Ijekavica u ofanzivi u Srbiji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не лупај кад ти ни српским језиком добро не владаш а солиш памет. Отварао си дискусију на ту тему а ништа ниси научио. Св. Сава је за оно време црквенословенски додатно примакао српском народном језику. Понављам, за оно време...

A sta znaci vulgaran u svom istinskom znacaju.

Vecina bivsih izbeglica iz Bosne i Hrvatske koji su bili deca ili stariji maloletnici devedesetih danas govore i pisu ekavski.

Ja pisem ekavski, a govorim i ekavski i ijekavski. Sa roditeljima i ostalim ijekavcima ijekavski, a sa ostalima ekavski. Prebacujem se automatski.

Ti si retkost .

Vecina se ne odricu.

Navode glupe primere kao diskutanti ovde..

Kao fazon "sve je to isto"...

Njima mozda jeste, ali SVETU NIJE....

ako će te to razveselit priznajem prije nego me staviš na muke

Не развеселити, ни најмање. Имам само благо задовољство што се враћаш дискусији о свом матерњем језику, а "језик је кућа Битка" како рече највећи философ 20. в. Мартин Хајдегер.

Ma gde priznata? Ko je to priznao?
Mogu li se ponistiti ljudi koji su u kolonama dosli u Srbiju? Moze li se ta cifra obrisati?
Sta bi bilo sa ekavicom i srpskim jezikom da ste nekim slucajem vi morali otici negde drugde da zivite? Mislite da biste promenili govor? Biste, mozda iz ciste navike, kao ja....
Svaki stariji covek ne da svoj jezik, to je njegov maternji jezik, time ga vredjate ako mu namecete svoj maternji jezik, rec je neznatnoj razlici, ali svako cuva svoje...... A nase nije hrvatsko..... ijekavica nije samo varijanta hrvatskog jezika!

za mene je to hrvatski jezik sa toliko dijalekata da se pola hrvata ni ne razumije kad pričaju, sličan je srpskom koliko i makedonskom ili slovenskom

Не развеселити, ни најмање. Имам само благо задовољство што се враћаш дискусији о свом матерњем језику, а "језик је кућа Битка" како рече највећи философ 20. в. Мартин Хајдегер.

Srpski je baziran ISKLJUCIVO na ekavici.

To sto NEKI SRBI, vecinom VAN SRBIJE govore ijekavicom, NEMA UTICAJA na PRIZANATI SRPSKI JEZIK.

(U Kanadi svi Srbi govore engleski, ali engleski nije varijanta srpskog jezika.)

U Britaniji, Englezi izgovaraju (top) top (sr. vrh), a u Americi (tap). Ipak se radi o jednom nedeljivom engleskom jeziku sa naznakom standarda, British English ili Amrican English. Prepušteno je ukusu da odabereš.

Ja odabiram onaj izvorni, narodni, nepravljeni pri akademskim laboratorijama i eksperimentima novogovora. A ti ?

Poslednja izmena:
U Britaniji, Englezi izgovaraju (top) top, a u Americi (tap). Ipak se radi o jednom nedeljivom engleskom jeziku sa naznakom standarda, British English ili Amrican English. Prepušteno je ukusu da odabereš.

Ja odabiram onaj izvorni, narodni, nepravljeni pri akademskim laboratorijama i eksperimentima novogovora. A ti ?

Srpskim jezikom ne govori milijarda ljudi kao engleskim.

I mi moramo VISE DA SE PAZIMO.

Napadi na jezik su najopasniji i najpodmukliji.

Ovde se radi bas o jednom takvom napadu, koristeci pri tome Srbe izbeglice kao ORUZJE....

Srpski je baziran ISKLJUCIVO na ekavici.

To sto NEKI SRBI, vecinom VAN SRBIJE govore ijekavicom, NEMA UTICAJA na PRIZANATI SRPSKI JEZIK.

(U Kanadi svi Srbi govore engleski, ali engleski nije varijanta srpskog jezika.)
Срби говоре и ијекавицом и екавицом. А ијекавица много дуже присутна код Срба од екавице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back