Inicijacija

Aboridžini vjeruju da u čovjekovom životu postoje trenuci kada on simbolički umire za jedno životno razdoblje, da bi ustupio mjesto novom.
Kažu: “Svi se rađamo od žena – ali i kao žene.” I takođe: “Žena se rađa, muškarac se postaje”.
U gotovo svim tradicionalnim društvima se pronalazi obrazac u kome se dečaci, u dobu u kojem stasavaju, otimaju iz brižnog krila majke i stavljaju pred iskušenja. Ritual koji simbolički označava smrt dečaka, a rođenje muškarca.
Mi smo do skora imali obavezno služenje vojnog roka. Ono se, u neku ruku, može posmatrati kao svojevrsna inicijacija.
Danas, kao društvo, više nemamo ništa...

Koliko je dobro ili loše što se inicijacija izgubila i zašto? Možete, ako želite, opisati događaj za koji smatrate da je bio vaša inicijacija,
Kao i sve ostalo što želite da podelite; razgovarate, a povezano je sa temom.
Kapiram da je dobro jer ne znam koji panj bi voleo da služi vojsku pod vulinom

vojska - prava vojska - je itekako potrebna i ima svoju svrhu koja definitivno ne bi trebalo da bude ispravljanje pedagoskih propusta drustva nad svojom omladinom. ako je doslo do toga da se deca vaspitavaju tek u vojsci, onda je i to drustvo, i ta drzava - pa samim tim i vojska - odsvirala svoje. uostalom u zdravom drustvu u idealnim uslovima svaki muskarac bi trebalo da bude naoruzan i odgovoran za red i mir. a ne da se monopol sile predaje u ruke shachice jajara koje ce neumitno da ga zloupotrebe za licne ciljeve. i jelte dovedu do toga da omladinu vaspitava raspala presmesna vojska i sta ti ja znam do cega jos...
:ok::ok:

Vojska služi da te nauči da bolje odlažeš gratifikaciju i da budeš disciplinovan, drugim rečima da budeš bolji rob i samim tim spremniji za život (pošto u životu dobro prolaze samo discipinovani i odgovorni koji trpe i rade). Naravno, tu je i momenat pripreme za ulogu topovskog mesa u nekom budućem ratnom sukobu, treba izigravati Ramboa za političare dok piju vino u kabinetima i dok im deca letuju na Mauricijusu.

Šta god ga je cilj služenja vojnog roka, sigurno da bi mnogim današnjim dečacima pomoglo da shvate pojam autoriteta.
Kada ih izmaltretira par meseci neki nadrndani podoficir, trebalo bi da nauče nešto iz toga.

Da su vojna lica generalno a sa posebnim akcentom na ugovorce i niže podoficire bezvredni i iskompleksirani gubitnici ? :lol:

Jbt imaš rezevni telefon koji nosiš u kasarnu da ti ne bude žao kada ga lapnu a on košta 2 njegove mesečne plate,švercuje prsluke iz magacina i trguje opremom,ponižava se i prodaje za iznos koji prosečni klinci ostave u kladionici za vikend i on meni da bude autoritet? To je danas sinonim za nesposobnost, tj ideš za ugovorca kada zajebeš sve ostalo u životu ...negde u rangu taxiste pa još malo ispod .... :mrgreen:

Ne ide to tako baš. Ta priča je imala smisao u određenim vremenima i stanju društva,kada mladići nisu mrdali dalje od svog atara,kada su saznanja o svetu bila limitirana i kada je to na neki način bio i beg od nekog teškog života za veći deo pretežno ruralne populacije. Takođe bila je i ideološka potreba jednog režima koja je forsirala takvu percepciju među opštom populacijom iako su se još tada naslućivale "pukotine" i kod mnogih dalo kontraefekat od željenog...ali to je druga priča.
Danas nikakve šanse nema da bude to što je bila nekim generacijama mog dede ili oca čak. Ja sam odrobijap mojih 9 tačnije 8ipo meseci (hvala Sveto Maroviću :lol: ) i osim što sam gubio vreme u najbukvalnijem mogućem smislu, jedino dobro što je proizašlo iz te vojske je bilo što sam shvatio da postoje još neka socijalna okruženja sem onoga iz kojega sam potekao i shvatio neke stvari o ljudima i odakle neke suštinske razlike u razmišljanjima.

Nije ovo neka diskusija tipa za ili protiv služenja vojnog roka i naročito nije negiranje da postoje neke veštine koje treba u vojsci savladati za ne daj Bože ali jeste negiranje među naročito moram reći ženskim svetom rasrostranjenog mišljenjem da vojska "pravi čoveka" od dečaka. To je jednostavno u modernim vremenima najblaže rečeno netačna tvrdnja.

U svim kulturama postoje inicijacije.

U antiontologiji koje razgrađuju kulture uspostavljene su kontrainicijacije.
(Videti : Ničea, Genona, Evolu, Hajdegera, Špenglera,...) (poslednji se bavio Dugin kroz 4PT / Četvrtu polit.teoriju)

Mi smo u dobu kontrainicijacija u demontaži mnogih kultura i naroda.

To je metafizički proces.

Kapiram da je dobro jer ne znam koji panj bi voleo da služi vojsku pod vulinom

Сви који имају традициналистичка васпитања.

Сво важно увођење (инициран уводи неиницираног) у важне (културне/церемонијалне) догађаје сматра се за иницијацију.

Иницијацију прати церемонија

Nema potrebe za ikakvim otimanjem, i pripremom za zivot. Samim odlaskom na posao osamostaljujes se i suocavas sa zivotom, racunima i drugim problemima. Vojska je tu da te nauci vojnim vestinama koje su potrebne za slucaj ratnog stanja, a ne da bude ikakva vaspitna ustanova. Nisam ta generacija pa nisam sluzio, ali moje skromno misljenje je da to ne treba uvoditi osim ako se ne uvede iz pravih razloga i na pravi nacin.

Да.

Војска у традиционалистичким друштвима јесте и иницијацијска, а самим тим и васпитна.

Не можеш бити уведен у иницијацију од старијих чинова, не можеш напредовати по лествицама у моралу, врлинама и храбрости, ако ниси прво васпитан.

1) прво моаш бити васпитан за иницијацију (тест).
2) иницирани се опет васпитавају од старијих да би напредовали (испити)

Poslednja izmena:
Aboridžini vjeruju da u čovjekovom životu postoje trenuci kada on simbolički umire za jedno životno razdoblje, da bi ustupio mjesto novom.
Kažu: “Svi se rađamo od žena – ali i kao žene.” I takođe: “Žena se rađa, muškarac se postaje”.
U gotovo svim tradicionalnim društvima se pronalazi obrazac u kome se dečaci, u dobu u kojem stasavaju, otimaju iz brižnog krila majke i stavljaju pred iskušenja. Ritual koji simbolički označava smrt dečaka, a rođenje muškarca.
Mi smo do skora imali obavezno služenje vojnog roka. Ono se, u neku ruku, može posmatrati kao svojevrsna inicijacija.
Danas, kao društvo, više nemamo ništa...

Koliko je dobro ili loše što se inicijacija izgubila i zašto? Možete, ako želite, opisati događaj za koji smatrate da je bio vaša inicijacija,
Kao i sve ostalo što želite da podelite; razgovarate, a povezano je sa temom.

Inicijacija je kad završiš škole, zaposliš se i prvu platu odneseš majci i ocu da kupe SEBI LIČNO šta žele.

Znači ne jagnje ili prase koje ćeš ti požderati, ne gajbu piva od koje ćeš sutra povraćati, već da tvoji potroše tvoju platu na sebe.

Još nisi muškarac, ali odškrinuo si vrata i provirio u svet odraslih..... :lol:

Inicijacija je kad završiš škole, zaposliš se i prvu platu odneseš majci i ocu da kupe SEBI LIČNO šta žele.

Znači ne jagnje ili prase koje ćeš ti požderati, ne gajbu piva od koje ćeš sutra povraćati, već da tvoji potroše tvoju platu na sebe.

Još nisi muškarac, ali odškrinuo si vrata i provirio u svet odraslih..... :lol:

Позив, а не посао је иницијацијског карактера.

Позив (позван од виших начела да будеш инициран) јесте метафизичка стварност. Када имаш Позив онда живиш, спаваш и радиш са њим. Боље је рећи да Позив ради са тобом, он те носи као река на сплаву, јер си целокупно посвећен и сталнобудан.

Посао је одрађивање и отаљавање захтева, он је контраиницијацијског, антиметафизичког, квантитативног карактера - Царство квантитета и норми - Постмодернистички. То су давно доказали философи традиционалисти између 1890-1946. Где је стављена тачка на најављену пропаст тадашње метафизике материјализма. Ово данас је само материјална манифестација те антионтолошке пропасти која је доказана и објашњена пре 100 год.

Satansko je revolucionarno, a revolucionarno je kontrainicijacijsko. Kontrainicijacijsko je nihilistično.

Nihilistično dekonstruiše prostor za novo, ali uvek je manje savršeno stvaranje od onog prethodnog dekonstruisanog.

Revolucionar je satanista. Satanista je oblik "uzvišenog" čoveka o kome negativno govore učenja Tradicije.

Taj "Uzvišeni" čovek se neće mešati u sukobe, podele i raspre, već će se mešati kada se pojavi njihova korist.

Позив, а не посао је иницијацијског карактера.

Позив (позван од виших начела да будеш инициран) јесте метафизичка стварност. Када имаш Позив онда живиш, спаваш и радиш са њим. Боље је рећи да Позив ради са тобом, он те носи као река на сплаву, јер си целокупно посвећен и сталнобудан.

Посао је одрађивање и отаљавање захтева, он је контраиницијацијског, антиметафизичког, квантитативног карактера - Царство квантитета и норми - Постмодернистички. То су давно доказали философи традиционалисти између 1890-1946. Где је стављена тачка на најављену пропаст тадашње метафизике материјализма. Ово данас је само материјална манифестација те антионтолошке пропасти која је доказана и објашњена пре 100 год.

Gadno se varaš. Moj posao je kreativan i naprosto svršavam kad se nakon par meseci porođajnih muka preda mnom materijalizuje mojih sivih moždanih delo.

Iako, to u principu nema veze s mojim prethodnim odgovorom na temu. :lol:

Свештенство је иницијацијско, војска је иницијацијска, сваки еснаф је иницијацијски.

Да ли је мафија иницијацијска?

Back