Ima li danas normalnih???

U zadnjih par dana naisao sam na nekoliko osoba koje bih mirne duse mogao klasifikovati kao lude... Ponasaju se nenormalno, imaju povremeno da izvale neke potpune nebuloze koje su za njih potpuno logicne, pogled im unezveren ili pak mutan, malo-malo menjaju raspolozenja (od toga da su odusevljeni tobom do toga da te mrze i ne zele ocima da te vide)... :eek:

Danas je takvih, cini mi se, sve vise... Ili mozda prosto u zadnje vreme cesce nalecem na njih ili pak sam tek sad poceo da ih primecujem... :confused:

Ko je onda danas normalan? Kako da znamo da nismo i mi sami mozda malo nenormalni a da toga ocigledno nismo ni sami svesni? Koji su kriterijumi normalnosti i po kojim znacima covek moze da prepozna da li je neko normalan ili ne? :think:

Ko danas nije poludeo, taj nije normalan, tako kazu, barem sto se tiče zivota u Srbiji. :) Šalim se malko, ali činejnica je da je moralno posrnuće, kao i duhovno, duševno kod ljudi u današnje vreme najveće čini mi se...Jednostavno kao da su ljudi otupeli, pobenavili, odlepljeni od mozga i od onoga sta se svrstava u red normalnog ponasanja. Coveka zdrave svesti i ciste pameti negde.Ljudi gube poslove, nemastina, srozane sve vrednosti u drustvu, ljudi traze utehu u porocima i razvratu, opsta mediokritetnost dobrog shvatanja ispravnosti stvari...Normalni su danas, reci cu ti gde...U zapecku. Cosku. Skrivaju se. Nemaju prostora gde da se ispolje, da dodju do izrazaja. Ne smeju skoro da pisnu, jer u moru ovih drugih si manjina i naprosto zalosno je reci smesan i neshvacen jer je sve izokrenuto kao kakva mokra carapica. :) Svi smo mi naravno drugaciji i po vaspitavanju, obrazovanju, po onome sta je za koga ispravnost ili normalnost...Ali jedno je sigurno, da su normalni ljudi oni koji imaju svest i savest, cist obraz i trude se da ga ne ukaljaju, da ne povredjuju ni sebe ni druge, umeju da vole. da kazu izvini, molim te. Postuju sebe i druge. Isto tako vole. Normalni ljudi su ljudi koji nemaju sujetu, pokvarene misli i lose namere. Normalni su danas...Gotovo, na ivici istrebljenja. :) Pa ko izdrzi duze, pricace. :) :kiss:

U zadnjih par dana naisao sam na nekoliko osoba koje bih mirne duse mogao klasifikovati kao lude... Ponasaju se nenormalno, imaju povremeno da izvale neke potpune nebuloze koje su za njih potpuno logicne, pogled im unezveren ili pak mutan, malo-malo menjaju raspolozenja (od toga da su odusevljeni tobom do toga da te mrze i ne zele ocima da te vide)... :eek:

Danas je takvih, cini mi se, sve vise... Ili mozda prosto u zadnje vreme cesce nalecem na njih ili pak sam tek sad poceo da ih primecujem... :confused:

Ko je onda danas normalan? Kako da znamo da nismo i mi sami mozda malo nenormalni a da toga ocigledno nismo ni sami svesni? Koji su kriterijumi normalnosti i po kojim znacima covek moze da prepozna da li je neko normalan ili ne? :think:

Evo i ja da upotrebim isti citat.
Pa ili šmrču ili se bodu oni ili ti pa otuda to otkriće.
A za kompleksniji odgovor evo OVDE

Moze da se procita i shvati sta je sta, problem je kako da se postavis, ako nadjes da nije normalno. Drugi problem su trenutni ispadi koji mogu da se promene, ako osoba nadje stabilnog sagovornika.

Odes brate na selo da vidis kako su bisti ljudi..ono do kraja zivota svesni i konkretni..znas na cemu si uvek s njima..bar dok novac nije u igri

Svi su ludi dok se ne dokaze suprotno :P

tačno. ide se ovom filozofijom. Optužiš nekog da je ukrao nešto - ako se on ne brani i pusti da ti pričaš za njega da je ukrao...ispašće da je ukrao i da nije ništa ukrao.

Tako i kad odeš kod psihijatra. Optuži te da si bolestan, ispašće da si lud i bolestan ako se ne braniš i pustiš njega da ti to radi - iako nisi lud i bolestan.

Sistem odbrane mora da bude jak uvek. Možeš da ispadneš i lopov i lud i bolestan ako se ne braniš.

Takve ljude srećem redovno. Ali nema ih puno, pa mi je lako ignorisati ih.
Ja sam se baš pitala ima li zlih ljudi, jer u poslednje vreme srećem tako divne i dobre osobe, da to nije normalno. Možda naiđe neko loš, ali zao jok.

A što se tiče normalnih i nenormalnih, svako će da kaže drugačije.
Za mene su normalni oni koji su smireni, tu i tamo se glupiraju, promena raspoloženja im ne liči na 3x ubrzan semafor, ne pucaju bez razloga, a i kad ga imaju, trude se da ih ne dotiče tol'ko.
U prevodu, bolli ih pedu za sve.
Ja sam tu negde, samo me malo zaEbavaju u porodici, tu već ne mogu da budem ravnodušna :roll:
Još uvek.

Mislim da niko nije potpuno..normalan.
Svi mi imamo makar neku blagu neurozicu (dobro, neko i psihozicu :mrgreen:, ali to je, nadam se, ređe).
Jedina je razlika u tipu, vrsti poremećaja, načinu manifestovanja..

Meni je bezveze što je ovde odlazak kod psihologa ili psihoterapeuta još uvek tabu tema.
A mislim da bi svakome pomoglo malo konstruktivnog razgovora.

Mislim da niko nije potpuno..normalan.
Svi mi imamo makar neku blagu neurozicu (dobro, neko i psihozicu :mrgreen:, ali to je, nadam se, ređe).
Jedina je razlika u tipu, vrsti poremećaja, načinu manifestovanja..

Meni je bezveze što je ovde odlazak kod psihologa ili psihoterapeuta još uvek tabu tema.
A mislim da bi svakome pomoglo malo konstruktivnog razgovora.
Po odgovoru se vidi da to sagledavaš statički, a psiha je dinamička kategorija.
Jednostavnije rečeno - normalnost u jednom momentu, a nenormalnost u drugom momentu (pod uslovom da znamo šta je normalnost).
Gledam koliko imaš reputacija. Ne znam čemu to služi ali palo mi u oči i interesantno mi. Evo daću ti reputaciju (što retko ili skoro uopšte ne radim) - ajd daj i ti meni.:)

Ne mogu da verujem, 3569 reputacija. Juhuuuuuu!!! Veselje se širi na sve strane... Tooo!!! Hop, hop.:maramica::maramica:
Eeee. Ali nemoj u buduće da mi daješ reputacije pošto ne mogu da ti uzvratim jer mi napiše da moram još nekom korisniku da dam reputaciju a ja to ne radim. Prosto me mrzi, a i nešto sam škrt na njima. U stvari, ne zanimaju me baš puno. Izvoli :cvet:

"Дође тако вријеме кад будале проговоре, паметни заћуте, а фукара се обогати."
Мислим да сам добро цитирао једног нашег познатог писца.
Ко зна, свака част, ко не зна нека потражи...
:cool:
Мада, исти је написао и "ово је мјесто гдје престаје логика, а почиње Босна".
:mrgreen:
Зна се ваљда шта је нормалност, пошто је ово ипак прича о психологији.
Нећу о пушењу, алкохолизму,преједању...То јесу посљедице чукнуте психе.
АЛИ, сматрам да се може наћи равнотежа.
Ево, рецимо био је скоро код нас у Републици Српској легенда Владе Дивац.
И каже он тако у ћаскању: моја супруга и ја смо преживели доста неправди и чак увреда док смо се бавили хуманитарним радом. И једном ја питам њу уз јутарњу кафу:добро, бре, како можеш опет да се срећеш са онима који ти чине неправду и зло? А она каже: ја устанем и одлучим свако јутро да их све волим.
:cool:
Или оно што је (случајно опет човјек из свијета кошарке) рекао данас код нас.
Душко Вујошевић је рекао у разговору са колегом из редакције: знате, не само кошарка, већ и цео спорт је измишљен да би правда бар некада могла да побеђује, јер у животу углавном није тако.
:think:
И на крају, будистичка фраза (парафразирам): ако имаш проблем, а можеш да га решиш. не брини; ако не можеш, зашто бринеш због тога?
:cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool:
Значи, има нормалних, само ријетко читају овакве ствари. :mrgreen:

Back