iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel' s ovom genetikom ?

untitled.jpg

Добровски и Шафарик доказали су да су се Срби негда звали сви славенски народи, и да је име Срби старије него и Славени или Словени.

Descriptio civitatum et regionum ad septentrionalem plagam Danubii.
(1) Isti sunt qui propinquiores resident finibus Danaorum, quos vocant Nortabtrezi, ubi regio, in qua sunt civitates LIII per duces suos partite.
(2) Uuilci, in qua civitates XCV et regiones IIII.
(3) Linaa est populus, qui habet civitates VII.
(4-6) Prope illis resident, quos vocant Bethenici et Smeldingon et Morizani, qui habent civitates XI.
(7) Iuxta illos sunt, qui vocantur Hehfeldi, qui habent civitates VIII.
(8) Iuxta illos est regio, que vocatur Surbi, in qua regione plures sunt, que habent civitates L.
(9) Iuxta illos sunt quos vocant Talaminzi, qui habent civitates XIII.
(10) Beheimare, in qua sunt civitates XV.
(11) Marharii habent civitates XL.
(12) Uulgarii regio est inmensa et populus multus habens civitates V, eo quod mutitudo magna ex eis sit et non sit eis opus civitates habere.
(13) Est populus quem vocant Merehanos, ipsi habent civitates XXX.
Iste sunt regiones, que terminant in finibus nostris.

2
Isti sunt, qui iuxta istorum fines resident.
(14) Osterabtrezi, in qua civitates plus quam C sunt.
(15) Miloxi, in qua civitates LXVII.
(16) Phesnuzi habent civitates LXX.
(17) Thadesi plus quam CC urbes habent.
(18) Glopeani, in qua civitates CCCC aut eo amplius.
(19) Zuireani habent civitates CCCXXV.
(20) Busani habent civitates CCXXXI.
(21) Sittici regio inmensa populis et urbibus munitissimis.
(22) Stadici, in qua civitates DXVI populousque infinitus.
(23) Sebbirozi habent civitates XC.
(24) Unlizi populus multus civitates CCCCXVIII.
(25) Neriuani habent civitates LXXVIII.
(26) Attorozi habent civitates CXLVIII, populus ferocissimus.
(27) Eptaradici habent civitates CCLXIII.
(28) Uuilerozi habent civitates CLXXX.
(29) Zabrozi habent civitates CCXII.
(30) Znetalici habent civitates LXXIIII.
(31) Aturezani habent civitates CIIII.
(32) Chozirozi habent civitates CCL.
(33) Lendizi habent civitates XCVIII.
(34) Thafnezi habent civitates CCLVII.
(35) Zeriuani, quod tantum est regnum, ut ex eo cuncte genetes Sclauorum exorte sint et originem, sicut affirmant, ducant.
(36) Prissani civitates LXX.
(37) Uelunzani civitates LXX.
(38) Bruzi plus est undique quam de Enisa ad Rhenum
(39) Uuizunbeire
(40) Caziri civitates C.
(41) Ruzzi.
(42) Forsderen.
(43) Liudi.
(44) Fresiti.
(45) Serauici.
(46) Lucolane.
(47) Ungare.
(48) Uuislane.
(49) Sleenzane civitates XV.
(50) Lunsizi civitates XXX.
(51) Dadosesani civitates XX.
(52) Milzane civitates XXX.
(53) Besunzane civitates II.
(54) Uerizane civitates X.
(55) Fraganeo civitates XL.
(56) Lupiglaa civitates XXX.
(57) Opolini civitates XX.
(58) Golensizi civitates V.
Receptum de "http://la.wikisource.org/wiki/Geographus_Bavarus"
Categoriae: Geographia | Historia

Poslednja izmena:
evo.. kada smo vec kod IGENEA-e...... nasao sam dva teksta na temu ove famozne "studije"

Švajcarsko istraživanje: SVI SMO MI POMALO ILIRI

Švajcarski institut za genealoška istraživanja „Igenea" izračunao je da na prostoru bivše Jugoslavije samo Srbi imaju dominantni slovenski gen. Genetska struktura Evrope tek je donela velika iznenađenja

Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog (starogermanskog), a naši preci su i Kelti, Feničani, Stari Grci i Vikinzi, pokazuju rezultati švajcarskog instituta za genealoška istraživanja „Igenea".

Ovaj švajcarski institut, koji tvrdi da koristi najsavremenije metode istraživanja DNK genealogije, izračunao je genetsku strukturu svih evropskih naroda, koji pokazuju da više ne postoji narod koji je „genetski čist". Srbi su, prema ovom istraživanju, jedini narod na prostoru bivše Jugoslavije koji ima dominantno slovenski gen, a Mađari su najslovenskiji narod u našem okruženju.

Rumuni se jedini razlikuju

Aleksandar Krstić, genetičar iz Novog Sada i stalni član Akademije medicinskih nauka, kaže za Press da se podaci koje je izneo švajcarski institut još ne mogu smatrati pouzdanim.
- Rezultati su veoma interesantni i vidi se da su koristili savremene metode istraživanja. Najznačajnije što se može izvući je činjenica da su narodi, svaki za sebe, genetski veoma raznovrsni - kaže Krstić.

On sumnju u preciznost švajcarskih rezultata ilustruje svojim istraživanjem genetskog porekla naroda u Vojvodini, koje je pokazalo kako su svi narodi veoma raznovrsni. Samo se genetski profil Rumuna i Roma malo razlikuje, objašnjava Krstić, napominjući da je zato nejasno kako su podaci izračunavani na nivou država, a ne na nivou naroda. Tako, recimo, „Bosanci" imaju samo 15 odsto slovenskog gena. Srboljub Živanović, jedan od najpoznatijih srpskih antropologa i član Kraljevskog antropološkog instituta u Londonu, veruje u nove metode.

On rezultate švajcarskih istraživača tumači time da je srpsko stanovništvo na Balkanu u stvari paleoevropsko, odnosno staroevropsko stanovništvo, i da nije došlo u velikim seobama u šestom veku, kako tvrdi zvanična istorija. Živanović ističe da ne postoji velika razlika između Ilira i starih Slovena, koji zajedno imaju „većinski" uticaj na strukturu Srba

A šta je to ilirski gen?
- Stvarno ne znam šta je ilirski gen. Znam da stari Rimljani nisu znali ko je živeo u njihovom carstvu, pa su onda rekli da su svi koji žive u njihovoj provinciji Iliriji u stvari Iliri. Isto tako, svi oni koji žive u Trakiji nazivani su Tračanima - kaže Živanović.

On ističe da je napravljena greška u domaćoj istoriografiji, pošto je naša istorijska škola bila germanskog tipa, i što je prihvaćen Porfirogenita, koji je u devetom i 10. veku pisao da su Sloveni došli na Balkan „navodno sredinom šestog veka".

- Niti su Sloveni mogli da dođu u roku od sedamdeset godina, niti su mogli sa Karpata da pređu ogromna rastojanja. Seobe jesu postojale, ali nisu bile tako masovne - tvrdi on.

On podseća na rad profesora Ranka Šljivića, koji je pre Drugog svetskog rata ispitivao skeletne ostatke starih Ilira. Kako kaže Živanović, profesor je 1933. utvrdio da u tzv. ilirskim grobovima leže „naši ljudi".

- On je objavio svoj rad u Nemačkoj, ali pošto je ubrzo izbio Drugi svetski rat, njegova saznanja nisu zaživela. Lično sam vršio istraživanja u okolini Požarevca, prema Dunavu, gde postoji groblje sa skeletnim ostacima od kromanjonaca do današnjih dana. Proučavajući epigenetske karakteristike tih ostataka, utvrdio sam da se one nisu menjale. Ako je bilo ko dolazio na Balkan, to je bilo u manjem broju, što nije moglo da izvrši ozbiljniji genetski uticaj - tvrdi Živanović.

VREME | BR 961 | 4. JUN 2009

Komercijalni genetički rodoslov
slobodan bubnjević

Kako smo gotovo odmah uspeli da pogrešno shvatimo jednu vrstu evolucionističko-genetičke igre

Ako su vam se sa babine slovenske strane sparivali sa nekim od ilirskih starosedelaca, a uz to bili i sa Vikinzima koji su odnekud banuli u naše krajeve, dok su se dedini germanski preci u dokolici petljali sa Feničankama i keltskim ženama, zadovoljavate sve najnovije genetičke uslove da se deklarišete kao Srbin. Ali, ako je iko od vaših predaka u švaleraciju odlazio među Hune ili Tračane, ne zadovoljavate – kad se pažljivo pogleda, i bez DNK analize je bilo očigledno da niste rasno čisti na odgovarajući način.

O čemu je reč? Naime, kad se bukvalno shvati, svet koji živi na teritoriji savremene Srbije i Crne Gore navodno je jednom trećinom potekao od Slovena, jednom petinom od Ilira, a drugom od Germana, dok u genima sadrži još i sedminu Kelta, desetinu Feničana, dvadesetinu Helena i pedeseti deo Vikinga. Ovu nacionalnu mešavinu dobila je švajcarska kompanija "iGenea" koja, na osnovu istraživanja prisutnosti genetičkih markera poteklih od drevnih naroda, pokušava da dešifruje poreklo stanovnika u različitim delovima Evrope.

Kompanija "iGenea" je došla i do genetičkih rodoslova današnjih naseljenika Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i brojnih drugih daljih i bližih nacija, za koje se, po rezultatima "iGenee", ispostavilo da svi predstavljaju raznovrsne, gotovo nepredvidive smese nekadašnjih osvajača, starosedelaca, plemena u prolazu i kojekakvih usamljenih putnika namernika iz dalekih krajeva (vidi okvir).

POREKLO PROBLEMA: Prošle nedelje je ovako dobijeno genetičko poreklo balkanskih naroda izazvalo priličnu medijsku pažnju ne samo u Srbiji već u čitavom regionu – pored brojnih novinskih tekstova i pratećih lucidnih komentara, rasplamsale su se i ne toliko lucidne debate po internet forumima, dok je ponegde to već postalo i političko pitanje, kao u slučaju Makedonije (za koju "iGenea" tvrdi da je naseljena sa 30 odsto potomaka antičkih Makedonaca).

Statistike "iGenee" dolaze iz domena inače uobičajene evolucionističko-genetičke potrage za pravcima prostiranja i načinima mešanja ljudskih predaka, ali sa ovim konkretnim rezultatima ima više problema.

Prva nevolja je što je bez ikakvog ustezanja došlo do izjednačavanja za biologiju teško prepoznatljivog pojma naroda sa populacijom koja danas čisto geografski živi na nekoj teritoriji, a čije je genetičko poreklo bilo predmet istraživanja. U konkretnom primeru, statistike "iGenee" samo govore da među dva odsto stanovnika prostora koji obuhvataju Srbija i Crna Gora ima gena koji su potekli od Vikinga, a ne da su svaki Srbin ili Crnogorac dva odsto Vikinzi (inače, mada su dati podaci za Srbiju i Crnu Goru zbirno, u domaćim medijima Crnogorci su sasvim zaboravljeni).

"Svi današnji narodi su hibridni", kaže za "Vreme" evolucionistkinja Biljana Stojković sa Katedre za genetiku i evoluciju na Biološkom fakultetu u Beogradu. "Potpuno je jasno da individualno deklarisanje pripadnosti nekom savremenom narodu nema previše veze sa biologijom i genetičkim nasleđem", kaže Stojkovićeva, ali dodaje da su podaci koje daje "iGenea" pouzdani "onoliko koliko se zasnivaju na rezultatima naučnih radova iz oblasti molekularne antropologije" na osnovu kojih su napravljene velike internet baze haplogrupa, što je naziv za grupe sličnih haplotipova ljudi koji međusobno imaju bliske pretke.

POREKLO NAŠE MEŠAVINE: Drugi problem je, naravno, u tumačenju dobijenih procenata. Budući da je svakom narodu "iGenea", kako je shvaćeno, dodelila različite mešavine, odnosno određene čisto nacionalne kodove, to je, na paradoksalan način, otvorilo nove načine za isticanje različitosti među komšijama.

"To je iskrivljena interpretacija koja se, kao i obično, preliva u političko-nacionalističke fantazije", kaže Stojkovićeva.
"Došli smo do toga da, ako već nismo čistokrvni i na taj način jasno odvojeni od nekih drugih, zadovoljićemo se time da smo neka drugačija mešavina, pa makar se od drugog naroda razlikovali samo u malecnom procentu sastojaka. Ljudi koji žele da svet vide na taj način, pronaći će u svakom naučnom podatku priliku da ga uklope u sopstvenu ideološku vizuru. Nisam sigurna da će nauka ikada izaći na kraj sa takvim društvenim trendovima", smatra ona.

Mada demistifikujuća u pogledu nacija, upravo genetika može biti vrlo opasno oruđe u rukama najekstremnijih zagovornika nacionalnog. Umesto sličnosti imena i drugih naivnih paleolingvističkih dokaza o persijskim, trojanskim i drugim kojekakvim eksluzivnim precima "od pre Adama", u kojima je svako dovoljno pribran mogao uočiti obmanu, sada se vrlo lako može manipulisati sasvim ozbiljnom tabelom gde različiti procenti odmah pokazuju da nismo isti kao oni sa druge strane, i gde je to sve navodno dokazano u istraživanjima sa nekakvim haplogrupama, nukleotidima, hromozomima i gomilom drugih pojmova koji laiku zvuče smrtno uverljivo.

POREKLO ISTRAŽIVANJA: Igrom slučaja, ispostavilo se da ni ti naučni dokazi uopšte nisu nesumnjivi. Naime, koliko je "Vreme" uspelo da sazna, studija "iGenee" na koju se pozivaju praktično svi mediji na Balkanu nije objavljena ni u jednom referentnom naučnom časopisu. Sami procenti naroda dostupni su na njihovom zvaničnom sajtu www.igenea.com i verovatno su odatle preneti u sve balkanske medije, mada samo poreklo tih statistika, navodno zasnovanih na više parcijalnih istraživanja, nije baš najjasnije. Uprkos pokušaju da kontaktiramo s izvršnom direktorkom Joëlle Apter (biologom sa očevom linijom I1a, a majčinskom K), kao i s drugim nadležnim rukovodiocima ove švajcarske organizacije, nismo dobili odgovore na pitanja o detaljima istraživanja koje im je "Vreme" uputilo.

S druge strane, "iGenea" je, ni kriva ni dužna, u domaćim medijima predstavljena kao nekakav naučno-istraživački institut, mada je reč samo o jednoj komercijalnoj kompaniji koja je razvila zanimljiv biznis u oblasti genealogije, nauke koja se bavi "istraživanjem evolucione istorije polimorfizma nekog gena".

Budući da je izrada (lažnih ili stvarnih) rodoslova i traganje za precima oduvek bilo isplativo zanimanje, "iGenea" se specijalizovala za proizvodnju genetičkih dokaza o vašem plemenitom poreklu. Za sumu od 105 evra, svaki stanovnik Evrope može poštom poslati komadić svog tkiva i od "iGenee" će u roku od pet sedmica dobiti sertifikat na kome je napisano od kog drevnog naroda mu potiču preci sa majčine strane, a od kog sa očeve.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=867809

potrazi u ovoj temi.... pisao sam mozda pre jedno mesec-dva. Tamo imas naziv naucnog rada pa potrazi studiju u PDF formatu. Tamo imas i graficki prikaz bliskosti naroda.

Neću ja to tražiti.
Kad naiđeš postiraj.

to i Garasanin su ti krunski dokazi za zaludjivanje svoje minorne cerebralne formacije.
imas istrazivanje radjeno od strane lekara iz BiH sve tri vere uz asistenciju stranaca. Iako nije savrseno, tamo je odgovor na mnoga tvoja pitanja o tvom poreklu.

Ja znam svoje porijeklo kao što znam da bi vi rado ukrali našu istoriju i prisvojili sve naše.
Trudite se ali...NE MOŽE.

Za vas je poražavajuća činjenica da smo mi Iliri, da ste vi vrlo malo Slaveni, da nam je država starija od vaše, da smo imali kraljeve i vladali Srbijom i sve to je na kraju pokazala i genetika a to je da mi NISMO ISTI NAROD.

Koliko god vi nijekali genetiku i upirali se da dokažete da smo svi Slaveni džaba vam je.
Ja od početka imam isti stav a vi svoje tvrdnje i izvore mijenjate ko čarape.
Kad vas pritisnem VAŠIM izvorima onda i te izvore omalovažavate ili ih ignorišete.

Za naše prostore genetika je majka svih nauka.
Past će jedna po jedna svaka vaša tvrdnja i dosadašnje prekrajanje istorije.

Dobrica Ćosić: 'Laganje je najbolja vrlina srpskog naroda… Mi lažemo da bi varali sami sebe, da tešimo druge, mi lažemo za oprost, mi lažemo da bi se borili protiv straha, lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Mi lažemo na kreativan, maštovit i inventivan način.'

Jel' s ovom genetikom ?

untitled.jpg

Da li je to genetika i da li ti uopste znas ista o istoj ?

Znas, genetika je stara nauka, seze u vremena kada nije bilo pomena o Bosnjucima...
Nekad neki cika uzgajao suljpa i pratio sta se desava i tako to...
A danas mozemo da saznamo kompletnu ljudsku istoriju uz pomoc iste i mozemo da vidimo jasnu zloupotrebu iste - po forumima npr...

Poslednja izmena:
Neću ja to tražiti.
Kad naiđeš postiraj.

Ja znam svoje porijeklo kao što znam da bi vi rado ukrali našu istoriju i prisvojili sve naše.
Trudite se ali...NE MOŽE.

Za vas je poražavajuća činjenica da smo mi Iliri, da ste vi vrlo malo Slaveni, da nam je država starija od vaše, da smo imali kraljeve i vladali Srbijom i sve to je na kraju pokazala i genetika a to je da mi NISMO ISTI NAROD.

Koliko god vi nijekali genetiku i upirali se da dokažete da smo svi Slaveni džaba vam je.
Ja od početka imam isti stav a vi svoje tvrdnje i izvore mijenjate ko čarape.
Kad vas pritisnem VAŠIM izvorima onda i te izvore omalovažavate ili ih ignorišete.

Za naše prostore genetika je majka svih nauka.
Past će jedna po jedna svaka vaša tvrdnja i dosadašnje prekrajanje istorije.

Dobrica Ćosić: 'Laganje je najbolja vrlina srpskog naroda… Mi lažemo da bi varali sami sebe, da tešimo druge, mi lažemo za oprost, mi lažemo da bi se borili protiv straha, lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Mi lažemo na kreativan, maštovit i inventivan način.'

citiram iz prethodnog teksta.........

Ljudi koji žele da svet vide na taj način, pronaći će u svakom naučnom podatku priliku da ga uklope u sopstvenu ideološku vizuru.

Sad ispade da pricate ruski jezik bolje od rusa :think:
Ja ne znam i ne zanima me ruski jezik samo znam da je jednom rus kog sam znao spomenuo ORANGUTAN kao naziv za majmuna a ne vrsta majmuna,pricam sta mi je on rek'o.

A sad mozete li da mi objasnite kako to da imate toliko turskih rijeci u maternjem jeziku a pravite se veci sloveni od rusa koji nemaju 1% tih rijeci ?

Za "Rusa i majmuna" si se propisno obrukao i predlazem da to vise ne spominjes.

- Po tvom "gledanju" Siptari su mesavina Latina i Slovena zato sto imaju najvise tudjica preuzetih iz ovih jezika.I da, po tome ti si Turcin ili Srbin.

Kod rusa takodje nije cudo jer je dio ruskog casrtva (dio danasnje juzne ukrajine) takodje bio jedno vrijeme pod otomanskom dominacijom pa najverovatnije odatle potice te turske fraze kojima se rusi sluze ali u mnooogo manjem broju od balkanaca pa i Srbijanaca.

E covece prestanite da se glupirate vise jer sto vise pricate sve gluplje zvucite,otkad to da srbi imaju veze sa idejom ilirizma kad ste do juce se pravili veci rusi od rusa tj. slaveni.
Ilirski geni kod srba mogu samo da znace da su ti iliri posrbljeni.

Objasni ti meni sta je to "ilirizam" ?

- Ko se i kada pravio veci Rus od Rusa - "TJ SLAVEN" ? :hahaha:

Poslednja izmena:
Neću ja to tražiti.

Ja bi bio presrecan da vi nemate nista sa nama kao i jedan dobar deo hrvata posto bi bio vise uveren da moje dete nece morati sutra da ratuje zbog necijih psihickih kompleksa.

Pogledaj malo u naucnoj literaturi sta je to konvertitski sindrom i uporedi to malo sa svojim ponasanjem i rezonovanjem.

P.S. Idi ti kod muftije pa neka ti ga on postira kao sto ti ga je uvek i postirao. Ja sam bio dovoljno dobar da ti to posaljem jednom i od mene je vise nego dovoljno.

Vi se pravite jer sam na ovoj temi čitao da su Rusi ustvari dio srpskog plemena koje se iz Srbije odselilo u Rusiju.
Doduše, pošto je Balkan kolijevka civilizacija :D moguće je i to. :mrgreen:

samo da vidis da covek nije strucan kao IGENEA

http://aklyosov.home.comcast.net/~aklyosov/

\KLYOSOV, Anatole Alex, chemist, biochemist, researcher; born Kaliningrad region, Russia, Nov. 20, 1946; came to U.S., 1990; son of Alexey Ivan and Tamara Michael (Kuz) Klyosov; married Gail Michael Muratov, Dec. 28, 1967; children: Svetlana, Yuri. MS, Moscow State University, 1969, PhD, 1972, DSc, 1977. Scientist, Moscow State University, 1969-72, assistant professor 1972-75, senior scientist 1975-79, Professor, 1978-81; Professor, Head Carbohydrate Research Laboratory, USSR Academy of Sciences, Moscow, 1981-92; Professor of Biochemistry, Harvard Medical School, Boston, 1990-1998; Vice President, Research and Development Kadant Composites (former Thermo Fibergen), 1996-2005; Consulting Vice President, LDI Composites Co. (former Kadant Composites), 2005-2006; Chief Scientist, Pro-Pharmaceuticals (2000--); Visiting Lecturer Biochemistry, Harvard University, 1974-75; advisory board Council on Biotechnology, Academy of Sciences of USSR, 1981-90; chairman of commission on cellulose bioconversion, 1982-90; expert panel Biofocus Foundation, Stockholm-Washington, since 1991. Author: The Practical Course of Chemical and Enzyme Kinetics, 1976; Enzyme Catalysis, 1980; Enzymatic Degradation of Polymers, 1984; Enzyme Engineering at the Industrial Level, 1989; Wood-Plastic Composites (2007, John Wiley & Sons); Title Editor and contributor: Enzyme Engineering (1980, Plenum Press); Carbohydrate Drug Design (2006, Oxford University Press); Galectins (2008, John Wiley and Sons). Recipient, the USSR Young Scientist National Prize, 1978; USSR National Prize in Science, 1984; USSR Science and Technology Gold Medal, 1988; Jewish Association of Cohanim Latin America Gold Medal, 2009. Member: American Chemical Society, Society of Plastic Engineers, American Society for Testing and Materials, American Architectural Manufacturers Association, World Academy of Art and Science, Russian Academy of DNA Genealogy. Home: 36 Walsh Road, Newton MA 02459. Office: Pro-Pharmaceuticals, 7 Wells Avenue, Newton MA 02459. [/COLOR]

("Who's Who in America", 55th Edition, 2001, Volume 1 (A-K), p.2882, and subsequent editions; 2009, Vol. 1, p. 2693)

("Who's Who in Science and Engineering", 6th Edition, 2002-2003, p.506, and subsequent editions)

("Who's Who in the World", 19th Edition, 2002, p.1136, and subsequent editions)
[/COLOR][/SIZE][/FONT]

ali besedi sledece.....

The “mapping” of the enormous territory outlined in this heading reveals that it is all marked with practically the same ancestral haplotype, which is about 4,500 - 4,700 years “old”. An exception is presented only in the Balkans (Serbia, Kosovo, Macedonia, Bosnia), where the common ancestor is significantly more ancient, about 11,650±1,550 years bp.

Synopsis:

• 21k ybp R1a1 appears in China...
...and splits.
One branch migrates to the Balkans around 11.5k ybp
and another into Southern India around 7k ybp
and Pakistan, also around 7k ybp.

Balkan branch migrates eastward into Russia, settling into modern-day Kazakhstan - Andronovo culture.
• Androvono complex abandon around 3,600 ybp. R1a's move into Northern India under the name "Aryans". (Note by Stygian: the word "Aryan" as we know, means "noble". "Noble" is a relative term, relative to "ignoble". I suspect they invented this name for themselves only after they were in a state of stable and close contact with "others", viz. autochtonous Indians, those they considered less noble in contrast to themselves.)

R1a1 TMRCA's

Chinese: 21,000�3,000
--------------------------------------------------------
Balkan: 11,650�1,550 | **4,350�680 | 1,850�530
South Indian: 7,125�950
Pakistan: 7,025�890
Russian: 4,750�500
German: 4,700�520
Armenian: 4,500�1,040
**
[Androvono: 4,300 - 3,500 ybp]
English: 4,125�475 | *3,575�450
Central Asia: 4,050�900
"Aryan" North Indian: 4,050�500
Irish: 3,850�460 | *3,575�450
Sweden: 3,825�520
U.A.E: 3,750�825
Anatolia: 3,700�550
Norway: 3,375�490
Scotland: 3,350�450
Quatar: 2,300�680

Poslednja izmena:
Ponašate se k'o mala djeca i ti i Alhemy.
Ja sam mislio da ste vi drugačiji ali sam se prevario očito.

I Lesandar negdje pobježe :D

Malo se pregrupišite pa da nastavimo ;)

ne vidim smisla u raspravi s nekim ko blage veze nema o genetici.

Ako ces iskreno, ('ajd' da to tako kazem) meni je tebe zao. Razumem tvoj polozaj i tvoju teznju da budes totalno drugaciji od drugih ali................. ne ide ti od ruke

Ponašate se k'o mala djeca i ti i Alhemy.
Ja sam mislio da ste vi drugačiji ali sam se prevario očito.

I Lesandar negdje pobježe :D

Malo se pregrupišite pa da nastavimo ;)

To sto si ti mislio je veoma relativno.

A sto bi bezao covek? Ti nama ovde nista nisi rekao a ni dokazao - samo se ponavljas i vrtis u krug.

Vi se pravite jer sam na ovoj temi čitao da su Rusi ustvari dio srpskog plemena koje se iz Srbije odselilo u Rusiju.
Doduše, pošto je Balkan kolijevka civilizacija :D moguće je i to. :mrgreen:

Prvo od mene sigurno nisi cuo. Drugo jesi, ali ne na taj nacin.

I da Muslo - Balkan jeste kolevka metalurgije i pisma - tako da mozemo reci i kako ti instistiras - civilizacije.

Poslednja izmena:
ne vidim smisla u raspravi s nekim ko blage veze nema o genetici.

Ako ces iskreno, ('ajd' da to tako kazem) meni je tebe zao. Razumem tvoj polozaj i tvoju teznju da budes totalno drugaciji od drugih ali................. ne ide ti od ruke

Ja jesam totalno drugačiji od tebe naprimjer.
Druga država, vjera, istorija, običaji, tradicija, navike, razmišljanja, planovi, želje...itd.
Jedino što nam je zajedničko jeste jezik.

Žalio ti mene ili ne ali genetika pokazuje da sam u pravu. :whistling:

To sto si ti mislio je veoma relativno.

A sto bi bezao covek? Ti nama ovde nista nisi rekao a ni dokazao - samo se ponavljas i vrtis u krug.

Prvo od mene sigurno nisi cuo. Drugo jesi, ali ne na taj nacin.

I da Muslo - Balkan jeste kolevka metalurgije i pisma - tako da mozemo reci i kako ti instistiras - civilizacije.

BošnjUk, Muslo...malo smo se iznervirali ? :lol:

Poslednja izmena od moderatora:
Ja jesam totalno drugačiji od tebe naprimjer.
Druga država, vjera, istorija, običaji, tradicija, navike, razmišljanja, planovi, želje...itd.
Jedino što nam je zajedničko jeste jezik.

Žalio ti mene ili ne ali genetika pokazuje da sam u pravu. :whistling:

Sta dokazuje genetika ? Da stanovnici BiH imaju 8% vise I2 od Srba - sto je tebe navelo na genijalni zakljucak da mora biti da ste stariji. :hahaha:

Nama je stosta zajednicko kao i svima iz "komsiluka".

I da Bosna kao geografski pojam ima svoju istoriju - Bosnjuci bas i ne - vasa istorije pocinje sa Izebegovicem (ex Srbinom) a zavrsava se oko Srebrenica i Haga. Sada prozivljavate drugu deceniju svoje histErije, koja nosi naziv - "visoki predstavnik".

Poslednja izmena:
Sta dokazuje genetika ? Da stanovnici BiH imaju 8% vise I2 od Srba - sto je tebe navelo na genijalni zakljucak da mora biti da ste stariji. :hahaha:

Nama je stosta zajednicko kao i svima iz "komsiluka".

I da Bosna kao geografski pojam ima svoju istoriju - Bosnjuci bas i ne - vasa istorije pocinje sa Izebegovicem (ex Srbinom) a zavrsava se oko Srebrenica i Haga. Sada prozivljavate drugu deceniju svoje histErije, koja nosi naziv - "visoki predstavnik".

Jeste nama zajednička...Turska :D
Nama je donijela islam a vama izmijenila genetske nizove :hahaha:
Imamo zajedničko i to što je Tvrtko vladao nad Serbljem koje neki nazivaju i Serve :D

Genetika pokazuje ovo:

untitled.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Jeste nama zajednička...Turska :D
Nama je donijela islam a vama izmijenila genetske nizove :hahaha:
Imamo zajedničko i to što je Tvrtko vladao nad Serbljem koje neki nazivaju i Serve :D

Genetika pokazuje ovo:

Turci nikome nisu izmenili "genetske nizove", ustvari suprotno - mada ti to nikada neces moci da shvatis.

Tvrtko jeste vadao Serbljem ,samo sto je tad bilo Serblje na sred danasnjeg Sarajeva i sireg okolisa.Ti samo nastavi da zivis u snovima da je Bosna (cuj) najstarija "DRZAVA" na Balkanu i da je Tvrtko (pazi) "vladao" (okovao ih u lance,sta li) - Serbljem.

Genetika pokazuje ovo sto navodim dole - a optimisti poput tebe i neuki ljudi ono gore.

SRB (%) BOS (%) CRO (%) ALB (%)
I2a 38 44 34 30
E1b1b 20 15 10 16
R1a 19 30 32 29
R1b 14 6 18 10
J2 9 5 6 15

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back