Има ли Бога???

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zamislite kad bi neko isao ulicom i cimao ljude za rukav i ono sevao ocima i postavljao pitanje a...si ateista, a..bog ne postoji naraFski jel tako?.... posle 200 metara bi te odveli na guberevac....
Pa ovako bi bilo pre nekoliko stotina godina. Danas su se vremena promenila i u mnogim kulturnim sredinama ljudi slobodno, bez opasnosti da će biti spaljeni, mogu da se izjašnjavaju kao ateisti i da kritikuju ono što je loše u veri. Svakako da iole pametan čovek ne bi cimao ljude za rukav, a posebno ne bi sevao očima, osim ako nije "skrivena kamera".
Mislim da se ništa ne bi desilo ni čoveku koji bi išao ulicom i počeo da propoveda, osim što bi dobar deo pomislio: jadan čovek.

Pa ovako bi bilo pre nekoliko stotina godina. Danas su se vremena promenila i u mnogim kulturnim sredinama ljudi slobodno, bez opasnosti da će biti spaljeni, mogu da se izjašnjavaju kao ateisti i da kritikuju ono što je loše u veri. Svakako da iole pametan čovek ne bi cimao ljude za rukav, a posebno ne bi sevao očima, osim ako nije "skrivena kamera".
Mislim da se ništa ne bi desilo ni čoveku koji bi išao ulicom i počeo da propoveda, osim što bi dobar deo pomislio: jadan čovek.

zabluda... nije istorija proslosti istorija opadanja...ta konstantna tendencija da se misli da je sledeca generacija pametnija od prethodne...to kod ateista... ili da je daleko zaostalija.... to kod vernika... je uvek postojala i bila pogresna. stnco cimanje je metafora kao sto se ovde cima svaki vernik jednim te istim paraplegickim pitanjem... u svakom pitanju je uvek sadrzano pola odgovora. ako ga neko postavi, znaci sumnja u njegovo postojanje, ili sto je verovatnije sumnja u njegovo nepostojanje.

zabluda... nije istorija proslosti istorija opadanja...ta konstantna tendencija da se misli da je sledeca generacija pametnija od prethodne...to kod ateista... ili da je daleko zaostalija.... to kod vernika... je uvek postojala i bila pogresna. stnco cimanje je metafora kao sto se ovde cima svaki vernik jednim te istim paraplegickim pitanjem... u svakom pitanju je uvek sadrzano pola odgovora. ako ga neko postavi, znaci sumnja u njegovo postojanje, ili sto je verovatnije sumnja u njegovo nepostojanje.

Ovde nigde nisam govorio o ateistima, vernicima i njihovoj pameti, nego o istorijskom trenutku. Siguran sam da znaš kako su prolazili srednjevekovni bezbožnisi ili oni koji su se usudili da nešto kažu protiv ustaljenih dogmi, a danas bez ikakvih problema Londonom kruži autobus na kome piše da nema Boga. Ne kažem da je pametno što piše, nego bez posledica piše.
Mali je vremendki razmek da bismo mogli da govorima da je sledeća generacija vidno pametnija od prethodne, ali ćeš se, nadam se složiti, da su današnje generacije, u proseku, ipak pametnije od srednjevekovnih.

Vec 2000 godina, sve sace, samo shto nije...:ok:
================================================================
Sad ce ovo izgledati grubo, ali tvoje reci stoje zapisane u Bibliji, od strane onih koji su Bozji protivnici...
Procitaj I i II poslanicu Petrovu
Bice ti jasno sta zelim da kazem. Znaces vec o kojem stih govorim, prepoznaces se.
=================================================================

Pa kako "ponovo doći", zar On nije svugde i uvek prisutan?:D
Bog jeste svuda prisutan, ali se ne nalazi u materijalnim (bilo zivim ili nezivim)stvarima.
On je taj koji je stvorio vreme i prostor i vlada njima,
tako da Njemu nije nuzno da mora biti prisutan u vremenu i prostoru
kako bi sve na ovoj zemlji funkcionisalo kako treba.
On iz tog razloga sto vreme i prostor moze da posmatra izvan njih samih,
moze i da zna sled dogadjaja, jer je on taj koji je i uspostavio zakon uzroka i posledice.
Zato i zna buducnost, proslost se podrazumeva cak i za ljude (do izvesne granice).
Sta hocu da kazem;
Pogled na svet da je bog prisutan u drvetu, kamenu, moru.... itd.
poznat je kao PANTEIZAM sto hrascanstvo kategoricki odbija..
Drugo ON ce "ponovo doci" (Hristos) jer je takvo obecanje dao svojim ucenicima.
"I evo idem da vam pripravim mesto, ... i kad vam pripravim mesto opet cu doci,
uzecu vas k sebi da i vi budete gde sam ja!

To je nada svih hriscana. A njegov dolazak prethodi vaskrsenju mrtvih...

Bog jeste svuda prisutan, ali se ne nalazi u materijalnim (bilo zivim ili nezivim)stvarima.
On je taj koji je stvorio vreme i prostor i vlada njima,
tako da Njemu nije nuzno da mora biti prisutan u vremenu i prostoru
kako bi sve na ovoj zemlji funkcionisalo kako treba.
On iz tog razloga sto vreme i prostor moze da posmatra izvan njih samih,
moze i da zna sled dogadjaja, jer je on taj koji je i uspostavio zakon uzroka i posledice.
Zato i zna buducnost, proslost se podrazumeva cak i za ljude (do izvesne granice).
Sta hocu da kazem;
Pogled na svet da je bog prisutan u drvetu, kamenu, moru.... itd.
poznat je kao PANTEIZAM sto hrascanstvo kategoricki odbija..
Drugo ON ce "ponovo doci" (Hristos) jer je takvo obecanje dao svojim ucenicima.
"I evo idem da vam pripravim mesto, ... i kad vam pripravim mesto opet cu doci,
uzecu vas k sebi da i vi budete gde sam ja!

To je nada svih hriscana. A njegov dolazak prethodi vaskrsenju mrtvih...

Hoće li ljudi moći u doslovnom smislu vidjeti Kristov povratak? :rtfm:

Ivan 14:19: “Još malo i svijet me više neće vidjeti, ali vi [Isusovi vjerni apostoli] ćete me vidjeti, jer ja živim, a i vi ćete živjeti.”

(Isus je obećao svojim apostolima da će se vratiti i uzeti ih na nebo kako bi bili s njim. Oni će ga moći vidjeti jer će biti duhovne osobe poput njega. No svijet ga neće ponovno vidjeti.)

Djela 13:34: “[Bog] ga je [Isusa] uskrsnuo od mrtvih te se više neće vratiti u raspadljivost.”

(Ljudska su tijela po svojoj prirodi raspadljiva. Zbog toga se u 1. Korinćanima 15:42, 44 izraz “raspadljivost” koristi u povezanosti s “tjelesnim tijelom”. Isus više nikada neće imati takvo tijelo.)

Ivan 6:51: “Ja sam živi kruh koji je sišao s neba. Ako tko jede od ovog kruha, živjet će vječno. A kruh koji ću ja dati tijelo je moje koje ću dati za život svijeta.”

(Isus je dao svoje tijelo i više ga neće uzimati natrag. Inače bi poništio žrtvu koju je kao savršeni čovjek dao kad je umro za ljudski rod.)

U kom će smislu Isus doći “na isti način” kao što je otišao na nebo? :rtfm:

Djela 1:9-11: “Bio je podignut pred očima njihovim [svojih apostola] i oblak ga je oteo pogledu njihovu. I dok su netremice gledali u nebo kako on odlazi, gle, dva čovjeka u bijelim haljinama stala su kraj njih i rekla: ‘Ljudi Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo doći će na isti način kao što ste ga vidjeli da odlazi na nebo.’”

(Obratite pažnju na to da izvještaj kaže da će doći “na isti način”, a ne u istom tijelu. Na koji je način Isus otišao na nebo? U 9. retku stoji da je jednostavno nestao, a njegovo su uznesenje promatrali samo njegovi učenici. Svijet nije znao što se događa. Tako će biti i prilikom Kristovog povratka.)

Što znači da “dolazi s oblacima” i da će ga “vidjeti svako oko”? :rtfm:

Otkr. 1:7: “Evo, dolazi s oblacima i vidjet će ga svako oko, čak i oni koji su ga proboli. I sva će plemena zemaljska proplakati zbog njega.”

Što predočavaju “oblaci”? Nevidljivost. Kad avion prolazi kroz guste oblake ili iznad oblaka, ljudi na zemlji možda čuju zvuk motora, ali obično ne mogu vidjeti avion. Jehova je rekao Mojsiju: “Doći ću k tebi u tamnom oblaku.” Mojsije nije vidio Boga, no taj je oblak ukazivao na Jehovinu nevidljivu prisutnost (2. Mojs. 19:9; vidi i 3. Mojsijevu 16:2; 4. Mojsijevu 11:25). Kad bi se Krist pojavio na nebu u vidljivom obliku, sasvim je jasno da ga ne bi moglo vidjeti “svako oko”. Da li bi ga mogli vidjeti ljudi u Europi, Africi i Americi kad bi se, naprimjer, pojavio iznad Australije?

U kom će ga smislu “vidjeti svako oko”? Ljudi će na temelju onoga što se događa na Zemlji shvatiti da je Isus prisutan u nevidljivom obliku. O simboličnom vidu govori se i u Ivanu 9:41: “Isus im je [farizejima] odgovorio: ‘Da ste slijepi, ne biste imali grijeha. Ali vi sad kažete: “Vidimo.” Zato vaš grijeh ostaje.’” (Usporedi Rimljanima 1:20.) Nakon Kristovog povratka neki su ljudi počeli vjerovati u njega jer prepoznaju znak njegove prisutnosti. Drugi ne žele prihvatiti te dokaze, no kad Krist počne izvršavati Božju presudu protiv zlih, čak će i oni shvatiti, promatrajući očitovanje njegove silne moći, da to uništenje ne potječe od ljudi, nego s neba. Oni će znati što se događa jer su bili upozoreni na to. Tada će “proplakati” zbog nesreće koja će ih zadesiti.

Tko su oni “koji su ga proboli”? Isusa su u doslovnom smislu proboli rimski vojnici prilikom njegovog pogubljenja. No oni su odavno mrtvi. Dakle, te se riječi odnose na ljude koji na sličan način zlostavljaju, odnosno “probadaju”, Kristove prave sljedbenike u posljednjim danima (Mat. 25:40, 45).

Hoće li ljudi moći u doslovnom smislu vidjeti Kristov povratak?

Ivan 14:19: “Još malo i svijet me više neće vidjeti, ali vi [Isusovi vjerni apostoli] ćete me vidjeti, jer ja živim, a i vi ćete živjeti.”
(Isus je obećao svojim apostolima da će se vratiti i uzeti ih na nebo kako bi bili s njim. Oni će ga moći vidjeti jer će biti duhovne osobe poput njega. No svijet ga neće ponovno vidjeti.)

TACNO JE CITIRANO, ALI SI ISPUSTIO JEDNU VAZNU STAVKU: KADA SE OBRACAO SVOJIM APOSTOLIMA, KOME SE ON OBRACAO, KOME? ONIMA KOJI SU GA VEROVALI DAKLE HRISCANIMA, JER SVA OBECANJA KOJA JE DAO NIJE DO DA BI NEKOLICINA BILA PRIVILEGOVANA, VEC DA BI SE SVI SPASLI. I NIJE TACNO DA GA SVET PONOVO NECE VIDETI:
U I SOLUNJANIMA U 4 POGLAVLJU STOJI
13.Neću vam pak zatajiti, braćo, za one koji su umrli, da ne žalite kao i ostali koji nemaju nada;
14. Jer ako vjerujemo da Isus umrije i vaskrse, tako će Bog i one koji su umrli u Isusu dovesti s njim.
15. Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli
16. Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
17. A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti
18. Tako utješavajte jedan drugoga ovijem riječima..

Djela 13:34: “[Bog] ga je [Isusa] uskrsnuo od mrtvih te se više neće vratiti u raspadljivost"
(Ljudska su tijela po svojoj prirodi raspadljiva. Zbog toga se u 1. Korinćanima 15:42, 44 izraz “raspadljivost” koristi u povezanosti s “tjelesnim tijelom”. Isus više nikada neće imati takvo tijelo.)

I TO JE TACNO. MEDJUTIM, OPET SI PRECUTAO NESTO. PREOBRAZENJE LJUDSKIH RASPADLJIVIH TELA PRILIKOM VASKRSENJA U NERASPADLJIVA TELA...
Rim. 2,7. Onima dakle koji su trpljenjem djela dobroga tražili slavu i čast
i neraspadljivost, život vječni;
1.Kor. 15,42. Tako i vaskrsenije mrtvijeh: sije se za raspadljivost,
a ustaje za neraspadljivost;
1.Kor. 15,53. Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost,
i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.
1.Kor. 15,54. A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče
u besmrtnost, onda će se zbiti ona riječ što je napisana: pobjeda
proždrije smrt.
2.Tim. 1,10. A sad se pokaza u dolasku spasitelja našega Isusa Hrista,
koji raskopa smrt, i obasja život i neraspadljivost jevanđeljem;

Ivan 6:51: “Ja sam živi kruh koji je sišao s neba. Ako tko jede od ovog kruha, živjet će vječno. A kruh koji ću ja dati tijelo je moje koje ću dati za život svijeta.”
(Isus je dao svoje tijelo i više ga neće uzimati natrag. Inače bi poništio žrtvu koju je kao savršeni čovjek dao kad je umro za ljudski rod.)

TO NIJE TACNO! ZASTO BI NAKON SVOG VASKRSENJA KADA SE POJAVIO PRED SVOJIM UCENICIMA, POZVAO TOMU I REKAO:
Jovan 20,27. Potom reče Tomi: pruži prst svoj amo i viđi ruke moje;
i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran.
Razlog je ocit - zeleo je da ucenici svojom rukom opipaju da je dosao U TELU, neraspadljivom, preobrazenom.
:rtfm:

U kom će smislu Isus doći “na isti način” kao što je otišao na nebo?

Djela 1:9-11: “Bio je podignut pred očima njihovim [svojih apostola] i oblak ga je oteo pogledu njihovu. I dok su netremice gledali u nebo kako on odlazi, gle, dva čovjeka u bijelim haljinama stala su kraj njih i rekla: ‘Ljudi Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo doći će na isti način kao što ste ga vidjeli da odlazi na nebo.’”

(Obratite pažnju na to da izvještaj kaže da će doći “na isti način”, a ne u istom tijelu. Na koji je način Isus otišao na nebo? U 9. retku stoji da je jednostavno nestao, a njegovo su uznesenje promatrali samo njegovi učenici. Svijet nije znao što se događa. Tako će biti i prilikom Kristovog povratka.)

TO SAM VEC KOMENTARISAO PRETHODNIM TEKSTOM CITIRAJUCI POSLANICU SOLUNJANIMA.
:rtfm:

Što znači da “dolazi s oblacima” i da će ga “vidjeti svako oko”?

Otkr. 1:7: “Evo, dolazi s oblacima i vidjet će ga svako oko, čak i oni koji su ga proboli. I sva će plemena zemaljska proplakati zbog njega.”

Što predočavaju “oblaci”? Nevidljivost. Kad avion prolazi kroz guste oblake ili iznad oblaka, ljudi na zemlji možda čuju zvuk motora, ali obično ne mogu vidjeti avion. Jehova je rekao Mojsiju: “Doći ću k tebi u tamnom oblaku.” Mojsije nije vidio Boga, no taj je oblak ukazivao na Jehovinu nevidljivu prisutnost (2. Mojs. 19:9; vidi i 3. Mojsijevu 16:2;

TO BI SE MOGLO TAKO TUMACITI, KADA BI U TEKSTU STAJALO NECE GA UGLEDATI SVAKO OKO.
Tekst je jasan kada govori o dolasku Isusovom.
Kada se oblaci pojave na nebu, oni nisu nevidljivi, vec vidljivi. Jos nesto tekst kaze da ce Isus biti NA oblaku a ne U. Tako da nema govora o skrivanju.
Naprotiv.

4. Mojsijevu 11:25). Kad bi se Krist pojavio na nebu u vidljivom obliku, sasvim je jasno da ga ne bi moglo vidjeti “svako oko”. Da li bi ga mogli vidjeti ljudi u Europi, Africi i Americi kad bi se, naprimjer, pojavio iznad Australije?

I TO JE GRESKA! NAJNOVIJA ISTRAZIVANJA FIZICARA SU POTVRDILA DA JE TAKO NESTO MOGUCE!!
POTRUDICU SE DA NABAVIM CLANAK DA TI PREZENTUJEM.

U kom će ga smislu “vidjeti svako oko”? Ljudi će na temelju onoga što se događa na Zemlji shvatiti da je Isus prisutan u nevidljivom obliku. O simboličnom vidu govori se i u Ivanu 9:41: “Isus im je [farizejima] odgovorio: ‘Da ste slijepi, ne biste imali grijeha. Ali vi sad kažete: “Vidimo.” Zato vaš grijeh ostaje.’” (Usporedi Rimljanima 1:20.) Nakon Kristovog povratka neki su ljudi počeli vjerovati u njega jer prepoznaju znak njegove prisutnosti. Drugi ne žele prihvatiti te dokaze, no kad Krist počne izvršavati Božju presudu protiv zlih, čak će i oni shvatiti, promatrajući očitovanje njegove silne moći, da to uništenje ne potječe od ljudi, nego s neba. Oni će znati što se događa jer su bili upozoreni na to. Tada će “proplakati” zbog nesreće koja će ih zadesiti.

Tko su oni “koji su ga proboli”? Isusa su u doslovnom smislu proboli rimski vojnici prilikom njegovog pogubljenja. No oni su odavno mrtvi. Dakle, te se riječi odnose na ljude koji na sličan način zlostavljaju, odnosno “probadaju”, Kristove prave sljedbenike u posljednjim danima (Mat. 25:40, 45).

TACNO JE DA SU ODAVNO MRTVI, ALI CE BITI VASKRSNUTI U DAN SUDA A NE VASKRSENJA.
Jovan 5,29. I izići će koji su činili dobro u vaskrsenije života,
a koji su činili zlo u vaskrsenije suda.

dymz4y.jpg

ja mislim da prevod nije potreban .., ali ako treba tu sam

Читам разноразне ствари па сам хтео да сазнам ваше мишљење :има ли Бога?
Половина човечанства верује да Бог постоји,једна четвртина је скептична,а једна не верује.
Многи кажу да треба доказати постојање Бога.
Ја постављам питање тим особама:Да ли постоји љубав?
Ово су филозофско-религиозна питања,а ми да пробамо кроз полемику да нађемо неке одговоре.

Znachi, ako postoji ljubav ondak postoji i Bog? Hm, izem ti logiku... postoji i mrznja, shta sad? Ma znam, sad cesh mi rechi... postoji i djavo... :lol:
Btw. jock more, nema boga al za Jeovu nijesam siguran...:lol:

:lol: moraaaaaaaammmmmmmm pa nek ide zhivot, jedan je........
topla soba za .... bratju... :mrgreen:

ШАКАЛ је једна врста дивљег пса који води ноћни живот. Кружи саваном у пару
или чопору у потрази за храном. Често следи хијену, али се лешевима приближава
тек када се хијене удаље.

golden-asiatic-jackal--canis-aureus-sakal.jpg
Golden Asiatic Jackal

Znachi, ako postoji ljubav ondak postoji i Bog? Hm, izem ti logiku... postoji i mrznja, shta sad? Ma znam, sad cesh mi rechi... postoji i djavo... :lol:
Btw. jock more, nema boga al za Jeovu nijesam siguran...:lol:
Ne,đavo sigurno ne postoji.
Jehova je bio pre Isusa Hrista,Gospod Bog za biološki život,kao što će i inkarnacija Tome Blizanca,biti Gospod Bog,posle kataklizme,a zameniće Isusa Hrista.

ШАКАЛ је једна врста дивљег пса који води ноћни живот. Кружи саваном у пару
или чопору у потрази за храном. Често следи хијену, али се лешевима приближава
тек када се хијене удаље.

golden-asiatic-jackal--canis-aureus-sakal.jpg
Golden Asiatic Jackal

Hm, ih bre... al je ki upisan... :lol:
Vidim da ti je egipatska mitologija jacha strana... skoro ko poznavanje riscanstva...
Sad bi ja trebo da kliknem tamo i da prijavim ovaj niski pokushaj uvrede... il da postavim neku fotku one zabe Kermita... kao ovo ono, imperija uzvratja udarac... :lol: al netju... ja tju ti riscanski oprostiti...
Vish li narode koja je razlika izmedju nas ateista i vakih riscana kaki je eremita...:lol: Join the club! :mrgreen:
Btw. kad skochis doci na hastal... njega ches prvo da vidish... :lol:

Bog postoji. Onaj koji nas je stvorio i udahnuo nam zivot. On je ljubav. Stvoritelj nas.
Ako jezike čovečije i anđeoske govorim, a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje ječi, ili kimval koji zveči.
I ako imam dar proroštva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu vjeru da i gore premještam, a ljubavi nemam - ništa sam.
I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne koristi.
Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se, ne čini što ne pristoji, ne traži svoje, ne razdražuje se, ne misli o zlu, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve snosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi. Ljubav nikad ne prestaje dok će proroštva nestati, jezici će zamuknuti, znanje će prestati.
Jer, djelimično znamo, i djelimično prorokujemo; a kada dođe savršeno, onda će prestati što je djelimično.
Kad bijah dijete, kao dijete govorah, kao dijete mišljah, kao dijete razmišljah; a kada sam postao čovjek, odbacio sam što je djetinjsko.
Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice;
Sad znam djelimično, a onda ću poznati kao što bih poznat.
A sad ostaje vjera, nada, ljubav, ovo troje;
Ali od njih, najveća je LJUBAV.

Jedno od umeća življenja je sačuvati dete u sebi i onu čistotu bića i duha koja još samo kod dece postoji.....Trebalo bi himnu recitovati kada bes nadvlada razum, kada mržnja sedne na dušu...treba je izgovarati kao odu novom danu....

Back