Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hteo sam da budem alfa i omega, Bog dosade. Posao sam pogresnom stazom, otvorio pogresna vrata. Zapahnuo me je nesnosan smrad. Prizor je bio stravican. Demoni iskezenih zuba, krvavih ociju igrali su u kolu po ljudskim lobanjama. Poveli su me do drveta sa kog mi je Dobri Bog zabranio da berem plodove. Obmanuli su me, nacinili su ga da izgleda kao limun. To je bilo drvo saznanja. Prevaren sam i ponizen. Nista vise nece biti kao pre. Ostaje mi samo luster i konopac. Tama, vatra, krici, moj zivot se pretvorio u pakao.

Pesak
Kreda
Magarac
Centar
Konac

Najpre su mu danima davali sveže i sočne jabuke i šargarepe neposredno nakon prikazivanja kružnice na pesku. Ubrzo je, taman onako kako je čika Pavlov opisao, počeo da balavi nakon svake te uslovne draži.
Onda su mu, jednog dana, u centar prostorije poboli kočić, za njega vezali metar dug konac, za kraj konca okačili kredu. Magarac je blenuo u sve to danima, dok gotovo nije skapao od gladi.

Kroz prozor naučno-istraživačkog centra je celu tu priču, od samog starta, posmatralo bosonogo, neuhranjeno ciganče u ritama. "Ja znam! Ja znam!", vikalo je, ali ga niko nije čuo.

ciganče
tartar sos
jeka
zanovetati
sočno

Poslednja izmena:
ciganče
tartar sos
jeka
zanovetati
sočno

Možda. Kažem možda. Nisam siguran da ću to da naručim. Pusti sad to. Reci mi da me voliš? Zašto sam te doveo u ovaj skupi restoran? Čak su se i moji najgori demoni lepo obukli za tebe. Tartar sos? Dobar je. Lepo izgledaš. Koji je to parfem koji si stavila? Mmmm deluje sočno. Ne znam. Ti ćeš biftek? Neću zanovetati. Jedi koliko hoćeš. Imam nešto za tebe. U mom džepu je. Čekaj, znam da si u pola zalogaja.. ali ipak.. dozvoli mi da kleknem. Evo ovo je kutijica.. da otvorim. Želim da ti kažem? Pusti me.. ne prikidaj me. Ja nikada nisam sreo ženu poput tebe.. sinoć kad smo vodili ljubav osećao sam se konačno u dodiru sa istinskim sobom. Taj osećaj da si živ i da si stvaran je nešto što samo ti možeš da.. MOLIM? Udata? Da ustanem i ne blamiram se.. i da sednem. Ok.. Udata? Od kad? Zašto mi to nisi pre rekla? Dvoje dece? Jedno je ciganče?..
......

.......

Izvini, prestani na trenutak da govoriš... samo me pusti na tren. Želim tišinu. Samo tren, izvini.

.......

O čemu razmišljam?

Recitujem u sebi. Više se nećemo viđati. Zbogom.

Tvojim imenom šijem jedra,
pletem niti oko svijeta
al' jedino što izmolim
je glas mojih

--------------

vatra
strašilo
obred
duhovi
lutka
plašt

Poslednja izmena:
Noć se nadvila nad šumom kao plašt, a ja sam i dalje lutao. Srećom, mjesečina mi je osvjetljavala put iako nisam znao kuda idem. Ali je od grana pravila sjenke koje su izgledale kao strašilo. A vjetar... Vjetar je duvao kroz grane, između drveća i sablasno zavijao kao da su sami duhovi oko mene. Jezivo! Šuma je puna noćnih životinja, pa sam se ukopavao na mjestu kao drvena lutka na svaki zvuk i šuštanje. Ohrabrivao sam sebe da je šuma ista baš i kao po danu. Samo što je sad noć! Ništa strašno! Ali opet... Čuo sam razne priče o tome kako su se ljudima noću ukazivali aveti. Jedna priča kazuje kako je jedan čovjek vidio vile! Prelijepe djevojke, ali su imale magareće noge. Nasred livade je gorjela vatra i održavale su nekakav obred. Poslije su se uhvatile u kolo i igrale oko vatre sve dok se zoru prvi pijetao nije oglasio i onda su nestale. Srećom, ubrzo sam naišao na poznatu stazu i brzim korakom otišao kući. Od tada samo idem drumom, ne tražim više prečice!

Olovka
Prašina
Čamac
Ogledalo
Teorija
Bokal

Olovka
Prašina
Čamac
Ogledalo
Teorija
Bokal

Svaki iskusni čarobnjak koristi več gotove templejte za kreiranje određenih čarolija. On je radio nešto slično jer je morao uvek da bude iz nekog razloga poseban i svoj. Recimo ovu čaroliju je počeo tako što je pored sebe dohvatio bokal sa vodom. Potom je vodu sipao u ogledalo a onda po ogledalu olovkom nacrtao čamac. U teoriji ako se po ovome prospu suze od delfina pomešane sa zvezdanom prašinom mogao je da krene u postolovinu. Ovog puta izabrao je da bude gusar, ostavljen od posade da pluta u čamcu 35 dana sve dok ga talasi nisu odveli na ostrvo sa blagom. Ali tamo ga čeka i bezglavo čudovište. A i pulsirajuća pećina.. i videće već usput.. jer prava magija i čarolija zavisi samo od količine čarobnjakove mašte u datom trenutku...

Abraka dabra!

--------------

Fudbal
Sudija
Tribine
Mreža
Teleporter
Novinar

I sudija je konačno odsvirao kraj utakmice! Gotovo je! Vidjeli smo lijep, izuzetno lijep fudbal, iako se mreža nijednom nije zatresla. Tribine se polako prazne, a naš novinar je na terenu gdje ćete čuti izjavu trenera domaće ekipe. To je bilo sve za danas, a ja ulazim u teleporter i vraćam se na Enterprise. Hvala na pažnji i do slušanja. Scotty, jedan za teleportaciju!

Ovca
Knjiga
Sat
Parket
Kivi
Boks

Tik-tak, tik-tak, otkucava sat, dok ovca stoji nasred sobe, papcima oslonjenim na sveže prelakiran parket, i merka kivi s leve i kivi s desne strane.
S leve strane je mamac postavljen pokraj upaljenog televizora na kojem ide prenos boks meča, s desne je stavljen na nekakvu debelu knjigu. Ovca okrene glavu levo, pa onda desno, pa opet levo, i uputi se prema televizoru.
- Vidite, kolege, - objašnjava profesor Fon Štrc studentima prve godine iza jednosmerno providnog stakla, - ovca je ovca. Tamo levo se tuku, da, ali ona poznaje da su to ljudi. Knjigu, s druge strane, nije videla nikada u životu. Ovca će uvek odabrati loše ali poznato pre neizvesnosti nepoznatog.
Studenti počeše euforično da aplaudiraju neupitnoj profesorovoj mudrosti, tako da ne primetiše kako je ovca zaobišla televizor i iskočila kroz otvoren prozor sobe u mekotu prolećne livade.
- J.ebo kivi - mislila je, - trava je zakon.

konj
katapult
zaostavština
prenemagati se
izoštreno

Poslednja izmena:
konj
katapult
zaostavština
prenemagati se
izoštreno

Pre nego preseče konopac na katapultu konj je ostavio mnogobrojnoj rodbini svu svoju zaostavštinu. Da se lepo razduži ko čovek. Hoću reći konj. Ipak on ide na put bez povratka. Rešio je ovog puta čvrsto, uzalud je prenemagati se više. Njegovo izoštreno čulo besmisla uokvirilo je parametar marfijevih zakona kao poslednju odrednicu. Tu treba da padne i to je to. Kao hjuman kenonbol. Leteći konj.. šta god. Samo da ode što pre odavde. Dosta je bilo više kokaina qurvi ferarija i biznisa. Život je jedna veeelika šarena laža made in china, da ne kažem PRC!

Konj potom preseče konopac i sve četri noge raskrečiše se u vazduhu!

-----------

Torba
Pismo
Doktorat
Rođaka
Filadrendon
Burmut.

Torba
Pismo
Doktorat
Rođaka
Filadrendon
Burmut.

Secam se naseg prvog susreta. Isao je kod rodjaka na Slavu. Na sedistu u njegovom autu je stajao filadendron, koji je njegova mama spremila za rodjake. Kada je izasao iz kola stavio je torbu onako postarski, to sam prvo zapazila. I iz nje je izvadio jedno pismo. Otvorila sam i izvadila papir na njemu je bila napisana neka kratka ljubavna pesma. Papir je bio napravljen da izgleda onako retro sa patinom, podsetio me je na burmut, na monokl, tvid i kucne papuce. Sasvim se zbunio, a zbunila sam se i ja. Pitao me je sta ima, a ja sam mu rekla da pisem doktorat. Neobavezno smo caskali... Gledala sam njegove pantalone, gore siroke, dole uske sa spicastim cipelama. Bio mi je smesan, ali sam bila zaljubljena u njega, ipak to tada nisam znala.

Drama
Tezina
Srce
Zaljubljenost
Iskrenost
Laz

Drama
Tezina
Srce
Zaljubljenost
Iskrenost
Laz

"Koja drama!" Ulete Zagorka ko mis pokisla u kucu. Tezina joj nije dozvoljavala da sa lakocom izuje cizme izmazane blatom. Vrtela se po hodniku kao macka koja sebi pokusava da dohvati rep. Srce joj je ubrzano kucalo od napora. "Pero!" Prodra se koliko je grlo nosi. " Dolazi ovamo! Pomozi mi da izujem ove cizmetine !" Njen muz dotrca kao psetance i dohvati se blatnjavih cizmica. Sedela je na stolici jos nekoliko trenutaka, da malo dodje sebi. " Sta bi ja bez tebe?!" Pomazi Peru po sedoj kosi. Posle tolikih godina braka jos uvek je bila zaljubljena u svog muza. Zaljubljenost je bila obostrana. " Dodji, ustani Zago, skuvao sam ti caj." Zaga nekako ustade sa one stolice i prebaci se na kauc , pored Pere. Lagano je ispijala caj koji je mirisao na jagode. " Moras malo da smrsas Zago, unistices zdravlje. Znas i sama da imas probleme sa srcem. Mnogo si mi se ubucila duso." Zaga mu uputi tuzan pogled. Cenila je njegovu iskrenost ali nije imala snage za jos jednu dijetu. " Probacu, dobro, probacu... od sutra." Popila je gutljaj caja kao da je na taj nacin htela da spere laz. "Ko ce pojesti sve one princes krofne koje sam juce napravila?" Zaga ustade i ode do frizidera. Uze tanjir sa kolacima i stavi ga na sto. Pera poce da se smeje. " A dijeta?" Zaga pocrvene u licu..." Od sutra , od sutra"...Malo sutra, pomisli u sebi.

Jad
Misao
Podneblje
Palanka
Drugaciji

Poslednja izmena:
Jad
Misao
Podneblje
Palanka
Drugaciji

Zar mislis da si drugaciji? Da se nesto posebno razlikujes od ostalih? Isto smo prijatelju moj.. Svi smo isti. Neka te vodi misao o tome da smo svi jednaki u svom bolu, svi jednaki u svojoj ljubavi i svi jednaki pred Bogom. Definise nas samo jad kojim smo dospeli na ovo prolazno mesto. Ovu usputnu stanicu dolazenja i prolazenja na putu ka nasoj vecnosti. Ovaj svet je podneblje materijalnog a materija je grubotvorna i nepostojana tvar. Za ljude od duha svet u kome obitavamo je samo mala palanka u odnosu na zamak vecnosti do kojeg treba stici.. Uspavani ne stizemo nigde i ne cujemo nista, zato je bitno moj prjatelju da se probudis, da se inicijalizujes, da prihvatiss vrednosti koje ne prolaze i da se naucis istinitostima duha. Tvoja dusa je vecna i ona je samo zrnce peska u moru drugih zrna na obali jednog mora. Tvoja dusa je samo cestica kosmosa, celija jednog velicanstvenog organizma.. obicno slovo ove sastavi price... a dokaz njene zivosti je um kojim razumes sta ti ova slova govore. Sta ti ova moja prica sada govori? Razmisli pa mi odgovori na ove moje zadate reci.

Zadatak
Dusa
Bog
Svrha
Zivot
Smrt

Poslednja izmena:
Након што је створио свет, Бог је, ваљда из досаде, ко ће га знати, дао задатак човеку да живећи свој испразни, овоземаљски живот пронађе и одговор на питање шта је сврха истог. Тумарајући непознатим путевима, постављајући питање другима и себи, човек је проживео век, и напокон, кад се загледао у дубину своје душе, тамо је угледао смрт.

Сат (часовник)
Хартија
Лампа
Наливперо
Крв
Истина

Sat je protrljao kazaljkama svoje sitne bordo oči nalik na usirene gromuljice krvi, i kroz prozor iskočio na nosač noćne lampe, majstorski izrađen od kovanog gvožđa. Zatim je triput kucnuo čvrstim petama svojih lakovanih cipelica, i glasno zakukurikao.
- Ovo ne može biti! - zgranula se igumanija Efrosinija, prekrstivši se ubrzano nekoliko puta, desetak barem, zazivajući Duha Svetoga i sve poznate svece da je spasu od ove đavolje rabote.
- Istina! - procvrkuta časovnik.- Ovo, draga igumanijo, ne može biti i nije. Sanjaš, biće, i to teške snove. Tako je to kad krišom smažeš mrsnu sarmu za večeru, u vreme velikog posta.
Starica skoči iz kreveta, dohvati nalivpero, pa po hartiji poče da ispoveda sve ono što je, tokom prethodnih godina, prećutkivala ocu Janićiju.
Graknu sunce, i prenu je iz sna.
- Hvala ti, Bože, i sveta Bogorodice - promrlja Efrosinija naizmence se krsteći i brišući znoj sa čela. Onda se začas obuče i odgega u portu.
Srećom, bila je nagluva, pa nije čula kako je Sunce ponovo graknulo, niti videla kako je sletelo na otvoren prozor, otreslo sa sebe zlato i raširilo svoja crna krila, a zatim skočilo na hartiju i počelo halapljivo da kljuca jedan po jedan ispoveđeni greh.

odgegati
halapljivo
san
nosač
cvrkut

odgegati
halapljivo
san
nosač
cvrkut

Long Džon silver je pažljivo jednim okom posmatrao u glavi zamišljenu putanju kojom se planirao neopažano odgegati što bliže kormilu. Za sad se pravio kao da ga je savladao san. Jeidno ge je cvrkut dosadnog papagaja sa ramena mogao da poremeti u nameri da zauzme brod uz pomoć gusara pobunjenika. Kad ga jednom bude osvojio na prepad.. izbaciće nosač preko palube i naterati kapetana da hoda po njemu sve dok ne padne u more. Dosadna mešinasta uštva.. sigurno je sad sakriven u svojoj kabini i halapljivo jede svoje obilne obroke. Skorbut je do sada trebao sto puta da ga dokusuri ali.. neka.. jednom mora izaći.. da izda naredbu za kurs. To je njegova prilika.. A onda kad jednom brod bude njegov.. zna se! Na ostvro s blagom. Tamo gde ga je i zakopao pre 10 godina kad aje potopio savršenu špansku galiju.. he he he he..

frižider
neonsko svetlo
medenjak
škotski kilt
bronzana statua
kinder jaje

Georgina je najpre zvučno podrignula, ispunivši par kubika vazduha oko sebe aromom mešavine nikšićkog piva i želudačne kiseline, a zatim je pijanim pogledom obujmila bronzanu statuu Vilijama Volasa, dragocenost tog jutra otkrivenu na zemunskom buvljaku. Neonsko svetlo obasjavalo je njegove razbarušene dredove,muževno lice, široka ramena, škotski kilt i kvrgava kolena. Volas je, na starinskoj stalaži, štrčao iz mora naslaganih figurica iz kinder jajeta poput nakaradnog kipa Slobode.
- Medenjak! - prošaputala je nežno, maštajući o romansi koju nikad nije imala.
Zatim se zateturala do frižidera po još jedno pivo.

pivo
dred
obujmiti
romansa
kubik

Ovaj lik je kao neki reper, dredovi, ceo fazon, a kad sam ga slušao kako peva, ko one babe narikače. - Reper iz kraja. - reče mi ona.
Tako sam i mislio, prikriveni blejač, koji je malo ranije sisao pivo u parkiću, ali je evoluirao, uštekao nešto kinte da napravi dredove.Bitno je da on ima taj friz i da stavi neko rasta maramče preko glave da obujmi tu glavurdu.
- Ajde nemoj da si toliko zloban - reče ona.
Samo mrzim loše kopije a gledam ga iz dana u dan, sujeta ko pet kubika drva, toliko da i ne vidi koliko je upao u sve one kliše kojih se plaši kao đavo krsta, da ne bude kao "ostali".
- Ko zna, možda je hoće neku romansu, pa se prilagodio kao kameleon.- nasmeja se ona.
Ma taj ne zna šta je to romansa, taj hoće .....
- Mnogo se ti baviš tuđim životima, bolje gledaj sebe, taj je bar kicoš, makar i smešan, ti sa tom tvojom razbarušenom kosom..
Ali ja nemam kose za neke frizove, a ti si mi zabranila da brijem glavu jer ti ličim na veliku bebu!

Medved
Šuma
Zec
Kobila
Droga

Poslednja izmena:
Šuma je mirisala na prolećno jutro, i zvučala kao roj tek probuđenih pčela.
- Hajde da igramo trule kobile! - predloži zeka medi, dok su zajedno leškarili na brežuljku prekrivenom mahovinom.
- Opet si na nekoj drozi. - progunđa meda, pogledavši ga zaprepašćeno.
- Ma jok, mislio sam samo ja da skačem. - nehajno će dugouhi.
- Tja. - pljucnu debeljko. - Kakva je to igra ako se samo ti zabavljaš.

igra
zabavljati se
predlog
odskočni
preusmereno

pivo
dred
obujmiti
romansa
kubik

Sudija Dred je zgužvao limenku piva istog trenutka kada mu je na viziru stigao poziv za ulično nasilje u predgrađu grada. Nalog primljen i zaveden javio se kratko i repetirao ganblaster i nogama obujmio sedište bajka i uputio se na zadatu adresu. To je ta zgrada. Ugasio je motor i lagano se popeo do vrata. Kuc kuc.. otvaraj policija! Iza vrata se čula lomljava. Do vraga promrmljao je i nogom razvalio vrata i uleteo sa pištoljem. Na podu stana je stajao kubik zemlje sa posađenim šargarepama a dve osobe (jedna ženska jedna muška) su u ljubavnom zanosu obučeni u ogromne plišane kostime zečeva zgranuto gledale u njega. Ženka zec je ispustila iz usta šargarepu a mužijak se nije pomerao od ženkine pozadine čak i da je njihovu romansu prekinuo i neki teži zemljotes.

Dred se nakašlja a potom reče.. izvinjavam se stigla je prijava komšije da se iz ovog stana čuju neki čudni zvuci.. Dred potom prstima dotaknu vizir i promrlja - sve je u redu lažna uzbuna.. a potom ode do frižidera i izvadi limenku piva otvori je i nestade kroz polomljena vrata.

ram
memorijia
okvir
dijagnostika
cveće
oproštaj

Poslednja izmena:
Više sam voleo one starinske fotoaparate, 36 slika tačno, pa lepo staviš najbolju u ram, ostale potrpaš u neki album za zabavljanje bližih i daljih članova porodice. Mada se niko od njih ne zabavlja kad mu predložiš, čuj predložiš, tresneš na sto onaj stari ružni album ukrašen cvećem, leptirićima sa 500 slika.
Ne bih rekao da su takvi ljudi za neku dijagnostiku, više im je to neka zabava, zabavna samo njima, naravno. A još kad od odem kod nekog rođaka i kad mi predstavi 1000 slika u svim varijacijama svog klinca, klinke, kao da taj nesrećnik misli da je to neka odskočna daska da stvori neku dobru igru u dosadnim večernjim satima, ili valjda da sam memoriše sve te trenutke. Tužno. Ali opraštam im uglavnom, opraštam...Čovek je rođen u tom okviru.Ne možeš ga preusmeriti.

Svinja
Metod
Šibica
Smeh
Slanina

Stopu pred stopu, deka se primicao vratima ordinacije. Do doktora je još uvek znao da dođe sam, iako je memorija malo-pomalo otkazivala poslušnost.
Doktorka ga je dočekala nenasmejana, s čudnom brigom u lepim tamnim očima, blago namrštenog mladog čela.
- Dakle... Alchajmer? - priupita starac.
- Da... - prošaputa ona, bacivši nesvesno pogled na snimak mozga u osvetljenom ramu. Sad se setio da je u snimak bila zagledana u trenutku kada je u ordinaciju kročio, pre nego što joj je uputio pozdrav.
Izvadio je iz torbe nevešto uvezan buket visibaba iz svoje bašte. Pružio joj je cveće uz nevešt osmejak.
- Ovo za oproštaj, onda... Ako vas sledeći put budem po prvi put video.
Pogledala ga je s čuđenjem, a zatim se stresla, kao da se trgla iz sna. Nakašljala se, prigušeno i kratko, a zatim podigla sa stola nalaze. Primetio je da joj ruke drhte.
- Mozak Vam radi kao u tridesetogodišnjaka, deko. Kao u... zdravog... tridesetogodišnjaka. I sve analize su dobre. - šarala je nervozno kažiprstom iznad brojki i grafikona. - U okviru ovakve dijagnostike, mogu samo da zaključim da je zaboravnost, koja vas je toliko zabrinula, posledica premora. Manite se, barem nakratko, brige o deci i unucima. Idite negde na vazduh, na selo, odmorite.
- Ali, Alchajmer? - promrmljao je zbunjeno.
Niz obraz koj se skotrljala suza koju nije uspela da ukroti.
- Da. - rekla je, uzevši buket. - Hvala Vam za ovo oproštajno cveće.

igra
zabavljati se
predlog
odskočni
preusmereno

- - - - - - - - - -

Al smo brzi :malav:

Sledeći neka spaja dve grupe zadatih reči :mrgreen:

igra
zabavljati se
predlog
odskočni
preusmereno

Čarobnjak je opalio oprugu i fliperska loptica je poletela na vrh a potom se odbila o graničnike koji su je federima bacali levo desno otkucavajući deset poena po udaru. Kakva lucidna igra pomislio je a onda kukom udario fliper pažljivo tako da on ne titlira. Loptica je imala konstantnu težnju da ga prođe, da ga pobedi da ga ponizi.. on se zapravo sve vreme samo tu branio.. ali kapija je bilo svuda i sve je oko njega svetlelo i nije mogao da isprati kuda je sve ta loptica letela. Evo ga odskočni prag. Grrr, ode loptica na novi nivo. Tu je trebalo poskidati tri kartice. Eh, ispade.. i evo već je sve preusmereno ka sporednom izlazu.. kako li se samo tako brzo loptica našla tu. Prolete loptica, ništa on tu nije mogao. Samo je prošla pored njega. Ali nije važno, pukla mu je igra i ima besplatan žeton a sa ovom drugom napraviće extra ball. Ali... Šta će njemu sve ovo? Dokle više ovo ludilo. I to zbog čega? Svidela mu se reč Pinbol vizard? Prokletinja od Eltona Džona. Mali fudbal je izgleda kao bolji predlog. Ne daj loptici da prođe, ne daj! DEVET miliona. Blizu je rekorda pa da mašina pukne ponovo jer ne može da izdrži da na displeju ispiše cifru veću od deset miliona. Još samo dva puta da je provuče kroz poluluk i na gornji nivo.. evo ga tu je.

Tap tap.. po ramenu..

Ćao čarobnjače. Ja sam Fenix.. kraljica arkadnih mašina.. imamo turnir u pakmenu pa ako hoćeš.. možeš da nam se pridružiš...

Loptica prolete na devet miliona devetsto devedeset i osam hiljada četristo.

Pinbol vizard je pogleda s mržnjom. Ona trepnu očima ne shvatajući šta se dešava..

Pakmen kažeš? Ok.. pođimo.. reče i uključi modul sa logičkim kolima za arkadne igre u centralnoj procesorskoj komori.

-------------------

selotejp
svemirski brod
laguna
školjka
iglo
pašteta

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back