Ijekavica u ofanzivi u Srbiji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To i mene ybe;)

Inace, sigurna sam i ja da je u delovima Zapadne Srbije to dozvoljeno jer im je to "maternje" naraecje. Ali me zanima Beograd, Novi Sad,
a i uopste kako se to tretira u Srbiji. Doduse deca izbeglica su ili vec odrasli ljudi pa i sami imaju decu a ta deca uce , pisu, govore ekavski
tako da ne mislim da ima nekih problema.
Tnks za kratko uputstvo:worth:

Sta to znaci domaci govor u Beogradu kad se zadnjih 200 godina ljudi neprekidno sele u njega.

Interesiralo mi me koju narecje su pricali Muslimani u Beogradu pre sto su njih isterali, ijekavicu ili ekavicu, ili zna neko.

Mladi gospodine, u nizu poruka samo konstatujete i tendenciozno aludirate na pogrešne zaključke. Dovršite misao i recite zašto se Hrvati drže ijekavice. Evo zašto:

Josko%20Bozanic.jpg

Hrvatski lingvista, prof. dr. Joško Božanić kaže:
"Kad bi Srbi prema ideji Vuka Karadžića bili prihvatili ijekavski standardni jezik, ne bi u nas bilo težnje za jekavskim refleksima kratkoga jata iza pokrivenoga r, nego bi se tražili razlozi da se prihvate ekavski."

Razlog leži u činjenici da ijekavicom lakše asimiluju Srbe zapadno od Drine. Upravo zato, sve do eventualnog zaokruženja srpske nacionalne države, srpski standard mora ostati i ekavica i jekavica i ćirilica i latinica.

Pokušavate, mladiću, i na ovom potforumu sa štetočinstvom; na sreću Srbi su, pre svega zahvaljujući internetu u poslednjih 10 godina dovoljno osvešćeni da sami mogu prozreti za čiji tim igrate. Vama je na potforumu Jezik upućeno pitanje znate li šta je standardizacija jezika na koje do danas izbegavate da date odgovor. Kad biste znali/uvažavali šta je standardizacija onda ne biste ovako lupali/lagali da se standardizovani jezik nije nazivao srpskim. Da, vrapci znaju kako se jezik zvao i gde je to napisano, ali vi ili ne znate ili pokušavate da obmanjujete, a biće da je ovo drugo.

Бла бла, испразни постови са још испразнијим сликама, најбитније у свему је да видимо како изгледа хрватски језикословац Божанић.
Ти си наравно сербокроатиста, као и сви они који су анатемисали творце Републике Српске, који су правилно проценили да је један језички стандард кључ и бедем према Хрватима и Бошњацима.

А ја да сам на твом месту не бих помињао врапце, него бих лепо приложио доакз, бар то не би требало да буде тешко ако ето и врапци знају...

Sta to znaci domaci govor u Beogradu kad se zadnjih 200 godina ljudi neprekidno sele u njega.

Interesiralo mi me koju narecje su pricali Muslimani u Beogradu pre sto su njih isterali, ijekavicu ili ekavicu, ili zna neko.

Не само у Београду, и у Краљеву, и у Крагујевцу, свуда су муслимани говорили екавски, исто као што Срби по БиХ говоре ијекавски, ниси ваљда поверовао сценаристи Црног Грује?

Не само у Београду, и у Краљеву, и у Крагујевцу, свуда су муслимани говорили екавски, исто као што Срби по БиХ говоре ијекавски, ниси ваљда поверовао сценаристи Црног Грује?

Ne nisam samo me zanima dal ima izvora o tome.

Ne nisam samo me zanima dal ima izvora o tome.

Подела на екавицу и ијекавицу је новијег датума, тачније озваничавање те поделе, и за то имамо да захвалимо Вуку, а муслимани су из градова Србије протерани пре тога, ја званичне доказе нисам нашао, али мислим да је довољно применити логику.

Подела на екавицу и ијекавицу је новијег датума, тачније озваничавање те поделе, и за то имамо да захвалимо Вуку, а муслимани су из градова Србије протерани пре тога, ја званичне доказе нисам нашао, али мислим да је довољно применити логику.

Podela se desila pre Osmanlija.

A tvoje misljenje o Karadzicu mi je poznato (samo jos nisam svatio sta bi ti hteo uopste).

Podela se desila pre Osmanlija.

A tvoje misljenje o Karadzicu mi je poznato (samo jos nisam svatio sta bi ti hteo uopste).

А како закључујеш да подела на ијекавицу и екавицу међу Србима датира пре Османлија? И није Караџић, идејни творац је био Момчило Крајишник, председник Скупштине РС, који је упркос томе што нити је имао, нити је могао да има било какву врсту одговорности за ратне злочине, оптужен и осуђен на вишедеценијску робију.

Знали су они кога да оптуже, кога да склоне, само су "луду ђецу оставили, да им служе а пред крстом туже", у овом случају позатварали су најученије и најбоље, а оставили гомилу бедника који нас лажу, мажу, обмањују и пљачкају...

Poslednja izmena:
А како закључујеш да подела на ијекавицу и екавицу међу Србима датира пре Османлија? И није Караџић, идејни творац је био Момчило Крајишник, председник Скупштине РС, који је упркос томе што нити је имао, нити је могао да има било какву врсту одговорности за ратне злочине, оптужен и осуђен на вишедеценијску робију.

Slaven777 je mislim pre sto godina stavio dokaze za podelu vec u srednjem veku naravno je to sve proces i granice se menjaju neprekidno.

A ja sam mislio na Vuka a ne Radovana.

Slaven777 je mislim pre sto godina stavio dokaze za podelu vec u srednjem veku naravno je to sve proces i granice se menjaju neprekidno.

A ja sam mislio na Vuka a ne Radovana.

Волео бих да видим те доказе, колико знам, српски језик се у средњем веку писао ћирилицом са све јатом, како може неко на основу писаног текста да закључи где се како јат изговарао?

Волео бих да видим те доказе, колико знам, српски језик се у средњем веку писао ћирилицом са све јатом, како може неко на основу писаног текста да закључи где се како јат изговарао?

Svejedno je sigurno je vec za vreme Vuka Karadzic postojala ekavica na kojem je naprimer Dositej pisao i Ijekavica na kojoj je Vuk.

Verovatno je dozvoljeno u Novom Pazaru i toj oblasti.

Nemaš pojma koliko ljudi sa ijekavskog govornog područja ne znaju gde ide pisano je, a gde ije. Najjednostavnije objašnjenje je gde je u ekavskom dugo e-kao kod belo tu ide ije (bijelo) , a gde je kratko e - kao kod pesmica , tu ide je ( pjesmica) .

Odlično! :ok:

Samo da te dopunim.

Kad je kratko -e iza slova -r, refleks jata je isti (pr. krema), a kad je dugo -e iza -r tada ide -ije (prevoz -> prijevoz, ali prevoznik ostaje prevoznik)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back