Incest i rupe u zakonu

hirajgoagain:
e pa valjda zatvorenici kao preziru nekog, ko napravi takav neki zlocin kao gadan... verovatno tipa siluje dete... pa ga onda svi kinje... eto znachi njemu 3 godine ko normalnom zatvoreniku 9.. el sad ok

Hm, u ovome ima istine... bio sam par meseci na odmoru u CZ-u... Kad te iz samice prebace u zajedničku sobu... onda si jedan medju jednakima dok ti se ne pročita optužnica naglas... kad se vidi i bratija sazna zbog kog dela se nalaziš u tjorci... sledi rangiranje... ako si za silovanje optužen onda sigurno završavaš u klonji... tu spavaju, jedu... bio sam svedok... lik je silovao neku klinku na Čukarici... imao je preko sto kila, grmalj... za petnaestak dana je postao senka...

ne postavlja se pitanje zastarevanja kod kd incesta...jer regooliše samo rodoskrvljenje koje podrazumeva poonoletnog učinioca i delo obljoobe nad maloletnikom........kad postoji među punoletnim srodnicima u prvom stepenu...onda nema maloletnika(nemamo oštećenog).......postoji posebno krivično delo.... posebno kd:obljuba nad detetom...i tu se ne pominje uzrast deteta...dakle..prosto...mogao bi da tuži roditelja i poonoletnik....(oštećeni u svoje ime)....ali postoji i caka da pravno toomačenje teško može da boode da je dete samo poslovno sposobna osoba....dakle poonoletan......u pravu je pojam deteta izjednačen sa medicinskom terminologijom....da je rođeno živo i da diše....(i da nije monstroom)...droogo, to su dela koja se gone po priv. toožbi...pa zastarevaju...

kod nas je sve to u povoju........jer su umesto incesta postojala kd obljooba nad nemoćnim licem i protivprirodni blood....(tu je bio i incest...)....za koje su bile predviđene vrlo oštre kazne...........sad je to sve 3 godine..za incest...i onda se digla prašina žena iz nvo...... novi kz je ublažio kazne....u skladu sa evropskim zakonima za incest konkretno..........sex. odnosi u porodici kad su učinilac i oštećeni poonoletni...uopšte se ne smatraju krivičnim delom..............

'Ladno te pola nisam razumela, a tri puta pročitah. :lol: Jesu li sad kazne pooštrene ili ublažene? Prvi stepen srodstva - braća i sestre (je li tako pravno gledano?) - šta ako je jedno starije 15 godina od drugog, zar se ni to ne računa?

e ******, pa tu se pravo i završava..na prvom stepenu srodstva...
prvi stepen srodstva čine deca, majka i otac...rođena braća i sestre su II stepen............. ( :
dakle ovo sve, incest, zakonski, se tiče odnosa roditelja i deteta.......zakon ne zna za incest između rođene braće i sestara.....nasleđivanje da...sex ne.......nije kd...idite kod lekara....i da bi uopšte postojao incest mora da dete boode maloletno!

naš zakon je blaži nego ikad kod nas što se tiče obljoobe nad maloletnim licem...do pre 2 godine, ako se ne varam, kazne su išle do 15 godina zatvora...sada idu od 3 za lakša kvalifikovana dela...znači samo sex..bez telesnih povreda itd.

zato što se smatra da poslovno sposobno lice koje može samo da zaključuje u svoje ime pravne poslove i donosi samostalno odluke....bezt roditeljskog staranja.....može da odlučuje i o svom sex. integritetu.....ovaj konkretno slučaj sa dva poonoletna sina trajao je do neke 25. godine života ......sinova....da nije bilo nasilja u porodici za incenst se nikad ne bi znalo....

........bili su dečaci kada je sve počelo.....kad o samom sexu nisu ništa ni znali...mislili su da tako treba...do pooberteta....pa ništa...kad je maloletan....onda droogi roditelj interveniše(jako retko)...srodnik, prijatelj (još ređe)...........i uglavnom se ili nikad ne sazna šta se dešavalo između zidova.......ili..i to retko.... dođe do nekog oblika nasilja...kad već intervenišu organi...pa se poropeva...

Sokolica_M:
Ako izuzmem ubistvo kao najteži zločin na lestvici zala, sledeće čega se gnušam i što zaslužuje najoštriju osudu i najtežu kaznu jeste silovanje.
Incest kao specifični oblik silovanja, a koji se ipak sa tim ne može izjednačiti i u istu ravan smestiti zbog sve prateće problematike uz ovo izopačenje ljudskog uma. Jer se tiče nečega što se odvija u okvirima porodice, među ljudima krvno vezanim, i još gore, jer se odvija nad decom i ostavlja dalekosežne posledice po psihu.
Kažu da dete koje je pretrpelo pravo seksualno zlostavljanje ili neki blaži oblik toga (pričanje o tome, primoravanje, ali ne i ostvarenje fizičkog kontakta), tokom života neminovno nosi traume koje se sporo i teško leče, a kazna za ovaj zločin se kreće, koliko sam na televiziji mogla da čujem, od tri do pet godina.
Da li vam se ova kazna čini aposlutno minimalnom za zločin tako zgražavajuć? (Komšija mog brata je za pokušaj pljačkanja banke dobio dve godine, a napad na banku i na ljudsko biće se ne mogu ravnati, zar ne, čak ni približno?)
Kako biste vi regulisali kažnjavanje za incest i silovanja?
Znam da ću zvučati oholo, ali Dušanov zakonik je pljačku i silovanje najbolje rešavao: odsecanjem dela tela kojim je zločin počinjen. U demokratskim društvima je neprihvatljiva ova radikalna metoda, svesna sam toga.
Meni drugarica kaže da treba uzeti u obzir da silovanje, a pogotovo silovanje sopstvenog deteta, radi psihički poremećena osoba, a ja vas pitam, da li se mentalni poremećaj treba uzeti kao olakšavajuća okolnost pri izricanju kazne?
Znam da je najteže suditi, jer mi smo ipak samo ljudi... i treba kao takvi ljudima (ukoliko počinioci to jesu, mada ih ja nazivam čudovištima) da sudimo... ali nekako zakon donosi red, pa što je zakon bolji, očekujmo i veću uređenost i bolji kvalitet života...
Koje je vaše mišljenje o ovakvim pojavama u društvu?

Nisam chitala ostale postove na ovu temu, ali drago mi je shto
si je postavila. Par godina u zatvoru za jedan takav zlochin je nishta.
Poremetjenu osobu netje zatvor pretvoriti u roditelja, kakvo njegovo,
zlostavljano, dete zasluzhuje. Mislim da je zatvaranje u neku mentalnu
ustanovu reshenje, ili lishavanje te osobe potencije.

Da li je neko chitao novosti danas? Ima jedan chlanak da se na nekom
4umu otvorila tema o incestu. Tamo incest smatraju normalnim. :shock:
I to bi trebalo prokomentarisati.

Kazna za incest (rodoskrvnjenje) je snižena, sad je do 3 godine. Ja sam napravila zabunu sa prethodnim postom, incest nije silovanje, podrazumeva se da je izvršeno "uz pristanak", s tim što dete ne može da da pristanak, nije sposobno da pristane.

Možda bi rešenje za silovatelje koji su odslužili kaznu moglo da se nađe uz primenu mera kontrole. To ne mora da bude čipovanje ili elektronsko praćenje i slične skupe metode. Mogli bi da im uvedu obavezu da se svakodnevno javljaju u određenu ustanovu, slično kao kod uslovne osude, ali bi i to na kraju bio skup metod. Uglavnom, nikako ne bi smelo da se događa da direktno sa odsluženja kazne za silovanje neko bude pušten bez ikakve kontrole, kao što je bio ovaj slučaj sa silovateljem koji je napadao prodavačice. Neku vrstu pojačanog nadzora moraju da uvedu.

@munjo
@havalius
nema nikakve potrebe da se u odredbama koje regulisu pojedina krivicna dela definise sta se podrazumeva pod detetom s obzirom da su opsti pojmovi odredjeni u opstem delu krivicnog zakonika, tako da nije tacno da dete u smislu zakonske odredbe kz-a moze da bude i punoletno
deca su u krivicnom pravu lica mladja od 14 godina
a kad zakon kaze maloletnik podrazumeva starost od 14-18
a kad kaze maloletno lice to je lice mladje od 18
postoji krivicno delo obljube nad detetom
kazna za osnovni oblik je 1-10 godina (a postoje i tezi)
postoji krivicno delo obljube zloupotrebom polozaja, ako je ucinjeno od strane roditelja (staraoca) prema detetu kazna je od 2-12 godina
postoji krivicno delo nedozvoljenih polnih radnji (kada nije doslo do obljube)
novcana kazna ili kazna zatvora do 3 godine za osnovni oblik
takva dela se ne gone po privatnoj krivicnoj tuzbi
i naravno, zastarevaju (zastarelost nema veze sa tim da li se delo goni po privatnoj tuzbi ili sluzbenoj duznosti)
postoji krivicno delo rodoskrvljenja, ali ono po mom misljenju i po prirodi stvari ne podrazumeva i ne predstavlja zlostavljanje...
na kraju, ne razumem potrebu autora da koristi pravne termine u izvitoperenom znacenju - zar nije bilo jasnije za ovu raspravu reci seksulano zlostavljanje u okviru porodice?
nadam se da sam se lepo preslisala,a i naucila sam nesto - nisam znala da postoji k.d. rodoskrvljenja:oops:

@munjo
@havalius
nema nikakve potrebe da se u odredbama koje regulisu pojedina krivicna dela definise sta se podrazumeva pod detetom s obzirom da su opsti pojmovi odredjeni u opstem delu krivicnog zakonika, tako da nije tacno da dete u smislu zakonske odredbe kz-a moze da bude i punoletno
deca su u krivicnom pravu lica mladja od 14 godina
a kad zakon kaze maloletnik podrazumeva starost od 14-18
a kad kaze maloletno lice to je lice mladje od 18
postoji krivicno delo obljube nad detetom
kazna za osnovni oblik je 1-10 godina (a postoje i tezi)
postoji krivicno delo obljube zloupotrebom polozaja, ako je ucinjeno od strane roditelja (staraoca) prema detetu kazna je od 2-12 godina
postoji krivicno delo nedozvoljenih polnih radnji (kada nije doslo do obljube)
novcana kazna ili kazna zatvora do 3 godine za osnovni oblik
takva dela se ne gone po privatnoj krivicnoj tuzbi
i naravno, zastarevaju (zastarelost nema veze sa tim da li se delo goni po privatnoj tuzbi ili sluzbenoj duznosti)
postoji krivicno delo rodoskrvljenja, ali ono po mom misljenju i po prirodi stvari ne podrazumeva i ne predstavlja zlostavljanje...
na kraju, ne razumem potrebu autora da koristi pravne termine u izvitoperenom znacenju - zar nije bilo jasnije za ovu raspravu reci seksulano zlostavljanje u okviru porodice?
nadam se da sam se lepo preslisala,a i naucila sam nesto - nisam znala da postoji k.d. rodoskrvljenja:oops:

sooper što si se uključila..........
interesovanje za incest je trenootno....mediji pišu...ngo štampaju plakate.....tema silovanja je uvek zanimljiva....... misle da incest postoji samo između očeva i ćerki....jeste, tačno je, odnos je negde 5:1 u korist očeva......ali bi žene ove iz nevladinih mogle da poomenu i majke..... ovo je mobing gore....zloupotreba položaja..to nema veza sa porodicom.....ali su ovde valjda mislili na sam incest kd obljoobe nad detetom...i nije postavljeno pitanje zlostavljanja........i potpuno si u pravu...zlostavljanje nije element incesta...ne mora da stoji.....
e sad....kd obljooba nad detetom...je ista kao i kd incesta.....samo što umesto maloletnik kaže dete..........zaprećena kazna....sad nemam kz mislim da predviđa min i max. nešto veći nego kod incesta.....kod incesta postoji samo osnovni obliki, ne pominju se teže kvalifikacije dele...i zaprećena kazna je do 3 godine......ako se pokreće po sloožbenoj....onda se pokreće kad nadležni organ sazna.......kako se onda račoonaju rokovi zasterelosti?............

A da li to treba da bude opravdanje za zlocin, nemanje svesti, trip....
Jako me je potresao slucaj u Starim BAnovcima, jos citam da ce se taj Jakupek izvuci na neuracunljivost, kazu bio je narkoman. Kad sam procitala njegovu izjavu u novinama "Ne znam sta mi je bilo ali stvarno sam uzivao dok sam sakatio i klao malog Luku"! Smracilo mi se. Ko zna koliko je jadna dusa patila i kakve je bolove trpeo pre nego sto je izdahnuo. A on ne zna sta mu je bilo. Najlakse je biti neuracunljiv cini mi se. Ja mozda reagujem tako jer i sama imam decu i cini mi se da bih ubila za njih. Decu ne prastam nikome.

upravo tako! hajde da vam ispričam ukratko priču o nekome koga znam, znam i nju i njene roditelje.
bili mama i tata koji su oboje malo ćaknuti. mama labilna, promiskuitetna, nezrela. tata iskompleksiran, agresivan, teški alkoholičar.
i mala devojčica.
tukli su se i maltretirali međusobno, ali su onda uključili u nju, u psihičku torturu. pa ju je tata uključio i u batine, pa i u seksualno zlostavljanje i to sve nekoliko godina pre nego što je i ušla u pubertet.

ona je sada osoba u kasnim dvadesetim, emotivno teško oštećena, zavisnik o teškim antidepresivima, sklona je da i samam postane alkoholičar, nesposobna da razvija zdrave i normalne odnose, živi u jednoj užasnoj situaciji sa krajnje smrdljivim muškarcem koji koristi to što je ona toliko slaba. nažalost, njen život i ono što je ona se može najbolje opisati rečima white trash.

naravno da tata nije bio u zatvoru, a i da je bio, dosad bi već izašao uveliko. a ona je apsolutno sjebana za ceo život, koji živi sve sumanitije...

Back