- Poruka
- 65.368
Vidim ja da ti koješta nisi znao... posao štampe je cvetao krajem srednjeg veka po celoj Evropi, i razume se da je Biblija bila jedan od bestselera.Nisam znao da su postojale štamparije u srednjem veku.![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Vidim ja da ti koješta nisi znao... posao štampe je cvetao krajem srednjeg veka po celoj Evropi, i razume se da je Biblija bila jedan od bestselera.Nisam znao da su postojale štamparije u srednjem veku.![]()
Ne, istina je sasvim obrnuta. Mnogo mnogo pre nego što je napisano Sveto pismo, ta pravila su važila. Stari Grci nisu imali Sveto pismo ni u najavi, pa su opet vrlo dobro znali šta je moralno ispravno. Dakle, tvoja pretpostavka ne može biti tačna.
Dobro kažeš. Ono što je ispisano u Svetom Pismu odveć je ispisano u čovečijem srcu. A to su zakoni Ljubavi, i oni su stari koliko i sam čovek![]()
A pošto su svi u toj igri iz apsolutno istog razloga: novac i moć - a to je nešto čega je se najteže odreći - bitka između sekularnog društva i religije je daleko od završetka.... tek će da se razvije.
S
Ubedljivo najbolja konstatacija.
Zbog interesa crkva će se boriti, u cilju svog opstanka, do poslednjeg centa iz džepova vernika.
Ko ne vidi da je opstanak organizovanih religija u direktnoj suprotnosti sa interesima društva i svakog pojedinca u njemu, slep je kod očiju.
Kad date prilog njima, odmah se pogledajte u ogledalo: lepe duge uši krasiće vaš lik.
Kao što rekoh, obrnuto je. U Svetom pismu (i mnogim drugim svetim knjigama) napisano je dosta toga što je jasno samo po sebi i neophodno je da bi vrsta Homo Sapiens uopšte opstala. Ni životinje se ne ubijaju bez razloga, iako nemaju Sveto pismo, i kod razvijenijih životinja se prekršioci nekih nepisanih normi kažnjavaju na određene načine, isto kao i u ljudskom društvu.
Zato je bitno ne obrtati uzrok i posledicu.
A sta mislite da odrzava svemir u nekoj harmoniji i ko zna sta jos cega mi nismo ni svesni?Priznajmo, postoji neka visa sila.
Da, što pitaš?
зашто си давао прилог?
Priloge sam davao nemoćnima i deci. Ti si odmah pomislio da sam prilagao crkvi.
Vidim ja da ti koješta nisi znao... posao štampe je cvetao krajem srednjeg veka po celoj Evropi, i razume se da je Biblija bila jedan od bestselera.
Kao što rekoh, obrnuto je. U Svetom pismu (i mnogim drugim svetim knjigama) napisano je dosta toga što je jasno samo po sebi i neophodno je da bi vrsta Homo Sapiens uopšte opstala. Ni životinje se ne ubijaju bez razloga, iako nemaju Sveto pismo, i kod razvijenijih životinja se prekršioci nekih nepisanih normi kažnjavaju na određene načine, isto kao i u ljudskom društvu.
Zato je bitno ne obrtati uzrok i posledicu.
Svaki prilog koji se dade crkvi (zašto se stidjeti???), nemoćnome, siromahu ili bilo kome kome je on potreban višestruko će biti nadoknađen!Priloge sam davao nemoćnima i deci. Ti si odmah pomislio da sam prilagao crkvi.
Što se crkve tiče, plaćao sam usluge sveštenika koga sam angažovao po volji mojih roditelja. To ipak nije prilog. Plaćao sam onoliko koliko je traženo za uslugu, da sam ih častio preko toga, i to bih smatrao prilogom. Dakle, crkvi nisam davao priloge.
Ljudi bi voleli da postoji viša sila, i to takva koja deli nekakvu univerzalnu pravdu, koja je sama po sebi nemoguća - baš zbog subjektivnosti samog pojma pravde. Da li je pravedno da pobiješ nekoliko milijardi mikroorganizama jednim antibiotikom da bi se ti osećao bolje, kad ti mikroorganizmi rade baš ono što moraju? Iz njihove perspektive, to nikako nije pravda. Da li je pravda da ubiješ komarca koji ti sisa krv, kad je njemu krv neophodna da bi preživeo? Da li bi bilo pravedno da siroti komarac umre od gladi? On ne može da jede ni hambuger ni travu, mora da sisa krv - a opet čovek oseća veliko zadovoljstvo kad ga zalepi papučom o zid, i verovatno ne misli da radi nešto nepravedno. (osim ako je dotični đainista)A sta mislite da odrzava svemir u nekoj harmoniji i ko zna sta jos cega mi nismo ni svesni?Priznajmo, postoji neka visa sila.
To je pitanje filozofije jezika... odgovoriću ti citatom iz Biblije. Jovan je suštinski rekao isto što i Hajdeger, moj omiljeni filozof - dva milenijuma kasnije:Da li je reč prvo ispisana u čovečijoj svesti ili je reč prvo ispisana na papiru?
U mojoj glavi je kraj srednjeg veka nekako maglovito uvek bio vezan za 1500-tu, a znam da su tada Biblije uveliko štampane. Dakle, duga je istorija jedan od glavnih razloga zašto postoji toliko kopija, a ne neki prekrasan sadržaj...Ako si pod ovim smatrao kraj srednjeg veka i cvetanje štamparije - ok.![]()
E moj Risto, bilo bi lepo da je tako. Ali vraćamo se na pojam univerzalne pravde sa početka ovog mog posta....Svaki prilog koji se dade crkvi (zašto se stidjeti???), nemoćnome, siromahu ili bilo kome kome je on potreban višestruko će biti nadoknađen!
U mojoj glavi je kraj srednjeg veka nekako maglovito uvek bio vezan za 1500-tu, a znam da su tada Biblije uveliko štampane. Dakle, duga je istorija jedan od glavnih razloga zašto postoji toliko kopija, a ne neki prekrasan sadržaj...
To je pitanje filozofije jezika... odgovoriću ti citatom iz Biblije. Jovan je suštinski rekao isto što i Hajdeger, moj omiljeni filozof - dva milenijuma kasnije:
Svaki prilog koji se dade crkvi (zašto se stidjeti???), nemoćnome, siromahu ili bilo kome kome je on potreban višestruko će biti nadoknađen!
Zašto pričati o nadoknadi? Ne očekujem da nikakvu nadoknadu. Dovoljan mi je emotivni osećaj zadovoljstva da sam pomogao.
Treba pomagati nemoćne i siromašne, a ne prebogate crkve.
Slažem se. Napisano je: a kada činiš milostinju, nemoj to činiti kao licemeri, koji kada daju onda svima trube kako su dali. Već Ti kada činiš milostinju, čini to da Te niko ne vidi, pa će Otac Tvoj koji je u tajnosti tebi uzvratiti javno.![]()
Kad kažem "kopija" mislim na štampani (ili pisani, svejedno) - primerak. Hrišćani se često hvale kako je to najviše štampana knjiga (dakle izdata u najviše kopija) a ja pokušavam da racionalizuem razlog zašto je to tako....Pa, nemam ništa protiv što je tako u tvojoj glavi, ali neće ti biti problem da promeniš mišljenje, ukoliko se pokaže da nisi u pravu, jer Srednji vek završava sa Kolumbovim otkrićem (dobro, znamo da nije otkrio Ameriku nego neka ostrva), a Gutenberg je par desetina godina pre toga štampao prvo izdanje Biblije.
Upravo tako. Znači, kao što rekoh - kraj srednjeg veka koincidira sa masovnim štampanjem Biblije.
To sa kopijom, ne kapiram? Najiskrenije.![]()
Postanak "svesti" čoveka vezan je za postanak jezika. Biće je definisano jezikom. Pojam mišljenja je neodvojiv od jezika, a pitanje šta prethodi čemu (jezik svesti ili svest jeziku) i dalje je otvoreno. Međutim, najpre je istina da su dva pojma intrinzično povezana, jer je već eksperimentalno dokazano da se proces samog mišljenja razlikuje u odnosu na način na koji dati pojedinac na svom maternjem jeziku interpretira datu pojavu.Da li je to pitanje filozofije jezika ili je to pitanje zdravog razuma? Dakle, da li je reč prvo ispisana u čovečijoj svesti ili je reč prvo ispisana na papiru? Ili drugim rečima, da li je izvor reči svest čovečija ili je izvor reči papir?
Ljudi bi voleli da postoji viša sila,
Zašto pričati o nadoknadi? Ne očekujem da nikakvu nadoknadu. Dovoljan mi je emotivni osećaj zadovoljstva da sam pomogao.
Treba pomagati nemoćne i siromašne, a ne prebogate crkve.
да ли ти мислиш да верници не помажу немоћне и сиромашне?