Intel ili Athlon

A za šta vi to koristite te moćne mašine majke vam.
Dali vas, ikoga, iko sponzoriše od Intela ili AMD.
Koga je briga koliko se koji greje,moš misliti,ubaciš kuler i gotova stvar, a i da se greje pa šta ako je u granicama normale i pri tom radi normalno.
Pri kućnoj upotrebi OBA su dobra ,a cene približne( znam da je AMD jeftiniji i !!!!!!! pa šta volim benzince a ne dizelaše)
Ako radiš nešto profesionalno možda ćeš i primetiti neku razliku u performansama ali za po kući .
Ne interesuje me dali će ripovanje da uradi za tri ili četiri sata JER ON radi dok ja spavam.
Nije prva tema koja se svodi na prepucavanje.
OBA su dobra stim da ne uporedjuješ 32 i 64 bitne procesore jer jedni imaju drajvere a drugi budućnost.

PROGRAMER 2005:
Интелови процесори су стабилнији у раду,брже се хладе,амд је само бледа копија интела.А што се тичеразлике брзине рада то не можеш да приметиш. КУПИ интелов процесор и нећеш имати проблема са рачунаром!
Kad smo vec kod hladjenja, davno je proshlo vreme kad su AMD-ovi procesori nestajali u zloslutnom oblachicu dima usled otkaza kulera (iz bilo kog razloga). Sada je AMD u mnogo boljoj poziciji jer svoje nove procesore mnogo lakshe hlade od Intela, koji je zapao u probleme sa hladjenjem josh od prvih modela sa Prescott jezgrom. AMD-ova tehnologija Cool 'n' quiet samo dokazuje moje tvrdnje, jer kada se npr. kucka u Wordu, Athlon 64 3200+ ce raditi na 1.2GHz, dok taj Intel 3.0GHz sigurno ne obara takt tako nisko! A zagrevanje jezgra je proporcionalno frekvenciji, koja je kod AMD-a u startu niza...Toliko o tome... Za sada... 8-) 8-) 8-)

Jedini PC koji mi je izgoreo bio je Celeron a Duron i dan danas radi. 'Programeru' treba ti predznanje. AMD je ubacen INtelu po zakonu o monopolizmu da ne bi bio jedini proizvodjac i morao je svoju tehnologiju da podeli sa AMD-om. Kada su se raskantali AMD je krenuo svojim putem. Pravio je jevtine procesore a Celeron je izmislio INTEL da bi mu doakao. da ga ne duzim...AMD je zakon za igrice...za grafiku....za sta oces...sad cu bacam pare na INTEL P4 original. Imam u firmi na 3GHz najnoviji, ne razlikuje se od DURONA.

Svakakvih gluposti ima da se procita. Ovaj "programer" nije rekao ni 1 stvar tacnu. Bas me cudi kad je lupao bezveze da promasi bas sve!
Intel stabilniju - nisam siguran, nekad davno vazilo
Intel se brze hladi - greje se ko lud
AMD osetno jeftiniji, performanse bolje, neko vec rece u igrama, za multimediju.....
Na kraju prvog post-a rece nesto tacno, a onda opet lupi. Kaze nema razlike u performansama, a citav post mu bi o tome kako je Intel neuporedivo bolji.
Athlon64 je u fazi zalaska jer nadiru X2 Athloni sa 2 jezgra, tako da je i to lupio!

Ma necu vise da se smaram citajuci gluposti!

Pozdrav !

Achilles:
Kupujem skoro nove neke komponente, i sada se dvoumim koji procesor da uzmem, intel ili athlon.
Ja dosta dugo znam likove, koji se ovako... vise nego solidno razumeju u kompove, i oni su uvek bili za Athlon.. i to bez razmisljanja.. medjutim, onda sam se konsultovao sa drugom jednim, koji je freak za hardver, i on mi kaze da je intel zapravo dosta bolji.

Za 200 evra recimo, mozete da uzmete intel procesor, od 3,0ghz , 2mb kesh memorije ... dok za iste pare, atlonov procesor mozete da uzmete...AMD Athlon 64 3.200 2.0 GHz, 512kb + 128kb, S939 ... ovako nesto , dakle 64bitni, na 2ghz , 512 + 128 kesh memorija.

Dakle razlika je za chitav gigaherc, i vise od 1mb kesh memorije u korist intela, mada stvarno GOMILA njih, kazu da je atlon na 2, dosta brzi od intela od 3 ghz, jer imaju jezgro dobro.. i sta znam vec (ne razumem se toliko).

Dakle, molim za misljenje, koji procesor da uzmem, i ZASTO, dakle, samo neka mi neko obrazlozi, i ako je radio neke testove, neka to podeli sa nama dakle :).
TO NE MOZE DA SE POREDI!!! ODNOS CENA-BRZINA (o kvalitetu ne mogu nista da kazem najbolje zato sto je ocajan hardver u nasoj zemlji!!!!) JE NA STRANI AMD-a!!!!
AMD JE NAJBOLJIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Pozdrav!

Epa fala svima na komentarima :D

Uzimam ipak athlon, jer ubedljiva vecina je za to, a i cuo sam mnogo vise konkretnih objasnjenja za athlon procesore... i osim toga, ja sad imam athlon, odlicno radi, i nikakve probleme nemam, niti sam imao.

Elem.. cisto ako nekog interesuje, komp nadogradjujem sa matichnom novom, procesorom, grafichkom, i ram memorijom... i evo sta sam sastavio:

Maticna plocha: MSI K8N NEO4 Platinum, nForce4 Ultra, S939, Dual DDR, PCIE

Procesor: CPU AMD Athlon 64 3,200 2,0 Ghz 512kb+128kb soket 939

Grafichka karta: ASUS VGA PCIE EN6600 GT/TD 128MB (PCIE Nvidia GF6600GT, 128DDR (128Bit), Video out S/C, DVI-I, 2nd VGA)

Ram memorija: DIMM 1GB DDR 400MHz Kingston, 2x512MB

:)

Achilles:
Epa fala svima na komentarima :D

Uzimam ipak athlon, jer ubedljiva vecina je za to, a i cuo sam mnogo vise konkretnih objasnjenja za athlon procesore... i osim toga, ja sad imam athlon, odlicno radi, i nikakve probleme nemam, niti sam imao.

Elem.. cisto ako nekog interesuje, komp nadogradjujem sa matichnom novom, procesorom, grafichkom, i ram memorijom... i evo sta sam sastavio:

Maticna plocha: MSI K8N NEO4 Platinum, nForce4 Ultra, S939, Dual DDR, PCIE

Procesor: CPU AMD Athlon 64 3,200 2,0 Ghz 512kb+128kb soket 939

Grafichka karta: ASUS VGA PCIE EN6600 GT/TD 128MB (PCIE Nvidia GF6600GT, 128DDR (128Bit), Video out S/C, DVI-I, 2nd VGA)

Ram memorija: DIMM 1GB DDR 400MHz Kingston, 2x512MB

:)
Odlican sklop komponenti... bices zadovoljan ;)

Achilles:
Ja za sada planiram da uzmem 3200+ sa venice jezgrom, tako da.. skoro da si pogodio.

Pri tome ostani...i nećeš pogrešiti..........još ako to kombiniraš sa DFI Ultra....možeš ga klokati koliko želiš...

...pardon, gore navedena ploča je također odlična koliko znam....ali se o DFI trubi na sva zvona po netu u recenzijama pa zato spominjem....

....sve u svemu odličan komp....bićeš dugo vremena miran mislim

Koliko se VAS bavi ozbiljnijim poslom na tim kompjuterima? Mislim da razliku moze da uoci samo neko ko se malo ozbiljnije bavi npr. grafikom, animacijom, multimedijom, neko ko koristi zahtevnije programe kao sto su 3D Max, Maya...Igrice se isto igraju i na jednom i na drugom...Mada je moj favorit Intel, jer kada sam njega uzela meni je svanulo sto se tice posla i mnogo bolje me sluzi u radu...
Pozdrav

PROGRAMER 2005:
Sucur:
I jos nesto, taj AMD 64 bitni procesor je milion puta bolji od tog 3 gigahercnog Intela, i iako je na 2GHz.
A programer 2005 nelupetaj gluposti, "AMD je bleda kopija Intela" ![/QUOTE ]
Како да не ,јефтини су али та јефтиноћа се постиже на рачун осталих перформанси.
64 битни процесори су тек у почетној фази развоја,што се тиче амд њихови процесори се ретко уграђују у лаптопове јер неваљају,то довољно говори о њиховом квалитету!Код нас их купују због цене не због њиховог(квалитета)па се после кају!
E sad, moram i ja da se ukljucim: u kakvom razvoju, pa u serverima se 64-bitni procesori koriste vec godinama, nego je softver problem, ne zaboravi da je windows u razvoju

Anica:
Koliko se VAS bavi ozbiljnijim poslom na tim kompjuterima? Mislim da razliku moze da uoci samo neko ko se malo ozbiljnije bavi npr. grafikom, animacijom, multimedijom, neko ko koristi zahtevnije programe kao sto su 3D Max, Maya...Igrice se isto igraju i na jednom i na drugom...Mada je moj favorit Intel, jer kada sam njega uzela meni je svanulo sto se tice posla i mnogo bolje me sluzi u radu...
Pozdrav

Nemoj da pogrešno shvatiš....ali meni ovo zvuči kao da si AMD imala kada je intel bio bolji pre par godina, a sad imaš Intela kada je situacija obrnuta.
....naravno da je bilo koji intel bolji od amd-a od pre par godina....

...Osetim onako pod rukom, jer vrlo brzo izdajem komande preko tastature, a Intel je izvrsi iste sekunde i na taj nacin mi jako ubrzava rad, takodje ih gasi iste sekunde, dok mu par sekundi treba da ih podigne...to ti je bar iz mog iskustva.
Pozdrav

...ma ok....samo sam hteo da kažem da subjektivni osećaj brzine može da zavisi od više stvari ...brzina procesora, kvaliteta matične ploče (propusnost tj. brzina sabirnice) kao i količina i kvaliteta RAM-a (vrlo bitno), pa sam hteo da znam na osnovu čega misliš da je Intel brži...Znači u 'testiranju' moraš da imaš podjednake mašine ( recimo pentium 4 3ghz vs. Athlon 3000+, 512 vs. 512 rama...i to jednake kvalitete...a slično važi i za matičnu ploču...a čak i grafičku karticu ako se baviš nekom grafikom, obradom videa i sl.)...to sve utiče na brzinu. ...Pod takvim uslovima iskustvo većine je da je AMD bolji, hladniji, a u krajnju ruku i jeftiniji....što je prilično bitno na ovim prostorima jel... ;) ......ali ja se raspisa malo previše.... ma eto...to ti je to (možda i znaš ti ovo, al ja napisao za svaki slučaj...) Vozdra.

Anica:
Ma jok bre, imam AMD u firmi, koja se inace bavi dizajnom velikih formata (bilbordi, svetlece reklame...) a kod kuce imam Intela i mogu samo da kazem da mi mnogo bolje ide sa Intela...
Nista to neznaci, kao prvo nisi rekla o kojim je procesorima rijec, tj. o performansama oba, dalje brzina rada racunara zavisi od mnogo, mnogo faktora, neke ti je puer rekao, zatim zavisno koliko je star komp/tj. dali je pretrpan raznim programima itd itd.

Skoro su identicni po performansama, memoriji, brzini itd...
Uostalom nije ni bitno, svako ima svoje prihteve. Jedino sto je AMD dosta jeftiniji a opravdava svoju cenu sto nije slucaj kod Intela jer je preskup, ali nisam se pokajala.
Pozdrav

Ha,ha,haaaa, koliko bisera! :) Nisam znao da vlada ovoliko nepoznavanje Hardwera! A da, to je mozda zato sto se stekla navika da jaje bude starije od kokoske! Ha,ha,ha ....
Svako ko se drzi tog principa,kupuje AMD...:) Ha,haaaaa

Ljubavnik_48:
Ha,ha,haaaa, koliko bisera! :) Nisam znao da vlada ovoliko nepoznavanje Hardwera! A da, to je mozda zato sto se stekla navika da jaje bude starije od kokoske! Ha,ha,ha ....
Svako ko se drzi tog principa,kupuje AMD...:) Ha,haaaaa

...ma sorry, nisamo znali da si ti na forumu...inače bi mi 'neznalice' ćutali. ;)

Shto se tiche dvojezgarnih procesora, Intel je u prednosti u odnosu na AMD gledano u nekom buducem vremenu, kad software bude dovoljno zreo za tu platformu, i to sve zahvaljujuci razlici u arhitekturi jezgra, koja je (ruku na srce) kod Intela bolja (chitaj inovativnija), shto ce mu omoguciti da ga OS "vidi" kao 4 jezgra a ne kao 2!

@Puer

Nasmejao sam se slatko setivsi se sebe kad sam prvi put sastavljao sebi konfiguraciju :),a ne vama:).
A sto se tice uporedjivanja,zamisli konfiguraciju Intelovog procesora i njegovog cipseta,pa uporedi sa AMDom,....Zar treba jos nesto da se kaze??? :D ;)

Back