ima li hopera????

Ok, svakako da ne mozes da slusas nesto sto ti savrseno ne prija, ali znas na koju sam poruku mislila - na, kako najpreciznije da se izrazim... VIBES! Da, to se drugacije ne moze objasniti nego kao vajb! Raspolozenje, stanje duse ili cega vec, i prica koja ide iza. To naravno isijava kroz muziku. Ovaj, khm... Htedoh reci... A, da, prilicno je to povezano, npr. metal u opstem smislu (globalno, ne pojedinacno) izrazava sirov bes (e, sad ce neko da skoci kako gothic izrazava osecanja, a power jel'te, snagu a black, opet, izrazava... bla, bla, bla... ali mislila sam sasvim uopsteno, na prvobitni metal ili kako vec) a reggae, kao sto vec svi znamo, ljubav, borbu za jednakost, i tako to.

Ako neko prica o lepoj, blistavoj, sjajnoj univerzalnoj ljubavi, ne moze u pozadini neko da se dere, i tako to. Sasvim je logicno, ako imas taj topao vajb, toplu pricu i poruku, i muzika je topla (zapravo, mislila sam na melodiju, ono sto cujes, a ne sto zakljucis). Sto znaci, ako ti se nacin razmisljanja nekog muzickog pravca (glupo receno, ali mislim, to je to) dopada, a taj nacin razmisljanja povlaci i odredjeni tip izrazavanja misljenja, kroz bes ili lagani ritam, sto povlaci i melodiju, logicno je da ce ti se dopasti i citav pravac, i tada postajes deo tog pravca, i cele price. Ali, ako ti se svidi melodija i nacin pevanja, ne mora ti se svideti i poruka (primer - ja i HIM - join me in death, mislim, znam da sere, ali, ono, hocu reci, ovaj, da; trebalo bi da dodam da mi se svidja i pevac - that is not negotiable!!!). Moje pitanje je, dakle, u svom punom obliku, glasilo - kako dete koje jos uvek nije svesno u kakva brda to treba da trci, moze da slusa (SLUSA, kao ZIVI, ili DOZIVLJAVA) Iron Maiden? Ili, kako dete koje ne zna engleski, na primer, moze da shvati sta je cika hteo da kaze?

Selim se u Bg za koji dan pa mi treba vise informacija na kojim mestima se svira - ili gde se traze bendovi za svirku.
Vec imam neku kombinaciju sa Misom Blanom i nekom ekipom u Klubu nekom klubu gde se svira jazz.

Pisite mi gde su najbolje svirke i gde se lepo provodite.

Svaka informacija je dobro dosla.
Hvala

Pedja

Koncert, iako je trajao samo 40 min, na mene je delovao kao jos neotkriveni lek.
Inace, cimer mi je snimio sa radija ceo koncert na racunar. Evo upravo ga slusam, ova nova pesma, koja se zove "samo ti" je pravo ludilo.

..... Ja nemam nikoga, velika.
Velika nepravda........-fragment iz "samo ti"

e ja sam bila, samo da drugarici pravim drustvo...
stvarno je dobro skinuo Axla, al ja ne volim Gunse, tako da... ali, bili su pravo osvezenje [posle onih pre njih.
Watchout... bezveze za zicu, a onaj mali se bas pogubio (mislim na onog iz publike). meni je bas bilo zao... :( cini mi se da je za njih bio bas los zvuk, ili mozda imaju moto sto bucnije to bolje... nemam pojma, ali ja ne slusam tu muziku, a nisam bas ni cula sve kako treba. a druga pesma mi se ipak svidela. (e... Bleak, jel su pevac i basista blizanci...?)
a sto se tice Bjesova. cula sam bas sve najbolje o njima, otisla sa drugaricom ocekujuci da se smorim, jer bas ne slusam to... a odusevila sam se. stvarno su napravili atmosferu... :wink:

Plato je klasika, Radović, Ellington's...

Mogu reči da sam bio samo u Platou. Mada mi se cini da znam jos neko mesto, ali trenutno ne mogu da se setim.

A, mesta sa slicnim zvukom (nije dzez, ali srodne vrste muzike - swing, blues,...)

Tramvaj i ono cudo u Nikole Spasića čijeg se imena ne sećam...

smaracica:
Pa ovakooo...
Sve zavisi od toga koju muziku slusas...
Za vecinu vrsta muzika(malo tvrdje muzike),najbolji je KST...
Imas metal vece,hc/punk vece,ghotic vece,techno vece,rock vece....
Za jazz stvarno ne znam...

KST nije idealno mesto za zabavu, niti ima veze sa Jazzom. Secam se dobro KSTa od pre 6-7 godina, kad sam bio u srednjoj, petak vece: na podu gomila razbijenih flasa, ne mozes da prodjes od stakla, a na svakom cosku neko koga definitivno ne zelis vise nikad da sretnes u zivotu... Sumnjam da se to promenilo... Jedino sto valja je Yu-rock vece. (valjda sreda) Tada ima manje klinaca, pa ima i manje flasa... :lol:

Cuo sam za Plato i za Ellington's. Taj Ellingtons je u Hajatu ili u Interkontinentalu ?
Treba da pocnem tamo da sviram za mesec dana- samo treba da vidim skojom cu ekipom da sviram. Kazu da da je mnogo dobro mesto i da dolaze samo likovi iz diplomatskih krugova , pa tako ima i dosta love ( o tome ne smemm ni da pricam!:)

Hvala na informacijama!

propali svirach:
a sta obuhvata "aranziranje"

Odgovorio sam ti sta obuhvata, ali da ti dodam jos neke stvari...

Ove tehnike koje ces da naucis (za harmonizaciju melodija, kombinacije instrumenata itd) mozes da koristis u svim vrstama muzike. Veruj mi, mogu da te osposobim da pises aranzmane i da zivis od toga! Ali to je posebna prica i za to treba malo vise vremena, jer svaki aranzer ima svoje tajne i cake, a oni pravi imaju tu originalnost po kojoj ih svaki muzicar poznaje!

Pozdrav- i pisi na mail,

Pedja

Anonymous:
ok...znaci to nije vezano za jazz

Kao sto sam reko , vezano je za sve vrste muzike. Ear training u muzici je kao azbuka u jeziku. Vrlo je vazno da svaki muzicar ima razvijen sluh do maksimuma , jer ce to mnogo da mu olaksa bilo kakav muzicki napredak zbog toga sto ce postati potpuno svestan o stvarima koje se desavaju u muzici.

Za Jazz je posebno preporucljivo da se ima razvijen sluh(ili Ear Training) jer Jazz kao najkompleksnija muzika( harmonski i melodijski) zahteva dobar sluh.
U sustini , treba ti dobar sluh da bi slusao i skapirao Jazz , a da bi ga svirao treba ti jos bolji!

Zato je Jazz Jazz - i ne moze svako da ga slusa. I zato se Jazz naziva MUZIKOM MUZICARA ili kako ameri kazu - "Musicians Music".
Dok recimo Bluz moze da slusa neko ko je gluv!:)

Pozdrav- nadam se da sam ti razjasnio dilemu oko ear training-a!

Pedja

Back