Individualnost..

Одећом још како испољавамо себе: креативност, материјални статус, смисао за лепо, вредносни систем, уредност, хигијену... Одећом шаљемо поруку свету о себи!
Колико год се ми бранили да ''одело не чини човека'' још како смо сви склони да суд о неком човеку доносимо само на основу одеће коју носи...

Da, sve navedeno, osim mozda materijalnog statusa, koji se, bar danas teze procjeni po "krpicama"...neko se vodi logikom da sve sto ima ulozi "na sebe", a neko, sto Goxy rece iako veoma bogat, ide na taj "klosarski fazon" oblacenja...
Nekad se moze procjeniti, nekad zavara.

Uvek sam volela jednostavnost, i eleganciju... neki bi rekli: Kao baba... :mrgreen:
Drugarice me uvek zezaju kako pored tolike garderobe se uvek oblačim ozbiljno... a meni to prija... ne pratim modne trendove... nosim ono što mi prija, mogu korigovati stil... ali promeniti ga nou vej... ;)

To nije klošarski to je opušten način oblačenja...Čovek se oblači kao i na studijama...Recimo.

Znam, zato i stavih pod navodnike. :) Volim taj stil, uzgred budi receno. :) I bas sam danas razgovarala sa poznanicama, i oblacenju...kako smo mi na fax isle opustene, uvijek u ravnoj obuci, nenasminkane...a za izlazak, kao-malopeta, ovo ono... :lol: Mislim, razlicito...danasnja generacija skockana, vecinom, i u po bijela dana i u po noci, mala ili nikakva razlika...znaci neki trend se da primjetiti, sto ce opet reci da odjeca "prica" svoju pricu.... :)

Da, sve navedeno, osim mozda materijalnog statusa, koji se, bar danas teze procjeni po "krpicama"...neko se vodi logikom da sve sto ima ulozi "na sebe", a neko, sto Goxy rece iako veoma bogat, ide na taj "klosarski fazon" oblacenja...
Nekad se moze procjeniti, nekad zavara.

Јбг, колико год да се дотерам, мој одећа не може никога преварити и навести да помисли да сам нека ловарна....:(

А и тај богаташ у ''клошарском фазону'' неће носити јефтине ствари, кинеске патике и пазарске фармерке... Пре ће то бити скупе и квалитетне ствари само ношене у ''клошарском'' фазону...:confused:

Јбг, колико год да се дотерам, мој одећа не може никога преварити и навести да помисли да сам нека ловарна....:(

А и тај богаташ у ''клошарском фазону'' неће носити јефтине ствари, кинеске патике и пазарске фармерке... Пре ће то бити скупе и квалитетне ствари само ношене у ''клошарском'' фазону...:confused:

Ali nece svako imati tu moc procjene, koju ti pominjes. To su vec finese zapazanja.
Npr. neko ce staviti kilo zlata na sebe, markirane krpice, i setace tako sa npr. 2000 eura na sebi, i osim toga nema mozda nista vise, a mozda ima jos 10 puta toliko....
Isto tako, znam gastarbajtere koji se oblace bukvalno klosarski (ono havajske kosulje, drecave boje, fluorescentne, sintetikum skaj...), zubi nikakvi itd., a leze na parama...

Hm, ja sam radila za jednu izuzetno uticajnu ženu koja se oblači kao najveći siromah.
Ne siromah - klošar, nego siromah - koji živi izuzetno teškim životom i bori se sa egzistencijom, pa nema para na nove cipele i haljine..

Da li je to deo njene maske bio ili jednostavno njena potpuna nezainteresovanost za modu i oblačenje - ne znam, a verovatno nikad neću ni saznati..

jedno je individualnost, a drugo je ekstremizam..
dok smo sami mozemo da budemo i frikovi, onog momenta kada imamo odgovornost prema svojoj deci - razmisljanja ne smeju da nam budu sebicna..
u jednoj od tih emisija je bila i majka tri devojcice koja se oblacila, blago je receno provokativno vulgarno..sa izmenjenim telom od tri trudnoce i dalje je nosila veliki deholte i sumanuto kratke suknje..kad bi po svom ukusu obucena izasla na ulicu licila je na prostitutku..
njenu decu je bilo sramota..
sta je trebalo - podrzavati njenu `individualnost` i dalje?

svaka ekstremna individualnost (pa cak i dark style) samo pokazuje da postoji neki problem na nivou licnosti..
svaka stabilna i zrela osoba svoju individualnost zadrzava i pored drustveno prihvatljivog oblacenja..
ne mora svaka drustveno prihvatljiva garderoba da bude tetkasta i stereotipna..

И још о индивидуалности:
- када неко види мје две ћерке - по њиховој одећи може много закључити каква је која: млађа је стално у тренеркама и фармеркама, сукњице ни под разно, ништа женствено - само спортски, никакви детаљи, ништа накит, коса само везана у реп.... старија стално комбинује ђинђуве, неке моје праисторијске прслуке, мараме, детаље, минђуше, шналице и цица-биџе у коси, па све нешто необично, оригинално, другачије... Стил облачења тачно одговара њиховим карактерима. Носе исти конфекцијски број а ништа заједничко од гардеробе немају!

Исти случај је са мном и са Вандом. Видели сте наше фотографије... Нема шансе да би ико њено писање повезао са мојим облачењем, и обрнуто, зар не? ;)

...joj Hellen to nista ne mora da znaci...ja sam aktivno trenirala tokom osnovne i srednje skole, kada kazem da mi je vrhunska elegancija bila nosenje svetlih farmerica jednom mesecno jasno je o kakvom detetu se radi. Provodila sam vreme odevena u sljampave trenerke, siroke - vojnicke pantalone, duboke (kosarkaske) patike i, joj bruke, tregerasice! Poznata sam bila po njima, krojene k'o za medvedica, bile su mi najzgodnija varijanta za celodnevno bazanje po skoli i sportskoj hali. Nisam imala cak ni izbusene usi kamoli narukvice, ogrlice, satovi taman posla - ranac preko ramena, naocare sa pristojnim minusom, nokti bez laka. Da se opravdam, sve moje drugarice su izgledale tako, moja najbolja prijateljica i danas mahom nosi patike i farmerice. Kada sam upisala faks prvo sam stavila sociva, nedugo zatim sam zamenila patike japankama i baletankama, pa hajde da napravim neki sloj kose, pa daj da probam maskaru...i tako redom, pre dve godine sam i usi izbusila, pocela da se kitim i sada me covek ne bi naterao da obucem patike i trenerice pa sve da mi da najlepse na svetu...smucile su mi se valjda...

...joj Hellen to nista ne mora da znaci...ja sam aktivno trenirala tokom osnovne i srednje skole, kada kazem da mi je vrhunska elegancija bila nosenje svetlih farmerica jednom mesecno jasno je o kakvom detetu se radi. Provodila sam vreme odevena u sljampave trenerke, siroke - vojnicke pantalone, duboke (kosarkaske) patike i, joj bruke, tregerasice! Poznata sam bila po njima, krojene k'o za medvedica, bile su mi najzgodnija varijanta za celodnevno bazanje po skoli i sportskoj hali. Nisam imala cak ni izbusene usi kamoli narukvice, ogrlice, satovi taman posla - ranac preko ramena, naocare sa pristojnim minusom, nokti bez laka. Da se opravdam, sve moje drugarice su izgledale tako, moja najbolja prijateljica i danas mahom nosi patike i farmerice. Kada sam upisala faks prvo sam stavila sociva, nedugo zatim sam zamenila patike japankama i baletankama, pa hajde da napravim neki sloj kose, pa daj da probam maskaru...i tako redom, pre dve godine sam i usi izbusila, pocela da se kitim i sada me covek ne bi naterao da obucem patike i trenerice pa sve da mi da najlepse na svetu...smucile su mi se valjda...

Па, човек је вечита промена...
Оно што сам хтела да кажем је да човек још како исказује себе кроз одећу и да се по одећи може много тога закључити о некоме.
Вандина одећа осликава Ванду, она је баш таква како изгледа... ја бих изгледала смешно са толиким штиклама, толиким шљаштећим ноктима, у белој бундици и минићу. Али њој то савршено стоји, уклапа се са њом као особом, њеним покетима, ходом, начином на који комуницира, гестикулира... Моја старија је иста таква (теткино дете :heart::lol:), вечити бунтовник, креативац, тако помало шашава... Тај начин облачења просто иде уз њу као особу!
Моја млађа ћерка је скроз другачија личност: дискретна, тиха, увек исправна, увек коректна, попустљива... Она управо тако и изгледа и зато јој не би пријало да обуче ништа упадљиво, шарено и накићено... То не би била она!

А да ли ће током живота мењати стил облачења? Па, вероватно хоће у некој мери, у складу са променама које буду доживљавале сазревањем...

...inace, sto se teme tice, ne dopadaju mi se emisije preobrazaja jer se mahom ne slazem sa stilistima. Isuvise pokusavaju da nametnu svoje vidjenje lepog, to bi bilo kao da ja sve zene nateram da nose mokasine pod izgovorom - moras! Zasto neko nesto mora, posebno zasto mora nesto tako nebitno? Valjda kreatori kreiraju raznoraznu garderobu upravo sa ciljem da svako odabere komade shodno svom ukusu. Naravno da se granice pristojnosti podrazumevaju ali hiljadu puta sam videla na ulici da isti predmet na dve razlicite osobe "zraci" drugacije, farmerice na zeni od 60 godina mogu delovati poslovno dok na devojci od 20 mogu izgledati jako vulgarno. Sve zavisi ko kako uklopi garderobu i sa kojim ciljem istu nosi. Ne volim kada je individualnost zapravo izgovor za sokiranje isto kao sto ne volim kada je konzervativizam podloga za procenu vrednosti...posebno mi se ne svidja kada se garderoba nosi kako bi bila izazovna osoba suprotnom polu, kada je to jedini motiv. Jedino u takvim situacijama smatram da je potrebna mala redukcija stila, cisto da ne bi drugima bilo neprijatno u njihovom prisustvu.

Back