Iwan91
Elita
- Poruka
- 15.249
I meni trule diskovi...Najbolji primer ni je nfs underground 2 disk za igranje...polu zut , polu izgreban milijardu puta koriscen...ali i dalje radi...to ja zovem disk...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Interesantno je da si ti dva'es i treći koji se hvata za moj nadimak kad nema šta bolje da prigovori. Bez veze, možeš ti valjda i bolje.dvr_liberty:Poliraj ti i dalje slobodno,samo se vidi (i po nicku) da pametujes i filozofiras bez potrebe......
Uradio sam mnogo više od jednog diska, a taj sam naveo jer mi je drag primer, i jer sam se oko njega toliko mučio pre nego što sam to probao.dvr_liberty:Kakva bre pasta i dodatne kreme,uradio si jedan disk i po tome sudis da je to PRAVA stvar......
Izbegavaj da pišeš "nezna" zajedno. No hard feelings, ja nisam nikoga prozivao po imenu, ti si se sam prozvao.dvr_liberty:nikad se nezna....lol "Sizife"
Codemaker, izostavio si najbitniju stvar, a to je redundantnost data diskova. Svaki CD ima gomilu grešaka u toku čitanja, originali od 50 u sekundi pa do blizu 200 za neke rezane diskove slabijeg kvaliteta. Naravno, sve ove greške nastale kao posledica ogrebotina, zrnaca prašine, otisaka prstiju, sam hardver ispravlja koristeći se dobro poznatim furijeovim transformacijama, koji se koriste i kod svih drugih analognih signala kao što je recimo modem.codemaker:Kazem, za muziku ili film, ajde da se pogubi koji bajt, ali kad se radi o podacima, svaki bajt je vazan i u tom smislu sam siguran da nema nekog leka, pogotovo ne ovako.

Sve zavisi od vrste diska (da li je fabrički presovan ili Recodable CD-ROM, ili CDRW, ali u osnovi recordable CD ROM o kom ovde govorimo sastoji se iz pet slojeva, kao na ovoj slici:codemaker:Zar se time ne gube "brda i doline" potrebne za ispravno citanje/interpretiranje podataka, ili se cak (u lslucaju pasti) "zatrpavaju brda i doline" pa tek onda od citanja podataka nista?
Hvala na odgovoru, veoma zanimljivo.Sizif:Sve zavisi od vrste diska (da li je fabrički presovan ili Recodable CD-ROM, ili CDRW, ali u osnovi recordable CD ROM o kom ovde govorimo sastoji se iz pet slojeva, kao na ovoj slici:
![]()
Dakle, ti glancanjem samo ispravljaš onaj polikarbonatni sloj (najdeblji), a informacije su upisane rupicama koje laser buši u metalnom sloju (najčešće aluminijum, može biti srebro i zlato takođe). Dakle, kad se radi restauracija (bilo mašinom ili ručno) ti i ne dolaziš uopšte do tog metalnog sloja, već ispravljaš polikarbonat, koji zbog ogrebotina ima osobinu da prelama laserski zrak u neželjenim pravcima i na taj način onemogućava čitanje. To je slična struktura ogledalu, imaš staklo a pozadi srebro, i lakše ti je da ga permanentno izgrebeš pozadi nego da ga oštetiš sa predje strane kroz sloj stakla, a staklo ako je izgrebano možeš ispolirati bez oštećivanja srebrnog sloja koji (u slučaju CD-a) sadrži podatke.