Ime Boga Jehova

Ne bih da budem subjektivan ali bih hteo pomenuti da meni licno,on za tebe deluje kao profesor sa Oxforda...
..dobro mozda i Kembridja,da ne cepidlacimo. :kafa:
Ni ja nisam bio subjektivan. Glupo mi deluje čak i za tebe... Ima 3 razreda osnovne ko i ti, a sve zna sa apsolutnom sigurnošću, ko i ti. A za to ne treba neka diploma ni škola, najmanje Oxforda bato, već samo da se nabediš, ko si što si...

Ni ja nisam bio subjektivan. Glupo mi deluje čak i za tebe... Ima 3 razreda osnovne
Ne verujem da je bas kao mene,ja sam jedva dogurao do treceg stoga se cini da je on ipak skolovaniji.
..ali cak i s takvim obrazovanjem on je za tebe i dalje profesor pomenutog formata ! :D
ko i ti, a sve zna sa apsolutnom sigurnošću, ko i ti.
Lepo si reko,sta znamo znamo iz osnovnog ali ipak je on za tebe profesor...
..mislim za neke ljude zivot stvarno nije fer,zar ne - ti lepo presao cak i cetvrrti razred i umesto da stvari budu obrnute ti i dalje tamo dole,u ponoru znanstvenog deficita...:mazi:
A za to ne treba neka diploma ni škola, najmanje Oxforda bato, već samo da se nabediš, ko si što si...
Ja sam ti bato "cistac gramafona"koji je na vecernju skolu stigao do treci razred ( provalio si me inace bih ovaj "podatak" zadrzao za sebe) i ako mi ne verujes slobodno pitaj naseg Saleta,cini se da on vec bio u mojoj radnji pa me nakon toga grlato reklamirao na forumu. :D

kako to niko na svetu nije znao dok to jevreji nisu prosirili po svetu ?
Bilo bi logicno da je taj JHVH obavestio ceo ljudski rod na celoj planeti istovremeno o svom postojanju ..........ako smo svi mi njegova "deca".

(sta jos treba da se dogodi da covecanstvo shvati o cemu se radi kada se govori o ovoj najvecoj jevrejskoj podvali covecanstvu............posle COVID19)

Da, Bog je obavestio ceo ljudski rod.. Zato i dan danas imamo Sveto pismo tj Bibliju.

Da, Bog je obavestio ceo ljudski rod.. Zato i dan danas imamo Sveto pismo tj Bibliju.
kolko znam, "udaljeni" narodi su za "naseg" jevrejskog boga saznali tek kada su prvi jevreji krocili na njihovo tlo.(razni evropski kolonizatori praceni hriscanskim misionarima koji su u te narode prvo ugradjivali ime JHVH a potom ih bacali u lance.)
Ni mi evropljani ne bismo nikada saznali da nam je bog JHVH da nam ga jevreji nisu naturili svojim sirenjem po evropi.
Nije li cudno da je samo jedan narod na svetu , jevrejski, dobio taj ekskluzivitet da komunicira sa "nasim" bogom ..........i da je taj narod, slucajno, danas najbogatiji na planeti ? ocigledno da su debelo unovcili svoj "pronalazak" JHVH.

Kula stražarska nas upozorava da ne čitamo previše u biblijskim tekstovima jer ne daj Jehovo možemo otkriti da Biblija uči o Trojici. Citiram tekst Kule stražarske:
"Isaija je proročanski ukazao na Isusa Mesiju kao na ’Boga silnog‘ (Isaija 9:6). Isti prorok u Isaiji 10:21 govori o Jehovi kao o „Bogu silnome“. Neki pokušavaju da upotrebe ovu sličnost izražavanja da dokažu kako je Isus Bog. Ali, moramo biti oprezni da u tim stihovima ne čitamo previše. Hebrejski izraz preveden sa „Bog silni“ nije ograničen na Jehovu, kao što je to slučaj sa izrazom „Bog svemoćni“ (Postanje 17:1). Kao što je svima poznato, postoji razlika između toga biti silan i svemoćan, bez nekog nadmoćnijeg."
https://wol.jw.org/sr-Latn/wol/d/r353/lp-sbo/1992044#h=20
Kula stražarska otvoreno priznaje da se u Knjizi proroka Isaije isti izraz upotrebljava za Isusa i za Jahvea ali ne smijemo previše u to ulaziti jer se onda ruši cijelo učenje Jehovinih svjedoka. Kula stražarska onda otvoreno izmišlja kad kaže da izraz "Bog silni" nije ograničen na Jahvea. Konstrukcija "אֵ֣ל גִּבֹּ֔ור" (el gib-bo-wr) se u Pismu nalazi samo u ta dva stiha u Isaiji. Ali se koriste slični izrazi tipa אֵ֣ל גָּדֹ֣ול (veliki Bog) u Psalmu 95 da se opiše Jahve. Jasno je da je po Bibliji Isus Hristos Bog Jahve.

zasto je Gospod titula ili su Svemocni,. Svemoguci itd titule, a JHVH [onaj koji jeste ili ce da bude sta hoce] nije titula? i jedno i drugo i trece opisuje neko svojstvo Bozije, Boziju moc da kazemo
Kao sto se vidi to nije Ime.
Gospod Gospodin nije ime.
Bog je obznanio svoje ime, jasno je rekao kako se zove
i sta znaci njegovo ime.

Pa nismo pricali o trojici.
I DS je Jahve.
da, razumem, ako je licnost, i On mora da ima ime, pa bi onda JHVH BILO IME ZA SV. TROJICU
A ucenje dvojstva vec postoji.
JS.
ovo nisam siguran da razumem, zasto je njihovo ucenje dvojstvo? a da za njih SD nije licnost. tacno, sad se setih
pa oni nam sve kvare samo, ne daju JS-JW nikom drugom da bude u pravu.

Jasno je iz Biblije da je Bog JHVH jedini Svevisnji Stvoritelj
a Isus Bozji Sin to sto se ti trudis da opravdas lazno ucenje o trojstvu je samo tvoj problem
i onih sto odbacuju Bozju rec
Samo ti proucavaj Biblijsku literaturu mozda nesto i naucis.
Ti znaci priznajes da drugi i ne koriste Bozje ime sto je greh.
a tema nisu JS nego Bozje Ime
Vidimo koliko je jasno. Toliko da Kula kaže nemojte previše razmišljati o tome što piše.

Kao sto se vidi to nije Ime.
Gospod Gospodin nije ime.
Bog je obznanio svoje ime, jasno je rekao kako se zove
i sta znaci njegovo ime.
ja jesam - je ime? ja sam koji jesam - je ime? ja sam ono sto cu da budem - je ime? ajde ne zavitlavaj, to moze da kaze svako od nas u odredjenim prilikama [ a drugi da misle da huli], a da sam Gospod, Svemocni itd to ne mogu da kazem, jer sam covek, a ne Bog
Koja je svrha onda tog "imena"? pa svrha je da se huli na Boga! Ja kazem, "JA JESAM, I BICU STA POZELIM", i ti mislis da hulim, a ja mislim na moje zanimanje, ili koliko sam naucio, ili slicno!
Mojsija narod nikad nije ni pitao za to ime YhWh, kad upita Boga sta da im kaze za slucaj da ga pitaju, pa sta da im odgovori

Poslednja izmena:
da, razumem, ako je licnost, i On mora da ima ime, pa bi onda JHVH BILO IME ZA SV. TROJICU

ovo nisam siguran da razumem, zasto je njihovo ucenje dvojstvo? a da za njih SD nije licnost. tacno, sad se setih
pa oni nam sve kvare samo, ne daju JS-JW nikom drugom da bude u pravu.
Pa ima i za DS Jahve.
Treba samo da nadjem.

Po njihovom ucenju je Otac silni Bog a Sin Mocni.
Dakle ima 2 boga.
Silni i mocni.
Ovaj mocni je navodno slabiji od silnog jer silni znaci kao ima vise snage od samo mocnog.
Dakle to je ocigledno dvojstvo jaceg i malo slabijeg Boga.
A DS ne postoji.
Iskljucen je.

ja jesam - je ime? ja sam koji jesam - je ime? ja sam ono sto cu da budem - je ime? ajde ne zavitlavaj, to moze da kaze svako od nas u odredjenim prilikama, a da sam Gospod, Svemocni itd to ne mogu da kazem, jer sam covek, a ne Bog

Mojsija narod nikad nije ni pitao za to ime YhWh, kad upita Boga sta da im kaze za slucaj da ga pitaju, pa sta da im odgovori
Gde sam ja napisal ja jesam?
To nista ne znaci niti je ime

Sta ja ovde radim toliko vremena
Ispisah celu Bibliju sa dokazima Bozjeg Imena JHVH a ti i dalje pitas neke nebuloze
a drugo je znacenje Bozjeg imena sto sam isto iznela sto puta

Pa ima i za DS Jahve.
Treba samo da nadjem.

Po njihovom ucenju je Otac silni Bog a Sin Mocni.
Dakle ima 2 boga.
Silni i mocni.
Ovaj mocni je navodno slabiji od silnog jer silni znaci kao ima vise snage od samo mocnog.
Dakle to je ocigledno dvojstvo jaceg i malo slabijeg Boga.
A DS ne postoji.
Iskljucen je.
Nema dva Boga to mozda vi imate dva tri boga
Bog je jedan prema Bibliji
JHVH Jehova Bog jedini Svevisnji Stvoritelj univerzuma, Jedini Svemoguci Bog..
Jedini koji je oduvek i zauvek.
Jedino on nema pocetak.
Ostala stvorenja imaju pocetak i ne mogu biti Svemoguci Bog.

Poslednja izmena:

Back