Име Словен и Србин

Makedonski jezik (nazalost) postoji! Iako njih ne smatram za narod sa jasno odredjenim elementima naroda...oni to fakat jesu! Dovoljno je to sto imaju svest o tome da su narod. Nazalost, mi Srbi nemamo nikakvu svest o tome ko smo i sta smo i vecito se zamlacujemo sa nekim nebitnim stvarima...

Uzgred, mislim da nisam spao na te grane da me osoba koja misli da je Aleksandrov pohod na Aziju seoba upucuje u desavanja u povesti.... Pitah te, jel te to Deretic ucio? Deretic bolje da se vrati topologijama metrickih prostora umesto sto se bavi pisanjem SF knjiga i bajki raznih vrsta!

I sta kazes, Aleksandrov pohod na Aziju je bila u seoba? Zanimljivo!

@Bi
Slazem se sa tobom, u onome sto Deretic baljezga ima i neke istine, ali i ta istina nije njegovog uma delo... Naravno da ne verujem da se sve desilo kao sto prihvacena povest kaze, ali u svemu treba imati granicu. Odjednom smo od opovrgavanja zvanicne povesti stigli do toga da su nastale amabe, bicari, Srbi pa paramecijum.... Preterasmo braco, preterasmo! Pa ko god da procita ovakve izjave ima puno pravo da pomisli da smo kompletne BUDALE. Svaki stav treba jasno obrazloziti..

I da, kako je Deretic (taj veliki zastitnik alternativne povesti i borac protiv zvanicnih ucenja katolicke crkve i ostalih mocnika) mogao da prismrdi Vatikanu? Pa jel on misli da smo mi bas takve budale da progutamo svaku njegovu pricu? Ako vec prica da Vatikan nesto krije, nek' obrazlozi kako je bas NjEMU Vatikan dao ekskluzivno pravo da kopa po njihovim arhivama? Ako mu je to dozvolio, onda ga taj isti Vatikan placa! Ja mislim da je tip LAZOVCINA teska i da sve radi kako bi promovisao sebe... Cuo sam negde da se zalio kako mu je zivot ugrozen (a Vatikan mu dao pristup u arhive).... hahahaha, pa on bas misli da je neka jaka faca? Zlo i naopako!

U redu sve to ali kako se tumaci postojanje raznih toponima u Aziji i Evropi koji imaju ciste srpske nazive?Zasto nema odgovora od strane Berlina,Beca i Vtaikana na ta pitanja?

Pa pogledajte malo mitologiju Srba(Slovena) i mitologiju Indusa.Sve ce vam biti jasno.Koliko samo postoji pranjaka u nasoj i njihovoj mitologiji ne samo po vrsti bogova vec i po imenima.Ima ih krs.Da li je i to slucajnost?Da li smo i to izmislili?

Pogledajte imena gradova reka kroz citavu Aziju pa cete videti.Evo najprostijeg primera"grad BAGDAD.Savrseno jasno.BAG na sanskrtskom BOG i DAD na sanskrtskom DATI!Ima li slicnijeg jezika i jasnijeg objasnjenja?

Ili smo ovde od pamtiveka pod raznim imenima kao sto su Iliri,Kelti ili Tracani ili smo se doselili iz Indije ili je sto ce biti verovatnije imali vise seoba u pravcu Indije sa Serbijskog pol.(Balkanskog pol.)

Rujevit:
U redu sve to ali kako se tumaci postojanje raznih toponima u Aziji i Evropi koji imaju ciste srpske nazive?Zasto nema odgovora od strane Berlina,Beca i Vtaikana na ta pitanja?

Sanskrit je kako kazu koren svih jezika i sasvim je normalno (da ako poticemo sa ove planete) imamo neke korenske reci iste. Ne mislim da je to neka narocita zagonetka, ali evo jednog primera. Negde sam procitao da na albanskom Male-zija znaci "Crna gora". Jel tako Rufi? Potvrdi molim te, ti si obrezan :-) Ah, da, zaboravih da sam te stavio na ignore listu...nista stari moj, uzivaj! Mislim, primer je glupav, ali ne mozemo tek tako uzeti zdravo za gotovo neke stvari.

Rujevit:
Pa pogledajte malo mitologiju Srba(Slovena) i mitologiju Indusa.Sve ce vam biti jasno.Koliko samo postoji pranjaka u nasoj i njihovoj mitologiji ne samo po vrsti bogova vec i po imenima.Ima ih krs.Da li je i to slucajnost?Da li smo i to izmislili?

Opet, slovenska mitologija se u velikoj meri ogleda i kroz nordijsku mitologiju, a opet smo mi i germani dobro udaljeni u svakom pogledu. Ogleda se i u keltskoj mitologiji iako zvanicna povest odbija mogucnost da su se Sloveni i Kelti ikada mogli sresti....
Eto, ja ne vidim koji je ekvivalent Sive u slovenskoj mitologiji.... Ipak, slicnost mora postojati ako poticemo iz Indije, ali ako postoji slicnost izmedju indijske mitologije i nase onda postoji ista takva slicnost i izmedju indijske i nordijske i indijske i grcke...

Rujevit:
Pogledajte imena gradova reka kroz citavu Aziju pa cete videti.Evo najprostijeg primera"grad BAGDAD.Savrseno jasno.BAG na sanskrtskom BOG i DAD na sanskrtskom DATI!Ima li slicnijeg jezika i jasnijeg objasnjenja?

Dat isto postoji i u latinskom. Od cega je dativ (padez) nego od dati?

Rujevit:
Ili smo ovde od pamtiveka pod raznim imenima kao sto su Iliri,Kelti ili Tracani ili smo se doselili iz Indije ili je sto ce biti verovatnije imali vise seoba u pravcu Indije sa Serbijskog pol.(Balkanskog pol.)

Upravo tragamo za tim stvarima

P.S.
Stavite Rufija na ignore....lakse se dise!

јесте да је нормална сличност сваког индоевропског језика са санскртом али питање је који језик му је најсличнији. Тај језик је језик малог и поносног Србина, а то некоме не одговара. ако погледамо и саме обичаје у хиндуса видећемо запањујућу сличност због које треба да будемо поносни. То што се у нас задржало најстарије име Словена не доноси нам примат или право на не знам ни ја шта

Samo nas jezik je tako srodan sanskritu?! Evo, da sam ja neki Marsovac i da si ti prva osoba sa kojom ja pricam ja bih pomislio da niko drugi na ovom belom svetu ne govori ni jedan jedini jezik koji je bar u manjoj meri slican sa srpskim.... Gde se denuse ostali srodni jezici?

Hoces da ti kazem nesto? Slicniji od srpskog sanskritu je staroslovenski zato sto je iz njega nastao danasnji srpski jezik i ostali slovenski jezici! Nije tako? Hoces da kazes da smo mi ovako pricali od pamtiveka? Bo'me nismo! Poseti malo sela u unutrasnjosti pa ces videti kolika je razlika. Znaci danasnji srpski jezik se razvio iz staroslovenskog (a mozete i staroslovenski da zovete srpski...to je vec stvar vase terminologije). Medjutim, ko od vas kvazi-lingvista zna koliko je srpski izgubio od staroslovenskog? Pa.....mozda zna Pirocanac i ono malo lingvista koje smo oterali sa foruma.....

I nemoj da laprdate o tome kako je srpski nekakav star jezik! Pa mi smo izgubili dosta toga sto je bilo staro, ostale su samo neke reci. Eto npr. proverite koliko je padeza imao staroslovenski (za pocetak). Takodje, ne bi bilo lose da se upoznate i sa jos jednom stvarcicom. Vidis, staroslovenski je poznavao osim jednine i mnozine i dvojinu a ona se danas zadrzala samo u slovenackom. Dvojina nama izgleda nezamislivo (ja iskreno ne znam kako bi sada rekao nesto u dvojini), a ako te bas zanima, probrljaj slovenacku gramatiku pa ces ti naci primere dvojine. Pogledaj i dvojinu u sanskritu pa ce ti biti jasnije neke stvari!

Uostalom, srodnost nekih jezika se ne uporedjuje samo po recima jer se reci gube i primaju, vec i po GRAMATICI, gradjenju vremena, licima, rodovima itd..... Prema tome, dosta te price o tome kako mi imamo najstariji jezik......

Dobro ajde kad sam rekao da je srpski najstariji jezik?Kad mislim na slicnosti srpskog i sanskrta onda pod terminom srpski podrazumevam sve zajedno slovemske jezike,jer je za mene termin SLOVEN novokomponovan a jedina teza koja me za sada drzi je da su se svi "Sloveni" nekada zvali SRBI.Vec sam pitao da mi neko kaze svoje misljenje o prvobitnom imenu "SLOVENA" ali koliko sam mogao da zapzaim niko se nije oglasio po tom pitanju.Dakle kad kazem SRPSKI jezik onda mislim na 'STARO(SLOVENSKI)SRPSKI".

Ako biste bili ljubazni da mi objasnite kako su se nekada zvali svi 'Sloveni'?Moje teza je da smo se nekada svi zvali:Sorabi,Surbi,Sjarbi itd.
Pardon pogesno sam se izrazio ovo nije moja teza, ovo sam procitao u knjizi "Srpska mitologija"-S.Petrovic ciji je jedan deo na pocetku ove teme naveo Akhtenon!!!

Rujevit:
Dobro ajde kad sam rekao da je srpski najstariji jezik?Kad mislim na slicnosti srpskog i sanskrta onda pod terminom srpski podrazumevam sve zajedno slovemske jezike,jer je za mene termin SLOVEN novokomponovan a jedina teza koja me za sada drzi je da su se svi "Sloveni" nekada zvali SRBI.Vec sam pitao da mi neko kaze svoje misljenje o prvobitnom imenu "SLOVENA" ali koliko sam mogao da zapzaim niko se nije oglasio po tom pitanju.Dakle kad kazem SRPSKI jezik onda mislim na 'STARO(SLOVENSKI)SRPSKI".

Moj komentar nije bio upucen tebi. Ti si ovde neka umerenija grana.... moj komentar je upucen likovima tipa OrthodoxCelt, DukeofSerbia, Komandiru itd. Sloven moze biti novokomponovana oznaka, ali ona je dovoljno jasna. Ja e mogu gatati u jarecu utrobu da bih znao da li neko ko pomene Srbe misli na Slovene ili samo na nas, Srbe....

Odakle naziv Sloveni? Ne znam! Kao sto ne znam ni odakle naziv Germani! Nemam pojma! A naziv Srbi je po mom misljenju naziv za (ratnicki) sloj praslovenskog drustva. Opet, ovo je moje rezonovanje stvari. Nigde nisam nasao da su se Sloveni zvali Srbi mada Sloveni meni vise lici na neko ime zbirno ime ljudi. Jedna teza moze da bude da je to od toga sto oni slove (govore), druga da je to od reci "slava" a treca....treca moze biti da je to zborno ime ljudi koji se zovu na *slav. Miroslav, Caslav, Vjaceslav, Jaroslav, Mjeceslav itd..... Svi su oni slavi tj. Sloveni.

Rujevit:
Ako biste bili ljubazni da mi objasnite kako su se nekada zvali svi 'Sloveni'?Moje teza je da smo se nekada svi zvali:Sorabi,Surbi,Sjarbi itd.
Pardon pogesno sam se izrazio ovo nije moja teza, ovo sam procitao u knjizi "Srpska mitologija"-S.Petrovic ciji je jedan deo na pocetku ove teme naveo Akhtenon!!!

Nemam pojma kako su se zvali svi Sloveni! Pojma nemam! Mozda su se zvali Iliri, Tracani, Dacani, Gepidi, Veneti, Sarmati......ko ce ga znati....

wikolace, potpuno sam svestan jezickih promena kroz vreme. nisam lingvista ali znam da i pri posmatranju samo danasnjih srpskih reci mozemo videti vrlo malu razliku u korenima reci. jos jedno: na prostoru evroazije broj padeza se smanjuje od istoka ka zapadu. srpski 7 ,latinski 6, ruski 6 , nemacki 4, koliko ja znam neka me neko ispravi ako sam pogresio. Ovako, ciganski ima 9 padeza. Otkad su cigani medju nama? mozda preko njih moze da se dokaze nesto. Oni tvrde da su poreklom iz Indije.
Germani. mi ih zovemo nemcima , englezi germanima , francuzi alemanima , a oni sebe zovu deutch. wikolace mislim da si upravu kod ilira tracana veneta itd. jer to su sve izmenjena narodna imena ili imena stranog porekla.

komandir:
Većina srpskih reči, vezanih za religiju, kao što su crkva, kandilo, oltar, post, bog, višnji i mnoge druge su sanskrtskog porekla, baš kao i svilen jelek, anterija, opanak, kabadahija, divan...

Ti kad lupis, ti lupis!

religija preuzeto iz latinskog (religio)
kandilo - iz grckog/latinskog (v. candel)
oltar - grcki/latinski
post - ne znam etimologiju ove reci
[bBog[/b] - slicno kao u sanskritu, ali i mora biti slicno jer kazu da svi jezici poticu iz sanskrita!
anterija - zenska turska nosnja u srednjem veku i NEMA blage veze sa srpskom recju....to nije ni slovenska rec
opanak - e da, opanak jeste srpska rec, ali ja ne nadjoh nigde sankskitsku rec "opanak".
kabadahija - najgori moguci turcizam! kaba-dahija. Ne znam sta znaci kaba, ne ucim turski ali dahija znam sta znaci
divan - takodje rec turskog porekla, oznacava stvar na kojoj se sedi (a nije panj).

Ja ne razumem sta tebi nije jasno?! Sta sada, nadjemo dve tri reci koje odgovaraju sanskitskim i kao dokazali smo da mi imamo najstariji jezik?!

Posto ZNAM da ne studiras nista, vec da si u srednjoj skoli nemam vise nameru da ti pisem bilo sta! Samo gubim vreme.... Argumenti su ti NULA!

P.S.
Na prostoru evroazije? Hteo si reci na prostoru na kojem su indo-evropski jezici? Broj padeza se smanjuje i to je normalna stvar! Sto je jezik komplikovaniji on je stariji! Dugom upotrebom jezika on se pojednostavljuje i to je prirodna stvar! Nema to veze sa istokom i zapadom! Narodi koji su vise koristili svoj jezik i vise se izrazavali kroz literaturu tokom vekova su uprostili svoje jezike i sveli iste na manji broj padeza!
To sto mi imamo 7 padeza znaci da nismo preterano daleko od staroslovenskog, ali od istog tog jezika izgubili smo mnogo vise od jednog padeza! Fond reci je nacisto promenjen, izgubljena je dvojina. Slovenacki je zadrzao i dvojinu i broj padeza sto znaci da je on definitivno blizi sanskritu od naseg! Kraj price!
Uostalom, uopste nije tacan argument da se broj padeza smanjuje sa istoka ka zapadu!

komandir:
svilen jelek, anterija, opanak, kabadahija, divan...

Ovo me podseti na Svetislava Bilbiju, kad je citao jedan Etrurski natpis od pre 3000. godina(ne onaj koji sam vec negde naveo) nasom cirilicom, Pa mu se u tom arhaicnom srpskom jeziku pojavili sve sami turcizmi kao sto su ortak, ortakluk, uhapsiti..... kao i razne druge nesrpske reci: taksa, tribut, aleja, kontakti, komandant.....

Dobro, komandiru oprastamo, jos je mlad za njega jos ima nade, ali za ove kvazi-istoricare poput Bilbije, nema povratka u realni svet.

Ja "ocrnjujem" sve sto ima veze sa Srbima? Ja "ocrnjujem" sebe? Pre nego sto pocnes da raspravljas o necemu izvoli se obavestiti o temi!

Mislim....anterija...kabadahija..... UZAS! I ja "ocrnjujem" Srbe? Pa jedini ko to ovde radi si ti! Ti si laik, ja sam laik, ali bratac......citni nesto pre nego sto pocnes sa lupetanjem. Sada se kao vadis, kako ja te ocrnjujem Srbe. Ja ocrnjujem ljude KOJI SU ZATUCANI i ne vide dalje od plota!!!

Uostalom, na sta ti ja to nisam odgovorio? Hajde, ponovi to pa cemo da nadjemo odgovore.

Ау Wilkołak, па је не оцрњујем ни људе који су туцани, па зашто би онда осуђивао затуцане? ;)

Неки од нас нису 24/7 чланови, да аргументујемо сваку тврдњу, али ако нешто баш хоћеш да добијеш.... брате контак на мејл или ПМ па ће ти човек послати доказе, или аргументе натенане... па не може све на топику....

:(
ubi me modem
aj sad, iz treceg pokushaja
da kazem nesto...

tiche se onog dal su sloveni doshli, dal su bili tu il su bili al pod drugim imenima...

shta mislite o terminima Bes, Skit i Sarmat?
Bese su opisali mnogi, a u mom kraju takve ljude nazivaju "Besnik" ;)
Skiti beshe vole da lutaju po istochnoj evropi, od crnog mora pa do slavonije...
ovde bi rekli Skitaju :)

a oduvek sam se pito shto najkarakteristichnije srpsko jelo se zove sarma...

e sad, dal smo to mi, il smo ziveli s njima u komshiluku, il smo doshli kasnije, a od lokalnih preuzeli ove termine?

mislim da je trece, mada ne iskljuchujem mogucnost da su sloveni ziveli na balkanu u "enklavama"
iz prostog razloga
a to je
ponovna hristijanizacija!
zashto je vrshena ponovo ako smo ziveli tu kad je balkan bio hriscanski?
evo, na primer, zashto rumuni nikitu remizijanskog smatraju za patrona rumunije, a srbi svetog savu.
mislim da je to zbog toga shto su rumuni bili tu kad je moj zemljak radio, a srbi doshli kasnije...

e sad... istorija nije matematika... imamo i masu istorichara koji tvrde da je nikita bio sloven iz neke sveze doseljene familije...
:roll: ko bi ga znao...

Hm, mislim da postoje velike sanse da smo dosta povezani sa Sarmatima! Oni su bas negde pred gasenje rimskog carstva naseljavali prostor otprilike danasnje panonije pa severno ka Uralu. Sa njima je dosta ratovao Konstantin(osnivac Carigrada).Rimljani su cak dolinom Dunava( na tom prostoru) izgradili specijalan limes protiv njihovih upada! A danas se pretpostavlja da su Sarmati Iranska plemena davno doseljena i kasnije slovenizovana!

Back