iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mozes uzeti samo u obzir stanovnike Bosne koji su mslimanske veroispovesti, jer bi bilo nerealno i povrsno. Tu su ti i Srbi i Hrvati, tako da tvoji komentari su za alternativnu istoriju.

Niko ovdje ne spominje Srbe, hrvate i muslimane.
Postojali su Bošnjaci.

Već sam navodio riječi vašeg Garašanina:

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.“

Dakle, do 1844.godine u BiH nisu postojali Srbi, Hrvati i muslimani, nego BOŠNJACI.
Neki su bili pripadnici Crkve bosanske (heretičke) neki pravoslavci, neki katolici, neki muslimani ali su svi bili BOŠNJACI.

Dr.Ivo Pilar, Bosna i Hercegovina od god.1878.:
"Da u grkoiztočnjaka uobće ne bijaše srbske nacionalne sviesti, svjedoči nam očevidac svjedok T. Herkalović, koji sam veli, da se tek od god. 1862. pojavljuje srbsko ime u Bosni i da se tek odonda grkoiztočnjaci nazivahu Srbima.
S ovim piscem slaže se fra Grga Martić, koji tvrdi, da je još god. 1848. srbsko ime u Bosni bilo sasvim nepoznato (Zapamćenja str. 43.).
U isto vrijeme ojača i katolička hrvatska narodna misao, a u narodnom prosvjetnom radu odlikovahu se mladi franjevci.“

To ti dokazuju i genetička istraživanja na koja se i ti pozivaš.
Danas gledam suđenje Karadžiću gdje svjedok (bivši engleski ministar) kaže da je Bosna imala granice među najstarijim u Europi a na Balkanu nedvojbeno najstarije.

Jos davno, u I/II vijeku nove ere, rimski istoricar zapisao je ime Bosna - svakako u fonoloskom liku aktuelnog jezika onoga vremena. Takodje, vizantijski car i pisac Konstantin Porfirogenit, sredinom X vijeka, u svom djelu “O narodima’’ (‘’De administrando imperii’’) zapisao je ime Bosona (Bosna), i Usora, kao i ime naroda koji je ove oblasti nastanjivao, te i njegove susede, u strukturalnoj varijanti svoga jezika.

Krajem XII vijeka, bosanski ban Kulin svojom Poveljom Dubrovcanima potvrdjuje ime geografskog pojma i drzave Bosna, a time i ime jezika svih Bošnjaka odnosno bosanskog jezika.

Vi ste tad bili na karpatima i koristile te ''indijske instrumente'' :cmok:

Kao sto postojanje geografskog pojma ,,Amerika" i imena drzave SAD potvrdjuje postojanje americkog jezika :super:

Mislim, dakle ne postojim...

Logika ti je :bljak:

Niko ovdje ne spominje Srbe, hrvate i muslimane.
Postojali su Bošnjaci.

Već sam navodio riječi vašeg Garašanina:

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.“

Dakle, do 1844.godine u BiH nisu postojali Srbi, Hrvati i muslimani, nego BOŠNJACI.
Neki su bili pripadnici Crkve bosanske (heretičke) neki pravoslavci, neki katolici, neki muslimani ali su svi bili BOŠNJACI.

Dr.Ivo Pilar, Bosna i Hercegovina od god.1878.:
"Da u grkoiztočnjaka uobće ne bijaše srbske nacionalne sviesti, svjedoči nam očevidac svjedok T. Herkalović, koji sam veli, da se tek od god. 1862. pojavljuje srbsko ime u Bosni i da se tek odonda grkoiztočnjaci nazivahu Srbima.
S ovim piscem slaže se fra Grga Martić, koji tvrdi, da je još god. 1848. srbsko ime u Bosni bilo sasvim nepoznato (Zapamćenja str. 43.).
U isto vrijeme ojača i katolička hrvatska narodna misao, a u narodnom prosvjetnom radu odlikovahu se mladi franjevci.“

To ti dokazuju i genetička istraživanja na koja se i ti pozivaš.
Danas gledam suđenje Karadžiću gdje svjedok (bivši engleski ministar) kaže da je Bosna imala granice među najstarijim u Europi a na Balkanu nedvojbeno najstarije.

Ja ti kazem za istrazivanja, a ti mi iznosis neke lazirane i manipulisane tekstove.
Bosnjaci postoje od `90-ih godina proslog veka, a Bosanci, narodi nazvani po geografoj odrednici postoje od pre.

imas li ti, "bosnjak" dovoljno muskosti da uradis DNK test pa da te prosnipujemo kroz vec postojecu bazu SNP i da te napokon resimo svih tih frustracija oko tvog porekla? Sta ce biti sa tobom ako se tvoji snipi poklope sa onima koji postoje kod danasnjih Srba?

Ajde, budi faca, zrtvuj 100 evrica i donesi nam rezultate da ih k'o ljudi uporedimo. Ako treba, ja cu ti pomoci da nadjes svoje dalje genetske rodjake.

Na zalost, ti za to nemas testise.....

Ma Andjelce je u pravu.Postoje samo Srbi i FYROM-ci i jedino su oni antifasisti.Svi ostali narodi ne postoje i svi ostali su fasisti.:rotf:

Hoces li ti da prestanes da me provociras i spamujes svaku temu?
Koliko god ti negirao Makedonce, jer si Bugarin, oni postoje, a to je samo dokaz na kom si nivou i koliko si zatrovan bugarskim fasizmom.
Vrati se temi, ako imas sta pametno da kazes!

Bugarski kraljevi do pocetka 2. milenijuma
Kubrat 605-665 (Kurt, Houvrat)
Batbayan 665-668 (Bat Bajan)
Asparuh 668-695 (Asparukh, Isperih, Isperikh)
Tervel 695-715
Ayyar 715 (Ajjar)
Kormesiy 721-738 (Kormesij)
Sevar 738-753
Kormisosh 753-756
Vineh 756-762 (Vinekh)
Telets 762-765 (Telec)
Sabin 765-766
Umor 766
Toktu 766-767
Pagan 767-768
Telerig 768-777
Kardam 777-797
Krum 802-814
Omurtag 814-831 (Omortag)
Malamir 831-836
Presian I 836-852
Saint Boris I 852-889 (Mihail)
Vladimir 889-893
Simeon I the Great 893-927
Saint Petar I 927-969 (Peter)
Boris II 969-977
Roman 977-997
Samuil 997-1014 (Samuel)

Nesto mi ovo malo vise "smrdi" na tataro-mongolizam nego na slovenstvo...... Sve do veselog Malamira.

Jeste, turkofono pleme koje govori slovenskim jezikom.

koje SADA govori slovenskim jezikom a do dolaska u danasnju Bugarsku su govorili vrlo slicno onome kako govore danasnji Turci. Gagauzi (danas turkofoni Hriscani) su kulturalni ostatak tih Bugara.

Prilozio sam listu Bugarskih kraljeva gde se sve vise nego lepo vidi. Ako se uporede istorijske karte onda ne ostaje nikakva dilema.

Uostalom, tema je ovde vise vezana za genetiku.... trebalo bi da se govori o tome.

koje SADA govori slovenskim jezikom a do dolaska u danasnju Bugarsku su govorili vrlo slicno onome kako govore danasnji Turci. Gagauzi (danas turkofoni Hriscani) su kulturalni ostatak tih Bugara.

Prilozio sam listu Bugarskih kraljeva gde se sve vise nego lepo vidi. Ako se uporede istorijske karte onda ne ostaje nikakva dilema.

Uostalom, tema je ovde vise vezana za genetiku.... trebalo bi da se govori o tome.

Sta se vidi iz imena?:think:
Da li bi se Bugari borili protiv Turaka?:think:
Kakve li si ti karte gledao?:think:

Ja ti kazem za istrazivanja, a ti mi iznosis neke lazirane i manipulisane tekstove.
Bosnjaci postoje od `90-ih godina proslog veka, a Bosanci, narodi nazvani po geografoj odrednici postoje od pre.

Na isti izvor koji se bavi genetikom sam se i ja pozvao.
Tebi je to lažirano kad ja iznosim a sušta istina ako se ti koristiš :hahaha:

Za Garašanina ti nemam šta reći više. Ti ne poznaješ očito historiju i vidi se da ti je spala knjiga na dva slova.

Ne postoje Bošnjaci od 90-tih godina prošlog vijeka nego od kako sam se ja registrovao na ovaj forum...provjerena historijska činjenica :rotf::rotf::rotf:

imas li ti, "bosnjak" dovoljno muskosti da uradis DNK test pa da te prosnipujemo kroz vec postojecu bazu SNP i da te napokon resimo svih tih frustracija oko tvog porekla? Sta ce biti sa tobom ako se tvoji snipi poklope sa onima koji postoje kod danasnjih Srba?

Ajde, budi faca, zrtvuj 100 evrica i donesi nam rezultate da ih k'o ljudi uporedimo. Ako treba, ja cu ti pomoci da nadjes svoje dalje genetske rodjake.

Na zalost, ti za to nemas testise.....

Pošalji 100 evrića pa da to završimo :)
Kako ti znaš imam li ja ili nemam testise ?
Pipao si ih ili bi volio da ih pipneš ?
:gace:

onaj ko nije musko i ne sme da pogleda istini u oci, taj nema testise. A sto se tice pipanja, vise volim da kontrolisem lepsu stranu potomaka starih bosnjana. Lepo je to kada devojku gotive da ugadja muskarcu.

Mislim da tvoje zrtvovanje tih 100 evrica nije stvarno nista ako ces nam time dokazati da ti pradedovi nisu bili Srbi. Previse mala cena za definitivno demantovanje velikosrpske propagande, zar ne?

Medjutim, ima tu jedan gori problem..... platiti za nesto 100eur i dobiti potvrdu da si potomak onih koje organski mrzis iz sve duse. E to stvarno boli, a jos i kosta!

Kakve veze ima kojim jezikom su govorili pre hiljadu, dve godina? Verovatno ni svi tvoji ni moji preci nisu govorili slovenskim jezikom 20 000 godina unazad.

Bugarski jezik je slovenski i tačka. Bugari su Sloveni i nema nikakve osnove to dovoditi u pitanje jer biti Sloven nije genetska, krvna, odrednica, nego lingvistička.

Tu priču kako Bugari nisu Sloveni nego Tatari ili mešavina Tatara i Slovena su izmislili ovdašnji čobani, budale, kako bi opravdali to što Bugari nisu deo bratstva i jedinstva Južnih Slovena. I mi smo mešavina svega i svačega ali smo Sloveni jer govorimo slovenskim jezikom.

Isto kao što biti Srbin ili Bugarin nije genetska odrednica nego kulturna. Ne postoje srpski geni, hrvatska krvna zrnca, ili bugarska haplogrupa.

A ovim dobrim Bošnjanima bih poručio da nema razloga za nervozu, imaju i oni nešto dobro:

Inače, ja bih ovu temu zaključio jednim videom:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back