Imaj na umu novu gumu

Kako menjate gume tokom godine

• Leti letnje, a zimi zimske

• Stalno zimske

• Stalno all season gume

• Napred menjam u skladu sa sezonom, a nazad stalno zimske ili m+s

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kinezi se popravljaju rapidno za cene koje imaju. Sara je mazuta od Michelina verovatno i mix :) Screenshot_20191002_092854_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20191002_092854_com.android.chrome.jpg

Prilozi

• Screenshot_20191002_092854_com.android.chrome.jpg
    36,9 KB · Pregleda: 10
bas sam gledao, ja imam ove samo napred na minivanu za zimu
HANKOOK WINTER I*CEPT EVO2
toliko su dobre da nemam reci - koreja

imam jos i falken eurowinter mislim za mali auto, isto preporucujum
generalno, leti mogu i kineske gume, ali zimi stavljam ove, samo ove godine zima nesto kasni, jos radi klima

p.s. ja sam u americi, a gume sam uzimao na leto-jesen, sa popustom, sta znam komad hankook-a za 70 i kusur dolara, a cena je oko 130; falken su bile ispod 50 dolara - nema zimske voznje bez zimskih guma, samo je pitanje da li zima traje 2-3 ili 5-6 meseci

Poslednja izmena:
poenta je da ko god ima uslova da cuva dva tocka za zimu, treba da ima tih par zimskih [1 moze kao rezervni], jer nema sansi da all season gume mogu da urade ono sto s eocekuje od zimskih sa ovakvom sarom , vidi sliku iznad; danas se kola cak prodaju bez rezervnog tocka, fabricke gume nisu ni za sta, a mi u americi bar imamo izbor zimskih narocito ako ih vozimo mozda i celih 5 meseci godisnje

cini mi se da sam davno imao hankook optimo 426 sve sezone, nisu bile lose
moja poenta je da menjam gume na vreme, da ne cekam dok ne ocelave, i za vreme tj.zimsko NEVREME
slika iznad I*CEPT EVO2 - ma lepe se za put, sad gledam P225/65R17 144 dolara, a ja ih uzeo na ebayu nove upola cene

i sad, ako ovde zima traje 5 meseci, bar nekoliko mecava su obavezne kada ljudi zanoce na putu, a da ne pricam bez zimskih da nism smeo da stanem na uzbrdici, jer posle ne mogu da krenem, ili odustanem od skretanja na pumpu, jer shvatam da necu moci, idem pravo i dalje ... bez zimskih i najbolji da si vozac, dzabe, samo izgubis zivce i umoris se od voznje, ali sa zimskim eto veselja, plus sto mozes i zenu da isprepadas zabacujuci zadnji kraj ako znas sta radis

edit - novi minivan je bio sa yokohama s33 all season, nekoliko meseci tek star i skliznuo sam u jarak bocno, a bukvalno sam mileo - zaledilo, bas na samom kraju puta posle pola sata voznje autoputem, i gradom, bas se secam da sam se cudio zasto ljudi sporo voze; potom sam potrosio pola dzaka soli posuvsi na taj led, i dok nisam zapalio 1 gumu, nisam se iskobeljao; nema bez zimskih guma posla... a so je ostala godina dana posle, tacno se vidi bela linija na asfaltu

Poslednja izmena:
ali jeftinija od konkurencije - ja pricam za zimsku, vidi saru, a za leto all season, ako su kineske [milestar sam uzeo] duplo jeftinje od miselinki, nema sansi da ce duplo krace trajatiPogledajte prilog 599031
Ima šansi i na 10k da se deformisu. :).. Ili su pune plastike pa se klizes ili traju 30k km tj duplo manje od Miska.. Miško i Conti su gume pogotovo Miško što se tiče dugitrajnisti ovo ostalo vise manje.. Hankooka je i Hyndai izbacio i uzeo Miska verovatno sa razlogom mada su oba proizvođača iz Koreje :) .. Ok su oni ali premijum klasa je za sebe sto se tice i komfora i buke i prijanjanja tu može biti da neko odskoci kao Uniroyal na kiši i Nokia na snegu ali all raunderi koji nude najviše (ne nužno za pare) su te dve firme..

Poslednja izmena:
Ima šansi.. :).. Ili su pune plastike pa se klizes ili traju 30k km tj duplo manje od Miska.. Miško i Conti su gume pogotovo Miško što se tiče dugitrajnisti ovo ostalo vise manje.. Hankooka je i Hyndai izbacio i uzeo Miska verovatno sa razlogom mada su oba proizvođača iz Koreje :) .. Ok su oni ali premijum klasa je za sebe sto se tice i komfora i buke i prijanjanja tu može biti da neke odsjacu kao Uniroal na kiši i Nokia na snegu ali all raunderi koji nude najviše (ne nužno za pare) su te dve firme..
meni su miselin mislim da su bile defender trajale preko 60k MILJA, znaci 100k km, i isle bi jos da nisu postale glasne i 1 cak romboidna, jer je kocnica blokirala taj tocak, plus krpljene na vise mesta - zamenio sam sve 4 sa kineskim milestar [2 i po puta jeftinije od miselinki], kome smeta zvuk, neka zatvori prozor. Ali, opet i kada su miselinke za sve sezone bile nove nisu za zimu, pa sam zimi stavljao i jos uvek imam falken eurowinter, sa kojima prodjem svuda osim ako nanos snega nije bas visok, a auto mali, nizak, pa moram da guram sneg.

Poslednja izmena:
meni su miselin mislim da su bile defender trajale preko 60k MILJA, znaci 100k km, i isle bi jos da nisu postale glasne i 1 cak romboidna, jer je kocnica blokirala taj tocak, plus krpljene na vise mesta - zamenio sam sve 4 sa kineskim milestar, kome smeta zvuk, neka zatvori prozor. Ali, opet i kada su miselinke za sve sezone bile nove nisu za zimu, pa sam zimi stavljao i jos uvek imam falken eurowinter, sa kojima prodjem svuda osim ako nanos snega nije bas visok, a auto mali, nizak, pa moram da guram sneg.
Mogu i 100k zavisno kako voziš meni traju obično oko 60-80k .prva serija na novom traje 80k kasnije manje.. . ti verovatno o terenskim ili kombijima pričaš tu se ne troše toliko a i te gume su ti sa 7 slojeva nosivosti 102-107
.

Mogu i 100k zavisno kako voziš meni traju obično oko 60-80k .prva serija na novom traje 80k kasnije manje.. . ti verovatno o terenskim ili kombijima pričaš tu se ne troše toliko a i te gume su ti sa 7 slojeva nosivosti 102-107
.
ne, te miselinke su bile na hjundai/kia klasi, 1.6 motoric, ali ovde je pola autoput, pola gradska voznja, prilicno opustena voznja, bez cimanja, a na minivan sam stavio I*CEPT EVO2 i opet cu cim zazimi [felne isto sam uzimao na e-bay-u celicne najjeftinije da se ne akam sa montazom svake godine, ... senzore isto, ali tu me za programiranje oguli vulkanizer]. Sve su svemu, sad sam opusten kada krenu vejavice, led, bljuzgavica, samo gazim, retko ko me obidje, uglavnom ja obilazim

Poslednja izmena:
Zašto ne treba štedeti pri kupovini zimskih guma?

Zimske gume su zakonska obaveza već duži niz godina, međutim, kako se približava 1. novembar, datum predviđen za zamenu guma, veliki broj vozača pokušava da nađe način kako da odloži ovu obavezu bar na neko vreme.

Foto: Tiplyashina/Depositphotos

Foto: Tiplyashina/Depositphotos​

To nije preporučljivo, jer su kazne za one koji ne poštuju zakon veoma visoke i kreću se u rasponu od 6.000 do 20.000 za fizička lica i od 100.000 do 800.000 za pravna lica.
Osim što se materijalno ne isplati, gore od toga je što se u pitanje dovodi bezbednost, kako vozača koji voze na neadekvatnim gumama, tako i drugih učesnika u saobraćaju.

Naime, najmanje svaka četvrta saobraćajna nesreća, sa lakšim ili težim povredama, tokom jeseni i zime, prouzrokovana je klizavim i zaleđenim putevima. Kao uzrok navodi se i neadekvatna zimska oprema.
Testovi su pokazali da je put kočenja automobila sa šarom dubine 3 mm oko 10 metara duži nego kada su na vozilu nove gume sa šarom dubine oko 8 mm.
Vožnja na letnjim gumama je u hladnim uslovima veoma rizična, jer će trag kočenja biti duplo duži nego na zimskim.

Foto: Continental

Foto: Continental​

Ove informacije dobar su razlog za kupovinu novih zimskih guma, a evo saveta kako da se napravi kvalitetan izbor.
Preporuka stručnjaka kompanije Continental je da se, zarad veće bezbednosti, zimske gume montiraju na sva četiri točka, što će omogućiti maksimalnu upravljivost i umanjiti rizik proklizavanja, kako na prednjoj tako i na zadnjoj osovini.
Ono što karakteriše većinu zimskih guma je da imaju jedinstvene performanse koje smanjuju rizik od snega, leda i niskih temperature na putu, a ujedno omogućavaju vozaču bolju kontrolu za volanom.
Međutim, nisu ni sve zimske gume iste. Tri stavke prave bitnu razliku, a to su ekonomičnost, bezbednost i buka koju proizvode.
Na kupovinu kvalitetnijih zimskih, odnosno premijum guma, može se gledati kao na dobru investiciju, kažu iz kompanije Continental.
Osim što će priuštiti bezbednu vožnju koja nema cenu, ove gume će uštedeti potrošnju na duže staze, a zahvajujući boljem sastavu gazećeg sloja, duže će zadržati svoje performanse.
Zvuk koji se stvara prilikom kotrljanja biće znatno tiši nego u jeftinijim varijantama. Nove tehnologije razvile su modele koji spoljašnju buku smanjuju čak do 9 dB.

Foto: Continental

Foto: Continental​

Unutrašnja buka zavisi dalje od vrste vozila, brzine i puta po kome se kreće.
All season, odnosno gume predviđene za sva godišnja doba gube bitku u ovom takmičenju jer će se zbog velikog raspona temperatura, od letnjih 40 do zimskog minusa, mnogo brže pohabati i izgubiti svoje performanse.
Takođe, ni po kvalitetu ne mogu da pariraju premijum zimskim gumama.
Na samom kraju nalaze se jeftinije, odnosno budžet gume, koje osim što će trenutno biti novčana ušteda, na duže staze se verovatno neće isplatiti.
Znatno brže će se pohabati i izgubiti svojstvo i fleksibilnost. S druge strane, veća je verovatnoća da neće biti dovoljno pouzdane ako se automobil nađe na nekoj jačoj zimi, kada je temperatura u velikom minusu, a putevi zaleđeni.
Zaključak je sledeći – ako već postoji mogućnost da se izdvoji budžet za premijum zimske gume, ono što se dobija su odlične performanse na snegu za veliki užitak tokom vožnje, precizno upravljanja vozilom uz izuzetno mali otpor kotrljanja, koje smanjuje potrošnju goriva i performanse kočnica za maksimalnu bezbednost, a to je na samom kraju neprocenjivo.

https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2019&mm=10&nav_id=1603535

Ranije sam vozio letenje gume cele godine, samo kada je sneg ne vozim nego idem prevozom :)
sto je dve nedelje godisnje.

Poslednjih par godina godina menjam zimske, uzeo sam mislim Taurus 205 55 r16 , ok su za grad , cena super 4 su bile oko 20k.
Letenj su mi Continental 215 55 r16.

Mada ovo sa m+s pozadi cele godine a da menjam samo prednje deluje zanimljivo.
Mozda uzmem i all season. ovo menjanje bas smara.

Ranije sam vozio letenje gume cele godine, samo kada je sneg ne vozim nego idem prevozom :)
sto je dve nedelje godisnje.

Poslednjih par godina godina menjam zimske, uzeo sam mislim Taurus 205 55 r16 , ok su za grad , cena super 4 su bile oko 20k.
Letenj su mi Continental 215 55 r16.

Mada ovo sa m+s pozadi cele godine a da menjam samo prednje deluje zanimljivo.
Mozda uzmem i all season. ovo menjanje bas smara.
A što ne nađeš negde polovne zelezne felge pa staviš zimske gume na njih.. Zar to nije lakše

Back