Има ли Бога???

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako moze da se ne vidi. Nemam nikakvih dodira sa tom zajednicom ali ono sto znam, a ne zelim da znam, uzas. Zasto svestenik prica nepozvan o malverzacijama crkve i odobrava krvavi novac od strane mafije, zasto prosledjuju informacije koje cuju tokom ispovedanja... zasto ja to uopste znam.. shou.

da, a kad im ukažeš na te bahate popove (što i krste, i venčavaju, i sahranjuju, i ispovedaju...) onda su to "odmetnici" od crkve. "loše tumače" hrista isl...

papa u crvenim Prada cipelicama, to ti je to.

"Pop može da bude grešan, ali ne i njegova molitva".
Nisu te ovome stari naučili? Šteta za tebe, ali mi ne dade odgovor na pitanje o razlici između VERE i SAZNANJA.

ти си очито изнад људи кад овако започињеш реченицу :mrgreen:
или испод:D
Kad lupiš ovako nešto. očigledno misliš da ja sebe smatram superiornim jer sebe ne svrstavam u grupu onih koji "vole čuda".

Razume se da to nije tačno, ja bih voleo da čuda postoje isto kao i svi ostali. Čuda su zanimljiva, čuda podstiču maštu i samim tim i stvaralaštvo. To što čuda ne postoje u realnom svetu je u tom kontekstu irelevantno.

Tvoja teorija, kao i obično, opet pade u vodu.

ево један занимљив концепт

како би рецимо хришћани требали више да се боје онога што их чека на оном свету, него атеисти :malav:
(a од 3:56 минута клип је посвећен нику fighter vs 9/11: )

Poslednja izmena:
Kad kažem "kopija" mislim na štampani (ili pisani, svejedno) - primerak. Hrišćani se često hvale kako je to najviše štampana knjiga (dakle izdata u najviše kopija) a ja pokušavam da racionalizuem razlog zašto je to tako....

Samo se najpre dogovori kada je Biblija počela da se štampa, etc. ;) Svejedno - ostaje fakat da je to i dalje najštampanija i najčitanija knjiga na svetu. Sve druge knjige koje se pojave i budu bestseleri u svetu, traju godinu-dve, pa dođu neke druge knjige, etc., dok Biblija se i dalje čita u kontinuitetu od strane mnogih.

Lično - meni to nije znak da je Bog nadahnuo tu knjigu. :) Niti bih je više (ili manje) voleo da je malo ljudi čita, ili da je čitaju svi ljudi. Imam svoj stav o njoj, a šta drugi misle i koliko je čitaju, ne utiče bitno na njen sadržaj. Očigledno je da je njen sadržaj bitan.

Prvo, sadržaj Biblije je zaostavština jevrejske kulture i književnosti. Ne možeš da zamisliš književnost Jevreja, čak i dobar deo evropske književnosti i umetnosti, bez Biblije.

Drugo, samim svojim sadržajem koji poziva na promenu života, ova knjiga je uticala da mnogi ljudi promene svoj način/stil života. Tako je već vekovima, ne od juče.

Danas većina ljudi vjeruje u Boga. Pripadnici abrahamskih religija : kršćani,muslimani, jevreji, bliži su monoteizmu i slijeđenju Božijih Objava : Tora, Evanđelje, Kur´an… Dok druge religije na nešto drugačiji način ispoljavaju svoj teizam. Ipak, pravo je svakoga pojedinca da li će vjerovati ili ne i koju religiju će odabrati !!!

Općenito mi koji smo vjernici, trebamo poraditi na međusobnome dijalogu i razumijevanju. Tolerancijom prema drugim religijama pokažujemo privženost svojoj vjeri u Jednoga Boga !

Da li to znači da oni koji nisu vernici ne trebaju poraditi na međusobnom dijalogu i razumevanju?;)

Zašto kažeš tolerancija prema drugim religijama? Gde je tolerancija tu je i sukob. Ima li sukoba između dve različite, a iskrene vere u Boga?

ево један занимљив концепт

како би рецимо хришћани требали више да се боје онога што их чека на оном свету, него атеисти :malav:
(a од 3:56 минута клип је посвећен нику fighter vs 9/11: )

Razumijem sta zelis da kazes. Ali ti smatras vjeru samo dijelom svog zivota. I da je to nesto u sta vjerujes a da je pravi zivot nesto drugo.
U islamu to nije tako. Islam je nacin zivota. Ne poznajemo granice izmedju ovog i sledeceg svijeta. I da, postoje dokazi zato sto je to poruka stvarno od Boga. I Islam je na osnovu toga jedina religija (danas) koja ne trazi da slijepo vjerujes! Nisu ni sledbenici Isa alejhi selama slijepo vjerovali. Isus je izvodio cuda. Kao i Mojsije. I eto njima dokaza. Nama je dostavljen Kur'an.

Zašto misliš da stari bolje znaju od mladih?
Ti dakle veruješ da pop može biti grešan ali ne i njegova molitva. Da li veruješ da balon može iznutra biti prljav ali ne i voda koja iz balona ističe?

Verujem da on ne propoveda niti činodejstvuje po svojoj pameti, a još manje po svojoj snazi. I kada grešan izgovori molitvu, Bog je čuje, pa mu je i draža jer se "grešan opravdao i stekao život večni". Pročitaj Jezekilja, veoma je poučan.

Verujem da on ne propoveda niti činodejstvuje po svojoj pameti, a još manje po svojoj snazi.

Ako ne propoveda po svojoj snazi i pameti, po čijoj pameti i snazi propoveda?

I kada grešan izgovori molitvu, Bog je čuje, pa mu je i draža jer se "grešan opravdao i stekao život večni". Pročitaj Jezekilja, veoma je poučan.

Bog čuje svaku jednu molitvu koja je izgovorena iz srca, iskreno, bez obzira ko ju je izgovorio, jer Bog je Otac svemu. ;)

Ako ne propoveda po svojoj snazi i pameti, po čijoj pameti i snazi propoveda?

Onoga koji ga je poslao, kako kaže Jevanđelje. Mi ne ispovedamo Popizam, pa da nam je značajno samo šta pop kaže, već hrišćanstvo gde nam sveštenik prenosi Svete spise i molitve. Dakle, ni jedan sveštenik ne postupa spontano, nepromišljeno ili po trenutnoj inspiraciji. Njegova uloga je činodejstvujuća, po utvrđenim pravilima. I svaki bi trebao da postupa na isti način.

Читам разноразне ствари па сам хтео да сазнам ваше мишљење :има ли Бога?
Половина човечанства верује да Бог постоји,једна четвртина је скептична,а једна не верује.
Многи кажу да треба доказати постојање Бога.
Ја постављам питање тим особама:Да ли постоји љубав?
Ово су филозофско-религиозна питања,а ми да пробамо кроз полемику да нађемо неке одговоре.
Pa ako u tu polovinu spadaju svi jadnici koji imaju "samo" potrebu postojanja viseg bica onda kako navode ateisti onda nas ima mnogo jadnika
I jos 25% ateista pa preko pola njih imaju tesku potrebu uveravanja u drugaciji stav (ne znam kako njih da svrstam)
Sve u svemu ispade da ostane onih 25% skeptika su normalni (jer su neodlucni)

Gde si čoveče?

Interesantno je da samo oba došli do istog zaključka u vezi ove nove civilizacije istovremeno polazeći od različitih (ili možda čak suprotnih) pretpostavki, verovanja i saznanja.

Termin Bog je diskutabilan termin. Ne zna se na šta se konkretno odnosi. Svako ima svoje poimanje boga, većina njih imaju pogled na svet koji se temelji na ideji boga. Neki ljudi svoj pogled na svet, stvarnost i način funkcionisanja sveta ne temelje na ideji Boga, to su ljudi koji uglavnom sebe smatraju ateistima ili agnosticima. Mnogo smo raspravljali na ovu temu, davno to beše, od tad te nisam video da trošiš dragoceno vreme na ove glupe forume :mrgreen:.
Da, razlikuju se ljudi po shvatanju i razumevanju Boga i pojedinačno i kao pripadnici različitih religija (vernici). Isto tako ima i onih koji smatraju da nikakav Bog ne postoji nego su ga vernici izmislili (ateisti) i onih koji su po tom pitanju neodređeni jer smatraju da se o Bogu ne može ništa saznati (agnostici).

Ja sam kroz komunističku školu prihvatio ateizam kao nešto razumljivo samo po sebi. Nijesam mogao ni zamisliti da se ljudi mole Bogu i idu u crkve iz verskih razloga. Za mene su vernici bili zaostali, neobrazovani i neuki ljudi zbog čega sam osjećao sažaljenje prema njima. Moram priznati da sam ipak uvijek u sebi imao neku viziju Boga, ali nikako onakvu kakvu su vernici imali, mada ni o samim vernicima i njihovoj religiji nijesam imao nikakvu predstavu. No, po padu komunizma (Sad većina ljudi žali za njim. Koje li ironije - oni su ga upravo i srušili! Tražili su bolji hljeb od pogače. Vjerovali su više strancima! nego svom rodu. Zaboravili su za poslovicu: Ko neće brata za brata imaće tuđina za gospodara. A stranci su samo to i čekali. I porobili nas praktično bez borbe. Sad smo njihovi robovi.) u haosu razaranja bivše nam domovine mnogi ljudi, čak i oni koji nijesu ni bili na ratišta, su se obezglavili. Slike groze sa ratišta gledali smo direktno preko TV! Bio je to opšti sunovrat. Ja sam se tada razočarao. Nijesam se razočarao u ljude. Smatrao sam da ljudi rade naprosto ono što moraju, da oni imaju neki nagon da rade i ono što je zlo. Razočarao sam se baš tog Boga čiju viziju sam imao u sebi, zašto dopušta takve grozote.

I onda se dogodilo čudo! Došao sam do spoznaje da Bog ipak postoji i da vernici (hrišćanski) imaju pravu predstavu o Njemu. Bar što se tiče osnovnih detalja. A to su: da Bog svakog momenta vidi svakoga čovjeka, da vidi sve što svaki čovjek radi, da zna svaku njihovu misao, da molitva nije glupost nego direktno obraćanje Bogu, da čovjekova sudbina upravo zavisi od njegovih djela, kako misaonih tako i fizičkih (ova druga su posledica prvih) i da je tako po Božjoj volji! To je bio pravi šok za mene. To sam doživio, nijesam umislio. (Skeptični ateisti će ipak nalaziti svoja objašnjenja i uobičajeno će doživljavanje Boga tumačiti preko psihičkih domena, ako ne baš kao čisto umišljanje).

Na izvornoj temi na pdf Filozofija imao sam na umu ovakvu spoznaju Boga kad sam govorio da samo ona može iz temelja promijeniti čovjeka, njegov život i njegov odnos prema svemu postojećem, pa i Bogu i ta promjena će biti suštinski različita od svega što se čovjeku događalo u prethodnom življenju.

Lepo je cuti takvo iskustvo od bivseg ateiste - dodaj molim te kako si to spoznao
Moje iskustvo, misljenje..
Da Boga nece naci dokle god su skepticni i nece videti Njegovo prisustvo ne zato sto On ne brine i o njima, vec ce svaki njegov potez pripisati svakodnevnoj slucajnosti.
Razmislite da li je pravi sledbenik onaj kojega moras da ubedis da bdis nad njime svaki dan ili onaj koji ti se zahvaljuje sto si pored njega, i sto mu pomazes?
Za Njega treba dusu otvoriti a ne samo um i cula - a danasnja nauka jako opovrgava tu dusu
Um je zbir logickoga rasudjivanja na osnovu informacija kojih imamo i informacija koje dobijamo preko cula, a razum je kada umu dodamo i dusu.
Ni Crveno more se ne bi otvorilo da su to bili skeptici - jer bi skeptik cekao prvo da se more otvori da predje, a vernik ulazi u vodu do pojasa i gazi dalje a zna da ce mu se more otvoriti jer Ga oseca.

Poslednja izmena:
Da, razlikuju se ljudi po shvatanju i razumevanju Boga i pojedinačno i kao pripadnici različitih religija (vernici). Isto tako ima i onih koji smatraju da nikakav Bog ne postoji nego su ga vernici izmislili (ateisti) i onih koji su po tom pitanju neodređeni jer smatraju da se o Bogu ne može ništa saznati (agnostici).

Ja sam kroz komunističku školu prihvatio ateizam kao nešto razumljivo samo po sebi. Nijesam mogao ni zamisliti da se ljudi mole Bogu i idu u crkve iz verskih razloga. Za mene su vernici bili zaostali, neobrazovani i neuki ljudi zbog čega sam osjećao sažaljenje prema njima. Moram priznati da sam ipak uvijek u sebi imao neku viziju Boga, ali nikako onakvu kakvu su vernici imali, mada ni o samim vernicima i njihovoj religiji nijesam imao nikakvu predstavu. No, po padu komunizma (Sad većina ljudi žali za njim. Koje li ironije - oni su ga upravo i srušili! Tražili su bolji hljeb od pogače. Vjerovali su više strancima! nego svom rodu. Zaboravili su za poslovicu: Ko neće brata za brata imaće tuđina za gospodara. A stranci su samo to i čekali. I porobili nas praktično bez borbe. Sad smo njihovi robovi.) u haosu razaranja bivše nam domovine mnogi ljudi, čak i oni koji nijesu ni bili na ratišta, su se obezglavili. Slike groze sa ratišta gledali smo direktno preko TV! Bio je to opšti sunovrat. Ja sam se tada razočarao. Nijesam se razočarao u ljude. Smatrao sam da ljudi rade naprosto ono što moraju, da oni imaju neki nagon da rade i ono što je zlo. Razočarao sam se baš tog Boga čiju viziju sam imao u sebi, zašto dopušta takve grozote.

I onda se dogodilo čudo! Došao sam do spoznaje da Bog ipak postoji i da vernici (hrišćanski) imaju pravu predstavu o Njemu. Bar što se tiče osnovnih detalja. A to su: da Bog svakog momenta vidi svakoga čovjeka, da vidi sve što svaki čovjek radi, da zna svaku njihovu misao, da molitva nije glupost nego direktno obraćanje Bogu, da čovjekova sudbina upravo zavisi od njegovih djela, kako misaonih tako i fizičkih (ova druga su posledica prvih) i da je tako po Božjoj volji! To je bio pravi šok za mene. To sam doživio, nijesam umislio. (Skeptični ateisti će ipak nalaziti svoja objašnjenja i uobičajeno će doživljavanje Boga tumačiti preko psihičkih domena, ako ne baš kao čisto umišljanje).

Na izvornoj temi na pdf Filozofija imao sam na umu ovakvu spoznaju Boga kad sam govorio da samo ona može iz temelja promijeniti čovjeka, njegov život i njegov odnos prema svemu postojećem, pa i Bogu i ta promjena će biti suštinski različita od svega što se čovjeku događalo u prethodnom življenju.

Ima i ljudi koji su nekada bili religiozni, više nisu, ne veruju u boga ili su agnostici ili već nešto slično tom. Ali veći je slučaj da ljudi, naročito u našem društvu sa obzirom da je nekada bio kult ateizma nkon nekog vremena postanu ili bar sebe smatraju dubogo religioznim hrišćanima. A ta promena (u bilo kom smeru) se često dogodi nakon nekog razočarenja, nakon neke tragedije, smrti bližnjeg ili nešto slično. Ali bez obzira na njihovu promenu religioznosti da li se njihov život promenio?

Ja nisam baš najbolje razumeo tvoje poimanje boga, nisam najbolje razumeo spoznaju. Naprimer Ezakiel je pisao da je nebo bilo puno oblaka, tamno, da je video vozilo, tron na kome sedi neko ko liči na čoveka ali nije čovek, video je nekakva krila, to je letelo sa neba, kad je bolje pogledao video je točak u točku, čuo je nekakvu buku... tako je Ezakiel doživeo boga, to je bilo čudo. Kako si ti to sve doživeo, kako si doživeo to čudo?

Komunizam koji je bio kod nas je propagirao ateizam, i mnogi su tada bili ateistički orijentisani, kao i ti što si bio. Narod je živeo lepo, bogato, mirno iako su mnogi bili tzv. nevernici, ti isti ljudi sada vernici, žale za tim vremenom komunizma i ateizma. A tada se živelo bolje nego danas, kada su hrišćanska učenja ubačena u svaku školu i kada su crkvi vraćena prava koja je nekad imala. Posle mnogo godina dogodio se rat, veliko razočarenje i velika promena. Zar danas kada je narod više okrenut bogu ne bi trebalo biti bolje stanje negoli kada su bili nevernici?

Ovako kako pišeš o bogu kao okosnici vere i razmišljanja, shvatanje svega i svih stvari i celokupnog funkcionisanja sveta, u takvom smislu crkva ne bi trebalo da postoji, niti različite skete i religije kao danas. Religije nisu ujedinile čoveka već su ga samo udaljile jedne od drugih. Pa danas imamo hinduizam, judaizam, islam, katoličanstvo, protestante, pravoslavlje, budizam i hiljade drugih manjih religija i sekti. Svi se oni mole samo za svoje vernike i ne pokazuju skoro nikakvu ljubav ili poštvanje prema drugima. Posledice koje su iz ovoga proistekle su katastrofalne i nezanemarljive. Ali kako ti pišeš sasvim je jasno da može postojati samo jedna zajednička religija za sve ljude a ona ne bi imala nikakve veze ni sa jednom religijom koja danas postoji kao ustanovljena relgija sa svojom crkvom, učenjima i slično jer religije bi trebalo da ujedinjuju ljude, a do sada su uvek radile suprotno. Zar niko ne vidi tu sebičnost?

Zašto neki ljudi nikad u životu ne dožive to čudo koje si ti doživeo? Znam ljude koji su pred krajem svog života (imaju 80+ godina i svesni su toga), i trebalo bi ih biti strah smrti i svega što ide sa tim, ali oni i dalje neveruju u boga, niti imaju takva shvatanja?

Što se tiče budućnosti, nove civilizacije, tvoj stav bi bio da će svet napredovati jedino kroz veru u boga, ali to se nije događalo u onim vremenima kada je skoro svako bio okrenut bogu i religiji.

Odricanje odgovornosti time što ćemo se okrenuti bogu (bilo to sila ljubavi, sila kosmosa ili neko superirono biće) očekujući da će on za nas uraditi neke stvari, da će on rešiti naše muke uglavnom mislim da neće dati nikakve rezultate. Nasilja, ratova, siromaštva, bolesti bilo je i kada su ljudi jedino znali za boga a i kada su bili ateisti. U tom smislu, da će bog stvoriti bolji svet, ljudi pokazuju nezrelost ili neznanje da prihvate odgovornost koja je samo na njima jer bila šta i ono što zovemo dobro ili loše napravili su ljudi.

Poslednja izmena:

Back