Илирски покрет

Velika većina Albanaca koji su bili asimilovani od strane Srba danas se smatra Muslimanima odnosno Bošnjacima (mislim na populaciju istočnog Sandžaka). Što se tiče ostaloga, recimo vjerovatno možda čak i ne neznatan udio albanskoga etnosa u porijeklu stanovništva Crne Gore, u globalu postoji na potpuno marginalnoj razini (otpišimo još tu naravno one koji se identifikuju kao nacionalni Crnogorci). Hajde, pa nećemo valjda zbog recimo brđanskih Kuča reći da su Srbi veliki dio Albanaca asimilovali?

Zapravo, ako mogu da napomenem, sa vrlo malim izuzetkom jedino crnogorsko-albanskih pograničnih brda, jedan od najbitnijih problema između Srba i Albanaca jeste - to što su dva različita svijeta. Albanci i Srbi su kroz istoriju do današnjega doba živjeli jedni pored drugih, a ne zajedno, a i sem navedenoga područja miješanje je bilo na krajnjem minumumu. To je stvorilo veliku jaz, koja obično ne nastaje između susjednih naroda (i to istorijski prisutnih na istom približnom području jedno poduže vrijeme).

Ali svakako, Srbi su jedna potpuna etnička mješavina, kao i gotovo svi drugi (barem susjedni, evropski narodi)...

Vatikan jest bio neprijatelj Hrvatima, slažem se. Pa preko Talijanaša i katoličke crkve su kočili hrvatski preporod, pogotovo u Dalmaciji, na otocima i Istri.

A ovo da smo se izgradili na štetu vašeg naroda, samo ću reći da ste vi puuuno više na štetu bugarskog, i teritorijalno i populacijski. Niš je treći po redu grad u Srbiji. Budite malo realni i bez mitova, iako to ne očekujem baš od vas, pogotovo na krstarici.

Sto? sto se Nis nalazio u Bugarsko sredno-vekovno carstvo u jedna period ? Ne mozes tako jednostavno pripojiti torlacko-sopske teritorije Bugarskom etnickom prostoru, torlacki i jeste deo stokavskog jezika. Ali nikako ne mozes napraviti paralelu sa sirenjem Hrvatske u stokavskim krajevima.

Sto? sto se Nis nalazio u Bugarsko sredno-vekovno carstvo u jedna period ? Ne mozes tako jednostavno pripojiti torlacko-sopske teritorije Bugarskom etnickom prostoru, torlacki i jeste deo stokavskog jezika. Ali nikako ne mozes napraviti paralelu sa sirenjem Hrvatske u stokavskim krajevima.

Itekako mogu. Samo vi to kao uvijek, ne prihvaćate. Barem većina.

Itekako mogu. Samo vi to kao uvijek, ne prihvaćate. Barem većina.

E pa sad, sad je zivim u mitovima, a ti na sve gledas neutralono ? Sto se torlackog kraja tice, pre turaka su bili deo Bugarske, Vizantije a i Srbije. pocetkom 19og veka, nisu bili nacijonalno upredeljeni, i zato su prihvatili bugarsku ili srpsku narodnost kako su stojali sa jedne ili druge granice. Da je granica isla vise zapadno, bilo bi vise Bugara, da je isla vise istocno, bilo bi vise Srba. Nisu Srpske vodje birale knjizevni jezik da bi pripojili taj ili ovaj deo stanovnistva. Ja, i drugi, se zapitamo zasto Zagreb bira sotkavski jezik kao kinjizevni ? Pa se pitamo da li to nije bilo sve lepo promisljeno i organizovano da bi se sto veci deo stokavaca lakse prihvatilo Hrvatsku kao domovinu i Zagreb kao glavni grad. Meni to izgleda jako verovatno.
I ti si poceo da projektujes sta bi bilo kad bi bilo, sam si rekao da je Hrvatska izabrala kajkavski, Slovenci bi se danas izjsnavali kao Hrvati, i ja sam uveren u to. Ali tako isto mogu da projektujem da Dubrovcani, ne bi lako prihvatili da postanu Hrvati. Potpuno ista paralela. ALi logocni gledano, Austriji je odgovaralo da podele budu sto vece kod juznih Slovena, s tim da glavni cilj je bilo sto slabija Srbija, i zato Slovenija nije u Hrvatskoj, a i zato i u Dubrovniku su danas Hrvati. Nekako mi to logicno.
U 19om veku, narod nije bio jos nacijonalno upredeljen, neki su bili pametnji od drugih u toj igri.
Jedino, sto ta igra jos nije gotova kad je srpski korpus u pitanju, za ostale je sve zacementirano, dalje se ide na podele unutar naroda koji je pocetkom 20og veka usao u srpsku nacijonalni korpus. Cudno malo, zar ne ?

Naravno, ali problem je kada pojedinci izmišljaju mitove i ne žele prihvatiti ovu napisanu činjenicu. Sve su susjedne nacije etničke mješavine (Rumunji, Bugari, Grci).

Lijepo je postavio kolega forumaš Tandoori Masala izvod iz jedne rasprave iz 1983. godine, posebno za srpske nacionaliste koji se kupaju u zabludama o čistoći nacije (koje pak u svijetu poslije 1945. godine podsjećaju na svi-znamo-što).

rakicc.jpg

Naravno, ali problem je kada pojedinci izmišljaju mitove i ne žele prihvatiti ovu napisanu činjenicu. Sve su susjedne nacije etničke mješavine (Rumunji, Bugari, Grci).

A Hrvati ? sto se ne izjasnavas ?
Svi narodi u Evropi su mesovina raznih grupacija, nije lako pricati o etnosu. Idi na popularnu diskusiji genetike ovde, i videces koliko smo svi pomesani, ali nije poenta ove teme, u pitanju je Ilirski pokret u 19 om veku. Pitanje je, zasto Zagreb bira stokavski kao knjizevni jezik ? I ne mozete da usporavate da postoji jedna jezicna celina stokavaska ? A taj stokavski jezik je u Hrvatskoj dosao seobama za vreme turaka, taj jezik u Hrvatskoj dolazi sa istoka i preduzima primat nad cakavskom, zar nije srednovekovna Hrvatska govorila cakavski ? Jednostavno i logicno je vezati stokavski za Srbe, barem lakse za Srbe nego Hrvate, neznam sto bi to bilo mit? I u pravo zbog toga, Vatikan i Austrija biraju stokavski kao knjizevni Hrvatski. Ili zbog cega stokavski a ne kajkavski ?

AKo vas interesuje kako se kao s kim mesao, idite na diskusiji genetike, jako je interensantno, preslo je 190 strana, i mozete mnogo mnogo sta nauciti. Ovde govorimo o 19om veku i kako koje stanovnistvo se opredelilo da postane deo srpskog ili hrvatskog korpusa, i sta je na to uticalo ? ja sam misljenja da je stokavski jezik kao izbor Zagreba bio glavni adut, i da se to nije slucajno desilo. Ako gresim, argumentujte protiv.

AKo vas interesuje kako se kao s kim mesao, idite na diskusiji genetike, jako je interensantno, preslo je 190 strana, i mozete mnogo mnogo sta nauciti. Ovde govorimo o 19om veku i kako koje stanovnistvo se opredelilo da postane deo srpskog ili hrvatskog korpusa, i sta je na to uticalo ? ja sam misljenja da je stokavski jezik kao izbor Zagreba bio glavni adut, i da se to nije slucajno desilo. Ako gresim, argumentujte protiv.

Na temu genetike se uglavnom ne moze toliko nauciti. Prvenstveno sto glavni akteri identificiraju Genetski marker na Y Kromosomu (koji je jedan gen koji pored toga samo muskarci imaju) za narodima. To je istoricki necisto.

šta ti ovo znači? mi ovdje govorimo o otimačini srpskog jezika preko ilirskog pokreta. to nije nikakv mit već činjenica.

Wy1 je usput pomenuo bugare jer vjerovatno nije u stanju da se suoči sa pitanjima koja su mu postavljena.

Za standardizaciju hrvatskog jezika je u nepobitno značajnoj mjeri zaslužan Vuk S. Karadžić i njegov rad na standardizaciji srpskog jeste preuzet. Međutim, meni je lično smiješno da se to okarakterizira kao krađa srpskoga jezika (podsjeća me na one crnogorske fantazmagorije o tome kako su im Srbi ukrali crnogorski i nametnuli ga umjesto crnogorskoga).

evo slavenovog uticaja.:)
naravo da su svi narodi etnička mješavina , ali su formirani koa političke nacije koje su uvijek (bar kad je evropa u pitanju) na jednoj etničkoj osnovi. kada nije tako (kao u slučaju italije) onda je potreban jak kulturni i politički pokret.

wy1, etnički identitet je UVIJEK vezan za jezik i ne postoje dvije etnije jednog jezika, tj. ne postoji do pojave štokavaca hrvata. ako ti tvrdiš da je to mit, onda mi daj neki drugi evropski primjer pa da diskutujemo.

naravo da su svi narodi etnička mješavina , ali su formirani koa političke nacije koje su uvijek (bar kad je evropa u pitanju) na jednoj etničkoj osnovi. kada nije tako (kao u slučaju italije) onda je potreban jak kulturni i politički pokret.

Eh, da je samo Italija...a Francuska, Španija, Portugalija, Luksemburg, Austrija, Švajcarska, Belgija?
Sve građanske nacije...

A Hrvati ? sto se ne izjasnavas ?
Svi narodi u Evropi su mesovina raznih grupacija, nije lako pricati o etnosu. Idi na popularnu diskusiji genetike ovde, i videces koliko smo svi pomesani, ali nije poenta ove teme, u pitanju je Ilirski pokret u 19 om veku. Pitanje je, zasto Zagreb bira stokavski kao knjizevni jezik ? I ne mozete da usporavate da postoji jedna jezicna celina stokavaska ? A taj stokavski jezik je u Hrvatskoj dosao seobama za vreme turaka, taj jezik u Hrvatskoj dolazi sa istoka i preduzima primat nad cakavskom, zar nije srednovekovna Hrvatska govorila cakavski ? Jednostavno i logicno je vezati stokavski za Srbe, barem lakse za Srbe nego Hrvate, neznam sto bi to bilo mit? I u pravo zbog toga, Vatikan i Austrija biraju stokavski kao knjizevni Hrvatski. Ili zbog cega stokavski a ne kajkavski ?

i hrvatski intelektualci su toga bili apsolutno svjesni zato se i stvara animozitet prema srbima. zapravo, animozitet prema srbima kao politička mobilizacija slavonaca, dalmatinaca, bosanskih katolika, jer ujedinjenje preko nekih zajedničkih mitova, zajedničke istorije , vojnih pobjeda i sl. nije bilo moguće - njih nije bilo. tako je i danas.

wy1, etnički identitet je UVIJEK vezan za jezik i ne postoje dvije etnije jednog jezika, tj. ne postoji do pojave štokavaca hrvata. ako ti tvrdiš da je to mit, onda mi daj neki drugi evropski primjer pa da diskutujemo.

Dolazi do pojave. Dubrovčani su štokavci Hrvati. Ako mogu Nišlije biti Srbi, Dubrovčani ITEKAKO mogu biti Hrvati. Ali vi Srbi, kao i uvijek, ne važe ista mjerila za Hrvate i Srbe. Srbi su najčistiji narod, bre. Oni imaju najviše prava na sve jezike i dijalekte.

i hrvatski intelektualci su toga bili apsolutno svjesni zato se i stvara animozitet prema srbima. zapravo, animozitet prema srbima kao politička mobilizacija slavonaca, dalmatinaca, bosanskih katolika, jer ujedinjenje preko nekih zajedničkih mitova, zajedničke istorije , vojnih pobjeda i sl. nije bilo moguće - njih nije bilo. tako je i danas.

Ti iz Banja Luke si pravoslavni Hrvat prije nego neki Srbin.

Na temu genetike se uglavnom ne moze toliko nauciti. Prvenstveno sto glavni akteri identificiraju Genetski marker na Y Kromosomu (koji je jedan gen koji pored toga samo muskarci imaju) za narodima. To je istoricki necisto.

nacije su socijani konstrukti. one su rezultat političkih procesa 19. vijeka. tako da priča o genetici nema nikakvog smisla. etnički identitet opet je vezan za kulturu i jezik, i iako imaju duge periode trajanja nemaju nikakve veze sa genetikom. genetika zaista nema nikakve veze sa ovim našim temema.

Eh, da je samo Italija...a Francuska, Španija, Portugalija, Luksemburg, Austrija, Švajcarska, Belgija?
Sve građanske nacije...

italija je nama najjednostavniji primjer za razumjeti jer su razlike bile velike. oni su uzeli toskanski kao standard i ozbiljnim kulturnim radom pomirili razlike, koje doduše još uvijek postoje, ali se ne spori italijanski nacionalni identitet. zanimljivo bi bilo da su hrvati uzeli toskanski za standard (a to bi bilo jednako legitimno kao što su uzeli štokavski) na šta bi ličile granice balkana.

Back