Imam Sveto Pismo koje je nezvanično staro 100godina, šta da radim s njim???

Pa po tvom pitanju bih zakljucila da zelis ga prodati , na zalost, ali ok to je tvoja stvar.Ja bacila pogled na Limundu ali tamo kako stvari stoje mozda izvuces 15 000 din. sto i nije neka cena.Na drugim mestima nisam gledala , ali eto ti mozes da izguglas jer ipak imas na knjizi ono bitno sto ti pise ko je izdao, kako je stmpana i sve to pa postavis na vise mesta gde je to trazeno ili pak uopste potraznja knjiga gde je pa se raspitaj malo podrobnije.Jer ovde sumljam da ces dobiti pravi odgovor.:)

Pa po tvom pitanju bih zakljucila da zelis ga prodati , na zalost, ali ok to je tvoja stvar.Ja bacila pogled na Limundu ali tamo kako stvari stoje mozda izvuces 15 000 din. sto i nije neka cena.Na drugim mestima nisam gledala , ali eto ti mozes da izguglas jer ipak imas na knjizi ono bitno sto ti pise ko je izdao, kako je stmpana i sve to pa postavis na vise mesta gde je to trazeno ili pak uopste potraznja knjiga gde je pa se raspitaj malo podrobnije.Jer ovde sumljam da ces dobiti pravi odgovor.:)

Mislim da je 15 000 din previse. Sudeci po poboznosti vecine srpskog stanovnistva i uticaja crkve pre 100 godina,( dobro ako oduzmemo ono sto je unisteno za vreme komunizma), racunam da recimo svaka deseta porodica u Srbiji poseduje Sveto pismo ne mladje od 70 god. Kao sto ja imam jedno takvo.

Не залићи се. Видим, саветују те свашта, те продај га за толико и толико, те скупо је, није скупо, те чувај га, читај га свакодневно итд. Прво, види чије је то издање, то мораш да знаш, јер ако није православно оно ништа (за нас) не вреди, једноставно отараси га се. То ће ти рећи сваки свештеник. А како ћеш то да знаш (видим да си неискусан), тако што ћеш да погледаш ко га је штампао и где. Ако је у Хрватској, то није за употребу код нас православних. Секташко такође игнориши.

Mislim da i pravoslavna i katolicka(kao i mnostvo drugih) crkva koriste isto Sveto Pismo. :)
Mene samo nesto zanima. Od kada to knjiga kao Sveto Pismo dobija na duhovnoj vrednosti sa godinama? Vrednost je u njenoj sadrzini, a ne u godini izdanja. Moj predlog je da tu prodas nekom kolekcionaru, a sebi kupis novu. Ostatak kesa zadrzis.

I ja bih to uradio da imam dozvolu.-.-

Biblija za pravoslavne i katolike nije bas ista.Sadrzaj naravno je isti ali je tempo jezika drugaciji.I reci su naravno drugacije.Obicno je katolicka na latinici mada ima i pravoslavnih na latinici.Ima katolickih koje su prevod nasih Vuka i Djure.
Obicno je najlakse katolicku prepoznati tako da se otvori poslednje Jevandjelje pa kod katolika pise Po Ivanu a kod pravoslavnih po Jovanu.
Treba videti jel stara zaista 100 godina ta Biblija.
No i ako je stara toliko,to nista ne znaci.Mozda ne vredi vise od 500 din.
Ima dosta knjiga koje su stare i po 150 godina pa opet ne vrede ni 10 evra.
Ja imam Bijesnog Rolanda iz 1897.Samo to delo po svom imenu i ugledu je veliko,a kod nas i retko.Pa opet ta moja knjiga ne vredi puno.Imam Shilera na nemackom iz 1871. koji strava izgleda,pa opet mislim da ne vredi puno.
Imam i francusko-srpski recnik iz 1898. ,pa gomilu knjiga stampanih oko 1900.i vecina njih malo vredi.
ne mogu ovako na nevidjeno,ali 90% su sanse da ta Biblija ne vredi vise od 1000-2000 din.

Nautilus
lupetas jer nemas pojma.Radim sa knjigama i znam.Kao sto znas latinica je u Srbiji jedno od dva vazeca pisma,a crkva je obicno kao i drzava.
Latinicna pravoslavna Biblija je namenjena uglavnom Srbima u Hrvatskoj i na zapadu.Ona je sadrzajem potpuno ista kao i ona cirilicna.Naravno da je osnovno crkveno pismo cirilica.
Радиш са књигама, преподајеш их ваљда, а не знаш. Српска православна црква има само једно писмо, ћирилицу. Шта има везе да ли је намењена тамо или овамо. А то што си ти видео латиницу, то нема везе, то је адвентистичко или католичко. Барем ти треба да правиш разлику.
Узми Велимировића па види шта он каже!

Back