Igrajmo se :)

''Sledećeg avgusta, Ernest mi je u pismu poslatom iz Pariza priznao da je bankrotirao, a ja sam rodila Pjera u vozu, dok sam s decom zauvek napuštala Rotambur.'' (Slikari i modeli, Suzan Vriland)

strana 93

... Док је за Канта одлучујуће да задржи везу између етике и естетике, доброг и лепог, код Де Квинсија налазимо оштрије раздвајање естетике и етике. ...
Лаш Фр. Х. Свенсен - Филозофија страха

стр. 94

''Ovako je složio buket svoga cveća: lišće je bilo uglavljeno od kamena naglašene i veoma određene zelene boje: od hrizoberila, zelenog kao špargla; od periodota, zelenog kao praziluk; od olivina, maslinastozelenog; a to lišće odudaralo je od granja, koje je bilo načinjeno od almadina i uvarovita ljubičastocrvenih, što su blistali kao šljokice oštrog sjaja, kao što liskuni sreša sjaje u dubini starih šuma.''
(Ž.K.Uismans - ''Nasuprot'')

(јbt, kako Uismans uspe carski da udavi u samo jednoj rečenici, rispekt)

69

''У тренутку када почне да плаче, наша јунакиња је спремна да се обрачуна са оцем.''

Чежња јаке жене за јаким мушкарцем, Маја Шторх

15

Узимао једном Насрадин хоџа авдес, а однекуда му се прикраде лупеж па му диже ћулав и побеже.
Чека лупежа на гробљу, из збирке Насрадин хоџа
Ебига, Турци долазе!

Стр. 24

Клајн, Клингсор, Сидарта и Хари Халер - у свим тим књижевним ликовима увек има понечега од самог Хесеа.
Алијз Принц: Вечна чаролија почетка, животопис Хермана Хесеа

Стр. 71

" Poslije nekoliko trenutaka tupog zurenja, Vinko poče razaznavati u toj nabacanoj hrpi noge, ruke, glave, i s ledenom jezom najzad shvati da su sve to ljudi, mrtvi, pobijeni ljudi. "

- Branko Ćopić "Prolom"

...stranica 143

У благоваоници, где се у сласт пило.
женик увијено приговара
да се слабо наздравља... јер, како то доликује,
обитељ га моли да не претјера.

Борхес: Сабрана дјела, књ. 1

Стр.52

Back