Iguman ustao protiv veštica

da li podrzavate oca Simeona ?

• da

• ne

• ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ufatila....... fala! :D

nego, tema.......ček da odložim metlu pa da kucam s obe ruke........ šta imate protiv veštica?

:eek:

ja ništa... ne bih da širim raspravu, da ne ispadne da spamujem, ali veštičarenje je deo atlantskog nasleđa, po L. Spensu... kao i izgradnja piramida... a i Rtanj nije daleko od tog naselja... ali kažem, neću da ispadne da spamujem

samo bih ja predložio da se ova tema preseli na politiku - jer meni je poenta ovde kako se u malim mestima ne dešava ništa, a vlast ništa ne čini po pitanju toga da ljudima u provinciji pruži bilo šta što bi im olemenilo život na bilo koji način

Slazem se.
Sve su to gluposti koji nas odvracaju od tradicionalnih vrednosti, postivanje boga i vere.
A Srbija, u ovakoj socijalno ekonomskoj situaciji je bogom dat raj za te bolesne igre.

U stvari, kontam da to rade mamini sincici koji zive na njihovoj grbaci, spavaju do podne i od svoje crne buducnosti, bezizlazne situacije i nikakve perspektive rade ovo sto rade.

Furaju se na vesticarenje, zagovaraju sulude zavere i furaju se na repose.

Sve bi ja to u rudnik na mesec dana, da malo osete -budjav lebac... :):)

A da tebe slučajno nije pričestio Pahomije?

Iguman ustao protiv vešticaSreda - 09.09.2009

Svetski kongres veštica u Velikom Gradištu izazvao je spor između predsednika opštine Živoslava Lazića i igumana obližnjeg manastira Rukumija oca Simeona.

Iguman tvrdi da u ovom kraju još postoje prave veštice i gatare koje se bave nadaleko poznatom vlaškom magijom, pa ne bi bilo pametno još organizovati i njihove festivale.

- Umesto da vremenom izumiru delovanje vračara i gatara, još se još više pojačalo - tvrdi otac Simeon, koji smatra da zbog toga nije bilo primereno održavanje skupa veštica u Velikom Gradištu prošlog petka.
- Plašim se za našu omladinu. Vrlo često kod mene u manastir dolaze ljudi tražeći pomoć od posledica delovanja zlih sila. Neke od njih šalju i same vračare kod kojih su bili i traže da im čitam pojedine molitve koje su im preporučile - otkriva Simeon i dodaje da „nije preporučljivo igrati se sa ovakvim stvarima“.
On kaže da u takvim slučajevima ima svoju crkvenu recepturu borbe protiv zla i zato ljudima koji su pod vlašću crne magije čita posebne molitve. Zbog svega ovoga je predsedniku opštine poručio da se „onom ko sa đavolom tikve sadi, one o glavu lupaju“ i sugerisao mu da sledeće godine umesto veštica u centar grada „iznese neku bačvu piva ili sugrađane i turiste pozove na večeru“.

- To nije igra. Imamo pune bolnice i ludnice, pa zašto bismo pravili nove. Ako je ove godine to bio bezazlen skup, ako ih prizivamo, iduće godine bi mogli doći oni koji su zaista u vlasti zlih sila - navodi iguman.
Gradonačelnik ovog mirnog gradića na obali Dunava kaže da je zatečen optužbama od strane Srpske pravoslavne crkve pošto na proteklom skupu nije bilo ništa od veštičarenja i satanizma koji mu pripisuju.
- Ako neko iz crkve hoće na takav način da se promoviše u javnosti, nemam ništa protiv da organizuje proteste, čak ću mu za to dati i logistiku. Dobro je da se u gradu nešto dešava, šta god bilo. Kršten sam i venčan u crkvi, decu sam krstio i imam izgrađen odnos prema veri za razliku od mnogih, da ne kažem kakvih sveštenika - poručuje Lazić.
On dodaje da neće odustati od organizacije ovog skupa i sledeće godine i najavljuje još veću manifestaciju sa brojnim iznenađenjima.

U pravu je iguman, a gradonacelnik samo misli kako da zaradi, sram da ga bude!

Uostalom, tacno je - ove godine sala, a sledece godine moze da navuku ko zna kakve nenormalne i prevarante, pa da se unese nemir u stanovnistvo, znaci treba to preseci.
A da ne pricamo o otme sto danas vlada "pomama za vesticama", tj.astrolozima i gledanju u tarot karte, pa zasto ih jos i ohrabrivati?

Back