Imaj na umu novu gumu

Kako menjate gume tokom godine

• Leti letnje, a zimi zimske

• Stalno zimske

• Stalno all season gume

• Napred menjam u skladu sa sezonom, a nazad stalno zimske ili m+s

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da se sa sigurnoscu navozis.

Koliko sam gledao i citao testove guma, Continental sije ostale. Do sada sam koristio njih kao i Mishelin. Continental nisam probavao i "maltretirao". Mogu ti reci da sam izuzetno bio zadovoljan. Drzale su se asfalta, samo tako.

Zadnjih dve godine koristio Michelin. E njih smo jednu noc, sin i ja malo isprobavali. Sneg napadao. malo utaban i resimo na Tempo parking da ih isprobamo. Skretanje, okretanje ... ma jok. nisu htele da proklizaju. Polukruzno, uz dodavanje gasa u patos, opet isto. S naznakom da se jedino u tom slucaju upalio ESP. Sa 40-50km/h uletimo na semafor. Opet jok. Verujem da tih 10-ak minuta probavanja nam je dalo koliko toliko informacija.
Napominjem da se to probavanje desavalo oko 3 sata ujutru, bez ikakvih drugih ucesnika u saobracaju za to vreme.

Sada su opet Contitnental na autu. Kao letnje. Silom prilika kupljene polovne. 2017. godiste. Veoma dobra sara. Nisu krive i td. Da li imaju nekih skrivenih mikro mana u strukturi, ne znam. To ni kod novih ne mogu biti siguran.

Tako da normalnom voznjom, sto praktikujem itekako, mogu dosta bezbrizan biti. E sada tu je stvar sto znam za ovim volanom kakva budala sedi. Ali za onim, tamo nekim, ne znam. Pa opet koliko god cuvao na bilo koji nacin i sebe i druge nacinom voznje, opet ne znam tamo neko koliko to radi. Sto je najgore, da li uopste to radi.

Probao sve i svasta, uglavnom, smatram da je bacanje para kupovina najskupljih guma, prvo, razlika nije drasticna izmedju neke srednje - vise klase i onih top modela, a drugo prosecan vozac nece osetiti tu razliku niti ce umeti da je iskoristi. Razlika u ceni ogromna. Konkretno, letnja Fulda je na Meganu 5 godina, prosle u jesen se osetilo da po hladnijem vremenu malo slabije radi posao, na Touranu su od prosle nove Good Year eff grip performance, dobra, ali dosta meka guma, nece trajati dugo.

moze i laik da oseti nove posle potrosenih,mekana,udobna a cvrsta,preko lezecih kao jastuk da je ispod,sve to sto je 50-60e je balon i opet sa balansiranjem izadje skoro isto,rub ovog continentala je kamen,do 5 bara je morao da duva da bi legla,mogao sam i 2 toyo uzeti 4 soma nize ali nisam hteo raspar

Ma naravno. Ne potcenjujem niti omalovazavam. A kamo li lose mislio. A jos manje se ku*cio. Nije to mali novac. Necija plata a lako moguce necijih 2 plate. Lako je potrositi u odnosu kako ih zaraditi.

Jasno je meni da su gume jedini kontakt s asfaltom. Zato na njih cesto gledam po onoj narodnoj, cizma glavu cuva, subara je kvari. Pa sacuvanu glavu ili glave, kako svoje tako i tudje, zasigurno mi gume nisu zanja rupa na svirali.

Sa druge strane gledano, jedan je zivot ( bar tako kazu ). Pa koliko toliko mozemo sebi priustiti i ono sta nam je blisko srcu. Svako od nas ima zelje i htenja. Svako od nas sanja snove o ovome ili onome. Neko ih ispuni i dosanja, neko ne. Nisu nam ni zelje i snovi isti. Ali opet, koliko toliko gledam da ih odsanjam. Da ne ostanu samo snovi. Ti pusti snovi.
Pa sada u ovakvim uslovima u kakvima zivimo zivot, ne libim se da sebi i svojima, u svojim mogucnostima, pokusam bar ostvariti neki san ili zelju.
Tako da katkada ispunjenje zelje ili sna, kosta i duplo skuplje. Jbg. jos ako se uklopi s funkcionalnoscu. Onda super.

Tako da nemoj pogresno shvatiti. I sam sam bio ovaj put prinudjen uzeti polovne. Jbg, zalomilo se tako ovaj put oko finansija.

Ziv bio. :)

ma opusteno,ja polazim od guma za bajs i tek 2-3 modela mi odgovara a jedna kosta skoro kao i za auto,nema sta da se zali sve treba srediti samo nikad kraja,majstori su nikakvi i mnogi nagadjaju,ono sto su tvrdili da je zvuk udesno od istrosene gume nije bilo to,sad ko ce da ubode sta je,plocice,kriv disk,skripe mi amortizeri preko rupa to je novo otkrice :lol:

Htela sam i ovde da pitam za mišljenje.
Treba da uzmem nove gume ovih dana, ali sam u dilemi šta raditi i koje uzeti.
Sadašnje gume su sledećih dimenzija: 165/70 R13, vulkanizer mi predloži da uzmem veće tj. 175/70 R13, uzgred kada je uzeo i uradio nešto kod rezervnog točka ustanovismo da je i rezervni točak u toj većoj dimenziji.
Nadam se da neće znatno više goriva trošiti ove veće gume?
E sad, problem je što nemam dva seta felni i nezgodno će mi biti ponovo na proleće da menjam, a i ne planiram ne znam koliko dugo voziti ovaj auto, s druge strane početnik sam i želim voziti i tokom predstojeće zimske sezone, jer tokom obuke nije bilo prilike za tako nešto, naravno ne po nekom velikom snegu i ledu svakako. Ako je verovati pričama rekla kazala, čula sam da zima neće biti jaka, čak se u januaru očekuju visoke temperature.
Znam da je najbolje koristiti zimi zimske, leti letnje, i namenskih guma imam znatno veći izbor u ovoj dimenziji (175/70 R13) što je preporučeno, ali kako mi je to sad malo komplikovano uzela bih nešto što mogu uvek koristiti.
Vozilo je starije, ali fino očuvano, uglavnom garažirano, nije ni puno km prešlo. Jedino nema servo volan što može štetiti gumama. Šta mi preporučujete da uzmem Taurus winter (M+S) (to su valjda čuvene Tigrove "vintere" ) za koje mi je rekao da se ne troše puno leti za razliku od klasičnih zimskih guma ili Good Year all season?
Da je auto koji bih dugo godina vozila uzela bih svakako neke kvalitetne i zimske i letnje jer sam mišljenja da ne treba štedeti kada su pneumatici u pitanju kao i upravljački i kočioni sistem. Ovako se izbor sveo na jedno od ova dva gore.
Baš ako se zadesi neki sneg na putu, tu su na kraju lanci ili one vreće - čarape za pneumatike koje se za svega desetak minuta mogu namestiti.

Ako baš hoćeš svesezonske onda Good Year, samo one su skuplje. Od te vrste Sava Adapto dosta hvale.
Ne bi trebalo da ti bitno više troši s malo većim gumama, samo onda stavi obavezno na sva 4 točka tu dimenziju. Ustvari zbog snega može biti i zgodno, pošto će auto biti oko 1,5 cm viši.

Ako baš hoćeš svesezonske onda Good Year, samo one su skuplje. Od te vrste Sava Adapto dosta hvale.
Ne bi trebalo da ti bitno više troši s malo većim gumama, samo onda stavi obavezno na sva 4 točka tu dimenziju. Ustvari zbog snega može biti i zgodno, pošto će auto biti oko 1,5 cm viši.
Hvala.
Namaltretirala sam se baš. U sto prodavnica sam bila. I problematične su te R13 felne i za njih se jako malo prave celogodišnje gume, dok namenskih ima veći izbor. I uglavnom su mi nudili te Tigrove što ih voze i leti, Savu Adapto i u jednoj prodavnici nadjem Matador. Za te Matador sam čula da su previše plastične i odustala od njih.
A u internet prodavnici "Planeta guma" pre nekih deset dana nadjem Good Year, medjutim baš dugo se čeka isporuka, oko 15 dana. I ovih dana zovem da potvrdim to još jednom medjutim ni na jedan od pet, šest brojeva telefona nisam mogla da ih dobijem, sve nepostojeći brojevi. :confused:
Tako da sam uzela sve četiri Save Adapto u toj većoj dimenziji (175/70 R13) jer je i rezervni točak te veličine.
Danas, sutra montiranje, balansiranje i šta još bude trebalo pa ćemo videti kako će biti.
Svesna sam da nisu to neke gume, ali šta da radim kad nije bilo izbora.
1-E-E-70-2.png
Nije neko prianjanje, i potrošnja goriva ko zna kakva će biti.
Videću dalje koliko su stabilne u krivinama, bučnost, zaustavni put i ne znam šta još.
Mada ko zna da li ću uopšte i uočiti tu nešto značajno jer sam početnik i svakako vozim obazrivo, polako, neće to biti brzine veće od 70, 80 km/h.

Izmedju ostalog, kod kupovine guma, uvek se vodim ADAC testovima i iskustvima drugih vozaca. Volim da isprobavam, tako da cesto imam razlicite gume na osovinama. Za sad, od te neke srednje klase, Kleber HP4 se pokazao izuzetno, za razliku od HP3, a i testovi to potvrdjuju. Fulda dobra, Hankook nista posebno, prosecno dobra guma, Michelin nista posebno, posebno kad se u obzir uzme cena, Sava dobra, Tigar uzasan na mokrom. Za ovu sezonu verovatno uzimam 2 x Continental.

Zimska za zimu, po mogucstvu dobro plasirana na testu, sve ostalo je los kompromis.

Izmedju ostalog, kod kupovine guma, uvek se vodim ADAC testovima i iskustvima drugih vozaca. Volim da isprobavam, tako da cesto imam razlicite gume na osovinama. Za sad, od te neke srednje klase, Kleber HP4 se pokazao izuzetno, za razliku od HP3, a i testovi to potvrdjuju. Fulda dobra, Hankook nista posebno, prosecno dobra guma, Michelin nista posebno, posebno kad se u obzir uzme cena, Sava dobra, Tigar uzasan na mokrom. Za ovu sezonu verovatno uzimam 2 x Continental.

Zimska za zimu, po mogucstvu dobro plasirana na testu, sve ostalo je los kompromis.
Izvini, moja greaka, HP4 imam 🤣 Izuzetna ali izuzetna guma. Presao sam par hiljada KM po najvecim smetovima, jos zadnja vuca, ni jednom nije proklizala.

Back