Intel ili AMD?

Intel ili AMD??

• Intel

• AMD

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Bolji procesor jeste ali da bi opravda ulozeno i dobijeno mora biti 7 puta bolji od Phenoma.
Tvoje rezonovanje ima smisla. Ja lično sumnjam da je Bugatti Veyron 170 puta bolji od Dacie Logan, i jedan i drugi će te relativno brzo prevesti od tačke A do tačke B, s tim da je Veyron skuplji skoro 200 puta. Međutim, problem je što cena ne ide linearno, nego eksponencijalno - ako hoćeš auto koji je duplo brži, ima da platiš mnogo više nego duplo. To su zakoni tržišta, i mi tu ništa ne možemo. (Probao sam da ubedim prodavca Veyrona da mi zameni jedan Veyron za dve Dacie, i on nije hteo. Onda sam video koliko to čudo troši, i odustao.)

AMD i tacka!!! Dosta su bolji u odnosu cena ono sto pruza

E sad znamo, kad Rokavec stavi tačku - onda nema razloga da se i dalje prepiremo, zar ne? :mrgreen:

Veyron i Dacia... Ja bih uporedio vozila sličnih karakteristika:
1. Ferrari F430 Scuderia (503 'konja')- US$ 280000
2. Ford Mustang Shelby GT500 (540 'konja')- US$ 45000
...
Da imam pare da ih kupim, od ova dva ja bih uvek izabrao Forda, ali ne zato što je jeftiniji već zato što a) volim američka/engleska kola, i b) mrzim italijanska/francuska kola. (iz raznih razloga, iako sam siguran da ima jako dobrih francuza i italijana).

Takođe, siguran sam da ima onih koji bi uvek izabrali Ferrari, pa ne znam koliko da je skuplji.

Isto tako ti je sa Intel/AMD kombinacijom. Neko voli ovo - neko voli ono, ali u tim situacijama nekad emocije preovladaju nad razumom.

:think: Sada imam Intela... mada sam dugo imao AMD-a, prethodna 3 procesora.

Mogu da se pozalim samo na preterano grejanje amd-a...

Duo core je prvi cpu sa vise od jednog jezgra koji imam, lepo radi.

hahaha samo cu da se nasmejem na ovaj komentar i reci dali ste vi ljudi normanli ? amd se greje vise intel-a sta sve necu da procitam....jedna od velikih prednosti amd-a je sto se MNOGO manje greje od intela pogotovo Phenom II procesori koji oc na 4Hhz i pod punim opterecenjm jedva prelaza 40 stepeni

AMD ili Intel...hmm...Pa jednostavno to je pitanje bez preciznog odgovora...Imao sam oba processora ali za mene su oba podjednako dobra jer ...Pre sam mnogo voleo da igram PC igre i AMD mi je pruzao ugodnost sto se toga tice,ali sam sa njim uvek imao problem sa pregrejavanjem,dok Intel je bio solidan u igrama ali je zato sto se tice rada na njemu sa zahtevnim programima(photoshop,sony vegas,fraps)koji jedu CPU je bio dobar,dok AMD i nije,tako da po tom pitanju je malo bolji utisak na mene ostavio Intel,ali kada kupujete processor ili graficku kartu ili bilo koju drugu komponentu uvek je najvaznije da se one poklapaju sa radom i performansama sa ostalim komponentama u vasem kucistu(kanti :D).Ali mozete i ovo ovako da gledate...Kompjuterski svet tj. elektronika i elektrotehnika napreduju mnogo brze od ostalih nauka u prirodnih,drustvenih,tehnickih nauka...tako da ko zna mozda sledece godine izadje neki AMD-ov processor koji ce da pregazi Intel-ov ,ili neka Nvidia-ina graficka karta koja ce biti bolja od ATI-jeve...e da zaboravio cene mogu dosta da uticu na odabir processora moze da utice i cena,ali svako se uklapa sa svojim materijalnim mogucnostima,ali i pored toga nikad ne treba da zaboravite na kvalitet,jer nema dzabe ni kod babe :D...Malo sam se raspisao ali da razresimo malo dileme...Toliko od mene pozzz :bye:

Dobro, znachi AMD ima ekonomichnije procesore koji koshtaju znatno manje a donosi iste ili priblizhne performanse. Sa aspekta obichnog korisnika automatski je bolji. A ako hotjete da znate koji je zaista bolji, nije pitanje koji je brzhi za 10%, vetj koji mozhe uraditi ono shto ovaj drugi ne mozhe(koji podrzhava neke napredne instrukcije). Za takve informacije se trebate obratit NASA-i, Boeing-u, Google-u, Pentagonu ili slichnoj ''firmi'' i pitati ih chiji superprocesori se nalaze u njihovim serverima. Jedno je terati Crysis Warhead, kompresovati fajlove ili HD filmove u DivX, a drugo je navoditi rakete u svemir ili primati milijardu zahteva za pretragu neta dnevno. Neshto mi govori da sve te velike korporacije koriste Intel shto u serverima shto u desktopima u kancelarijama njihovih zaposlenih.

Da se vratim na obichnu upotrebu rachunara. Ovde se navodi da je za igre bolji ovaj ili onaj procesor. Za vetjinu igara procesor skoro da nije bitan, najvetji teret pada na grafichku karticu i ona predstavlja usko grlo. Treba imati jednu od najjachih grafichkih karti da bi se pokazao znachaj procesora i to u starijim igrama. Chak i tada razlika ne prelazi 10%, a to nije ni bitno jer slozhitjete se nevazhno je da li imate 100 ili 110 fps.

Dakle da rezimiram, Intel je bolji, AMD je ekonomichniji.

Dobro, znachi AMD ima ekonomichnije procesore koji koshtaju znatno manje a donosi iste ili priblizhne performanse. Sa aspekta obichnog korisnika automatski je bolji. A ako hotjete da znate koji je zaista bolji, nije pitanje koji je brzhi za 10%, vetj koji mozhe uraditi ono shto ovaj drugi ne mozhe(koji podrzhava neke napredne instrukcije). Za takve informacije se trebate obratit NASA-i, Boeing-u, Google-u, Pentagonu ili slichnoj ''firmi'' i pitati ih chiji superprocesori se nalaze u njihovim serverima. Jedno je terati Crysis Warhead, kompresovati fajlove ili HD filmove u DivX, a drugo je navoditi rakete u svemir ili primati milijardu zahteva za pretragu neta dnevno. Neshto mi govori da sve te velike korporacije koriste Intel shto u serverima shto u desktopima u kancelarijama njihovih zaposlenih.

Da se vratim na obichnu upotrebu rachunara. Ovde se navodi da je za igre bolji ovaj ili onaj procesor. Za vetjinu igara procesor skoro da nije bitan, najvetji teret pada na grafichku karticu i ona predstavlja usko grlo. Treba imati jednu od najjachih grafichkih karti da bi se pokazao znachaj procesora i to u starijim igrama. Chak i tada razlika ne prelazi 10%, a to nije ni bitno jer slozhitjete se nevazhno je da li imate 100 ili 110 fps.

Dakle da rezimiram, Intel je bolji, AMD je ekonomichniji.

Nema smisla imati najbrzu karticu ako nemas brz procesor,posto u tom trenutku procesor postaje usko grlo i ne moze da izvuce max iz graficke.
Mala ispravka ne postoje superprocesori vec super kompujuteri koji se sastoje od desetina servera,a svaki server ima odredjen broj procesora (intel xeon ili amd opteron uglavnom) cime se dobija ogromna brzina koja se meri u teraflopsima i ti superkompujuteri koriste za ono sto si ti naveo.

Nema smisla imati najbrzu karticu ako nemas brz procesor,posto u tom trenutku procesor postaje usko grlo i ne moze da izvuce max iz graficke.
Mala ispravka ne postoje superprocesori vec super kompujuteri koji se sastoje od desetina servera,a svaki server ima odredjen broj procesora (intel xeon ili amd opteron uglavnom) cime se dobija ogromna brzina koja se meri u teraflopsima i ti superkompujuteri koriste za ono sto si ti naveo.

Hvala na ispravci. Naravno da je bitan i procesor za igre ali prilichno zanemarljivo, ako imash prosechnu grafichku, netje biti razlike u performansama izmedju prosechnog i najbrzheg procesora u igrama. Ako imash jaku grafichku, razlika opet netje biti velika. naravno izuzetak su igre koje zavise od procesora kao shto je pomenuti shah ili recimo Football Manager. Performanse procesora treba testirati na takvim igrama a ne na Crysis Warhead gde je razlika izmedju Intela i AMD, pa chak i novih i starijih procesora zanemarljiva.

Hvala na ispravci. Naravno da je bitan i procesor za igre ali prilichno zanemarljivo, ako imash prosechnu grafichku, netje biti razlike u performansama izmedju prosechnog i najbrzheg procesora u igrama. Ako imash jaku grafichku, razlika opet netje biti velika. naravno izuzetak su igre koje zavise od procesora kao shto je pomenuti shah ili recimo Football Manager. Performanse procesora treba testirati na takvim igrama a ne na Crysis Warhead gde je razlika izmedju Intela i AMD, pa chak i novih i starijih procesora zanemarljiva.

Da bi video Crysis u punom sjaju potrebna je jaka graficka kartica ali i jak procesor da bi ispratio tu graficku.Primer gde je potreban procesor je GTA IV koji najbolje radi sa quad procesorima.
I sa sadasnjim grafickim karticama srednje klase npr HD4850 i slicne potreban je procesor odredjene jacine da bi je mogao ispratiti.

Back