iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ "Bjaži paničar"

Ovo nije "bošnjačka historija Muhameda Filipovića" ili "bošnjačka piramida ljubavi Semira Osmangića" - ovo je uistinu ARHEOLOGIJA.

Ovo nisu stručnjaci poput tvog prijatelja-genetičara ili Sermira Osmangića.

Sva istraživanja je započeo najčuveniji srpski arheolog,pokojni - Vasić.
Danas su istraživanja nastavili srpski arheolozi uz pomoć Nemaca i Britanaca.

Rezultati istraživanja su potvđene na zvaničnom skupu arheologa (govorimo o svetskom skupu sviju arheologa) u Vankuveru.

Ti rezultati su senzacija i uskoro ulaze u SVE udžbenike istorije i arheologije.
Ova istraživanja pomeraju zvaničnu istoriju za 5 vekova (ako ne i mnogo više).
Mnogi ljudi su ovo i pre istih tih istraživanja tvrdili.

Odakle ti prosto ideja da je ovo neki "plaćenički posao" i "šarltanska posla - buranija" ?
Ti prosto pokušavaš sve da osporiš što se ne slaže sa tvojim viđenjima i shvatanjima - a to je zaista rđav i jalov posao.

Mi ovde pričamo i arheologiji,poznatim činjenicama (doduše nedavno otkrivenim) a ne o bošnjačkoj piramidi ljubavi...

Da li si ikada čuo za "četiri rajske reke" ?

Ovo je sve pre godinu dana potvrđeno od strane SVIH čija je potrebna neophodna. I sada dođeš ti tako neuk i počneš ovo da porediš sa "bošnjačkom piramidom ljubavi" i ko zna kakvim plaćenicima i "buranijama"... Veoma ružno i neuko.

Zemlja zove paničara:

Za tebe je ovo već gotova stvar.
A lijepo kažu da su prihvatili njenu TEZU

I na kraju kažu da treba još da se istražuje da bi se ovo potvrdilo.
Ma bjaži arheolog :hahaha::hahaha::hahaha:

Za tebe je ovo već gotova stvar.
A lijepo kažu da su prihvatili njenu TEZU

I na kraju kažu da treba još da se istražuje da bi se ovo potvrdilo.
Ma bjaži arheolog :hahaha::hahaha::hahaha:

Nije to za mene, nego to već jeste "gotova stvar" - za ceo svet i nauku.

Ti si svoje rekao. Majkan poredi "bosansku piramidu ljubavi" sa nalazištima poput VInče...

Daješ odgovor kakav sam i očekivao. Ovaj klip na kome dotična govori je star godinu dana...

Za mene je "bjaži čovek" onaj ko omalovažava druge...

Poslednja izmena:
Nije to za mene,nego to već jeste "gotova stvar" - za ceo svet i nauku.

Ti si svoje rekao. Majkan poredi "bosansku piramidu ljubavi" sa nalazištima poput VInče...

Daješ odgovor kakav sam i očekivao. Ovaj klip na kome dotična govori je star godinu dana...

Darwin je prvo postavio tezu pa razvio teoriju.
I dan danas mu je teorija-teorija.
Ova tvoja sa klipa je tek postavila tezu.
Moraš savladati abecedu kolega...ti bi odmah na zadnje slovo skočio :mrgreen:

Nemoj se ponašat ko uvrijeđena stambolska mlada :mrgreen:

Vidi šta pišeš na drugoj temi:
On može i da ima "rupe u obrazovanju" - a nema.

Ti ni nemaš obrazovanja - vidi se po sklopu rečenica i c/p tekstova.
Jedino što ti možeš da ponudiš ovom forumu jesu - mržnja, provokacija, neznanje i nezrelost.

A sad se ovdje vrijeđaš kofol...:mrgreen:
Ma bjažiii :mrgreen:

Poslednja izmena od moderatora:
Darwin je prvo postavio tezu pa razvio teoriju.
I dan danas mu je teorija-teorija.
Ova tvoja sa klipa je tek postavila tezu.
Moraš savladati abecedu kolega...ti bi odmah na zadnje slovo skočio :mrgreen:

Nemoj se ponašat ko uvrijeđena stambolska mlada :mrgreen:

To zaista jeste teorija. Samo ima jedan mali problem - ni sam autor nije verovao u nju...

Ponavljam - ovo nije ni teorija a ni teza - ovo je činjenica. Opšte prihvaćeno i potvrđeno.

Vidi šta pišeš na drugoj temi:

Ukoliko si primetio on tako piše... Fulaš poentu kao i obično.

To zaista jeste teorija. Samo ima jedan mali problem - ni sam autor nije verovao u nju...

Ponavljam - ovo nije ni teorija a ni teza - ovo je činjenica. Opšte prihvaćeno i potvrđeno.

Pogledaj svoj klip i poslušaj šta kaže na 0:23
Poslije poslušaj šta kaže na 1:21
Za tebe je to gotovo stvar (što je babi milo to joj se i snilo) a za druge je to TEZA i potrebna su daljnja istraživanja da bi se DOKAZALA teza.

Ukoliko si primetio on tako piše... Fulaš poentu kao i obično.

Bez obzira kako on piše on tebe nije otvoreno vrijeđao a ti njega vrijeđaš otvoreno a meni glumiš stambolsku mladu.
Pa nemoj mili profesore :mrgreen:

Pogledaj klip i poslušaj šta kaže na 0:23 (arheolozi su prihvatili TEZU)

Poslije poslušaj šta kaže na 1:21 (ova vaša sama kaže da treba još istraživanja da bi se dokazala TEZA)

Na koje uho ne čujete obojica, na lijevo ili na desno ? :mrgreen:

Kada je čovek uveren da je onako kako on misli ,ne treba mu govoriti... To je klip star godinu dana, to je sve danas uveliko potvrđeno.

Znači - istraživanja su prihvaćena kao tačna, ali je potrebno još rada da bi sa velikom sigurnošću mogli reći da jesu.

Opet - to je klip star godinu dana...

Poslednja izmena:
Kada je čovek uveren da je onako kako on misli,ne treba mu govoriti...
To je klip star godinu dana,to je sve danas uveliko potvrđeno.

Znači - istraživanja su prihvaćena kao tačna,ali je potrebno još rada da bi sa velikom sigurnošću mogli reći da jesu.

Opet - to je klip star godinu dana...

Gdje ti je dokaz da je potvrđeno ???

malo sam listao IGENEA sajt da se nasmejem tamosnjim mentalno bolesnim forumasima i nadjoh sledeci tekst na engleskom.

The route, the third stage, the next 13,000 years. Southern Siberia, the Balkans, the Dinaric Alps, the Adriatic. Home - 25 thousand years ago, the pass - 12 thousand years ago.

This phase - very important for the future of Europeans in general, and the Aryans in particular. During his birth was divided into West and Eastern Europe, the birth Aryan and Celtic. There was a kind of future allocation of the Slavs.

And so it was that he was still in Asia, on the way to the west, 18,000 years ago there was a mutation of M173, which gave Haplogroup R1, and followed by mutation of R25, resulting in a future version of the Western European R1b. This happened 16,000 years ago. Some carriers R1b remained in Asia, and continue to carry this haplogroup and now. Others went to the Caucasus and Eastern Europe, and much later in Western Europe. Typical of their representatives - the Celts, who appeared in Western Europe 3500-4500 years ago. By the way, the Celts - the name of a collective and were first used in its modern sense is not so long ago, in the early 18 th century, Edward Lyde, director Ashmoleanskogo Museum in Oxford. Traveling for the museum, he drew attention to the similarity of languages uelstsev, Cornish, Breton, Irish, Scots Gallic, and the ancient Gallic language. He combined these languages under a common, he had invented the name of Celtic languages. Although the very name of the Celts referred to another Julius Caesar in his book \\\"Notes on the Gallic War\\\" as a synonym for the Gauls.

But back to the group R1b. Nashe, Slavic ancestor in the group was not - nor with those who remained in Asia, nor with those who went to the Caucasus or in Western Europe. Our Slavic ancestors separated from them before, carried the R1 haplogroup in Eastern Europe and earning the last (so far) mutation M17/M198, lived 12,000 years ago in the Balkans, in the Dinaric Alps and down to the Adriatic coast. These two mutations remained for all those who form a kind of Aryans. In other words, haplogroup R1a1.

Slavs as such, as \\\"historical-cultural society, then, 12,000 years ago, of course, was not, but we are direct descendants of those who came to the Balkans at that time.

To call them \\\"Indo-Europeans\\\", strictly speaking, too, can not, because no Indian time in their history was not. The language in which they said was Aryan, simply by definition. It optionally can be called \\\"PIE\\\", assuming that after 7000 years, the descendants of the Aryans, who then will actually call themselves Aryans, come to India and Iran, will bring their Aryan language, it speak of North India and eastern Iran. And since that time the aria a thousand - fifteen hundred years since spread throughout Europe, both West and East, it is not surprising that from India to the Atlantic, three - three and a half thousand years ago, began to speak in similar dialects. Aryan.

O ovome sam ja vec pisao ali sada imamo malo opsirnije prevod na engleskom.

Pretraži po internetu,ima veoma finih informacija. Rekla je i sama gđica u klipu gde i od strane koga je to povrđeno.

Shvatam da sumnjaš,ali da ovoliko sumnjaš - pa već nešto nije u redu... Razumemo se ? :mrgreen:

Ja sam ti rekao šta razumijem.
Teza ti je isto što i pretpostavka.
Dakle ona je prezentovala svoju pretpostavku i arheolozi su pretpostavku prihvatili kao EVENTUALNO moguću, ali nakon dodatnih istraživanja.
Nakon toga gospođica će morati napisati teoriju koju će isti ti arheolozi ili prihvatiti ili odbaciti i na kraju će morati tu teoriju dokazati.
Tek onda je to gotova stvar.

Darwin nije uspio dokazati svoju teoriju ...možda će gospođica biti bolje sreće.
Do tad...ne brukaj se objašnjavanjem procesa dokazivanja od teze preko teorije do naučno dokazane činjenice jer je očito da o tome nemaš pojma kao ni tvoj kolega Krauzer.
Naučite li vi ponešto od mene ovako usput ? :mrgreen:
:bye:

Ja sam ti rekao šta razumijem.
Teza ti je isto što i pretpostavka.
Dakle ona je prezentovala svoju pretpostavku i arheolozi su pretpostavku prihvatili kao EVENTUALNO moguću, ali nakon dodatnih istraživanja.
Nakon toga gospođica će morati napisati teoriju koju će isti ti arheolozi ili prihvatiti ili odbaciti i na kraju će morati tu teoriju dokazati.
Tek onda je to gotova stvar.

Darwin nije uspio dokazati svoju teoriju ...možda će gospođica biti bolje sreće.
Do tad...ne brukaj se objašnjavanjem procesa dokazivanja od teze preko teorije do naučno dokazane činjenice jer je očito da o tome nemaš pojma kao ni tvoj kolega Krauzer.
Naučite li vi ponešto od mene ovako usput ? :mrgreen:
:bye:

Da li je toliko teško za shvatiti da joj teza ne bi bila prihvaćena da nije tačna i da za istu ne postoje dokazi - a postoje i to veoma jaki.

Teza i predpostavka nisu dve iste stvari. Poređenja Darwina i ove gđice...

Pa kako ne bi od tebe nešto naučili ? Neiscrpan si izvor informacija.
Okupacija ti je kvaltetno klanjanje i pranje nogu 15 puta - uistinu mogu svašta od tebe da naučim, i to sve USPUT... :super:

Poslednja izmena:
Da li je toliko teško za shvatiti da joj teza ne bi bila prihvaćena da nije tačna i da za istu ne postoje dokazi - a postoje i to veoma jaki.

Ma shvatio sam ja tebe. :mrgreen:

Teza i predpostavka nisu dve iste stvari.

Slavenska antiteza
"Narodni pjevač, zatim, odbacuje jednu po jednu pretpostavku (tezu):"
http://bs.wikipedia.org/wiki/Stilska_figura

Prvo skoči pa reci HOP :mrgreen:
Nemoj se brukati majke ti, dosadilo mi je ovo ispravljanje i podučavanje :mrgreen:

Pa kako ne bi od tebe nešto naučili ? Neiscrpan si izvor informacija.
Okupacija ti je kvaltetno klanjanje i pranje nogu 15 puta - uistinu mogu svašta od tebe da naučim, i to sve USPUT... :super:

Vidim da pozorno čitaš sve moje postove.
Da osnujem fan klub jer vas ima poprilično, :think:

:mrgreen:

Ma shvatio sam ja tebe. :mrgreen:

U tebe ne sumnjam.

Slavenska antiteza

Svrati na književnost, pošto ti o tome pišeš... Ovo je istorija. Brkaš pojmove.

Nemoj se brukati majke ti, dosadilo mi je ovo ispravljanje i podučavanje :mrgreen:

Ne krivi mene što moram da te ispravljam i podučavam, pa i u tim godinama...

Vidim da pozorno čitaš sve moje postove.
Da osnujem fan klub jer vas ima poprilično, :think:

Ma nema sumnje, sve si mi važan. Zar narcizam ne zabranjuje Islam ?

Činjenica - kolevka metalurgije jeste današnja Srbija.
Ja razumem da ti shvataš da je ovo neka moja ideja, ali daleko od toga.

Poslednja izmena:
Slavenska antiteza[/B]

:mrgreen:

Претпоставка је ХИПОтеза, а теза је улазна тачка у процесу, само почетна идеја за једну претпоставку која је , према томе , виши степен.

Претпоставка је ХИПОтеза, а теза је улазна тачка у процесу, само почетна идеја за једну претпоставку која је , према томе , виши степен.

Sasvim svejedno u slučaju Alhemia i njegove gospođice heavy metalke.

HAPLOGRUPA R1a (SLAVENSKO PORIJEKLO):

Naucnici genetike kazu da jezicna grupa nema nikakve veze sa DNA-haplogrupama. To potvrdjuju i podaci da 14% Bosanaca (sva tri danasnja "naroda") nose slavenske gene tkz. Haplogrupu R1a. Pak svi danas govorimo slavenskim jezikom, tj novi imigranti spmenuti iznad su ostavili svoj DNA-trag, koji se sad moze naci u 14% stanovnistva Bosne i Hercegovine.

BiH-hrvati = 12,2% R1a (“slavenska” DNA)
BiH-srbi = 13,6% R1a
BiH-bosnjaci= 15,3% R1a

(*The peopling of modern BiH, Marjanovic et al. 2005)

Koncentriranost haplogrupe R1a u drugim dijelovima evrope:
Istocna Evropa 50-65%, Madjari 20-50%,
Litvanija i Estonia 30-40%,
Hrvatska 15-34% ovisno od varijacijama izmedju razlicith dijelova zemlje,
Srbija 10-15% ovisno od varijacijama izmedju razlicith dijelova zemlje. Takodje se nalazi u germanskim zemljama u manjem postotku, Skandinaviji, sa najvecim nivoom u Norveskoj, Svedskoj i Islandu kao 15-30%.
R1a je prisutna na Evropskom tlu oko 4600 godina.

Poslednja izmena:
HAPLOGRUPA I (NAJSTARIJI EVROPLJANI):

--Haplogrupa I (ilirsko-dinarska) obiljezava DNA PRVIH stanovnika Evrope (pored Baska). Prisutna je na Evropskom tlu (s pocetkom u BiH) 40.000 godina.
Hg IJ je najstarija i jedna od prvih grupa ljudi koja se doselila u Evropu i to na podrucje Bosne i Hercegovine i Juzne Dalmacije, gdje je i bilo mogucnosti nastanjenja jer su ostali dijelovi Evrope tada bili prekriveni ledom.

Zbog izolacije ledom, DNA mutira i dobiva novo ime I tj, JEDINA haplogrupa I koja je nastala na tlu Evrope,i to na tlu danasnje Bosne i Hercegovine.
Dok su svi ostali Evropljani, tj njihovi prapreci se doselili iz centralne Azije i srednjeg Istoka, i kasnije nastanili Evropu (R1a, R1b, E3b, J)

Nakon otopljavanja leda prije 10.000 godina, slijede seobe ljudi iz BiH podrucja na druge dijelove Evrope, tako da danas 1/5 Evropskog stanovnistva nosi hg I.

Zanimljivo je istaci da stanovnici Svedske i Norveske nose visok procenat hg I (~40%), pored Bosanaca i Hercegovaca (50-70%). Nigdje drugdje se ne moze naci tako visok postotak hg I. Sto podrzava tezu da su Skandinavci nasi rodjaci koji su se odlucili izseliti iz prostora BiH.
Kad se otopio led prije 10000. godina, (znaci nakon 30000. godina na prostoru danasnje BiH) par njih je krenuo u seobu prema sjeveru, neki su ostali po prostorima danasnje Njemacke, Ceske, Austrije i Slovenije, koncentracija hg I je oko 20% u ovim zemljama.

Dosavsi u Skandinaviju ti nasi rodjaci, su bili izolirani geografskim uzrokom, pa nije doslo do velikog mijesanja. Zato isto tako visok postotak hg I kod Skandinavaca (~40%.) Nijedna Evropska nacija nije sacinjena od jedne haplogrupe, sve je pomijesano i u razlicitim postotcima zbog historijski migracija.

Postotak hg I se smanjuje od BiH prema istoku i zapadu, gdje se u susjednim zemljama nalazi u ~30%.
Srbija ~29%,
Hrvatska(kopno) ~32%.
BiH-hrvati = ~50-70% I (Ovisno o regionu zemlje)
BiH-srbi = ~30% I
BiH-bosnjaci= ~44-60%

(*marjanovic et al 2005, pericic et al 2005, semino et al 2002)

Tako se iz ovih savremenih istrazivanja moze definitvno zakljuciti da je rezervoar haplogrupe I podrucje Bosne i Hercegovine. Pored Baska, Bosanci i Hercegovci su najstariji Evropljani.i

(*Pericic et al 2005- High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe)

HAPLOGRUPA R1a (SLAVENSKO PORIJEKLO):

Naucnici genetike kazu da jezicna grupa nema nikakve veze sa DNA-haplogrupama. To potvrdjuju i podaci da 14% Bosanaca (sva tri danasnja "naroda") nose slavenske gene tkz. Haplogrupu R1a. Pak svi danas govorimo slavenskim jezikom, tj novi imigranti spmenuti iznad su ostavili svoj DNA-trag, koji se sad moze naci u 14% stanovnistva Bosne i Hercegovine.

BiH-hrvati = 12,2% R1a (“slavenska” DNA)
BiH-srbi = 13,6% R1a
BiH-bosnjaci= 15,3% R1a

(*The peopling of modern BiH, Marjanovic et al. 2005)

Koncentriranost haplogrupe R1a u drugim dijelovima evrope:
Istocna Evropa 50-65%, Madjari 20-50%,
Litvanija i Estonia 30-40%,
Hrvatska 15-34% ovisno od varijacijama izmedju razlicith dijelova zemlje,
Srbija 10-15% ovisno od varijacijama izmedju razlicith dijelova zemlje. Takodje se nalazi u germanskim zemljama u manjem postotku, Skandinaviji, sa najvecim nivoom u Norveskoj, Svedskoj i Islandu kao 15-30%.
R1a je prisutna na Evropskom tlu oko 4600 godina.

A koliko je procenata na bas carsiji bas me interesuje.

Ako nesto malo znas, to bi trebalo da bude da se ta grupa savremenih ljudi doslila na Balkan prelaskom Bosvora i Dardanela koji su do 5508 god. pre nove ere bili suvi. Dakle, to sto pises moze da se odnosi na prve ljude Balkana, a to sto su ljudi u Bosni i Hercegovini ziveli po gudurama van vaznijih puteva i nisu se mnogo mesali sa drugim narodima to je vec nesto drugo.

To je kao kada bih izdvojio Ivajicu i okolinu, cije se stanovnistvo nije mnogo mesalo sa drugima, i uzeo kao reprezentativni uzorak za Srbiju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back