Intelektualna nadmoć i njene manifestacije

Nigde nije definisana rec intelekt, pa bi onda samo iz pokusaja da se definise , videli da su prisutne zablude i elitisticke zelje svakog pojedinca....kazem svakog , zato sto vecina pliva maksimalno po tome....

Onda postaje bar malo ociglednije da intelekt nema veze sa intelektualcem u starom smislu reci, ali ima u novom smislu reci , gde je svako ko ima intelekt i malo obrazovanja intelektualac, a intelekt se tumaci kao razum.....

Mislim, lepo je ovo pricati, kao tema iz knjizevnosti, takve i slicne temice su bile u srednjoj na literarnoj sekciji , pa jos neka dobra devojcica koja ume da napise 2 strane lepih emocija a da ne kaze nista....tj da se sve nekako nastavlja, a nigde pocetka....

sad, naša procena ko je pametan, a ko ne.
Kad sam bila klinka mislila sam da sam mnogo pametnija od jednog dečka, samo zato što je bio verbalno slabiji od mene, kad ono ispade dečko genijalac za prirodne nauke, a i po IQ. Meni matematika nikad nije nešto išla. Mogla sam da naučim za 4, mogla sam ako se potrudim da shvatim, čak i da mi se svide neki zadaci, ali zadatke sa zvezdicom nikad nisam mogla da rešim. Bar ne sama, dok mi prof.ne otkrije caku, ili iz kog ugla treba da sagledam problem.
Ali zato jezike nikad nisam morala da učim kod kuće, vežbam, sve sam kontala na času...
Hoću reći, zavisi od toga u kom polju pokušavamo da procenimo (laički, naravno, ne testovima...) nečiju pamet

hm, da..ja sam takođe stava da svako vlada nekom veštinom, daleko bolje od drugih, samo je pitanje da li je tu sposobnost i sam otkrio ..nevezano..povremeno vrte na drž. tv-u neku bitansku emisiju o testiranju inteligencije. i, tu su sad ljudi različitih profesija, čak i oni koji nemaju nikakvu, ali baš nikavu školu..(neka slikarka, koja od 13. god. nije imala formalno obrazovanje)..u onoj opštoj - G inteligenciji prednjači kvantni frizičar, ali podbacuje u praktičnoj. otkrivamo da je taj fizičar još iz 18v. imao kao pretke prvu ženu akademika, fičara, jedan od ujaka po majčinoj liniji je rasel..tip po ceo dan se zapravo igra najkomlikovanijim matemetičkim operacijama i njemu su ti g testovi mačji kašalj. da ne prepričavam--nije u svim testovima prošao sjajno, u proseku je odličan, ali ne briljira svuda....

jedna stvar: testovi inteligencije se nisu menjali poslednjih 100 godina...šta bi bilo da je npr. medicina stagnirala toliko??

jedan od oblika inteligencije je kreativnost...mnogi smatraju najvažnijim oblikom ispoljavanja.. i stvarno je imati pored sebe kreativne velika sreća, bez obzira čime se taj, kreativan čovek i profesionalno bavio..

Niži oblici inteligencije nisu svesni viših oblika inteligencije. Zato ljudi redovno prepoznaju samo gluplje od sebe, nikako pametnije.

Kako to onda da ja nikada nisam naišao ni na koga ko je gluplji od mene, niti pametniji? :think:
Ne znam koji sam oblik inteligencije;), ali ja često srećem ljude koje smatram prilično pametnim. Ne bojim se da priznam da nisam pametna kada ne mogu da rešim nešto što se postavi pred mene.

Inteligencija , pametan, glup,inteligentan, budala....to su reci koje se mesaju....
Ja sam razresio dilemu meni, na nacin uparivanja inteligentan-glup, pametan-budala, a pametan na zalost definisao sa mudar (mada se tu nekima cini da se moze govoriti o razlici u vremenu, mozda....jer mudrost je biti prilagodjen, a pametan treba biti neprilagodjen , ali sebi ugodjen....primer mudar ce ziveti u skladu sa ovim vremenom, a pametan nece biti uskladjen, vise ce se boriti , ali ce hteti da lepo zivi sad , a ne za 50 godina kako mu suflira drustvo i politicari....)

Intelektualac je cudna rec, a i arturova definicija je cudna...
Ono sto su meni sugerisali da je drustveno tumacenje je nekad bilo da je intelektualac drustveno odgovorna mudra i strateski orjentisana osoba....mudrac i eticar....
Ono sto je danas intelektualac , jer danas je smrt biti drustveno odgovoran, je samo obrazovan, a i to je sa niskim kriterijumima, visokim u odnosu na seosku skolu....
Prestizna kategorija...
Zato zabe i dizu noge da se pitkivaju...

Ja iskreno ne razumem termin intelektualac. Vishe mislim da je to zargonski izraz coveka koji je "potkovan" znanjem iz neke discipline iliti magistar, doktor.

I ja otprilike svrstavam termine inteligentnog coveka i pametnog coveka kao i ti patak.

Inteligentan covek je onaj covek koji moze da "kapira". Pametan covek je inteligentan covek sa takvim namerama da koristi svoju inteligenciju za sopstvenu korist ili korist svojih bliznjih. Mudar covek je zreo covek sa velikim zivotnim iskustvom.

akademski građanin je student. akademski obrazovan je neko ko ima diplomu (3% srB. populacije, uključujući i kupljene diplome)...a intelektualac je "čovek koji koristi više reči no što je potrebno da objasni stvari koje ne razume" hah, vojničina....to je rekao ajzenhauer...jedno tipično militaristička izjava putem koje je skupljao poene od najnižih slojeva...intelektualac mora da bude društveno angažovan, u tom smislu prosvećen..

Ne postoje glupi ljudi.

Postoje.

Niži oblici inteligencije nisu svesni viših oblika inteligencije. Zato ljudi redovno prepoznaju samo gluplje od sebe, nikako pametnije.

Nije istina. Neko sa manjkom inteligencije možda neće želeti da prizna da je neko pametniji od njega, ali mora biti svestan boljeg od sebe. Ljudi lakše kažu da je neko manje pametan, nego da je više pametan, ali i to je stvar inteligencije. Što više znamo, to više znamo šta ne znamo, pa nam je lakše da vidimo ko to zna i da procenimo da li to znači da je ta osoba pametnija ili je starija ili lakše izložena izvorima znanja, pa da možemo i mi to da dostignemo ili ne možemo. Sujeta ometa čoveka da vidi i prizna da je neko bolji, a što je neko sujetniji to je gluplji, pošto je sujeta izraz nesigurnosti, a ako nema rada na popravljanju nesigurnosti i borbe protiv tog osećaja, onda je osoba glupava - realno.

U vrednosno ustrojenom sistemu , jos i stabilnom, trebalo bi da inteligentna osoba brze stigne do pozicije koja joj ekonomski odgovara....Tog trenutka prestaje ugrozenost osobe, i tog trenutka postaje aktuelno koriscenje inteligencije u druge svrhe....

Da li ima uticaja izolovanost koju mora da osecaju inteligentniji ljudi, da li ima veze ugrozenost koju ce sigurno osetiti u hijararhijskom svetu, gde nizi slojevi (upotreba reci nizi slojevi je danas politicki nekorektna ili da kazem inkorektna, ali je itekako koriscena recimo u arhitekturi, kad se projektuju zgrade, jer se po potrebama i definise zivotni prostor, pa su potrebe ruralnog tipa daleko drugacije od potreba gradski integrisanog tipa, viseobrazovanih od niskoobrazovanih, inteligentnijih od neinteligentijih...) zbog svoje ugrozenosti sankcionisu kad mogu inteligentno....

Posto je jos kao dete inteligentna podloga dovoljan razlog da se krene u malo izolovano tumacenje sveta, to je inteligentan covek naucio da razlikuje drustveno razmisljanje od sopstvenog i ne oseca potrebu spajanja ta dva, ali oseca potrebu empatijskog povezivanja, kao dok je bio dete....
Jer tada je postojala komunikacija na osnovu zajednickih decackih osobina, ali nije postojala potreba , cim se prekoraci neki limit shvatanja ostale dece, da drugi razumeju ono sto inteligentan misli i razume, te nije postojala potreba takve komunikacije...

Mozda se moze tumaciti da se nadmoc javila rano , pa se osoba navikla da je ne primecuje, vec sazivljeno ne provocira ispoljavanje , ali se sa druge strane ponekad primeti...

Moj stav je na zalost da ovakvo normalno ponasanje, a smatram da je normalno iz ugla psihe , ne daje dobre drustvene rezultate i ovakvog inteligentnog pojedinca ne cini odgovornim clanom drustva...
Sa druge strane ispoljavanje bi ga cinilo odgovornim , ali iz ugla nizih vrsta bi ga cinilo neodgovornim i nametljivim, kao sto se i desava...
Religija kaze da se treba robovati mediokritetu (jer inace ode glava).
Psihologija kaze da se treba robovati mediokritetu (jer inace ode primirje sa vecinom)
Filozofija svasta kaze i danas je tumace uglavnom mediokriteti pa se svasta moze i povezati, tj babe i zabe...sto meni smeta, ma kako smesno zvucalo nekima koji su nauceni filozofi.....da li su raniji filozofi bili vise mediokritetski svesni , pa su svoje ideje pazljivo spajali ili su bili na niskom nivou koji je priblizan meni, i uskladjen sa nekim psiholoskim odnosima, a savremeni to nisu, vec su sa nekim fantazijama....Neki....

Malo je cudno to u filozofiji....taj prikaz nadmoci, koji se zasniva na vise argumenata, od recnika, koji posredno jeste posledica nacitanosti raznih dela, ali ni malo ne daje garanciju boljeg shvatanja, narocito iz mog ugla koji kaze da je bitnije da bude zadovoljeno ono sto je prirodno , a misleci na psihologiju , nego ono sto je necija zelja i logika generisala kao pozeljno...idealizovano ili apsolutizovano...

Mozda je bas dobro temu tumaciti u onome sto vidite kao filozofiju , i ovako u zivotu...
Jer u filozofiji ova intelektualna nadmoc dobija svoje knjisko znacenje....
i odmah se vide i reakcije , a to su ignorisanje, sklanjanje, nekomentarisanje, ezoterija....
Sto bi rekli nasi pametni seljaci, cim necemu das vrednost , odmah se oko toga skupe prevaranti, lopovi i demagozi (oni cesto to kazu i politicari), pa tako i duhovnim i intelektualnim vrednostima koje mozemo u svakom trenutku smatrati filozofskim....

Ne postoje glupi ljudi.
Kada drugu osobu pokušamo tako videti i diskvalifikovati je najbolji je znak da imamo problem sa samim sobom - ozbiljan problem.
Izuzetno je lepo dati sagovorniku mogućnost da se izrazi na svom polju, koje najbolje znai ume i da bude saslušan. Verovatno će ubrzo doći prilika da i on vas sasluša. (Ako lično volimo da budemo saslušani, zašto ne budemo prvi koji ćemo saslušati druge....

Svidja mi se tekst. :)
a inace, tesko ce se covek otrgnuti da nekog klasifikuje kao tupog.. kaze nesto stvarno glupo i to je kraj. medjutim, istina je da moze da te iznenadi. zato im treba dati priliku.. ispod jednog sloja ili jednog nivoa gluposti, koja mi je tu da pred ocima, moze kriti toliko interesantnih i pametnih stvari.
a licno se najcesce postavljam kao ravnopravna X) *(mada to sada tako ne izgleda.. ali je istina X)

Poslednja izmena:

Back