Име Словен и Србин

DukeofSerbia, to je samo jedna od teorija za to kako ti kazes ne postoje cvrsti dokazi... Neki pravdaju vezu izmedju Etruraca i Srba po tom tvrdom R koje su i Etrurci zasigurno imali ali isto tako i po nekim gradovima kao sto je recimo Perudja koja se moze poistovetiti sa nasim terminom peruska itd itd kazem to je ipak samo teorija kojoj se priklonio i pok. slikar Milic od Macve...

DukeOfSerbia:
Етрурци су били чисти Срби који су се доселили из Мале Азије. Па на свакој слици где су Етрурци лепо се види да су носили „српске шумадијске“ опанке, као и њихови вероватни преци Хетити Једино Срби имају тавку обућу.

Mani ti kojekakve slike i drzi se arheologije i zdravih dokaza! Niti ja znam ko je te slike napravio, ni kada ni po kojem uticaju! Ja verujem da su Etruri preci Slovena, ali ja kao ja nemam cvrste dokaze za tako nesto. Mozda ih nekada i pronadjem, ali do tada cu samo da verujem u to!

DukeOfSerbia:
Веза између Срба и Етрураца је доказана, али на Западу не могу да смисле Словене, а Србе камоли. Цела антика се објашњава Грцима, онда долазе Римљани који су изједначени са Грцима и на крају Германи који су капа свему. Ту више нема никаквих разлика између Енглеских, Немачких, Француских и Ватиканских историчара.

Problem istoriografije je sto se nije bavila Etrurcima i njihovim pismima... Slazem se da postoje neke skole i struje u istoriografiji...

DukeOfSerbia:
Сетимо се само ко је измислио ту чувену кованицу Индо-Европљани. Па Берлин у другој половини XIX века, када је требало оправдати продор на исток. Прво су измислили термин Идогермани, па су се ромејски историчари бунили (Французи пре свих) и онда је промењено у Индоевропљани, али је суштина остала иста. И та подела на кентумску и сатемску групу је једна највећих подвала икада учињених!

Ne bih o podelama na grupe ali da su Sloveni i Germani srodniji medjusobno od Slovena i Ugara.... JESU. Fakat postoji odredjena diferencijacija i fakat ima istine u sadasnjoj istoriografiji...ne treba bas sve odbaciti!

A sto se tice Milica od Macve on tvrdi da se Etrurija zvala Rasena nekada! A recimo reka Arno koja protice kroz Firencu dobila je naziv po starom srpskom pridevu "arnovit" sto bi trebalo da znaci neobuzdan, plah, divlji! Kako bilo ovo ipak po meni nisu ni priblizni dokazi za nekog ko razmislja zdravim razumom! Ali za slikara je sasvim opravdano sto ih je prihvatio i razvio posle i u svojm slikama. Verovatno odatle ona ideja da Etrurci imaju opanke! Inace bilo bi bas strava da se dokaze kako ipak jesmo u nekom rodu sa njima:) Ali to sve i da je tacno ne verujem da bi bilo koji od zapadnih centara dozvolio da se publikuje!

Ako su jos Etrurci nosili opanke to onda znaci da nas narod nije menjao obucu celih 2500 godina....sto je nadasve naivno...

Muka mi je od tih kvazi-dokaza! Imam uticaj da bas ti kvazi-povesnicari unizavaju teoriju Kijevske skole i prave tzv. los marketing iste umesto ozbiljno da rade. Pitam se ko ih placa da pricaju takve gluposti???

Stark_85:
A sto se tice Milica od Macve on tvrdi da se Etrurija zvala Rasena nekada! A recimo reka Arno koja protice kroz Firencu dobila je naziv po starom srpskom pridevu "arnovit" sto bi trebalo da znaci neobuzdan, plah, divlji! Kako bilo ovo ipak po meni nisu ni priblizni dokazi za nekog ko razmislja zdravim razumom! Ali za slikara je sasvim opravdano sto ih je prihvatio i razvio posle i u svojm slikama. Verovatno odatle ona ideja da Etrurci imaju opanke! Inace bilo bi bas strava da se dokaze kako ipak jesmo u nekom rodu sa njima:) Ali to sve i da je tacno ne verujem da bi bilo koji od zapadnih centara dozvolio da se publikuje!

Na reljefima koji su ostali iza njih se lepo vidi da su nosili OPANKE. Samo se vi sprdajete.

A svoju drzavu, bolje otkucati Savez 12 gradova su zvali RASNA i TO NIKO NE SPORI. http://www.mysteriousetruscans.com/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

А рас и раса су српске речи.

А Медичи су се хвалили да су Етрусци порекло. Можда су били Медићи!

И постоји једна будалаштина на западу - Етруско писмо се чита, али га нико не разуме, ја додајем или неће.

Крај дискусије о пореклу.

I don't carre.

U redu! Objasni ti meni pomocu cega se etrursko pismo cita i zasto se cita bas tim pismom? Kakve medjusobne veze postoje? Ja ovo najozbiljnije pitam. Hocu da vidim da li bar malo razmisljas o onome sto procitas ili samo prepisujes.

Ja sam citao jednu finu knjigu u kojoj stoji jedan lep (ali pomalo neverovatan i vise "metafizicki" )pristup citaju Etrurskog pisma, a od tebe hocu da cujem tvoju verziju!

“na tornjeve, ako ih se late (dovate), oce neprijatelj, tako bude li, to da ucine, oce tako popisati koje su prsate, visoke, da”; “sprijecite koji bi htjeli sramotu da cine, ako ipak kuljava bude, ovde se saopštava, ono koje pokote treba da bude”; “vošteno (žuto), i svi bi htijeli pogledati ima li ovo oboje, nozdrve jarece i grudi svinjceta”; “to bude li, trpace ih u polja kao cuvare olja, da režu puteve za pješake, htjece nadzirati ovijeh tezgerenje”; “neki perle morske ovde nude, to bude li, oprite se, pljunite na ove nesretnike koji se tu služe harfom”; “de je zgodno, pocece mladi prljati, mladi upropašceni davolje da cine, da se druže sa prostitutkama (trojama), da urlicu koliko god mogu”; “oni koji su natovareni, odmah da idu od kuda redom vozovi da se krenu de treba stanovnicima”; “i ne treba vruce iz lonca da se jede, ovu da utuve napomenu ako opekline budu velike”; “odmah da jedu tako tureno, vo pažljivo posmatrati na vrijeme da bude, na taj nacin da budu s vremenom odrasli kao ljudi”.

Ovako je Svetislav Bilbija, procitao jedan stari etrurski natpis od pre 3000 godina. Sto profesor Radic kaze: nista nije jasnije od onog: “Plava riba, kljukana dinastija, lokomotiva, okrug, trt, trt, trt, zora, kundak, vladika, fenjer, svastikin but, bubanj, pecat, penzija, pop”.

Wilkołak:
U redu! Objasni ti meni pomocu cega se etrursko pismo cita i zasto se cita bas tim pismom? Kakve medjusobne veze postoje? Ja ovo najozbiljnije pitam. Hocu da vidim da li bar malo razmisljas o onome sto procitas ili samo prepisujes.

Ja sam citao jednu finu knjigu u kojoj stoji jedan lep (ali pomalo neverovatan i vise "metafizicki" )pristup citaju Etrurskog pisma, a od tebe hocu da cujem tvoju verziju!

Aко ти се моја куцања не допадају, немој их читати и коментарисати. Сви ћемо бити срећни и задовољни.

Има људи који знају о чему куца, а теби немам намеру удовољавати. ПРВО ПРОЧИТАЈ историчаре који се овде спомињу и њихова дела, па онда уђи у дискусију!

A Eтруски се чита, и на Западу то није тајна. Али га нико не разумe или неће.
http://www.mysteriousetruscans.com/language.html

1. Deretic nije istoricar;
2. Kada nesto pomenes pozovi se na neki rad, neku knjigu i valjna to potkrepi ili reci "moje misljen je" a ne "to je tako" ili "to nije tako".
3. Ovo nije tvoj privatni klub pa da moraju svi da se sloze sa tobom - naprotiv;
4. Nemas dokaze za to sto pricas, osim Dereticevih baljezgarija....

1. А ко по твоме мишљењу јесте, и које услови мора да испуни?
2. Ово је форум, за тако нешто контактирај га на ПМ или мејл
3.То се може средити, зар не Дуке? :wink, wink:
4. Кад неког вређаш, значи да немаш аргументе...

Ајд Дуке и мене си заинтересовао, мораћу да позајмим Деретићеве књиге да их прочитам, чим положим ово проклето Наследно право... :шњуф:

Kada neko nema argumente onda poseze za "isterivanjem neistomisljenika"..... Sad but true

I sta ti mislis Andjelija...bilo bi normalno da sada svako izadje na forum i kaze "TO JE TAKO" i usput ne prilozi ni jedan jedini dokumentovani izvor! Ja kada nemam dokaz za to sto pricam, ja kazem JA MISLIM.... Izgleda da je nekima tesko da preko tastature prevale to mislim....

E a posto je ovde tema 'Ime Sloven i Srbin" bolje bi bilo da se vratimo njoj.
Mene interesuje koji bi mogao da bude prvobitni,iskonski naziv za sve Slovene ako ne onaj koji sam ja negde gore naveo(Sorabi,Surbi,Sjarbi itd.)?
Meni ta prica trenutno drzi vodu jer ne vidim neku drugu teoriju!

Ako neko ima drukcije misljenje neka se izjasni

Wilkolak:
2. Milojevic je kud i kamo ozbiljniji od gore navedenog kvazi-povesnicara! Ipak, to da se tako brojan narod doselio u srediste Evrope, tek tako, na bon-jour ne drzi vodu! Zasto ne drzi vodu?
Zbog toga sto:
a) Ne postoje jasni arheoloski dokazi da je seobe zaista bilo (seoba je pretpostavka). Vidis, svi ti ljudi koji su "dosli" su morali da ostave neku galanteriju iza sebe..... Mislim, nemoguce je da se tolika masa preseli za kratko vreme (ili jos gore duze vreme) i da iza sebe ostavi sterilan prostor, bez i jednog traga! Pa probaj ti da se preselis iz jednog u drugi stan i da ne zaboravis barem jednu stvarcicu!
b) Ajd' ti preseli makar i 50.000 ljudi u jednom talasu i naseli ih u srednju Evropu! Da ne pominjem to kako su Slovene pominjali kao jedno veliko pleme koje je asimilovalo domicilno stanovnistvo... Znaci kada su asimilovali toliko stanovnistvo onda mora biti da su bili:
b1) veoma obrazovani i napredni pa su ih pretopili u sebe;
b2) veoma brojni;
b3) oni su u stvari bili od tog oridzina, kao i domicilno stanovnistvo pa je asimilacija prosla glatko i brzo (swift sto bi rekli englezi).

Због чега Срби нису могли да дођу у неколико таласа из Индије пре ко зна колико миленијума. Санкиртском су најближи бенгали и српски. Имаш море топонима који говоре да су Срби (ако хоћеш Словени) прошли кроз територије које описује Милојевић.
Како су реке Граник и Рубикон добиле име? Само се могу тумачити српским језиком, јер и јесу српске речи. Али то не вреди некима овде куцати...

Хоћеш да каже да сеобе народа нису могуће? Имаш примера колико хоћеш у историји. Римљани су се населили по целој својој држави и романизовали разне народе. Монголи су раселили у својим походима разна племена-народе у својим освајањима. Тако су нпр. Татаре населили у Евроазију (модерну Русију и Украјину). Хазари су населили Угре у своју државу и после их пустили у Панонску низију, јер су бежали пред Печењезима. Хеленска племена (Јоњани, Ахајци и Дорци) су у три таласа населили данашњу Грчку и стопили се са Пелазгима. Александар је поженио своје војнике и стопио их са Персијанцима. Арапи су се ширили у својим освајањима од 8. века и масовно колонизовали по целој Северној Африци и Блиском истоку, паралелно ширећи ислам. Од Марока до Ирака се говори арапски и живе махом Арапи као већина, а они ту никада нису живели пре исламских освајања. Па онда Селџуци који су раселили Огузе по Малој Азији од којих су настали, између осталих и Отомани. Па Готи који су дошли у Иберију, Вандали који су освојили Картагину и населили се по модерном Тунису. Онда Бугари који су дошли на Балкан и покорили нека српска племена.
И сад ми откуцај да су сеобе, колонизације и расељавања народа и племена немогућа.

Wilkolak:
Kakav knez Svevlad? Kada? Gde? Ko ga pominje? Deretic? Gde? Odakle mu ti izvori? Gde su dokumentacije?

Prvi knez koji se pominje u povesti je Borut, knez karantanskih Slovena tj. Slovenaca....

Kakav Svevlad? Kako nasedate na te povesne patke? Da li iko tog Deretica pitao da precizno navede izvore svojih nalaza? Sarlatan!!!

Који Борут? Ко то каже да је први? Бечко-берлински-ватикански историчари.

Seobe naroda su moguce, ali ako postoje seobe onda POSTOJE I DOKAZI TIH SEOBA, sto kod Slovena nije slucaj. Nema ARHEOLOSKIH dokaza da je seobe zaista i bilo!

Dalje, Rimljani se NISU NASELILI oni su romanizovali druge narode! Dobro se znalo sta je provincija a sta je RIM. Nije bilo masovnog odseljavanja iz Rima i naseljavanja na druge teritorije.

Hazari nisu pustili Ugare u Panoninuju, vec su Ugari bili saveznicima Vizantincima u borbi protiv Slovena (tj. slovenskih saveznika). Zanima te vise? Pogledaj Safarikovu "Istorija Srba I"!

Odakle su se doselila Helenska plemena? Prevalili su hiljade kilometara? Za njihove seobe postoje arheoloski dokazi!

Aleksandar nema veze sa seobom! Aleksandar je bio VOJSKOVODjA i RATNIK a RATNICKI POKRETI DUZ NEKE TERITORIJE NISU SEOBE VEC PUSTOSENjA.

Ja ti pricam da seobe onakve kakvu je predstavljaju Vizantijski izvori NIJE MOGUCA! Zasto? Zato sto nema dokaza za to! Ako se tako brojan narod naseli na nekom podrucju i dodje iz daleka onda mora da ostavi nesto iza sebe..... U nasem slucaju, nema tih dokaza...

Znaci, ili smo pali sa Marsa ili u Podunavlju zivimo duze nego sto se misli.

Slazem se s vama da smo po ovom pitanju diletanti. A sto je Deretic kao matematicar pozvaniji da govori o ovome od nas? Slusala sam ga jednom na TV kad je covek rekao da je on u stvari istoricar u dusi ali da kad je video kod nekog studenta istorije sta sve treba da uci, da je njegov ceo komentar bio da on te lazi nece uciti. I to pije vodu. Ko je ono rekao "ako je verovati istoriji koja uvek laze"? Valjda i piskaramo ovde da bismo razmenili misljenja i podatke i dosli do neceg konkretnijeg.Slazem se da je bez "Pirocanca" tesko ali i njegovo misljenje pripada onoj zavnicnoj istorija koja uvek laze.Slazem se sa Wilkolakom da je nemoguce preseliti veliki narod bez ikakvih dokaza.
Mislim da nismo pali s Marsa nego da na ovom prostoru zivimo duze nego sto znamo.U toj TV emisiji Deretic je rekao da je on nasao u Vatikanu dokaze u nekim knjigama, spiskovi sa prezimenima vojnika koji su ucestvovali u ratovima i da je u tim prezimenima nasao osnov koji je koren nasim sadasnjim prezimenima. U to sam sklona da mu poverujem, ali u onu njegovu taezu da su anticki bogovi dobili imena po nasim rekama i planinama...hm,hm. Sta vi mislite o tome?

Wilkołak:
Hazari nisu pustili Ugare u Panoninuju, vec su Ugari bili saveznicima Vizantincima u borbi protiv Slovena (tj. slovenskih saveznika). Zanima te vise? Pogledaj Safarikovu "Istorija Srba I"!

Питај мало Мађаре о њиховој историји. Били су вазали Хазара, а онда су их Печењези разбили и протерали у Панонску низију. Заједно са Мађарима стигло је и једно протерано хазарско племе Кабира.
То што ниси обавештен, није мој проблем.

МАКЕДОНСКИ језик не постоји.

Back