um, nekad i impulsivnost u govoru i reakcijama. Oštar um, često inteligentan ali ako nema dovoljno odgovarajućih drugih pokazatelja može biti prebrz, u smislu ne dovoljno temeljan. Kod tebe ima i toga, dobri aspekti Merkura sa Saturnom i Jupiterom su dobri za um, učenje, govor, inteligenciju, itd. Saturn daje temeljnost, u zavisnosti od znaka i strogo praktičan um sklon prirodnim naukama i sl. a Jupiter olakšava učenje, širi um, daje razumevanje, sinteza nasuprot analizi.
Kako gledas na opoziciju Jupitera i Saturna?

Kako gledas na opoziciju Jupitera i Saturna?

Jupiter je mudrost, blagostanje, optimizam a Saturn to sve ograničava, ili ne daje stabilne osnove da se iz toga stvori nešto praktično. Saturn ograničava Jupiterovu širinu, a za stvari u simbolici Jupitera može i nedostajati discipline.

U dobrim aspektima vreme (Saturn) radi za Jupitera (bogatstvo, obilje, blagostanje) a ovde je obrnuto, Saturn vremenom okrnji i umanji to sve.

Kod loših aspekata a posebno opozicije, ako nema drugih pokazatelja koji bi to umanjili ili negirali osoba se stalno klacka između dve krajnosti, ovde su to optimizam i vera Jupitera vs disciplina i odgovornost, pa i strahovi Saturna.

Jupiter je mudrost, blagostanje, optimizam a Saturn to sve ograničava, ili ne daje stabilne osnove da se iz toga stvori nešto praktično. Saturn ograničava Jupiterovu širinu, a za stvari u simbolici Jupitera može i nedostajati discipline.

U dobrim aspektima vreme (Saturn) radi za Jupitera (bogatstvo, obilje, blagostanje) a ovde je obrnuto, Saturn vremenom okrnji i umanji to sve.

Kod loših aspekata a posebno opozicije, ako nema drugih pokazatelja koji bi to umanjili ili negirali osoba se stalno klacka između dve krajnosti, ovde su to optimizam i vera Jupitera vs disciplina i odgovornost, pa i strahovi Saturna.
Lepo napisano.Hvala

Pozdrav. Moj Merkur je u Vodoliji vladar 3 u 11 u aplikacionoj konjunkciji sa Marsom i Južnim cvorom. Pravi trigon sa ( Jupiter konjunkcija Saturn)I pravi sekstil sa Uranom u 8 polju. Dobro mi je isla matematika ali pogresan sam fakultet izabrala. Znqm da resavam probleme i isli su mi predmeti sa fizikom. Odjednom mi sinu neke ideje. Ali zanima me ako gledam sistwm jednakih kuca vladar moje trece je mjesec u prvoj. Taj mjesec je egzaltiran u opoziciji sa Uranom. Ja imam tako dobro pomcenje sjecam se nekih pjesmica iz osnovne skole cak. Dosta stvari koje sam ucila sam zapamtila za vjekove vjekova. Koji sistem treba gledati. I da li taj Juzni cvor sa merkurom donosi izgubljenost u razmisljanju i zabrinutost...
Ja volim Mars-Merkur kombo samo da nije u nekim znacima tipa Skorpije ili ovna onda , u verbalnom smislu, osoba moze da budem iritantna i svadjalacki nastrojena.
Ipak u vodolijici mi se dopada. To konjunkciji daje neki pozitivizam, neku lakocu.
To je verovatno verbalna ostrina, brzina.

Ja volim Mars-Merkur kombo samo da nije u nekim znacima tipa Skorpije ili ovna onda , u verbalnom smislu, osoba moze da budem iritantna i svadjalacki nastrojena.
Ipak u vodolijici mi se dopada. To konjunkciji daje neki pozitivizam, neku lakocu.
To je verovatno verbalna ostrina, brzina.

I ja takođe. Najoštroumniji su i najpreciznije se izražavaju, u proseku. Može i Škorpija :mrgreen: nemam ništa protiv,mada umeju da budu otrovni :lol: ali su bolji od Ovna jer je on (pre)brz, impulsivan, brzoplet, suviše zapaljiv, kod njih ništa ne 'odleži', sve je što na umu to na drumu.

Back