IGRAONICA

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uh, ne znam kako da ti pošaljem poruku private.
Možda mi ne dozvoljava jer sam novi član, ali nema veze pitaću za početak ovako.
Šta je najbolje registrovati doo ili preduzetnik?
Da li ima razlike pri registraciji ako se sluzi hrana (pravljenje sendvica, pica i torti) ili samo piće?
Ovo za početak, a ja već počeo da tražim adekvatan prostor.

Uh, ne znam kako da ti pošaljem poruku private.
Možda mi ne dozvoljava jer sam novi član, ali nema veze pitaću za početak ovako.
Šta je najbolje registrovati doo ili preduzetnik?
Da li ima razlike pri registraciji ako se sluzi hrana (pravljenje sendvica, pica i torti) ili samo piće?
Ovo za početak, a ja već počeo da tražim adekvatan prostor.
Ja sam registrovana kao preduzetnik (i to pod šifrom poslastičarstva, što u principu uopšte nije važno).
Zakon ti omogućava da registruješ (u Agenciji za privredne registre) pretežnu delatnost (sam odabereš koja je to) i u okviru toga možeš se baviti čime god hoćeš, ali si obavezan da zadovoljiš zakonske uslove. Dakle, nema više inspekcija, komisija i sl. za odobravanje bilo koje delatnosti pre registrovanja.
Tu ti je odgovor i na drugo pitanje, pri samoj registraciji razlike nema, ali za hranu postoje posebji uslovi (prvo mesto gde se hrana priprema, dalje kontrola kvaliteta namirnica koje se iznose itd), trebalo bi da ih zadovoljiš.
Računaj da je zakon jako star i da su propisi u mnogo čemu skroz nelogični.

smeh,

pročitao sam šta je sve potrebno da se otvori igraonica i kroz šta si sve prošla. Da li mogu da ti se obratim private, da mi daš neke smernice, jer su i meni na pamet pale ove slatke muke?
Mogu da postavim pitanja i javno, ali bih na početku postavio neka pitanja koja za posledicu imaju reklamiranje i tako to, pa mislim da je za početak bolje private.

Mogu kasnije da objavljujem napredovanje, jer mislim da što je više mesta za decu, to je društvo zdravije i srećnije.

Poz,

Mitke
Niš

DakleM Mitke dokle si stigao u namerama?
Nišu nedostaju igraonice, ali ne one baš za malu decu, sa onim kavezima sa lopticama i toboganima, već neki gde deca od 10 i malo više god. mogu da prave rođ, a da pri tome ima i mesta za roditelje-naravno da su to velika deca i da na rođendane idu sama, ali recimo navodim ti svoj primer, pozovemo prijatelje sa decom na rođ. želimo da ih vidimo, da se popričano i sa njima, a ne sam da deca dođu. Te ljude (u našem slučaju bude ih oko 30) negde treba smestiti. Uz to tu je oko 30 njihove dece + društvo iz odeljenja. I sad ili Ivkova slava pa u više dana ili...!?

Ja sam najsrećnija bila dok su deca bila baš mala pa smo išli u McD. Do sada nisam naišla na igraonicu koja HIGIJENSKI može da im parira. Zaista je sve za jednokratnu upotrebu. Užasava me što za ne baš male pare deci se često uvaljuju gricke od prošlog rođendana, plastične čaše i kašike sumnjivo oprane (A PO DIFOLTU NAMENJENE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU) E na tim malim stvarima ljudi padaju.

Još sam ja u razvojnoj fazi. Zato i pitam ove osnovne stvari.
Smeh: Da li je, po tvom mišljenju, bolje ići na samostalno pravljenje sendviča, grickalica, pica i torti, ili ići preko ketering firme? Moja žena OK pravi te stvari ali je u radnom odnosu, pa šta je tvoja preporuka?
Donamileva: Sve je stvar prostora koji budem našao. Problem je naći prostor koji zadovoljava sve potrebne uslove. Ja znam šta volim, ali znam i svoje mogućnosti, tako da treba naći neku sredinu. Po meni prostor treba da ima deo za igru dece do 7 god., deo za decu do 15 god. stoni fudbal, bilijar, neki komp., mini disco, deo za klopu i deo za roditelje - mini kafić, što mu već dođe na oko 150-200m2, još ako se nađe dvorište i opremi raznim zezalicama...
i na kraju ne i nebitno: lokacija, prilaz i parking.

DakleM Mitke dokle si stigao u namerama?
Nišu nedostaju igraonice, ali ne one baš za malu decu, sa onim kavezima sa lopticama i toboganima, već neki gde deca od 10 i malo više god. mogu da prave rođ, a da pri tome ima i mesta za roditelje-naravno da su to velika deca i da na rođendane idu sama, ali recimo navodim ti svoj primer, pozovemo prijatelje sa decom na rođ. želimo da ih vidimo, da se popričano i sa njima, a ne sam da deca dođu. Te ljude (u našem slučaju bude ih oko 30) negde treba smestiti. Uz to tu je oko 30 njihove dece + društvo iz odeljenja. I sad ili Ivkova slava pa u više dana ili...!?

Ja sam najsrećnija bila dok su deca bila baš mala pa smo išli u McD. Do sada nisam naišla na igraonicu koja HIGIJENSKI može da im parira. Zaista je sve za jednokratnu upotrebu. Užasava me što za ne baš male pare deci se često uvaljuju gricke od prošlog rođendana, plastične čaše i kašike sumnjivo oprane (A PO DIFOLTU NAMENJENE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU) E na tim malim stvarima ljudi padaju.
na temu ovog poselednjeg -romane bih ti mogla ispisati. :roll:
Mi smo insistirali na sokovima iz tetra paka (na tetra paku se napiše ime), kartonskih tanjirića i salveta smo trošili u ogromnim količinama jer se sve baca momentalno pošto se dete udaljilo (posle ako hoće još - dobije), vodu smo služili iz plastičnih flašica sa slamčicom... eventualno, kad im je 1/2 litre vode mnogo, dobijali su plastične čaše koje odmah idu u korpu za đubre. jedino što se kod dece upotrebljavalo više puta su kašičice za tortu - jer im se obično ne dopadaju bele, a one "jednokratne" sam teško nalazila u bojama... Ali, kašičice su se prale isključivo u mašini za sudove i stvarno sam jako vodila računa o svemu tome. Međutim, verovala ili ne, mali broj roditelja je na to obraćao pažnju i pitanja su se uglavnom svodila na to da li bi sa npr. litarskim sokovima bilo jeftinije :roll:.
:dash:
Što se drugog dela tvojih želja tiče - odgovor je da je malo porodica kojima tako nešto treba. U prevodu: neisplativo je imati toliko velik prostor specijalizovan za tu namenu.
Za sve ovo vreme, dakle malo više od tri godine, desilo se samo tri puta da su ljudi odustali od proslave zato što im je prostor mali (inače, imamo igraonicu za decu i restoranski deo sa 20-30 mesta za odrasle).
Dobro, računam da je svakako bilo i onih koji kod mene nisu ni došli zato što znaju kako prostor izgleda, ali sve u svemu - nema mnogo takvih zahteva. Kod manje dece su roditelji tu (nekad nisu ni kod njih), veća deca vole da budu sama i vrlo retko ostanu čak i njihovi roditelji.
Najčešće su proslave u kojima ima 20-tak dece i do 5-6 odraslih.
dakle, po meni, optimalno je imati prostor za 20-tak odraslih, a u dečijem delu, kako se pokazalo, nekih ograničenja i nema! Oni se lepo zabavljaju bilo da ih je 5 ili 45! Ali, stvarno. Mnogo je važnije imati dobrog animatora (mada ja više volim naziv "osoba koja se bavi decom", jer ih ona/on/oni i zabavlja i poslužuje i vodi u WC... zavisi od prohteva, uzrasta dece, njihovog broja. Na 15 dece ide jedan takav čovek i toga se, takođe, treba držati.
Naravno da su želje (obostrane) jedno, a mogućnosti često sasvim drugo, tako da i moj prostor nije uređen onako kako bih volela, a na kraju tu "avanturu" privodimo kraju iz objektivnih (tehničkih) razloga... :(

Sinoć smo proslavili rođendan
1 Lepo bilo deci, mi se kao nešto ispričali, meni u startu puko film jer na samom ulasku (rođ. rakazan za pola sedam, mi došli u šedt i dvadeset, poneli dve torte hoću da to sravim u frižider, ona radnica me belo gleda kao pa poranili ste. Ej pa jer u pola sedam da dođem:dash:
2. u frižiderčići mesta ima samo za jednu tortu
3. moja deca i sestrić kojeg sam povela sa sobom neka sede do pola 7 ili dok ne dođe gazda pa tad da se igraju (inače lokal prazan, nema nikog)
4. dotična ima izraz kao da o pola dana mrzi sebe, a od pola ceo svet
5. gazda došao, doneo sokove-više vrsta, dvolitarske + pepsi+šveps, bio ljubazan
6. jedno dete od 3 god neće bez brata u tz kavez sa toboganima, mada zapravo hoće u deo gde je postavljen koš. Međutim, brat ima 12 god i ne može da uđe
7. deca se sama organizovala i lepo zabavljala što je i najvažnije
8. čuveni na više tema hvaljeni canon izgleda crko - detaljna dijagnostika sutra. Sreća kumovi stanuju pedesetak metara daklje pa doneli aparat, ali je meni bilo žao mog canona
9. zaračunali četri deteta više no što je bilo
10 ispalo da smo popili više no bataljon Rusa
12. deca kao najbitnija zadovoljna, zadovoljna i ja kako je funkcionisalo
13 besna na sebe što klimala glavom kad mi je mahnuo paprirom ispred očiju , prokomentarisao koliko dece počeo da priča koliko se pelinkovaca, piva, nesa sokova se popilo (naravno da ja o tome nemam pojma jer ne gledam šta i koliko ljudi piju, niti je to bitno, pozvani su i želim da im bude OK)rekao konačnu sifru, ja progutala knedlu, džekvski je zaokružila i bog zna kako zadovoljna izašla.

Ajd što na piću za roditelje može da kaže kioliko god hoće da je otišlo, i tu uvek može da bude u pravu, ali nije mi jasno zašto kaže da je bilo četvoro dece više no što jeste, kad je to tako lako proverljiva stvar.

suma sumarum - ponašanje vlasnika tokom rođendana odlično, profrsionalno, ponašanje jedne radnice bljak do bola, druge korektno, higijena dobra, (čak su morali asepsolom svi da peru ruke pre jela), lokal veli (preko 100 kvadrata) klime rade solidno, deca sigurna tokom rođendana.
Ono što me nervira je tako očigledno pa ne znam koju reč da upotrebim osim potkradanja, i kud su otišle sve pare tu bi i tih 1200 za kolko sam sigurna da me je skratio( -deca,to nepostojeće četvoro, a mislim i za piće, ali ne smem da siguram) . Šteta, jer bila bi mu jako dobra reklama:sad2:

Moja ideja da otvorim igraonicu potiče od potkradanja na rođendanu mog bratanca!
Stižem da fotografišem decu... nekih pola sata po početku zakazane proslave, a oni ispred mene iznose čitavu picu, tanjir sašest slatkih i šest slanih palačinki iako sam naglasila da ne želim baš ništa!
Plaća se "po detetu" (i uvek ispadne da ih je više nego što je bilo :roll:), a odrasli "šta pojedu i popiju". Tako je moj brat platio picu i 12 palačinki za mene... a pica podgrejana u mikrotalasnoj, mikroskopom tražiš sadržaj (osim smrdljivog kečapa kojim je obilato zalivena), po ceni najskuplje picerije u gradu!
Ili, u igraonici sa "kavezom" devojka "ljubazno" kaže klincu od 9 godina: "Ti ne možeš tamo! Evo ti lopta pa se igraj tu (na prostoru od otprilike 1m2)!"
U taj kavez ulazim i ja (a kako drugačije da ga izbrišem i operem?!), uvek se lepo spustim na tobogan, da ne pominjem kako se nas dvoje odraslih baš lepo jurca po istom kad mi bratanci dođu u posetu a imamo vremena za to... Dakle, konstrukcija je takva da može bez problema da izdrži bilo koga od nas... uostalom na platformi, u redu za tobogan nekad bude i po 10 klinaca... dakle, jedini razlog da ograničiš ulazak detetu od 10 ili 12 godina je neka tvoja blokada u glavi! Kad me pitaju: "Do kog uzrasta mogu deca tu da slave?" moj odgovor je: "Dok su zainteresovani i žele da budu tu!" Pa neće 15-ogodišnjaci slaviti rođendan spuštajući se niz tobogan! :dash::dash::dash: A ako se nađe neki među malima i želi gore - pa neka ide! Uvek se setim debeljuškaste devojčice (ćerka moje školske drugarice) koja je bila ne rođendanu kod malog deteta i tako čežnjivo gledala u tobogan... Naravno da sam je ubedila da proba. Posle više nisi mogao da je izvučeš odande :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
Što se naplate tiče... meni je uvek bilo najkorektnije da naplatim zakup i ono što se pojede i popije, sa tim što za dečije sokove dajem popust, kao i na hranu koju mi spremamo.
Uvek smo išli na varijantu: "Bolje da ja zaboravim da upišem tri piva, nego da me neko proziva da smo naplatili više!", ali je, naravno, bilo i onih koji su direktno ili indirektno ukazivali na to da "znaju" kako su "pokradeni"! Naš čovek (često) ulazi u kafanu ubeđen da su tamo svi koji naplaćuju lopovi i to ti je što ti je. Imali smo (istina samo jednom) i budalu koja je dan kasnije zvala da nam kaže kako je popijeno 14 umesto 16 piva i kako je "izbrojao" kiselu vodu manje! Pri tome sam ja zaboravila da naplatim 25 sokova koje su popili klinci (i ne bih ih naplatila - moj problem što sam zaboravila), a sve pivo su popila dvojica nekih "kumova"... i tvrdili su mu da su popili po 7... a ne po 8 komada (popili su po 10, ali smo namerno častili).
I da ne nabrajam... sto ljudi - sto ćudi.
Deca su, uglavnom uvek zadovoljna i to je ono što se najčešće i zloupotrebljava...

klikni ispod ikonice A (kad iznad polja za pisanje poruke) i odaberu boju.

Samo ako je tekst sa tc, w i ostalo mkao ti pišeš teško da će da ptihvati drugi boju. Previše je komplikovano

Ako ne pomogne po završetku teksta ukucaj pray the lord

Mi drzimo igraonicu u Beogradu. Posto imamo kafic,imamo i cene i asortiman kafica.Ja znam da je to za roditelje veliki izdatak i svaki put pazim sta se upisuje i vise volim da nesto preskocim jer nikad ne znam ko ce kako da reaguje. Kada zakazuju rodjendan ja im otprilike kazem koliko to moze da bude prema broju ljudi. Sto se tice hrane i torte naj sigurnije je da radite sa registrovanim firmama, oni moraju da paze na svezinu i kvalitet. Mi smo od mnogih sa kojima smo poceli ostali na dve, a ako roditelji hoce sami da donesu to je onda njihova odgovornost. Ne bih vam preporucila da sami pravite.To je jako osetljivo, a mislim da ako pazite na kvalitet i ukus necete bas mnogo zaraditi.

Mi drzimo igraonicu u Beogradu. Posto imamo kafic,imamo i cene i asortiman kafica.Ja znam da je to za roditelje veliki izdatak i svaki put pazim sta se upisuje i vise volim da nesto preskocim jer nikad ne znam ko ce kako da reaguje. Kada zakazuju rodjendan ja im otprilike kazem koliko to moze da bude prema broju ljudi. Sto se tice hrane i torte naj sigurnije je da radite sa registrovanim firmama, oni moraju da paze na svezinu i kvalitet. Mi smo od mnogih sa kojima smo poceli ostali na dve, a ako roditelji hoce sami da donesu to je onda njihova odgovornost. Ne bih vam preporucila da sami pravite.To je jako osetljivo, a mislim da ako pazite na kvalitet i ukus necete bas mnogo zaraditi.
Iz određenih razloga i spleta okolnosti, moja igraonica više ne radi (rekoh to samo zato da ne ispadne kako sebi pravim reklamu).
Kao neko ko je u tom poslu proveo neke tri godine, sa solidnim radom i popriličnim brojem zadovoljnih gostiju, verujem da se princip naplate računa po završetku rođendana "najčistiji" i nejpošteniji. Ipak, mnogi veruju kako se na piću (i eventualno hrani) koje se plati u igraonici - mnogo zarađuje, pa se traži jeftinija varijanta. Mi smo kasnije dopustili da plate zakup i donesu sve svoje, ali se uvek ispostavilo da ta varijanta više košta.
Što se pripreme hrane tiče, mislim da je to stvar i mentaliteta, tako da ono što važi za moju banatsku provinciju ne važi i za Beograd. Ovde svaka druga žena zna da mesi sjajne kiflice, pogačice i ne znam ti ni ja šta, i skoro svako ima neku baku ili komšinicu koja je voljna to da uradi, često bez ikakve nadoknade.
Sa onim delom oko kupovine hrane u "registrovanim" radnjama, na žalost, ne mogu da se složim. Sam način kontrole kvaliteta i ispravnosti namirnica je, na žalost, vrlo diskutabilan (i krajnje nepouzdan) i velikim delom se sve svodi na "popi majstore" (odnosno plaćanje serifikata o ispravnosti), gde su velike (i platežno sposobnije) firme u velikoj prednosti.
Svaka žena koja kod kuće pravi torte, kolače ili mesi kiflice, oslanja se najvećim delom na reklamu "od usta do usta" i ne može sebi da dozvoli "luksuz" da isporuči tortu od (daleko bilo) neispravnih jaja ili bajate kiflice.
Torta u eminentnoj beogradskoj poslastičarnici sa sve ukrasima košta bar tri do pet puta više od isto tako dobro ukrašene torte koje rade žene u svojoj kući, ali nije u pitanju ni samo novac. Kvalitet i ukus poslastičarske torte u odnosu na domaću - teško da se može uporediti.
Poenta onoga što htedoh reći je da je sve vrlo relativno i da moje iskustvo kaže kako je jako važno biti fleksibilan i dopustiti gostima da odaberu varijantu koja im najviše odgovara.
Ono u čemu nema i ne bi smelo da bude dileme, jeste urednost i upotreba isključivo jednokratnog pribora za jelo - bar kad su deca u pitanju. Jer, sve što je lomljivo ne bi smelo ni da uđe u prostor gde se deca igraju (imali smo loše iskustvo sa "prošvercovanom" flašom koka kole), a nema te plastične čaše, tanjirića ili kašičice koja se može oprati tako da se može koristiti više puta u Igraonici! Mi smo za odrasle koristili klasične tanjire i pribor, ali to je već stvar "politike firme".
Pre par dana je moj bratanac imao rođendan i ono što me je užasnulo to je da se plastični tanjiri predviđeni za jednokratnu upotrebu - peru u sudoperi! Isto kao i plastične viljuške!
Osoba koja je bila sa decom nije se libila da na njih histerično viče (što je uradila i sa mnom, kad sam je nakon trećeg ispada besa mirno i civilizovano zamolila da ne viče na decu).
Sve u svemu - u lepo uređenom prostoru, rade ljudi koji ne razmišljaju previše i ne bave se onim čime bi trebalo.

sine...kako se reklamirate...
ima, ima, a i postoji super igraonica u dubljanskoj na čuburi...zove se cica haubica, ne znam tačno, ali ima jako smešan naziv, uglavnom cica je u nazivu....lepo je što kod njih možete da odvetete dete koje će vreme provesti napolju. i kad nema organizovanih rođendana. postoji divan vrt i bazen za decu..ne plaća se ufur, nego samo platite piće koje tamo popijete, dok vaš mališan uživa u bazenu i igra se.....imaju i deo unutra, super uređen i diskoteku, super opremljeu.. ma, sve......tako da, ja sam poželeo letos da tamo slavim rođendan...šteta šo nema nešto tako fino i za odrasle... ( :

sine...kako se reklamirate...
ima, ima, a i postoji super igraonica u dubljanskoj na čuburi...zove se cica haubica, ne znam tačno, ali ima jako smešan naziv, uglavnom cica je u nazivu....lepo je što kod njih možete da odvetete dete koje će vreme provesti napolju. i kad nema organizovanih rođendana. postoji divan vrt i bazen za decu..ne plaća se ufur, nego samo platite piće koje tamo popijete, dok vaš mališan uživa u bazenu i igra se.....imaju i deo unutra, super uređen i diskoteku, super opremljeu.. ma, sve......tako da, ja sam poželeo letos da tamo slavim rođendan...šteta šo nema nešto tako fino i za odrasle... ( :

Ako mislis na onu u delu izmedju cuburske i maksima, mislim da je ta zatvorena..:think:

Back