Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
(dodatak)

- Atomska bomba? Jesi li ti poludeo? - reče Konj A
- Da Atomska.. Ljudski rod precenjuje sebe - odgovori Konj B
- Da nisi ti malo precenio sebe? - podozrivo će Konj A
- Čak i da jesam to se tebe ne tiče.. - Konj B
- Al bi me zato pretvorio u tvoju šupljinu a ti bi malo da glumiš Božanski vetar.. - nastavi Konj A da provocira
Konj B zatvori uši kopitama i poče da peva
- Tako znači.. To sam i očekivao.. E KONJU jedan.. - reče Konj A i ode da na miru popije pivo sa sobom.

---------------------------

smirenost
dogovor
kockice
tuga
radost

smirenost
dogovor
kockice
tuga
radost

Vodila mu je ruku, unutrasnjom stranom butine, i jos vise, do samog centra njene zenstvenosti.
O boze, sta se ovo zbiva, nije uspevao da dodje sebi i to se videlo na njegovom licu, u pogledu i uzdrhtalim rukama. A njeno lice naprotiv bilo je pribrano, iz ociju je izbijela smirenost kakvog monaha i jedva vidljiv trag trijumfa.
-Milice, ja.-Proguta slinu ali ona je samo blago odmahnula glavom.-Ne pricaj.- Uoblici usnama i nastavi igru rukama.
Ali ovo nije Milica koju znam. Prstima pronadje njenu vlagu, nateravsi je da se strese. Ovo je pre nalik na Anu.
Jedan prst, zatim jos jedan, masirao je osecajuci kako joj butine podrhtavaju, gledajuci kako joj oci postaju mutne a dah isprekidan.
Da ovo je nalik na Anu, prizna sebi, na onaj njen deo koji me uvek privlacio i nisam sanjao da je Milica sposobna za nesto ovako.
Pogledom zaokruzi po prostoriji. Samo dva para u poverljivom razgovoru i konobar, naslonjen na sank, koji se igrao prevrcuci kockice iz ruke u ruku.
Ni njena ruka nije mirovala, masirala mu je butinu, blago zagrebala noktima, onda se uspela jos vise izazivajuci bol u donjem delu stomaka. Proklete tesne farmerice, dodje mu da vrisne.
-Dodji.- Ustao je pruzajuci joj ruku. Prihvatila je i on je povede izmedju stolova, kraj para koji je razgovarao i zene na cijem licu je lezala tuga. Provede je pokraj sanka i konobara koji ih isprati radoznalim pogledom, zatim kroz hodnik do zenskog toaleta.
-Ovo je za zene.-Smejala se pokazavsi stiklu na vratima.-Ne uklapas mi se Nikola.-
Nije odgovorio, uveo je unutra, zakljuca vrata i sad je prislonio uz zid. Gledali su se, tesko disuci, boze kako je privlacna, te krupne oci prepune misterije, te pune usne sto mame na ljubljenje. Puljubio je i ona uzvrati jezikom. Rukom joj zgrabi kosu, grubo je povukao i ona uzvrati stenjanjem i ujedom koji mu usta ispuni ukusom krvi. Grubo je sljepi po zadnjici, Milica zagrize jos jace nateravsi ga na krik bola.
Izludjuje me, shvati, izludjuje kao nijedna pre. Grubo joj zadigne haljinu, ne mareci za zvuk cepanja, rukom potrazi njen gladak brezuljak i stegne bez milosti. Stresla se kao od udara elektricne energije.
Neko pokusa da otvori vrata i on popusti stisak. Iskoristila je to, jednim potezom mu iscepa kosulju, onda je zagrebala noktima i na njegovim prsima nikose krvave brazde.
-Jaooo.- Kriknuo je i to joj izmami grlen osmeh. Raskopca farmerke, zadigao je u narucje a onda je bio unutra.
-Jaooo.- Sad je bio njen red da krikne, nije mario, zarila mu je zube u vrat, nije mario, noktima kidala kozu sa ramena, nije ga bilo briga.
Bio je u njoj a to je bila njegova karta za Oz, za Shangri la i sve druge svetove za kojima cezne ljudski um.
Nije bio svestan kad su zavrsili, sedeo je na plocicama toaleta a ona u njegovom narucju. Pripalila je dva cigarete i pruzi mu jednu.
-Jesi li ovo ikada ranije?- Prvi je prekinuo tisinu.
Povukla je dug dim, onda ga pogledala ozbiljnim pogledom.
-Ja i ti moramo postici jedan dogovor.- Rece.
-Dogovor?- Nikola upitno izvije obrvu.
-Da dogovor.- Prstom mu nezno dodirne vrh nosa.-Ne znamo sta nosi buducnost a proslost je nepromenjiva i necemo da pricamo o njoj.-
-Postoji samo sadasnjost.- Odvrati grizuci joj prst sto je izazvalo radostan smeh.-A u njoj ti i ja, dogovoreno.-
Neko pokusa otvoriti vrata, gnevno je pokucao, zatim psujuci ode.

Karavan
Muzika
Namigivanje
Bazen
novcanik

Iznenadila je samu sebe prihvativši Nikolinu ruku, znala je šta sledi, ali je i uživala u tom razvoju događaja. I više nego uživala, otkrila je jednu drugu sebe, onu koju nikada ni pred kim nije smela da oslobodi, plašeći se. Sa Nikolom se nije plašila, prepustila se potpuno.
Sedeli su na podu toaleta i koliko god da joj je na tom mestu to izgledalo čudno, ona se osećala najzad kompletno, potpuno smireno i shvatila je da nikakvog razloga nema da komplikuje stvari. Prošlost je prošlost, dosta je sebe mučila. Ispričaće jednog dana Nikoli sve o Marku, o propalom braku, o njegovom sinu kojeg je volela kao svoje dete, i pomoću koga ju je ucenjivao da ostane mnogo duže nego što je želela u tom paklu koji je ubrzo nastao. Još uvek ju je bolelo to što nije mogla Danila da odvoji od njega, i što će tako divno dete odrastati uz onu propalicu, ali to je bol sa kojom se pomirila. Za sada. Još uvek je videla bolan izraz mališanovog lica, dok mu je mahala, suznih očiju, dok ju je čekao veliki karavan pretrpan njenim stvarima. Negde u dubini duše se još uvek nadala da će iznaći način da se izbori za to dete.
Cigareta u ruci joj je dogorevala, kad je shvatila da se izgubila u mislima. Nikola ju je pažjivo posmatrao. - Da li je sve u redu? – zvučao je zabrinuto.
- Jeste, razmišljam o koječemu, ali ima vremena, pričaću ti. – nasmešila se. - Sada je pitanje kako da prođemo kroz restoran ovakvi?- pogledala je Nikolu i na njegovu poderanu košulju, na ogrebotine koje su se videle po grudima, i na svoju suknju koja je takođe bila pocepana na jednom delu. "Sreća pa je široka i ne vidi se toliko…" poče da se smeje. -Još uvek ne mogu da verujem – reče.
- Pa, očekuj sveopšte bezobrazno namigivanje kad izađemo. – reče Nikola i uze je za ruku. Čula se muzika, prijatna, kad se obreše u sali. Nikola je nonšalantno povede prema šanku i izvadi novčanik. – Molim Vas, naplatite. – reče, ne obazirući se na zapanjen pogled konobara. Milica se jedva suzdržavala da ne prasne u smeh.
Izađoše iz restorana držeći se za ruke. – Ima li neki bazen koji radi u ovo doba? – upita je Nikola. – Pliva mi se sa tobom sada.
- Ne znam, ali i meni se pliva sa tobom. – nasmeši se Milica. Dopadao joj se njihov dogovor, obećavao je skoncentrisanost na život i na njih dvoje. Nasloni se na njega i oseti njegovu ruku kako se zaštitnički obavija oko njenih ramena.
- Možda bi bilo pametnije da odemo negde da se istuširamo…a plivaćemo sutra, i prekosutra, i kad god poželimo, zajedno. – Nasmeši mu se i zagrli ga oko struka.
“Kako lep par, skladan…baš idu jedno uz drugo” – pomisli, pomalo zavideći, devojka koja im je išla u susret.
Nije ni bila svesna koliko je u pravu. Nisu ni Milica i Nikola bili svesni. Pred njima je tek bio period u kome će otkriti koliko skladno funkcionišu, bez obzira na prošlost, i bez straha od budućnosti.

The End

saksija
sto
figurice
zid
vaza

Poslednja izmena:
Da li jedna dama moze da pripoveda o velikoj ljubavi citaoce izmedju vas i nje?

Naravno citaoce, sobzirom na okolnosti, i ds tu sada stoji, prepustam vas njoj...

"o ti, ti sto me gledas sa prozora... stakala... Ekranizacije... tebi pisem ovo.
Nocas opet posmatram zalazak sunca pred vecerasnji nastup mesecine pred zvezdama, zvezdama!
Zvezdama?!
Zvezdama u tvojim ocima?
Sta ne svidja ti se?
Pa nema problema bato, skinuce vas autor ovog teksta gole, ih, pa samo da ste procitali citaoce, posmatram kako vatra plovi nebom i gasi se tamo gde ljubav pocinje, ma dajte?
Sigurno niste znali da stojim gola tako dok ga posmatram? Mesec je divan, pojavio se, bacajuci srebro, kao da je predstava, ma ne umem ja citaoce tako lepo kao autor da baratam sa pricom, smrc, izvinjavam se, olevo vam autora"

Hehe bas je bila slatka ova nasa izmisljena imaginarna devojka citaoce, priznajte, ostavili bi ste sve samo da je vidite, hehe,

Imala je toliko sarmantnosti citaoce, otmenosti i elegancije, te i smelosti da zabludi moj um da je smislim, hehe
jednostsvna dama, al citaoce ta -veza- izmedju vas i nje ne bi trajala, jer je udata, i to licno za potpredsednika za vodovod u blizini nekog izmisljenog sela ili varosi.

Evo je opet...

"citaoce, autor je hteo da kaze da nisam ja za vas, sigurno ce te procitati jos puno njih boljih i lepsih u opisu nego sto sam ja, uveram vam vas sve su to same izmisljotine, i ta vaza tu pored vas isto, sto je na stolu, cutajte velika je i okrugla puna rupa i to jedne rupe u njoj se kriju figurice od zida"

Eto, poljubila vodili ste je na ljubav, bilo je to divno, sto bi nas covek u kraju rekao good i cica mica gotova prica :-)

Brus vilis
Severina
Oklagija
politika gradjana
Suton
Robovi
oaza

Stajao je na obali i posmatrao besne talase koji su udarali u obalu razbijajući se u hiljade nežnih kapljica. Mučila ga je dilema, da li je ona njegova nagrada, ili njegova kazna. Osećao se baš kao taj talas, pun nekih jakih, gotovo agresivnih osećanja koja su se u njenom prisustvu pretvarali u svoju suprotnost. Uzeo je neki štap koji je ležao, zaboravljen, i prišavši bliže nemirnoj vodi, nacrtao veliki krug u pesku. Udaljio se na razdaljinu koja je bila jednaka onoj od kruga do talasa koji je već nasrtao na obalu. Bio je na oprezu, spreman i on na juriš. "Ako stignem pre talasa i stanem u krug, shvatiće da ne treba da beži od mene." Znao je koliko je detinjasto to što radi, ali je iz sve snage potrčao, fiksirajući krug pogledom.

mreža
točkovi
makaze
lišće
jesen

Poslednja izmena:
mreža
točkovi
makaze
lišće
jesen

Međutim odjednom plaža je počela da se podiže. Na njegovu zgranutost shvatio je da se plaža nije podizala već da je on tonuo u živi pesak. Pokušao je da se mrda, da izađe iz peska ali svakim pokretom je tonuo sve brže i dublje. Napokon se predao kada mu je pesak već bio do grla. Trenutak dva i on je potonuo u mrak. Gušio se.. u početku se nije mrdao ali posle par sekundi, kako mu je nestajalo vazduha, njegovo telo je počelo da se buni. Trzao se i trzao... a onda, odjednom, nešto je puklo i on je lupio dupetom o zemlju. Pogledao je gore i shvatio da je pao iz peska u neki svet u kojem je izgleda sve bilo naopačke. Plaža je bila gore kao i celo more uostalom a on je sedeo na nebu na omanjem oblaku koji je bio vezan mrežom za plažu. Šta je ovo? Gde se ovo nalazi? Samo je hteo da ona ne pobegne od njega.. a sad mu se čitav svet preokrenuo. Dobro sad šta je tuje mora se vaditi iz ovakve situaciju. Pogledao je oko sebe. Na plaži su ležale makaze. Za trenutak je razmišljao a onda je skinuo cipelu i gađao ih. Prvom nije uspeo da pogodi.. Skinuo je drugu. Pogođene makaze pale su mu pravo u ruke. Prerezao je vezu između plaže i oblaka i oblak je počeo da plovi nebom kao list nošen vetrom u jesen. Oko njega je bilo dosta takvog lišća. Zapravo čitava šuma... Možda ako se uhvati za kakvu granu.. a onda je ugledao točkove vremena.. Možda još ima načina na ispravi neke stvari. U njemu se probudila nada....

-------------------------------------

Vremeplov
Pesak
Kočije
Vatra
Golub

Da imam vremeplov stigao bih vanvremenskim kocijama, na mesto gde je samo pesak i gde vatra svejedno mora biti nalozena. Tamo golubovi ne zalaze.,mozda pokoji galeb. I opet dolazimo na isto. Vremeplov imamo,on je u nama.

Koje
God
Reci
Pozelis
Ti

Postojala je jedna priča, legenda o drvetu koju je čula u detinjstvu. Reči te priče ostavile su utisak na njen lako savitljiv dečji mozak i on je, iako sada veći i izbrazdaniji nego što je bio kad je bila dete, obrastao oko tog dela koji je ostao izmenjen davno slušanom pričom. Ona je postala deo njenih ćelija. Disala je uporedo s njom. Da li je uticala na njene odluke, doduše, to nije znala.
Priča je govorila o šumi i drveću. Negde u svetu postoji jedna šuma i svako ko bi se u njoj našao odmah bi znao da ona nije obična. Osetio bi to u svojim kostima, u pari koju je nosio dah na putu van pluća. Zadatak onoga ko bi se našao na tom neobičnom mestu bio je da oslušne oko sebe i pronađe drvo koje mu pripada. "Unutar svakog drveta", govorio je glas pripovedača iz detinjstva "postoji po jedno Ti. Treba samo da Poželiš i da Zasečeš. Dalje je sve zapisano."
Nebrojeno mnogo godina kasnije, u potrazi za dobrim, necrvljivim pečurkama, put ju je naveo u šumu u kojoj ranije nije bila i samo jedan korak u nepoznati predeo bio je dovoljan da oseti i da zna. Spustila je pletenu korpu i Poželela je. Vazduh je možda zadrhtao i učinilo joj se da su boje zatreperile. Nešto joj je privuklo pažnju i okrenula se. Na jedno drvo u daljini bila je oslonjena sekira.
Drvo nije izgledalo posebno. Štaviše, delovalo joj je tanje i slabije od ostalog drveća. Prva pomisao bila je da se oseća uvređeno: zašto bi slabašno Ti pripadalo baš njoj? No, ipak je produžila k drvetu.
Uzela je sekiru, zamahnula i Zasekla. Iz rane je počela da curi svetlost.
Zaseklina se širila i ubrzo potom, pošto je drvo bilo tanko, ono se srušilo. Pred njom se nalazio panj i na njemu jedan God. Drvo Koje Joj Je Pripadalo imalo je samo jedan god.
Stavila je sekiru na rame, vratila se do svoje korpe s pečurkama i sa teškim osećanjem zaputila se kući. Od tada je prestala da veruje u legende.

Klizav
Proturiti
Manija
Prorez
Saviti

Klizav
Proturiti
Manija
Prorez
Saviti

- Znam sta mislis drao se iz sveg glasa, mislis sad... vidi ga kako vozi, a put je klizav,
e bas necu da smanjim brzinu pa neka bude sta mora...
- Klizav ti je karakter, pomislila je, ali ni rec nije izgovorila gledala je pravo ispred sebe
ne osecajuci strah... svejedno, šaputala je samoj sebi, kisa nece stati, ni on nece stati...
nekako bas i lice kad se zainate...
- Aaaaa, drundao je jos glasnije, necu se saviti pod pritiskom tvoje cutnje, poznajem te,
sad mislis vidi ga zanovetalo, zanoveta li zanoveta, to ti je postala manija
da me provociras svojom mirnocom... odavno pokusavas tu mirnocu proturiti kroz prorez
mog srca kako bi me kontrolisala..
- E bas si pametan, pomislila je, kao znas sta ja mislim... da znas, znao bi da jedva cekam
da skrenes s tog puta, kobnog za mene, a ti da ostanes ziv, tek bi to bilo smesno,
jer znam, tad bi me lovio medju oblacima moleci da se vratim...
Tvrdoglavi nisu shvatali, da ustvari, svako od njih vozi ta kola zivota na svoj nacin...
On, zeljan njene paznje, jureci brzinom vetra, izgovarao je gluposti...
Ona, mirna i stalozena, zeljna njegove paznje, romorila je kisom u sebi jos vece gluposti...
Odavno vec skripe kocnice u njihovim srcima dodirima neuzvracenim...

Mira Jovanović

obavezno,
mesto,
suptilni,
proniknemo,
uzroci

obavezno,
mesto,
suptilni,
proniknemo,
uzroci

Oba ve zno da si seo na svoje mesto Konju. Jasno je da smo u tebe uložili dosta. Reinkarnirati intelekt Tesle, Njutna i ostalih 45 naučnika, alhemičara i pronalazača.. i sve potrpati u tebe na suptilan način a da se ne naruši balans.. zahtevalo je puno vremena. Nemoj sad da se ponašaš kao derište i da upropastiš sve. Još uvek nam je ostalo da proniknemo u uzrok svega. Prapočetak svih stvari. Apriori momentum Konju. Vidi ga! (o nedokazanog derišta) Ne benavi se! Daj te sličice sunđer Boba, sa tim ćemo da se igramo kasnije. Uzmi ovo! Taaaako. Stavi na glavu. Ok.. idemo.

Zamisli sad Kosmos. Zamisli ga kao nepregledno more. Iz mora uplovljavaš u ušće ogromne reke. Rekom se penješ dok se u nju ne ulije potok.. potok pratimo dok ne dođemo do izvora. Na izvoru smo. View Source Konju. View Source. Jel ti se sviđa? Pa daaaa... E sad uzmi flašicu Konju.. žedno dete. Tako je malo ždrebe.. tako je mamina dušo. Zahvati malo vode.. Pij srce pij. Cuclaj Konju cuclaj....

------------------------------------------------

telefon
banana
pištolj
urma
kancelarija

Poslednja izmena:
Kao grom iz vedra neba, u kancelariju Petra Simeonovića uleteo je gorila od nekih pola tone i uperio u njega bananu, poput pištolja.
- Š...š...š... - zamuckivao je Simeonović ruku refleksno podignutih uvis.
- Ja ... biti ... Hugo ... - progovorio je gorila glasom koji je podsećao na hrkanje i hrakanje.
- Š... št ... šta... - i dalje nije uspevao da izusti bilo šta smisleno sekretar visoke i tajne državne ustanove za ekperimente na primatima, iako je u glavi imao prilično solidno formulisano pitanje.
- Ja... naučiti .. jezik ... ot čovek ... - krkljao je Hugo.
- Št... šta želiš? - oteo se najzad piskutav zvuk iz Simeonovićevog grla. Znoj mu se u malim potočićima slivao niz slepooćčnice i ispod linije kose preko čela, kratko se zadržavao na obrvama a zatim kapao preko očiju što je činilo da trepće, a sa svakim treptajem je postajao sve crveniji jer ga je hvatala panika od mogućnosti da upravo u tom trenu kada su kapci sklopljeni gorila ne odluči da skoči ka njemu.
- Urma... - odgovori Hugo. - Hugo voli... urma .. jede... Više nema ...urma...
Simeonović se zagrcnu, ali beše u toj figurativnoj progutanoj knedli nečeg rasterećujućeg i olakšavajućeg. S krajnjim oprezom spustio je desnu ruku do slušalice službenog telefona.
"Zanimljivo koliko se ljudi plaše banana", mislio je Hugo,pobednički se smeškajući u sebi.

Rmpalija
Kerebečiti se
podnožje
nosorozi
paperjaste

- - - - - - - - - -

obavezno,
mesto,
suptilni,
proniknemo,
uzroci

Oba ve zno da si seo na svoje mesto Konju. Jasno je da smo u tebe uložili dosta. Reinkarnirati intelekt Tesle, Njutna i ostalih 45 naučnika, alhemičara i pronalazača.. i sve potrpati u tebe na suptilan način a da se ne naruši balans.. zahtevalo je puno vremena. Nemoj sad da se ponašaš kao derište i da upropastiš sve. Još uvek nam je ostalo da proniknemo u uzrok svega. Prapočetak svih stvari. Apriori momentum Konju. Vidi ga! (o nedokazanog derišta) Ne benavi se! Daj te sličice sunđer Boba, sa tim ćemo da se igramo kasnije. Uzmi ovo! Taaaako. Stavi na glavu. Ok.. idemo.

Zamisli sad Kosmos. Zamisli ga kao nepregledno more. Iz mora uplovljavaš u ušće ogromne reke. Rekom se penješ dok se u nju ne ulije potok.. potok pratimo dok ne dođemo do izvora. Na izvoru smo. View Source Konju. View Source. Jel ti se sviđa? Pa daaaa... E sad uzmi flašicu Konju.. žedno dete. Tako je malo ždrebe.. tako je mamina dušo. Zahvati malo vode.. Pij srce pij. Cuclaj Konju cuclaj....

------------------------------------------------

telefon
banana
pištolj
urma
kancelarija

potrebno je i drugim korisnicima blablabla :mrgreen:

Kao grom iz vedra neba..

Rmpalija
Kerebečiti se
podnožje
nosorozi
paperjaste

Ja sam banana. Ne znam od kad sam postao svestan da sam banana.. ali sviđa mi se kako izgledam i to što sam južno voće. Osim toga sama reč "banana!" zvuči savršeno. Sve je izgleda počelo posle pada neke radiokativne kiše. Tako makar kažu neki ljudi.. Ljudi su bežali iz gradova jer je hrana bila zatrovana ali ja se nisam osećao zatrovano.. već naprotiv - probuđeno. Ne znam što su svi pobegli.. možda sam stvarno i otrovan za ljude ali još nisam video nijednog čoveka sve do danas. Bilo je to rano jutro.. U plantažu je ušao neki rmpalija u pratnji neke plavuše.. čije je podnožije izgledalo hmm recimo paprejasto. Jedno vreme su se nešto domunđavali... a potom su legli ispod mog drveta i počeli da ga tresu...

- Alooo? - rekoh...
Uplašena plavuša se brecnu..
- Ko je to? - upita drhtavim glasom.
- To sam ja BA NANA! (namerno sam odvjio ovo ba od nana jer je moćnije zvučalo... obožavam svoje ime)
- Šta hoćeš bre? - odgovori rmpalija a potom doda - pusti nas da se kerebečimo na miru!
Nije me posebno interesovalo to neko kerebečenje ali me je nerviralo to što su mi tresli moje drvo na kojem se nalazim. Ako tako nastave postojala je mogućnost da padnem ko kruška.
- Nemojte da mi tresete drvo... da vam ne siđem dole i počnem da vas kerebečim dok ne popadate. - iskreno.. nešto sam u poslednje vreme bio jako nervozan.
- Oh! - rekla je plavuša.
- Rmph - promumlao je rmpalija..
Drvo se i dalje treslo ko da je pored njega prolazilo krdo nosoroga..
I naravno.. nisam imao izbora.
- BA NA NAAAAAAAAA! razdrao sam se u samoubilačkoj misiji i kao kamikaza skočio pravo među njih!
- UOOOUOOH! - reče plavuša
- njaah.. reče ljubomorni rmpalija i okliznu se na koru od banane.

Radioaktivnost koje se osećala u vazduhu nekako bivala je sve veća i veća.. pozitroni i elektroni su popunjavali šupljine a kroz koren plavušine kose.. osećao se božanski vetar.

A onda je naišla gorila.
-------------------------------------

lego kockice
šalteruša
kupusijada
paknovi
orah

Kočioni sistemi, pločice, paknovi, diskovi, doboši
VILOTIJEVIĆ

, pisalo je na nakrivljenoj tabli iznad oronule radnje u zabitom delu varoši.
Gorepomenuti Vilotijević, Milivoje, stajao je drugog avgusta neke skorašnje godine ispred gorepomenute radnje naslonjen desnom plećkom na dovratak i čačkao zube roštilj-štapićem pokušavajući da prostor između četvorke i petice dole levo oslobodi poluraspalog komadića mesnate slanine koji mu je tu čučao zaglavljen još od prošlonedeljne kupusijade. Ilije Gromovnika nije bilo nigde na vidiku, dnevna zvezda je pržila punim kapacitetom a vazduh je od vreline štipao za kožu i lelujao se poput širokih, mesnatih bokova Rajke šalteruše koja mu se, njemu, Milivoju, upravo približavala dolazeći iz pravca stogodišnjeg oraha pod čijim je hladom bilo ceo glavni trg ranijepomenute varošice.
- Rajka, Rajka, kukala ti majka, kako bih te složio sad, ko lego kockice... - zamalo da povikne, ali uto nestade Rajke, razveja je iznenadni povetarac koji i Vilotijevića prizva sebi.
Razrogačivši oči u neverici, on zatrepta nekoliko puta, pa shvativši šta se desilo tiho zucnu "Fata Morgana malko ispod jorgana".
A onda je primetio da u ruci drži roštiljski štapić na čiji je vrh natakaren komadić poluraspale slaninice. Tutnu vrh jezika između četvorke i petice dole levo, i licem mu se razli osmeh pobednika.

Slaninica
fatamorgana
raskrsnica
čučati
plećke

Slaninica
fatamorgana
raskrsnica
čučati
plećke

- Mir tamo! Ako hoćete deco da vam pričam priču moraćete da se ućutitte jer ne mogu da se derem. - Konj poče da smiruje decu.

Žamor prestade i oni pažljivo načuljiše uši.

- Dakle bilo je to kad sam bio u Kongu, u Africi... jedne noći na jednoj raskrsnici začulo se neko škripanje i par crnaca oko mene obuze toliki strah da su se sledili. Zombi! jedva jedan od njih ispusti zvuk kroz drhtavu bradu... Bila je noć i mrkli mrak i nisam mogao ništa da vidim ali sam čuo da se nešto lagano približava nama... Ne lupajte, zombiji ne postoje, rekao sam im.. počelo je da vam se priviđa i od straha vidite fatamorgane.. Crnci se razbežeše i ja ostah sam.. Oči počeše lagano da mi se privikavaju na mrak.. (Konj pogleda decu i neprimetno mu se nasmeja brk kad je ugledao kako ga posmatraju raširenih očiju upijajući svaku njegovu reč) i kad su se totalno privikle video sam neku osobu kako vuče nogu za sobom dok je u ruci držala ljudsku plećku povremeno je kidajući zubima ko slaninicu.. Obuze me jeza ali iz nekog neshvatljivog razloga nisam pobegao već se sakrio za nekog kontejnera sa đubretom i čučnuo..

Konj namerno napravi pauzu..

I? I šta je bilo dalje? - povikaše deca - Jel to bio zombi?

- Tišina...! Konj se osmehnu.. i nastavi priču..

- Kad se osoba dovukla blizu mene ugledao sam totalno bele oči i okrvavaljene zube.. meso sa listova butina je bilo poluraspadnuto a ruke su bile oguljene.. Na dva metra od mene osoba je stala i počela da osluškuje kao da je znala da nečeg ima u blizini... U tom trentuku moram da priznam utrnule su mi noge i neka struje je prošla kroz moju kičmu.. kada iz kontejnera iskoči maška i poče da peva..

Zombi je gledao zblanuto celu pesmu a potom nastavi dalje.. a mene je spasila mačka tako da sam joj kupio farmu miševa u meksiku.

Čiča miča i gotova priča.. i ja tu bio i vino pio i još mi je jezik mokar..

Deca počeše da dižu graju istog trenutka kao da je zvonilo za kraj časa.

-----------------------
gubavac
đavo
dogovor
duša
zlato

Prosjaku nikad nije udelio. **** je svastiku, šurnjaju i strinu, prvom komšiji na prevaru oteo osamnaest jutara zemlje,a onog gluvonemog beskućnika, što mu je opijen vinom i u napadu sirove obesti sleđa razbio lobanju kamenom, nikada nisu našli. I da jesu - koga bi bilo briga?
Bog za njega nikada neće mrdnuti prstom, mislio je, pa ako je pakao nakon smrti nastavak ovog pakla, onda... nek ide život. Barem nek se ima.
Misleći tako, stari gubavac je crkavao hropćući, dlanom grčevito stišćući zlatnik koji je dobio od đavola, nakon dogovora da mu proda dušu. Rogati je stajao iznad njega i cerekao se.
- Ti...ti! - jeknu umirući, besno razrogačivši preostalo oko nakon što je osetio kako se do tada čvrst metal topi u šaci i curi van između prstiju.
- De, de - tobož saosećajno će đavo. - Nisi valjda očekivao da ću zlatom plaćati nešto čega nema?

na krkače
prestolonaslednica
kilimandžaro
svevišnji
izbunariti

Poslednja izmena:
na krkače
prestolonaslednica
kilimandžaro
svevišnji
izbunariti

Kao i svakog dana neprimetno bi se ušunjao u zaraslo groblje i prošao pored borova sve do male kolibe u kojoj je sedeo derviš. Selam alejkum pozdravio bi učitelja klanjajući mu se duboko. Alejkum selam odgovorio bi starac obučen u odelo skrojeno od raznih parčića raznobojne čoje za koju su bili ušiveni parčići polomljenog ogledala. Pogled na takvog derviša i njegovo odelo konvencionalnom gledaocu bio je komičan ali učenik je svog učitelja zbog toga zvao "ogledalo nevidljivog".. i prema njemu je gajio najdublje poštovanje.

Sufi derviš je svom učeniku skuvao kafu i počeo da peva na ney-u nešto o ljubavi i Bogu tako da je ovaj upao u mističan san.

Nalazio se u podnožiju kilimandžara.
- Kuda idemo? - upitao je.
- Idemo na vrh nepostojanja. - dobio je odgovor.
Pomislio je kako na vrhu nepostojanja sigurno sedi svevišnji a kraj njega njegova apsolutna ljubav nevezana za bilo koji pojam kao prestolonaslednica u slučaju da svevišnji ode za zasluženi odmor. Put do vrha nepostojanja sigurno neće biti lak. nagrada je previsoka.
Dok su se peli učenik je pokušao izbunariti iz otelotvorenog sebe najtišu svetlost kojom je pevala njegova duša ne bi li mu ona dala neophodnu snagu ali mu to nije polazilo za rukom.
Put je postajao sve teži i teži. Noge su mu bile sve umornije a telo sve slabije.. dok mu je duh proporcionalno bio sve čistiji a vid sve jasniji.
U j ednm trenutku je stao i požalio se na svoju sudbinu svom strahu. Pomislio je kako postoji tajna veza ljudima neobjavljena i neshvatljiva između svesnosti odnosno uma i duše odnosno svetlosti. A onda mu je strah taj odvratni ubica uma ponudio čašu nektara zaborava i nagovarao ga da odustane i sebi olakša muke. Izmučen i izranjavan kakvim se oduvek osećao.. na kraju je poklekao.. i popio sadržaj.

Tog trenutka je nebo zagrmelo i on se našao ponovo u podnožiju planine zajahan od odvratne zle veštice koja se grohotom i cikom smejala. Veštica koja mu se popela na krkače u svojim rukama imala je pet uzdi - pet čula i radila je sa njim šta je htela. Tren kasnije probudio se iz jezivog sna dok ga je blagonaklono i sa smeškom derviš gledao i rekao:

- Uopšte nije jednostavno popeti se na vrh nepostojanja sine moj... nimalo lako..

Svetlost
Tama
Zaratustra
Sveća
Žrtvenik

potrebno je i drugim korisnicima, blabla :mrgreen:

Svetlost
Tama
Zaratustra
Sveća
Žrtvenik

Plamen se lelujao, pa su mu čelo, nadvijeno nad hartijom, naizmenično šarale svetlost i tama. Lepo čelo, visoko, elegantno, s oblim, ne prevelikim zaliscima, oivičeno kosom začešljanom unazad, poduprto krupnim kestenjastim očima odbačenog šteneta, i čvrstim, pravilnim nosom ispod kojeg je žbun brkova prekrio (verovatno lepa, ali sada zgrčena) usta.
Tukao je konja, konj. Tamo u Turinu. Konj, onaj četvoronožni, je njištao svoj bol propinjući se, a konj, dvonožni, je nastavljao da šiba, nemilice, psujući i pljujući. Pa je on dotrčao do konja, bijenog, obisnuo mu se oko vrata, osetio zmijugavi šamar-rez biča na plećima, zamalo jauknuo, te se obeznanjen skljokao u prašinu.
A onda je dokasala pandurska konjica. Bez konja. Pa su zanjištali složno, opkolili ga, i odjednom se, ko zna kako, obreo u stanici.
Prijatelji. Stari. Gde. Ste.
Voli Vas. Vaš. Dionis. Razapeti.
Uzeo je sveću i prineo je licu. Znojila se, isto kao on. Dogorevala je, isto kao on. Svetlela je i bacala čudne senke, isto kao on.
Zinuo je strašno, najstrašnije, nabio je u usta i zagrizao, jako.
Toliko suza nije prolio ni kada je, onomad, položio ekvilibristu na žrtvenik razapet iznad ulice, za buduću slavu Zaratustre.

kosturnica
košuljica
Amanita muscaria
podrignuti
živahan

kosturnica
košuljica
Amanita muscaria
podrignuti
živahan

Kažu kad se dete rodi sa sve košuljicom.. to je neko posebno dete. Tako kaže narodno verovanje. Rodomir je bio živahno ali neobično dete. Dok su se druga deca igrala po polju on je od malih nogu voleo da se osamljuje po vrhovima planina da šapuće u izvore, razgovara sa vilama i duhovima drveća.. Druga deca su mislila da nije baš sve kako treba sa njim. On na to nije obraćao naročitu pažnju.

Jednom prilikom kad je već bilo veče Radomir je berući lekovite trave koje je voleo da meša i spravlja meleme slučajno ubrao i pečurku iz roda Amanita muscaria. Gadna biljčica. Navečer, u zaklonu pećine, dok je tinjala vatra, spremio je sebi večeru u kojoj se našao i komadić te pečurke. Kada se dobro najeo.. podrignuo je zadovoljno i utonuo u dubok san.

Nalazio se u tamnom i mračnom hodniku.. skoro da se nije videlo nista, Osećao se nelagodno, mučio ga je stomak. Vreme je prolazilo kao večnost dok se korak po korak približavao svetlu na kraju tunela. Konačno, izbio je na svetlo dana izlazeći iz nekakve pećine. U početku, blještava svetlost mu je neutralisala vid, malo kasnije.. okrenuo se i shvatio da je izašao iz pećine koja je bila i pećina i kosturnica.. a potom je pogledao mesto gde se obreo. Bila je plaža, pesak je bio beo kao so. Talasi su zapljuskivali obalu a palme treperele na vetru. Čitav predeo je izgledao kao iz bajke. Jedino je kazan kvario sliku. Čekaj malo... Kazan??? Šta će kazan ovde?

Na njegov užas kasno je primetio da se oko njega steže obruč domorodaca ljudoždera.. a onda uhvaćen, na opšte iznenađenje domorodaca koji su proslavljali ulov, poče histerično da se smeje..

Glupi domoroci.. pomislio je. Kad shvate da sam pojeo pečurku i da će kad pojedu i mene pojesti i pečurku.. i oni će pasti u isti san i onda će neko i njih da pojede.. pa onda i njih, pa onda i njih, pa onda i njih i tako redom do lucidnog sna. Hahahahahah!

Rumunska muzika
Traktor
Duvan
Vegeta
Potpuna smeša za prehranu životinja

Reklama za vegetu je bila jedino što je vredelo u poslednjih 96 sati televizijskog programa. Staramajka, komšike ispisnice joj Bilja, Radojka i Stamena i Stamenina snajka Kristina smrdele su na kiselo, bile ispolivane kafom i zaprašene pepelom duvana koji im je na svela i otromboljena (izuzimajući Kristinu) poprsja padao iz cigara koje su mlitavo visile iz usta. Oči im svima otekle, išarane mrežom kapilara, vodnjikave, ali stoički uperene u ekran. Sad će on njoj da rekne, kurvi jednoj glupavoj što se s onoga vatala u vece, di nisu turili kamere.

Miroljub je tu silom, da je nogu, zbrisao bi odavno, ali nema, ******, odnelo... Može se sa štakama i nekako, ali do kuda? Čitati ne može, čitanje je rojenje misli, a svaku misao sada nadjačava zvuk svađe, ili vriske, ili zapevanja koji dopiru s ekrana.
Kad nije farma, onda su veliki bratovi, ili ona neka treća, ili četvrta, koje nemaju Orvela u nazivu.
Povremeno začkilji očima, pa u međuprostoru između TV-a i ženturača ugleda jedva vidljive, prozirne, elastične, vazdušaste cevi koje vode od ekrana do očiju, ušiju, usta, a kroz cevi neprestano teče žitka, prozirna ali mutna tečnost. Začkilji još malo jače, koncentriše se, zumira jedan segment cevi, a onda prione na analizu mešavine.
Da... surogat života. Niske strasti. Jeftin adrenalin. Bajat humor. Bazičan Maslov. Sirova ali niskokalorična mržnja. Malo zavisti, mnogo beznačajnih dešavanja, ali ipak - dešavanja. Džank sadržaj.
Rečju - potpuna smeša za prehranu životinja.
Staramajka je još prvoga dana počela tu i tamo da rokće kad se smeje. Radojka i Stamena povremeno njište jedna na drugu, Bilja, nakon retkih trenutaka kad se prevari, zadrema, pa iskoči iz šina nepostojeće fabule, žustro i upitno kokodače: "Ko? Kooo? Kooo?", a Kristina žustro češe podvaljak noktima nožnih prstiju jer su je, izgleda, tokom ova četiri antihigijenska dana, nastanile buve.
Noću, kada poslednjim trzajem samilosti utišaju teve na 10, Miroljub uspeva da zaspi, i tad sanja najpre zvuke rumunske narodne muzike, a zatim zelene livade oivičene šumom, sanja svoje noge, zdrave i mišićave, sanja veliki, crven Big Bud traktor i sebe kako u njega poletno uskače, hvata volan, pritiska gas i zatim naleće na kućerak, probija spoljni zid, demolira predsoblje, ruši svoj put ka dnevnoj sobi, melje sve pred sobom, pod točkovima čangrljaju federi troseda i krckaju Biljine, Radojkine i Stamenine koske, ode i fotelja s kristinom, očas uflekaše patos ali to više nije bitno, sledeći je stalak s televizorom, ooooo, kakvo zadovoljstvo, ooooo, oooohhh, umri, hahahahah, crkni beštijoooo, pucaj, krckaj, zvezckaj, cijuči ali nema te više, okreće se ka staramajci i pritiska kočnicu, eto, sad će ona ponovo progledati, podmladiće se, istrčaće napolje na livadu očešati obrazom povetarac a oči napuniti svetom, ali uzalud, kočnica ne radi, aupizdumaterinu štajeovojebogaotac, koči, koči, koči, neeeeeeeeee!
... i onda se budi oznojen, eto, već četvrti dan, vikne staramajku, ona mu dobacuje da bude tiši, taman sad one dve šapuću na verandi, mora da čuje koga oblajavaju.
"Pogrešno sanjam", misli, polako smirujući dah i gledajući kroz prozor u satelitsku antenu. "Ne treba traktor na kuću usmeravati."

Kladionica
Don Kihot
sporečkati
pišljiv
prepodobna

Poslednja izmena:
Kladionica
Don Kihot
sporečkati
pišljiv
prepodobna

Sančo je upravo podigao refinansirajući kredit i veselo otrčao pravo do kladionice.
- Hidalgo! Jel počela Hidalgo? - razdrao se čim je uleteo na vrata...
- Šta se dereš? Nije još ali samo što nije.. - odgovori Hidalgo koga su od milošte zvali Don Kihote jer je bio vlasnik i radnik kockarnice..
- Stavi mi sve na Real.. Bajern nešto mi nešto izgleda bledunjavo... osim toga, od kako se svinjoslav* (*tako je Sančo zvao Švajnija jer je potajno bio zaljubljen u Anu) sporečkao sa trenerom taj fudbalski klub ne vredi više ni pišljiva sunđer boba.
- Jesus Marija prepodobna, opet ćeš sve pare da skrcaš za minut... Kad ćeš već jednom naučiti da prestaneš da se biješ sa vetrenjačama. Fifa namešta sve utakmice zar ti to nije jasno do sad? - Hidalgo pokušao da ga urazmi...
- A šta drugo da radim? Da gledam kako svi bleje kod Dulsineje ko ti? Stavi ti to tamo i pojačaj TV....

------------------------

ništa posebno
ništa slučajno
ništa specijalno
ništa naročito
ništa bez veze

ništa posebno
ništa slučajno
ništa specijalno
ništa naročito
ništa bez veze

"Ništa posebno." Okrenuo se, napravio par koraka, zatim se vratio u prethodni stav. Krajevi usana su mu se iskrivili nadole, oči bezizrazne iza odbleska na staklu naočara. "Ništa naročito." Odlučivši da je i više nego dovoljno svog vremena posvetio slici ispred koje se trenutno našao, zaputio se sledećoj. Nije bio oduševljen: "Hm. Ništa specijalno." Krenuo je dalje i usput bolje namestio jaknu preko ruke da mu ne klizi. "Ništa, bez veze." Glasila je njegova presuda. Nije kao da je ikad bilo prijatno ići s njim bilo kuda, a najmanje na izložbu, pomisli njegov dugogodišnji drug beživotno se vukući za njim. Već je počela da ga boli glava od jarkog svetla i sporog koraka. Još malo pa će pregledati sve slike. Ova pretposlednja mu se baš svidela. Imala je odličan kontrastni balans i dijagonala u zlatnom preseku koja je dominirala kompozicijom zaista je isticala neku specifičnu vrstu dinamike, pogotovo u kombinaciji sa smelim koloritom. Ostavlja utisak. Pomalo iz potrebe da odbrani svoj doživljaj, obratio mu se: "Za ovu moraš priznati da je dobra?" On je samo gledao u sliku, nedotaknut. "Ništa, slučajno."

Pare
Pojas
Silom
Stradanje
Terati

"Zadeni, sine, pare za pojas, pa begaj, da izbegneš stradanje", reče majka, i stade ga silom terati u gumeni čamac.
"Ali se Mađara čuvaj! Čuvaj se!", glasno viknu naknadno, setivši se vesti, a sitna prilika joj samo široko mahnu s pučine.

mufljuz
tarana
teretana
tarapana
podšklobučiti se

"Zadeni, sine, pare za pojas, pa begaj, da izbegneš stradanje", reče majka, i stade ga silom terati u gumeni čamac.
"Ali se Mađara čuvaj! Čuvaj se!", glasno viknu naknadno, setivši se vesti, a sitna prilika joj samo široko mahnu s pučine.

mufljuz
tarana
teretana
tarapana
podšklobučiti se

Pazio je da ga neki mufljuz ne gurne i da ne zaglavi u vodi.. podšklobučio se najbolje što je mogao na čamcu koji je bio krcat ljudima da ne bi ispao sa njega. I da je išao u teretanu ništa mu sad ne bi vredeli ti mišići da se izbori u toj tarapani. Samo da stigne do tate Tarana koji ga valjda čeka u Segedinu. Posle će lako. To je već Evropska unija...

---------------------------
pasoš
alkaida
bodljikava žica
policija
doberman
kamera

Zastavnik Kristijan Mogulović nije uspeo, iz ko zna kojih razloga, da dobije pasoš za svoga dobermana, pa je rešio da pomenutog kera ostavi u nekom niskobudžetnom psećem hotelu tokom vremena koje je nameravao da provede u termama Čatež. Alibaba (tako se, naime, zvalo pseto), imao je za svoju vrstu neuobičajeno razvijen intelekt, i uobičajeno razvijenu intuiciju, pa je, kombinovanim snagama prvog i drugog, došao do zaključka da će, po svoj prilici, biti, ni kriv ni dužan, osuđen na par nedelja jeftinih briketa i smrada ostalih nepedigriranih kučića. Ne želeći da se pomiri s takvom sudbinom, otrčao je do kupatila, nabio glavu u korpu s čistim vešom i veštim mrdanjem oko nje obmotao turban od karirano-plave košulje. Pritajio se u ćošku i sačekao da gazda otvori vrata stana, a onda trk napolje!
Ideja je bila da se predstavi kao izbeglica iz Sirije i tako pređe granicu bez pasoša. No, čim ga je na graničnom prelazu Šid-Tovarnik snimila pogranična kamera, našao se okružen pripadnicima specijalne policije.
Zatvoren je u dobro čuvan boks ograđen bodljikavom žicom, pod optužbom da je infiltrirani element alkaide.

krezava
klip
spoticati
spočitavati
spomenica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back