Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
HAPLOGRUPA I (NAJSTARIJI EVROPLJANI):
--Haplogrupa I (ilirsko-dinarska) obiljezava DNA PRVIH stanovnika Evrope (pored Baska). Prisutna je na Evropskom tlu (s pocetkom u BiH) 40.000 godina.
Hg IJ je najstarija i jedna od prvih grupa ljudi koja se doselila u Evropu i to na podrucje Bosne i Hercegovine i Juzne Dalmacije, gdje je i bilo mogucnosti nastanjenja jer su ostali dijelovi Evrope tada bili prekriveni ledom.
Zbog izolacije ledom, DNA mutira i dobiva novo ime I tj, JEDINA haplogrupa I koja je nastala na tlu Evrope,i to na tlu danasnje Bosne i Hercegovine.
Dok su svi ostali Evropljani, tj njihovi prapreci se doselili iz centralne Azije i srednjeg Istoka, i kasnije nastanili Evropu (R1a, R1b, E3b, J)
Nakon otopljavanja leda prije 10.000 godina, slijede seobe ljudi iz BiH podrucja na druge dijelove Evrope, tako da danas 1/5 Evropskog stanovnistva nosi hg I.
Zanimljivo je istaci da stanovnici Svedske i Norveske nose visok procenat hg I (~40%), pored Bosanaca i Hercegovaca (50-70%). Nigdje drugdje se ne moze naci tako visok postotak hg I. Sto podrzava tezu da su Skandinavci nasi rodjaci koji su se odlucili izseliti iz prostora BiH.
Kad se otopio led prije 10000. godina, (znaci nakon 30000. godina na prostoru danasnje BiH) par njih je krenuo u seobu prema sjeveru, neki su ostali po prostorima danasnje Njemacke, Ceske, Austrije i Slovenije, koncentracija hg I je oko 20% u ovim zemljama.
Dosavsi u Skandinaviju ti nasi rodjaci, su bili izolirani geografskim uzrokom, pa nije doslo do velikog mijesanja. Zato isto tako visok postotak hg I kod Skandinavaca (~40%.) Nijedna Evropska nacija nije sacinjena od jedne haplogrupe, sve je pomijesano i u razlicitim postotcima zbog historijski migracija.
Postotak hg I se smanjuje od BiH prema istoku i zapadu, gdje se u susjednim zemljama nalazi u ~30%.
Srbija ~29%,
Hrvatska(kopno) ~32%.
BiH-hrvati = ~50-70% I (Ovisno o regionu zemlje)
BiH-srbi = ~30% I
BiH-bosnjaci= ~44-60%
(*marjanovic et al 2005, pericic et al 2005, semino et al 2002)
Tako se iz ovih savremenih istrazivanja moze definitvno zakljuciti da je rezervoar haplogrupe I podrucje Bosne i Hercegovine. Pored Baska, Bosanci i Hercegovci su najstariji Evropljani.i
(*Pericic et al 2005- High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe)
Koliko gluposti ti mozes da izvalis i da ostanes ziv, to niko ne moze.
Je'l ti uopste znas koliko je stara haplogrupa I2a2?
Jel' ti znas da su Baski na 96% R1b1b2 cija je starost oko 4500 godina?
Jel' ti znas gde je nastala haplogrupa I?
Od cega je to nastala "jedina haplogrupa na tlu Evrope"? Od bosanske bukovine, verovatno?
Kada vec citiras tu studiju, mogao si i da prilepis onu slicicu koja prikazuje geneticku bliskost. Da ljudi vide o cemu im ti ovde valjas dumine.
I pored svega sto si i sam citirao da je "slovena" najvise medju bivsim pravoslavcima a danas bosnjacima iz bosne, ti nam opet udaras neke bolesne nebuloze.
Vec sam ti jednom naveo podatke o "kvalitetu" uzorka kod koga je 75% hrvata bilo iz kraskih podrucja, 66% bivsih pravoslavaca danas bosnjaka takodje, a Srba celih 4% (Gacko).
kada mi budes odgovorio na prethodna pitanja i kada dokazes da sam bilo sta slagao ili izmislio, mozes da mi se javis. Ja cu dostojanstveno prihvatiti da sam lazov.
U suprotnom, ukoliko budes ignorisao (po starom obicaju) i pravio se blesav "zaboravljajuci "da odgovoris na postavljena ti pitanja moracemo svi zajedno da te inaugurisemo za najveceg lazovcinu medju svim forumasima.
Ajde, budi heroj i zastiti bosnu od velikosrpskih lazi. Pokazi nam sada kako se bosna brani istinom i pravdom.
P.S. Vasi rodjaci
Skandinavci su se iselili iz Bosne verovatno zbog toga sto nisu mogli slusati ovakve nebuloze. Na vreme su se spasili da ljudi o njima nebi pricali viceve. Mujison, Suljinson i Hasinson.
Poslednja izmena: