INTELIGENCIJA

Gledala sam na TV-u prosle godine da je najiteligentnija osoba, zena, samo ne znam da li i SAD ili u GB radila ustvari u metrou, naplacivala karte, ili tako nesto, tako da nije uvek inteligencija merilo uspeha u zivotu, a naravno, postoje i razliciti testovi. Pitanje je kakvi su oni sada?
Doduse, Seron Stoun ima natprosecnu inteligenciju, ali s tim Ribama nikad nisi nacisto!

Naravno da ineligencija nije merilo uspeha u zivotu..to je svima jasno.
Ona je samo potencijal,a nasa je stvar da li cemo ga iskoristiti i kako.
Mene je pre svega interesovalo da li je dovoljno gledati samo Merkura..i dobila sam par lepih odgovora.
Postoji vise vrsta inteligencije.
Ja recimo imam izrazenu socijalnu inteligenciju.Zbog konjukcije Merkura sa Plutonom imam sposobnost da dodjem do srzi problema ,osobe,iskustva.A trigon sa Mesecom u Raku mi daje to neku apatiju,saosecam sa masom.Tako da me ljudi cesto dozivljavaji kao inteligentnu osobu koja ima resnje,moze da pomogne.
Kako mi je konjukcija Merkur -Pluton na asc.umem sve sto spoznam da prenesem , ispricam...kako je tu i Sunce moja prica uvek je grandiozna ,velika, bitna ..svi zele da je cuju..uuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sto sam skromna.Al stvarno je tako.

Kada vidis da ljudi imaju Merkur u Devici odmah znas da su izuzetno inteligentni ali nekada su vrlo ne obrazovani sto se zvanicnog obrazovanje tice, zatim Jupiteru III - polju imaju stvarno vrlo inteligentni ljudi. Mislim ovo su mahom aspektu za nadprosecnu inteligenciju , na gledajuci obrazovanje. Tu je i Merkur u aspektu sa Jupiterom kao i dobar aspekt izmedju Merkura i Urana.

Pomislih na momenat da pishesh o meni..
viannen_39.gif

Eto ja imam Jupiter u 3.polju ali lose spektovanog(kvadrat-Sunce u 6,kvadrat AC,kvinkunks Mesec u 10.)i to su mu jedini aspekti.9.kuca prazna,vladar Merkur retro u 7. u Ovnu,dispozitor Mars u Biku na Algolu i u konj. sa Saturnom(a aspekti losi-Merkur opozicija retro Uran u 1. i opozicija AC).
Pa da ponovim pitanje ,mozda malo jasnije-sta astrologija kaze o mojoj inteligenciji sa ovakvim polozajima koje jos (posebno Jupitera)ugrozavaju losi aspekti.Koliko i kako ovi aspekti deluju na razvoj i ispoljavanje inteligencije.
Izvinite na dosadi ali jos uvek mi nije jasno.Jasno mi je sto mi je dobar retro Merkur i nista vise.Vipi mi rece da je to dobro jer ko zna sta bih se izletala da nije,ali o mom potencijalu sto se tice inteligencije jos uvek neznam nista.
Unapred zahvalna ja!
P.S.-ne pitam dosade radi vec me ovi na poslu ubijaju u pojam,dodje mi da sve oteram u...pa se pitam da li sam glupa ja ili oni,koji tvrde da sve znaju a ja kao nesto izvodim kada trazim od njih da odrade(i jos mi pricaju iza ledja kako oni znaju a ja neznam).
Eto moje muke.Preispitujem se da li sam ja primarni nosilac glupoce .
Vi sada mozete da se smejete ali meni je ovo stvarno problem.

@Ristanovicsrb28

Ma da , nemoj toliko da se mucis, verovatno je u pitanju samopouzdanje, a ne inteligencija, ali ako te bas to toliko muci, umedjuvremenu dok ovde dobijes zadovoljavajuce odgovore, idi ako zelis na med. fakultet i pitaj studente nesto o testovima inteligencije, verovatno ih imaju pa ce ti ih dati.
P.S.ja ti se sigurno necu smejati, ali ne postoji "primarni nosilac glupoce", ne opterecuj se time, pa ce sve izgledati drukcije...

Eto ja imam Jupiter u 3.polju ali lose spektovanog(kvadrat-Sunce u 6,kvadrat AC,kvinkunks Mesec u 10.)i to su mu jedini aspekti.9.kuca prazna,vladar Merkur retro u 7. u Ovnu,dispozitor Mars u Biku na Algolu i u konj. sa Saturnom(a aspekti losi-Merkur opozicija retro Uran u 1. i opozicija AC).
Pa da ponovim pitanje ,mozda malo jasnije-sta astrologija kaze o mojoj inteligenciji sa ovakvim polozajima koje jos (posebno Jupitera)ugrozavaju losi aspekti.Koliko i kako ovi aspekti deluju na razvoj i ispoljavanje inteligencije.
Izvinite na dosadi ali jos uvek mi nije jasno.Jasno mi je sto mi je dobar retro Merkur i nista vise.Vipi mi rece da je to dobro jer ko zna sta bih se izletala da nije,ali o mom potencijalu sto se tice inteligencije jos uvek neznam nista.
Unapred zahvalna ja!
P.S.-ne pitam dosade radi vec me ovi na poslu ubijaju u pojam,dodje mi da sve oteram u...pa se pitam da li sam glupa ja ili oni,koji tvrde da sve znaju a ja kao nesto izvodim kada trazim od njih da odrade(i jos mi pricaju iza ledja kako oni znaju a ja neznam).
-Vi sada mozete da se smejete ali meni je ovo stvarno problem.

Ti imas konstantan problem na poslu zbog polozaja Neptuna i vladara Riba u polju posla,cini mi se , to sto ne mozes da se izdignes iznad njih jer zivis i radis u manjoj sredini je znak tvoje slabosti, kako rekose i manjka samopouzdanja i vere u svoje znanje i svoje sposobnosti i bas nikakve, ama nikakve veze nema sa onim sto ti potenciras ovde u pitanju, pokusavajuci da kroz pokazatelj inteligencije dodjes do resenja za sasvim drugo polje i drugu planetu u svom horoskopu. Ja te ne smatram glupom, ni nosiocem glupoce niti manje inteligentnom jer da si iole u tom smeru razvijena, zar nije logicno da ne bi bila ovde, ne bi mogla razmisljati, zakljucivati i voditi jasne polemike..ja stvarno ne znam sta treba da ti se kaze vise..ja ne znam knjiski pravilo za glupocu, evo, priznajem da ti nisam poslala Dupora namerno dok ne izadje saturn iz Device da se ne bi stresirala, znala sam kako bi odreagovala na odredjene stvari iz tih knjiga i one nisu za tebe dok ne savladas prelaz Saturna kroz Devicu, verovatno.Nadam se da znas da nista ne mislim lose ali ravnoteze sada nemas, pa sad cu samo da ti navedem neke aforizme astroloske za naglasen intelekt..pa se zabavljaj time..
INTELEKT pokazuju
-naglaseni vazdusni znaci i Merkur
-Merkur 120 Mesec, ili Saturn,ili Asc
-Mars u Blizancima
-Svetla u 3. polju konjukcija Merkur u Raku ili Jarcu
- Ascendent vazdusni
- Asc Devica i Skorpija
-masa planeta u 3,9, blizancima ili strelcu
dok je polozaj planeta u 3 polju sa znacenjem:
- Saturn = dubinu
-Jupiter = dogma
-Mars = kritika
-Venera = senzualnost
- Merkur = povrsnost
- Sunce = svesnost,svest

Evo, potrudicu se da nadjem ima li negde Aforizam Inteligencije ili Gluposti mozda
- Mesec = impresije i oscilacije

Evo ti malo i citata iz Duporove knjige Ne vjerujte,provjerite

Mnogo planeta, narocito Merkur ili Jupiter u srodnim znacima, znak je jakog intelekta.Vladar Asc u 3. polju je znak intelekta ali i putovanja.Jedan drugog inace unapredjuju. Upliv 3 polja je analogan znaku Blizanaca:intelekt brz,svestran,povrsan i komunikativan...ali teske planete u njemu sredjuju i uozbiljuju.(pa navodi primer da tadasnji Zivan Filippi,esejista,pocetni pisac i kriticar ima tu Sunce-Jupiter-Saturn, tri teska tela znak buducih ozbiljnih uspeha u literaturi- prepricah).
Losi planeti daju takodje okretan duh i jak ali lako povodljiv na zlo...

Vladar 9 polja u 3. je sveobuhvatan intelekt, konjukcija Mesec-Merkur je ekscentricna inteligencija, masta,pa Merkur u Ovnu je agresivan, lukav,brzo ulazi u stvar, nezadovoljan,okretno radi...Merkur u opoziciji uranu daje pre krizu zivaca i sklonost stresu nego manjak inteligencije..
U aspektima kaze Merkur-Uran (intuicija!).Kad je negativan aspekt daje nezavisan duh,smesne manije,cudne ludosti,cudan nacin da pobegne od nekoga,poremecaj zlezda,talenat velik ali neprimenjen, pa kaze nekad nelogicni zakljucci,zivi kao poseban svet i antagonizmi..i poznata osoba sa ovim aspektom kroz Ovan/Vaga polje je NICE.(Mira Stupica ima kroz devica-Ribe) i kaze ASPEKTI MERKUR URAN NAJCESCE MOGU DATI GENIJA..

Onda, Jupiter u Jarcu je dogma,drzavni poslovi, konstruktivan osetljivog zdravlja a u aflikcijama daje brige.Ako je Jupiter u 3. daje dobro od knjizevnosti, bliznjih svojih ili putovanja, spaja veru i finansije i u aflikciji daje velike reci ...Dobar aspekt Meseca i Merkura daje dobro pamcenje..

Eto, pa slozi nasa uznemirena drugarice.Koliko ja vidim, nista strasno nema..:roll::wink:

Smrk, smrk ja vec imam Dupora i bedak dok ga citam.Vladar AC mi nije u 3. polju.Sama rece da losi planeti okretan duh jako povodljiv na zlo-jos jedan bedak.Vladar 9. polja mi nije u trecem,nemam konjukciju Mesec=Merkur.
Imam tog agresivnog Merkura u Ovnu i to retro(znaci sav je naopak)u opoziciji sa takodje retro Uranom,tako da ovakvoi losi aspekti koje sam u prethodnom postu navela tesko da nogu da daju genija.Da je bar jedan dobar ili da nisu retro....nemam ni dobar aspekt Meseca i Merkura
Ai ovaj Jupiter mi je jadan,sve losi aspekti.
Ja tebe Vipi stvarno mnogo volim ,cenim tvoj trugd i verujem da ti dodje da me stavis preko kolena i isprasis,ali pokusaj molim te da shvatis i ti mene i ne ljuti se.
Ouno hvala i looliti i picoleone na trudu i podrsci a ono "primarni nosilac glupoce " sam rekla cinicno-naravno usmereno ka sebi.
Jos jednom hvala svima,ali ja se i dalje tako ubedaceno osecam kao da mi je Saturn vec usao u 12.kucu.
Sta li ce tek biti tada.
Puno poljubaca za sve!

A kad je u Vodoliji? Merkur, mislim. A Jupiter odmah u komsiluku, Ribe. Ne grade aspekt, nikakav...

Pa ne grade nikakav aspekt. Postoji taj aspekt koji se zove polusekstil - aspekt od 30 stepeni , ali ja njega uzimam u obzir samo ako je bas , bas egzaktan u stepen. Jer imam jako postovanje prema egzaktnim aspektima pa cak i ako je aspekt potpuno minoran.

Unapred zahvalna ja!
Vi sada mozete da se smejete ali meni je ovo stvarno problem.

Malo je to tema za filofofiju , posebno od kada se zadnjih 20 godina razvila teorija da postoji vise oblika inteligencije, pa ja u nekom momentu i ne znam na sta ljudi konkretno misle kada kazu inteligencija. Neko za nesto moze delovati i zaista biti jako glup, a za drugu oblast moze biti vise nego genijalan. Moze biti smotan toliko da mislite da je totalni retard, a da ako pocnete zaista da pricate sa tom osobom uvidite da niste dorasli sagovorniku. Ali ako pricamo o tebi u smisli najklasicnije inteligencije -sta god to znacilo, ja mislim da ti sa Jupiterom iako u losim aspektima imas "sirok " um, nego verovatno ide na stetu tvoje inteligencije tovj pokusaj da previse brzo reagujes ( kvadrat) a da pritom nisi dobro ni cula pitanje ( retrogradni Merkur) a juris da odgovoris na primer i tako neki detalji. Takodje je ljude sa retrogradnim Merkurom lako zbuniti. Ako neko prica malo brze ti ne mozes sve da pohvatas i onda ti i nije jasno o cemu osoba prica. Ali ne mislim da imas probled da shvatis, nego ti je Merkur mirniji pa ti treba vremena da razmislis, jer ti na taj nacin mislis.

A moj merkur je u devici...retrogradan...i cek da vidim..sa jupiterom nema nikakav aspekt,ali ima konjukciju sa plutonom....i onaj aspekt od 60 stepeni sa neptunom u (skorpiji).Precizno.
Glupost ili inteligencija?
A u trecoj kuci imam saturn..u biku

@Kojica

Ti mora da si zalutala ovde. :?
Pishemo o astrologiji i kako se iz natala mozhe
videti da li je osoba predisponirano inteligentna ili ne.
Da li mora da se muchi prilikom uchenja i slichno.

Svako pozitivno odstupanje od pravila me raduje, ali
kako Mensa ima parametre za inteligenciju, zashto to ne
bi mogle i zvezde po rodjenju.
Kao shto je Vip par puta napisala, a znam za slichne priche
i iz okruzhenja, visoke koeficijente IQ chesto poseduju
osobe koje ne umeju da usmere svoju inteligenciju, tako
da nije loshe, da se postavi jedna ovakva tema, gde tje se ljudi
pronalaziti.

Да ли је могуће да не знате да ли сте интелигентни/вредни/поштени... или не док вам ''звезде'' не кажу?

StormyGirl je sve rekla.
Razumem da ima onih kojima teme nije interesantna...i da se ne moraju svi ukljuciti...ali da neko ipak ima potrebu da se oglasi i postavi ovako zajedljivo pitanje to je vec :evil: ....

Malo je to tema za filofofiju , posebno od kada se zadnjih 20 godina razvila teorija da postoji vise oblika inteligencije, pa ja u nekom momentu i ne znam na sta ljudi konkretno misle kada kazu inteligencija. Neko za nesto moze delovati i zaista biti jako glup, a za drugu oblast moze biti vise nego genijalan. Moze biti smotan toliko da mislite da je totalni retard, a da ako pocnete zaista da pricate sa tom osobom uvidite da niste dorasli sagovorniku. Ali ako pricamo o tebi u smisli najklasicnije inteligencije -sta god to znacilo, ja mislim da ti sa Jupiterom iako u losim aspektima imas "sirok " um, nego verovatno ide na stetu tvoje inteligencije tovj pokusaj da previse brzo reagujes ( kvadrat) a da pritom nisi dobro ni cula pitanje ( retrogradni Merkur) a juris da odgovoris na primer i tako neki detalji. Takodje je ljude sa retrogradnim Merkurom lako zbuniti. Ako neko prica malo brze ti ne mozes sve da pohvatas i onda ti i nije jasno o cemu osoba prica. Ali ne mislim da imas probled da shvatis, nego ti je Merkur mirniji pa ti treba vremena da razmislis, jer ti na taj nacin mislis.

Pa ima logike,nisam do sada posmatrala iz tog ugla.
Puno hvala Neptunijanko!

Back