Intel Core 2 Quad Q9300

Nikola Todorovic

Primećen član
Poruka
537
Imam problem sa temperaturom (mada po stranim forumima koliko sam citao, to bas i nije problem). Stavio sam Cooler Master Blizzard T2 (+ dva ventilatora - jedan ubacuje drugi izbacuje vazduh), i jezgra pokazuju temp - 56C - 47C - 55C - 47C. A kad sam mu stavio obican box cooler koji mi je hladio E8400, temperature su bile za stepen-dva vece (samo?).

Interesuje me sta vi mislite o tome ? Da li moze da prouzrokuje probleme ?

Doduse kuciste je neko mini tower, koje je zaista malo, ali opet mislim da kad ga prebacim u neko normalno kuciste nece znacajno spustiti temperaturu.

Ja sam dobio nekih desetak stepeni manju temperaturu kada sam svojevremeno izravnao i ispolirao povrsinu kulera koja naleze na procesor. Sto je povrsina ravnija to je bolje prenosenje toplote. Velika kolicina paste nije dobro resenje. Pasta treba samo da popuni one okom nevidljive supljine izmedju procesora i kulera.

Uzmes zilet i stavis ga pod pravim uglom na kuler. Ako vidis da izmedju kulera i ostrice prolazi svetlost znaci da je povrsina neravna. Ili uzmes neku kremu namazes kuler i prevuces ziletom preko(opet pod pravim uglom) ako ostane pasta znaci da je neravna povrsina.

Ako je neravna uzmes parce debljeg stakla. Stavis preko stakla vodenu smirglu i pocnes da ravnas. Ja sam morao da krenem od 500, toliko je bilo neravno. Posle 1000 pa 1500 pa 2000. Na kraju uzmes magicnu krpu naneses pastu za poliranje i dobijes ogldalo :)

Naravno vodena smirgla podrazumeva koriscenje vode :)

Ja sam dobio nekih desetak stepeni manju temperaturu kada sam svojevremeno izravnao i ispolirao povrsinu kulera koja naleze na procesor. Sto je povrsina ravnija to je bolje prenosenje toplote. Velika kolicina paste nije dobro resenje. Pasta treba samo da popuni one okom nevidljive supljine izmedju procesora i kulera.

Uzmes zilet i stavis ga pod pravim uglom na kuler. Ako vidis da izmedju kulera i ostrice prolazi svetlost znaci da je povrsina neravna. Ili uzmes neku kremu namazes kuler i prevuces ziletom preko(opet pod pravim uglom) ako ostane pasta znaci da je neravna povrsina.

Ako je neravna uzmes parce debljeg stakla. Stavis preko stakla vodenu smirglu i pocnes da ravnas. Ja sam morao da krenem od 500, toliko je bilo neravno. Posle 1000 pa 1500 pa 2000. Na kraju uzmes magicnu krpu naneses pastu za poliranje i dobijes ogldalo :)

Naravno vodena smirgla podrazumeva koriscenje vode :)

Svašta se ovdje može pročitati. Svakakvih gluposti....

Nije bitno poliranje koliko je bitno da je povrsina sto ravnija. Moj kuler je bio bas lose odradjen(coolermaster) zato sam i morao da krenem sa smirglom 500, obicno je dovoljno sa 1000. Meni bi trebalo sat vremena samo da ga izravnam da sam krenuo sa 1000. Kada se izravna posle ide brzo

nije mi jasno samo jedno- kada će te shvatiti da je termalna pasta tu između procesora i hladnjaka da popuni rupe i neravnine tj nesavršenosti i da prenese temperaturu sa procesora na hladnjak , poliranjem i sličnim stavrima se služe samo overklokeri kojima je bitan svaki celzijus - a nije istina da poliranje utiče toliko na smanjenjetemperature ima uticaj maximum do 2-3 stepena.

nije mi jasno samo jedno- kada će te shvatiti da je termalna pasta tu između procesora i hladnjaka da popuni rupe i neravnine tj nesavršenosti i da prenese temperaturu sa procesora na hladnjak , poliranjem i sličnim stavrima se služe samo overklokeri kojima je bitan svaki celzijus - a nije istina da poliranje utiče toliko na smanjenjetemperature ima uticaj maximum do 2-3 stepena.

I ja sam mislio da se malo dobije sa poliranjem dok nisam napravio poliranje dok se obje pošine ne pretvore u ogledalo da se vidiš na njima,sigurno da dobiješ na manjoj debljini obloge na zaštitnom omotaču na procesoru i povećaš ravnomjerno nalijeganje na površinama 100% bpa je debljina paste svugdje iste debljine i iste provodljivosti u odnosu na neke barice i ispupčenja.
Ja sam probao i dobio rezultate ,a siguran sam da se ni overklokeri ne pate a da nema rezultata...

Ja imam MSI plocu. U BIOS-u mi pokazuje "CPU temperature - 39C", ali to nije ocitavanje jezgra vec temperatura povrsine procesora (bar sam tako negde procitao). Ono sto sam ja generalno video o tome, to je da Intelovi procesori tih generacija imaju problem sa ocitavanjem temperature. Neki senzor ne pokazuje dobro, i cesto se ljudima desavalo da im temepratura bude 50-60c, a da je ustvari mnogo manja. Cak uzrok tim temperaturama moze biti i napajanje... Neko kaze da to nije strasna temperatura za taj procesor, neko kaze da nije dobar...
U svakom slucaju, kad budem imao vremena videcu da malo ismirglam cooler, i da promenim pastu. Na kraju krajeva nista ne gubim, a ni finansijski trosak nije veliki :)

Ma kakvo smirlglanje obicna gumica za brisanje olovke zavrsava sav posao.Da se lepo obrisu obe strane i nove paste samo kao osrednje zrno bibera.Ako budes smirglao naj sitnijom takozvanom vodenom smirglom,ostaju risovi t.j. kanalcici koje pasta ne moze dobro da popuni.Onda slobodno trazi nov procesor,a i kuler.

Imam problem sa temperaturom (mada po stranim forumima koliko sam citao, to bas i nije problem). Stavio sam Cooler Master Blizzard T2 (+ dva ventilatora - jedan ubacuje drugi izbacuje vazduh), i jezgra pokazuju temp - 56C - 47C - 55C - 47C. A kad sam mu stavio obican box cooler koji mi je hladio E8400, temperature su bile za stepen-dva vece (samo?).

Interesuje me sta vi mislite o tome ? Da li moze da prouzrokuje probleme ?

Doduse kuciste je neko mini tower, koje je zaista malo, ali opet mislim da kad ga prebacim u neko normalno kuciste nece znacajno spustiti temperaturu.

pa sta bi ti, stari kvad da ima temperaturu ko ivi ili hasvel

Ma kakvo smirlglanje obicna gumica za brisanje olovke zavrsava sav posao.Da se lepo obrisu obe strane i nove paste samo kao osrednje zrno bibera.Ako budes smirglao naj sitnijom takozvanom vodenom smirglom,ostaju risovi t.j. kanalcici koje pasta ne moze dobro da popuni.Onda slobodno trazi nov procesor,a i kuler.

:eek: Od najfinije smirgle ostaju risevi??? Da li si ikad uzeo smirglu u ruke? Duboki risevi ostaju od grube smirgle. Kada se postepeno prelazi sa grublje na finiju smirglu ne ostaju risevi. 1000 pa 1500 pa 2000 i na kraju pasta za poliranje mada i ne mora. Pontea je da se finijom smirglom skinu ti risevi koji ostanu posle grublje. U mom slucaju kuler je bio toliko neravan da sam zapoceo sa 500. Sa 1000 bi trajalo previse dugo da samo izravnam.

Back