rendianka
Poznat
- Poruka
- 8.536
Promasio si temu.
Ovde je tema VATIKANSKA ZAVERA da se hrvatska varijanta jezika (ijekavica) PROSIRI NA SRBIJU preko izbeglica iz Hrvatske.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Promasio si temu.
Ovde je tema VATIKANSKA ZAVERA da se hrvatska varijanta jezika (ijekavica) PROSIRI NA SRBIJU preko izbeglica iz Hrvatske.
Тачно,Југословени и комунисти су највеће зло,то су они који су опрали и аболирали усташе од злочина и пљачки и забранили фамилијама ликвидираних Срба да поврате своју имовину.Паралелно са тим су гурали у српски језик наказне хрватске новокомпоноване речи и то раде и данас.Потурање чистоће дијалеката је кукавичје јаје које су користили Хрвати,усташе и комунисти да би завршили свој злочиначки пројекат.To je samo donekle tačno, jer ovde neki sve vreme pokušavaju izjednačiti ili pravdati zločine, nedeala, genocid isl
uštvanera i njihovih štovalaca sa kao nekim "sličnim" nedelima Srba nad Hrvatima.
Tu se ne može stavljati znak jednakosti !!!
Jer hrvatski uštvaneri, ekstremisti isl nisu nikome takvo zlo naneli kao Srbima,
i to zna se sa kojim ciljem..., ko vas je u tome i zašto podržavao isl...
Ti si Hrvat , a ja sam Srbin i tesko je da cemo ikada moci gledati na rat istim ocima . Ne znam da li ti je u ratu bio zivot ugrozen , meni jeste .Tamahniti, Srbi su u Hrvatskoj branili samo svoje privilegije i ništa drugo.
Niti ih je tko napadao, niti ugrožavao.
Za krajišnike i krajinu sam ti već objašnjavao da su nepostojeće kategorije koje je još AU monarhija ukinula.
Za rat jesu krivi Srbi iz Hrvatske i Beograd.
Boli me ****** za porijeklo Srba, tako dugo dok je odvojeno od nas.![]()
Тачно,Југословени и комунисти су највеће зло,то су они који су опрали и аболирали усташе од злочина и пљачки и забранили фамилијама ликвидираних Срба да поврате своју имовину.Паралелно са тим су гурали у српски језик наказне хрватске новокомпоноване речи и то раде и данас.Потурање чистоће дијалеката је кукавичје јаје које су користили Хрвати,усташе и комунисти да би завршили свој злочиначки пројекат.
На ово ће ти одговорити ''хрватском шутњом''.Ti si Hrvat , a ja sam Srbin i tesko je da cemo ikada moci gledati na rat istim ocima . Ne znam da li ti je u ratu bio zivot ugrozen , meni jeste .
Kazes da Srbe niko nije ugrozavao . To prosto nije istina . Ja ne mogu reci sta se desavalo na Kordunu ili u Benkovcu i koje tamo vise jeo
goovna , ali znam sta se desavalo u Istocnoj Slavoniji , a posebno u okolini Osijeka .Cuo si da je na periferiji Osijeka ubijen sef Osjecke policije ?
Znas li ko ga je ubio i zbog cega . Razjasni to pa ce ti i neki drugi dogadjaji biti jasniji .
Samo cu malo da razjasnim taj dogadjaj koji je jako bitan za dalja desavanja .Kir je dogovorio sa Srbima is okolnih mjesta da ce Srbi maknuti barikade
i da se sve normalizuje . HDZ ~u to nije odgovarao . Kira i jos dvojicu ljudi je ubio Gudelj u po bijela dana na cesti pred mnogo svjedoka .
Gudelj je bio predsjednik HDZ za Novo Tenje . Kasnije je osudjen za tri ubistva NA TRI GODINE ZATVORA , a pomilovan poslije dodinu dana .
Jel to ima negdje na svijetu ?Poslije tih dogadjaja je poceo krkljanac , a znam dosta i o tome !
Srpski jezik ne postoji, Srbi govore hrvatskim jezikom čiji je standard utemeljen na dubrovačkom govoru. Prije uvođenja hrvatskog službeni je jezik u Srbiji bio slavenosrpski koji nema nikakve veze s današnjim tzv. srpskim (ustvari hrvatskim) jezikom.
Gluposti. Ekavski je jedan od triju odraza jata u hrvatskom jeziku i prisutan je u svim trima narječjima, njime se služio otac nacije Ante Starčević. Srpski jezik ne postoji, Srbi govore hrvatskim jezikom. Pojam "srpski jezik" nikad se nigdje ne spominje prije Vuka. Vuk je reformirao hrvatski jezik pritom izmislivši novo ime za isti (srpsko). U Srbiji je službeni jezik prije uvođenja hrvatskog bio slavenosrpski koji nema nikakve veze s današnjim tzv. srpskim (ustvari hrvatskim) jezikom.
Srpski jezik ne postoji, Srbi govore hrvatskim jezikom čiji je standard utemeljen na dubrovačkom govoru. Prije uvođenja hrvatskog službeni je jezik u Srbiji bio slavenosrpski koji nema nikakve veze s današnjim tzv. srpskim (ustvari hrvatskim) jezikom.
Vuk Karadzic je standartizovao po jeziku svoga kraja u Dubrovniku je bio pred smrt.
Slavenoserbski su znali samo pismeni ljudi, narod u srbiji nikad nije govorio tim jezikom već srpskim.
p.s.
prestani da provociraš tim izjavama.
Ko to insistira na ijekavici? Izbeglice? Glup zakljucak.
Pre ce biti da nemaju potrebe da pricaju ekavicu. Svi ih razumeju i sa ijekavicom. Zasto bi onda prelazili na ekavicu?
A i oni koji su mladji uglavnom i govore ekavicom, kod starijih je taj prelazak veoma tezak.
U Srbiji se govorilo i govori se hrvatskim, u suprotnom se ne bi razumjeli. Spomen pojma "srpski jezik" prije Vuka?
Истина.-Nema vode...
Slavenoserbski su znali samo pismeni ljudi, narod u srbiji nikad nije govorio tim jezikom već srpskim.
p.s.
Држава не постоји.За време СФРЈ су у медијима постојали лектори и коректори и није било шансе да у медијима слушамо и читамо језик и дијалект који не користимо.I nesto mi nije bas pravo![]()
U Srbiji se govorilo i govori se hrvatskim, u suprotnom se ne bi razumjeli. Spomen pojma "srpski jezik" prije Vuka?
Ajde vratite se na naslov topika, batalite hrvatski i istoriju jezika.
I ja primecujem da se u Srbiji ijekavski sve vise i cuje i govori, pa i pise.
I nesto mi nije bas pravo![]()
Ma pusti sada srpski , nego jel ti razumes Krlezu? Ako uopste znas ko je on.
Jedan od mojih najomiljenijih knjizevnika, u Hrvatskoj se vise ne stampa ( doduse ni u Srbiji) jer ga u Hrvatskoj niko ne razume.
Kojim je on jezikom pisao?
Ma pusti sada srpski , nego jel ti razumes Krlezu? Ako uopste znas ko je on.
Jedan od mojih najomiljenijih knjizevnika, u Hrvatskoj se vise ne stampa ( doduse ni u Srbiji) jer ga u Hrvatskoj niko ne razume.
Kojim je on jezikom pisao?
Svaka smrdljiva splačina koja iz Zagreba u Beograd dođe u formi romana, kazališne predstave, televizijske serije, biva u srpskim medijima ocenjena kao prvorazredni događaj. Krleža – za kojim u Zagrebu reči hvale više ne potežu ni ocvale frajle iz nekada visokog zagrebačkog društva, koje na noćnim ormarićima već drže poslednju kartu za Maksimir – u Beogradu je veličina, pojam. U Beogradu državna firma "Službeni glasnik" štampa njegove "Marginalije". One odvratne, rasističke Krležine kvalifikacije o Srbima, izgovorene po okončanju Prvog svetskog rata, sa kojim može da se meri samo zgađenost pisca Bore Ćosića (dobitnika nacionalne penzije države Srbije) nad srpskim narodom, u Beogradu se tumače kao intelektualna sloboda.
Isti ovi koji veličaju Krležu smatraju da je "Filosofija palanke" Radomira Konstantinovića najvrednija knjiga dvadesetog veka objavljena na ovim prostorima. Njima su Krležini stavovi, izneti po okončanju Prvog svetskog rata: "Beč gladuje, Austrije nema, rulja zavladala svjetom, rat su dobili ovi balkanski cigani, kakova li sramota (...) A tko je nas pobjedio? Ovi ušljivi balkanski cigani, koji čitave dane žvaću luk i pljuckaju po apsanama, ova nepismena bagra za vješala, toj danas Evropa vjeruje i dala joj je u ruke nekakve barjake..." – sjajan nagoveštaj "Filosofije palanke".
Hrvatski standardni jezik kojim se svi služimo (Hrvati, Srbi, tzv. Bošnjaci i tzv. Crnogorci) utemeljen je na dubrovačkom govoru pošto je Dubrovnik najveći hrvatski (i južnoslavenski) znamen i pošto je na njemu najviše hrvatske književnosti prije 19. st.
p.s.