Ime Boga Jehova

T
Bozje Ime JHVH Jehova u Bibliji postoji na preko 7000 mesta i to je dokazano
a ko ga spominje ili ne spominje ne menja tu cinjenicu
a ko izbacuje Bozje Ime to cini na vlastitu pogibao

a bodu ti oci JS jer oni znaju Bozje ime i koriste ga
ali ne jedino oni nego svi poznavaoci Biblije
Ti ćeš večno živeti...

I ponavljati JHVH, JHVH, JHVH, JHVH...

Aeternum uporedi zadnje srpsko izdanje prevoda Novi svet iz 2019. sa dva starija izdanja i možeš primetiti mnoge razlike. Zar ti to ne govori o kakvoj zajednici se radi. Sveto pismo se ne menja. A kod JS se Sveto pismo očito menja, evoluira.

Poslednja izmena:
Aeternum uporedi zadnje srpsko izdanje prevoda Novi svet iz 2019. sa dva starija izdanja i možeš primetiti mnoge razlike. Zar ti to ne govori o kakvoj zajednici se radi. Sveto pismo se ne menja. A kod JS se Sveto pismo očito menja, evoluira.
oni ga menjaju posteno ako jhvh kaze ti si sin moj, ja te danas rodih, onda su svedoci najposteniji sto menjaju i uskladjuju novi zavet

druga varijanta je ovo sto ja kazem:
jhvh se ubacio u sz, uljez
mi na drugoj temi analiziramo "ja sam koji jesam", a niko da kaze ama ljudi zasto menjamo imperfekat u infinitiv, zasto bre falsifikujemo?
oce jhvh da se probije u buducnost, odsekli smo ga, nepomjanik je vec pociscen iz novog zaveta, sad ga suzbijam sve do havah, - j-hvh

preti sa ww3, napunio je cega! pa ja adam sam vec ziveo sam samcit na celom svetu, pored majmunolikih, meni nasao da preti da nece biti ljudi opet?

Poslednja izmena:
Jehovini svedoci krše 3. Božiju zapovest: Ne uzimaj (izriči, ne pominji olako, ne kuni se s imenom Božijim) uzalud ime Gospoda Boga svog.
Stari Jevreji su to doslovno primenjivali pa su umesto JHVH (ja sam onaj koji jesam tj. Sušti, suština, osnova svega, sve i sja) govorili Adonaj ili Gospod. A kako se izgovaralo JHVH ne znaju ni sami Jevreji, Jahve, Jehova. Najverovatnije Jehova.
Eto, Jehovini svedoci su veliki grešnici. Krše 3. Božiju zapovest (zapoved, naređenje).
Sto se mene tice, ne krse, jer ne veruju u Sv.Trojicu. Ko je Jehovs, pojma nemam...

Pokazaćemo svu nelogičnost i besmislenog učenja Jehovinih svjedoka. Evo šta kažu o imenu Jehova u Novom zavjetu:

"Sometime during the second or third century C.E. the scribes removed the Tetragrammaton from both the Septuagint and the Christian Greek Scriptures and replaced it with Kyʹri·os, “Lord” or The·osʹ, “God.”"
https://wol.jw.org/en/wol/d/r1/lp-e/1001060076

i

"Bible copyists, of course, made mistakes. But none of those mistakes corrupted the Bible. “No fundamental doctrine of the Christian faith rests on a disputed reading.”—Our Bible and the Ancient Manuscripts."
https://www.jw.org/en/library/magazines/watchtower-no6-2017-november/bible-versions-translations/

Jasno se koliko je ovo besmisleno. S jedne strane kažu da prepisivači Biblija nisu napravili nikakve greške koje su dovele do izmjene smisla teksta a sa druge strane ti prepisivači su iz Biblije izbacili Božje ime. Pa šta je od tog dvoje? To su dva međusobno isključiva stava.

Ja bih rekao da se i Jehova menja.
Bio je i ovaj i onaj..
Iako je Bog i sada i tada i nikada i zauvek...

Pod uslovom da nije umišljen i misli da nema sile koja je njemu Bog.
Kažu da je vanvremena. Da li samo zato što je večan ili je sve sada? Filozofsko i trivijalno je pitanje kao što je i ime Gospoda ili kalendara..

Znate zašto je baš danas nova godina po opšte prihvaćenom standardnom kalendaru?
Jer je Jehova tako hteo? Janus?
Ili svedoci vremena?
Da nije, ne bi bio to što se smatra da jeste...

Pod uslovom da je juče bilo kao što to vele oni koji su bili tada na sceni sadašnjosti.

Zanimljivo je da su te tri pojave vremena su kao i univerzum.

Ja volem aorist.

Jasno se koliko je ovo besmisleno. S jedne strane kažu da prepisivači Biblija nisu napravili nikakve greške koje su dovele do izmjene smisla teksta a sa druge strane ti prepisivači su iz Biblije izbacili Božje ime. Pa šta je od tog dvoje? To su dva međusobno isključiva stava.
https://www.jw.org/sr-cyrl/библиотека/свето-писмо/nwt/додатак-а/тетраграм-божје-име/#p1-p28
evo, imas na srpskom, njihov sajt i te teme sve isto, pa je bolje odatlke da kopiras, a odgovor na pitanje je//:

radi se o prebacivanju krivice na jevreje [zbog navodno sujeverja, a ne zbog 3. zapovesti], oni su izbacili tj zamenili jahovu sa adonai, samo je problem sto se kaze u novoj eri, a u medjuvremenu su kao fol samo svetenici znali, 1x godinje kako da izgovore

da se radi o prebacivcanju krivice dokazuje i:

Као што је речено, сам Бог се побринуо да се његово име помене у изворном библијском тексту око 7 000 пута. Очигледно је да он жели да знамо његово име и да га користимо.

da bi se kasnije falsifikovalo, ubacivali vokali drugih imena, i tako bozije ime koruptiralo sa drugim [gospodar cak i nije ime], i potom palo u zaborav, izgovor - znaci, imamo prebacivanja krivice i pravdanja zasto se "zaboravilo" bozije ime

У време када је старохебрејски био у свакодневној употреби, читаоци су добро знали које самогласнике треба додати.

Око хиљаду година након што је завршен хебрејски део Светог писма, јеврејски изучаваоци су осмислили један систем знакова – тачкица и цртица – помоћу којих су означавали које самогласнике треба употребити приликом читања. Међутим, због сујеверја су многи Јевреји већ тада сматрали да се Божје име не сме изговарати наглас, тако да су користили друге изразе за Бога.

znaci optuzuju jevreje za sujeverje, umesto za 3.boziju zapovest.

moja poenta je da ovde imamo mozda 4 razlicita stanovista, a ne 2 suprotstavljena, pa izmedju ta 2 da odaberemo, vec da moramo sva 4 da analiziramo

Poslednja izmena:
svi vide da samo klevetas nisi ni jedan dokaz naveo u vezi teme
Ko mu kaže.

Ti imaš jednu knjigu. I to ti je sav dokaz.

Život, a i život, je više od jedne knjige.
Pa i tvoj.

Sa koliko godina si saznala za Bibliju, sa koliko godina si počela da saznaješ Sveta Pisma, sa koliko životnog iskustva si sebi rekla Jehova je ime boga/Boga i to je kako ja razumem knjigu koju su napisali Svedoci Jehove... I sad kad si vrv sazrela, zašto je bitnije ime od poruke?

Biblija je jedna veoma složena knjiga, ali ne i kao neke druge.
Jehova je postavio temelj tom knjigom, koji će isti taj pa se zvao i Vahoje srušiti, jer se menja...

Ili je pak sve privid...
Kad umreš shvatićeš da nema imena...
Ali ne žuri.
Jehova ima vremena haha

jos da se dopunim sta je sustina:

pogresan izgovor - ne uzimaj uzalud U USTA ime Bozije [3. zapovest], ne znaci da smo trebali da ga izbrisemo iz Pisma, tako da JHVH Svedoci, optuzuju nas, a ne jevreje - to sve potice od razmisljanja, kako da se spreci uzimanje Bozijeg imena uzalud: pa lako, sifrovanjem u JHVH, nece ni znati svet kako se izgovara, niko osim svestenika, a oni ga ne uzimaju uzalud, ne krse 3 Boziju zapovest
treca je - Не узимај узалуд Божје име (Излазак 20:7).
ali onda se postavlja pitanje, pa ako je Hristos sisao sa neba, valjda je On morao znati kako se izgovara JHVH, pa zasto ga ne uze u usta? ili jhvh svedoci misle da jeste? - pitanje za aeternum

strucnjaci za hebrejski jezik kazu da se ime Boga koje je tetragramaton יהוה
izpravno izgovara JEHOVA
Na čelu mnogobrojnog tima koji hoće da sakrije jednog jedinog pravog Boga Jehovu je stara lukava Edenska lažovčina. To mu je glavni zadatak...a pomoćnika ima koliko hoćeš.

Pa sada mnogima nije jasno što Jehove nema ovde ili onde, a ovaj muti još od Edena.
Može laž da traje.... a'l istina je eksplodirala, znanje se umnožilo...baš kao što je prorečeno.

Hoće Jehovu da sakrije u univerzumu?!
Neće da može...osim u ljudskim srcima....

Били код мене једном ти Јеховини сведоци. Нека мамине тетке пријатељица ваљда заглавила па ајде као да их примимо да мало причају са нама. Мама и тетка,ајде да учине пријатељици и угосте их.
Они, стварно не могу да кажем онако, били фини, нису ништа галамили, лепо и полако причали. И сад ј једном тренутку, видим ја, кренули они да ,, баре" маму и тетку. И тако испричаше они ту њихову причу и питали нас као шта ми мислимо о томе.
Е, онда се укључим ја и кажем им овако: ,,Људи, ја и ове наше Свеце нмг да попамтим, има их колко оћеш, те слава, те преслава, те Имендан, а све то да се спреми и угосте гости, само нам још и тај ваш Јехова фали на све њих. Нека лепо, испричали смо се ми фино, али нисмо ми за ту причу".
И после више нису долазили.

А имао сам и једног колегу исто члан те јеховиста. Звали смо га ,,Јеха". :lol:

Poslednja izmena od moderatora:
Да, пребацују сваке године заграду на друго место, како им кад одговара.

Били код мене једном ти Јеховини сведоци. Нека мамине тетке пријатељица ваљда заглавила у ту секту, па ајде као да их примимо да мало причају са нама. Мама и тетка,ајде да учине пријатељици и угосте их.
Они, стварно не могу да кажем онако, били фини, нису ништа галамили, лепо и полако причали. И сад ј једном тренутку, видим ја, кренули они да ,, баре" маму и тетку. И тако испричаше они ту њихову причу и питали нас као шта ми мислимо о томе.
Е, онда се укључим ја и кажем им овако: ,,Људи, ја и ове наше Свеце нмг да попамтим, има их колко оћеш, те слава, те преслава, те Имендан, а све то да се спреми и угосте гости, само нам још и тај ваш Јехова фали на све њих. Нека лепо, испричали смо се ми фино, али нисмо ми за ту причу".
И после више нису долазили.

А имао сам и једног колегу исто члан те јеховиста. Звали смо га ,,Јеха". :lol:
Радим са једном Јеховком. Максимално негативна особа коју сви избегавају. Искориштава друге, воли да јој се помогне; али неће да помогне. А да не причам о пропаганди коју врши. Још се наслађује Армагедоном ко Нерон паљевином Рима: "Видећемо на Армагедону како ће ко проћи!" Ко није у ЈС тај испада Божији противник.
Само највећи грешници и безбожници могу, по Божијем допуштењу, завршити у таквој јеретичкој заједници која је успела објединити у себи најгоре јереси које су се јављале током историје.

А да не причам о пропаганди коју врши. Још се наслађује Армагедоном ко Нерон паљевином Рима: "Видећемо на Армагедону како ће ко проћи!" Ко није у ЈС тај испада Божији противник.
Да,они верују да ће кад се деси Армагедон наступити покољ оних који не припадају њиховој верској заједници.

Да,они верују да ће кад се деси Армагедон наступити покољ оних који не припадају њиховој секти.
Већ се сад тим наслађују. ЈС су тајна антихристова армија. Они ће бити најватреније антихристове присталице. ЈС заговарају теократску владавину. А свети оци описују антихриста и као световног владара и као верског вођу.
Ово је важно навести да би разумели психолошки профил јеховиних сведока који учествују у расправи.

Na čelu mnogobrojnog tima koji hoće da sakrije jednog jedinog pravog Boga Jehovu je stara lukava Edenska lažovčina. To mu je glavni zadatak...a pomoćnika ima koliko hoćeš.

Pa sada mnogima nije jasno što Jehove nema ovde ili onde, a ovaj muti još od Edena.
Može laž da traje.... a'l istina je eksplodirala, znanje se umnožilo...baš kao što je prorečeno.

Hoće Jehovu da sakrije u univerzumu?!
Neće da može...osim u ljudskim srcima....
Tako je Sotona se trudio da sakrije Bozje Ime ali mu nije uspelo
Iako ima i danas onih koji to ne znaju
dokazi Bozjeg Imena su svima dostupni.

Jedan od prevoda Biblije na našem jeziku koji najviše zastupaju Božje ime Jehova je Novi svet - prevod Svetog pisma. S druge strane, u većini današnjih prevoda Biblije uopšte se ne spominje Božje ime (kao na primer prevod Daničić-Karadžić). Neki savremeni prevodi čak izbacuju reč "ime" u nekim stihovima koji ukazuju na Božje ime (kao na primer prevod Aleksandra Birmiša). U tim prevodima umesto Jehova ili Jahve (prevod "Stvarnost - kršćanska sadašnjost"), prevodioci koriste titule kao što su: "Gospod", "Gospodin", "Bog" i dr. Međutim, to je grubo odstupanje od izvornog teksta koji opetovano insistira na upoznavanju i korištenju Božjeg imena.
U prilog tome ide činjenica da se tetragramaton pojavljuje oko 7000 puta u hebrejskom delu Svetog pisma i preko 200 puta u hrišćanskom grčkom delu!

Zašto mnogi osećaju odbojnost?

ašto mnogi osećaju odbojnost prema Božjem imenu? Časopis Practical Papers for the Bible Translator (1992, tom 43, br.4), u izdanju Ujedinjenog biblijskog društva, koje koordinira rad mnogih prevodilaca Biblije širom sveta, kaže: "Budući da nema sumnje u to da je JHVH tačno ime, u načelu, bilo bi najlogičnije da se ono transliterira." Međutim, članak daje i sledeće upozorenje: "Ipak, postoje i neke činjenice koje treba uzeti u obzir. Ako u tekst stavimo ime Jahve, to bi ljude (koji nisu hrišćani) moglo navesti na pogrešan zaključak da je Jahve neki tuđi bog, tj. neki novi, nepoznati bog, drugačiji bog od onog koga oni poznaju." Šta o tome kaže sama Biblija? U Isaiji 44:6-8, Novi svet prevod stoji: "Ovako kaže Jehova, Izraelov Kralj i Otkupitelj, Jehova nad vojskama: 'Ja sam prvi i ja sam poslednji, osim mene nema Boga. Ko je kao ja? Neka poviče, neka kaže i neka mi objasni! Neka oni objave ono što dolazi i ono što će još doći, kao što ja to činim još otkad sam osnovao narod drevni! Ne bojte se i ne plašite se. Zar nisam svakom od vas odavno to rekao i objavio? Vi ste moji svedoci. Ima li Boga osim mene? Ne, nema Stene. Ne znam ni za jednu.'" Dakle, Biblija vrlo jasno naučava da Jehova Bog jeste drugačiji od bogova koje obožavaju ljudi koji nisu hrišćani! (Vidi takođe Isaija 43:10-12).

Isusov stav prema Božjem imenu

Mnogi članovi crkava krćanskog svijeta bi na pitanje: "Kako glasi Božje ime?" zastali ne znajući pravi odgovor. Neki bi spremno rekli da je Božje ime Isus Krist. No, Isus se molio nekom drugom kada je rekao: "Ja sam objavio ime TVOJE ljudima koje si mi dao iz svijeta" (Ivan 17:6, prijevod Stvarnost). Molio je oca na nebu, kao što dijete govori svojim roditeljima (Ivan 17:1).

Ipak, mnogi prijevodi ne sadrže Božje ime, a rijetko se koristi i u crkvama. Isus zacijelo ne bi slijedio takvu tradiciju. Zapravo, on je osudio farizeje kao licemjere jer su svoje tradicije stavili ispred Božje nadahnute Riječi (Matej 15:1-9). Zato je malo vjerojatno da bi se ustručavao izgovoriti Božje ime, osobito obzirom na činjenicu da njegovo vlastito ime, Isus, na hebrejskom znači: "Jehova je spasenje" (ime Isus na hebrejskom glasi JEHOŠUA ili JEŠUA). Jednom prilikom javno je u sinagogi čitao dio iz Izaijinog svitka. Štivo koje je čitao u današnjim Biblijama nalazi se u Izaiji 61:1,2, gdje se ime Jehova pojavljuje više puta u izvornom tekstu kojeg je on nesumnjivo koristio. Isto tako, Isus je učio svoje sljedbenike moliti se: "Neka se sveti ime Tvoje" (Matej 6:9). Ove riječi su dio tzv.molitve "Očenaš", poznate svim kršćanima.

U knjizi "Der Name Gottes" na 76. str. stoji objašnjenje: "Mi moramo uvažiti izvanrednu činjenicu da se tradicionalni Stari zavjet smatra Božjim otkrivenjem, a to je otkriće njegova imena koje se pojavljuje sve do završnih dijelova Starog zavjeta, da, nastavlja se i do posljednjih dijelova Novog zavjeta, a o čemu na primjer čitamo u Ivanu 17:6: ′Objavio sam im ime tvoje′."[traži se izvor] Stoga bi bilo nerazumno smatrati da se Isus ustručavao koristiti Božje ime, osobito jer ga je citirao iz odgovarajućih dijelova Hebrejskih spisa

Pitanje je zasto ga malo ko koristi ako se zna ime Boga JHVH Jehova.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tetragrammaton

Већ се сад тим наслађују. ЈС су тајна антихристова армија. Они ће бити најватреније антихристове присталице. ЈС заговарају теократску владавину. А свети оци описују антихриста и као световног владара и као верског вођу
Међутим, ја људе као људе не осуђујем, мени је само жао што су запали у ту опаку заблуду. Ево, ко у ствари стоји иза њих:
1704138939723.png

Ово је гроб Чарлса Тејза Расела, оснивача . Јасно се виде масонски симболи, пирамида и друга знамења окултиста.

Међутим, ја људе као људе не осуђујем, мени је само жао што су запали у ту опаку заблуду. Ево, ко у ствари стоји иза њих:
Pogledajte prilog 1474410

Ово је гроб Чарлса Тејза Расела, оснивача. Јасно се виде масонски симболи, пирамида и друга знамења окултиста.
Interesantno da slično postoji i na grobu Elen Vajt.

Back