iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakvi bolidi nalaze "Gene" za "Plemena"?????

copy-paste from IGenea forum:

Post from iGENEA to 07.11.2008
Again, again and again: A connection between haplogroups and primitive tribes doesn't exist!!!! So please, stop to distribue here wrong informations, these would only disturb other forums and conduct to missunderstanding.

I already explained you the reason because haplogroups don't depend from the primitive tribe. Of course you will find a lot of such connections (R1b1c1c is only for Vikings f.ex.), but they don't come from scientists. All these connection are not correct and you must be careful, when you diffuse informations, which are just speculations and not reliable informations.
link: http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=347
Neke haplogrupe su nastale u doba neandertalaca, a neke mutacije u doba neolita, o kakvim vi Slovenima i Feničanima pričate????????
I otkud vama ideja da neko ima "Gene" Slovena ili Feničana, otkud im genetski materijal da ga uporede sa današnjim?
Prestanite da bulaznite o nečemu o čemu nemate pojma, bolje malo pročitajte neku knjigu.
Najbliži rodjaci haplogrupe I2A žive danas u Skandinaviji

Poslednja izmena:
баш ме занима, зашто....?

E, ja cu ti reci. Ovde se ljudi popale na neku ideju iz ne znam kog razloga, pa to furaju i onda uvrte sebi u galvu da je to tako i ne mozes ih razmgnetisati. Tako se neka budala popalila na Irsku, pa prosula pricu o slicnosti Srba i Iraca (ja bih rekla nebo-zemlja), pa je nastao ortodox celts i sl. gluposti.
Ne znam ko to potpaljuje ljude na to i cija je masta toliko bujna da izmisli takve nebuloze.
Kada bi Srbi otisli u Irsku, videli bi da je to potpuno drugaciji narod od njih. I oni koji odu tamo pricaju kako je slican provod - nije. Oni se tamo bolje provode.
Nedostatak sopstvenog nacionalnog identiteta je doveo do toga.

E, ja cu ti reci. Ovde se ljudi popale na neku ideju iz ne znam kog razloga, pa to furaju i onda uvrte sebi u galvu da je to tako i ne mozes ih razmgnetisati. Tako se neka budala popalila na Irsku, pa prosula pricu o slicnosti Srba i Iraca (ja bih rekla nebo-zemlja), pa je nastao ortodox celts i sl. gluposti.
Ne znam ko to potpaljuje ljude na to i cija je masta toliko bujna da izmisli takve nebuloze.
Kada bi Srbi otisli u Irsku, videli bi da je to potpuno drugaciji narod od njih. I oni koji odu tamo pricaju kako je slican provod - nije. Oni se tamo bolje provode.
Možda je pivo pomoglo pri izboru? Od kojeg se odsecaju noge najbrže a da ne moraš da trčiš svaki čas da zalivaš baštu i koje je dobro da se betonira sa rakijom?

Najbliži rodjaci haplogrupe I2A žive danas u Skandinaviji
Ne žive.

Najbliži rođaci haplogrupe I2 su upravo ljudi sa istom haplogrupom I2 koji žive u većim enklavama na: Sardiniji, Francuskoj, Britaniji i Pomeraniji. Za ostale koji poseduju ovu haplogrupu a rasuti su po svetu može da se kaže da su skorije otišli, a za ove, malopre nabrojane vreme razdvajanja je mnogo ranije od zapisane istorije, negde u vreme kada su Evropi dodeljivani toponimi i hidronimi. Datirana je kao "ne mlađa od ranog Neolita". Ova haplogrupa je vezana za protoevropske kulture i neraskidivi deo autohtonog evropskog stanovništva. Podrgrupu I2b, koja se razlikuje samo po tome što se odvojila od ranije i autonomno živela u Francuskoj ( Gali) nalaze i u tradicionalno galskoj nasobini u Galatiji.
U Skandinaviji žive ljudi koji poseduju haplogrupu I1, isto autohtonu, evropsku. Rusi i Belorusi poseduju više haplogrupe I1 nego I2, i radije bih ovu haplogrupu zvao baltičkom nego vikinškom jer su mi Vikinzi malo skorijeg datuma. Inače, najnoviji pokazatelji su da je MRCA ili najskoriji zajednički predak ove haplogrupe živeo pre 4 - 6000 godina u stepama i po otopljavanju prešao u Skandinaviju. Inače, postoji veoma osnovana hipoteza da je celo stablo I1 nastalo deljenjem od haplogrupe I2b1 koja je na tim područjima datirana kao mnogo starija.
Ovo sa haplogrupom I2 će se raščistiti vrlo brzo zato što je njen nosilac, najveći stručnjak u ovom domenu Ken Nordtvedt , koji je veoma "zapeo da razjasni istoriju Evrope" a njegov primer i zaključke slede Rootsi i Underhill.

E pa vidis.... i ja sam cuo takvu pricu od nekih koji zive u SAD. Sto se tice Iraca, oni imaju neke oblike patrijarhalnog ponasanja slicnog nasem. Jedini problem je u tome sto u zemljama zapadne evrope imas masu tih s R1b (keltski haplotip) a kod njih ne vidimo neku slicnost sa nama. Kolika je slicnost Nemaca i Srba? Kod nemaca imas oko 50% R1b a kod srba je on 10%, Od istih ljudi sam cuo da postoji velika slicnost Srba sa Irancima.... To mi je bilo jos blesavije nego ono sa Ircima. Medjutim, jednom prilikom se ja upoznam sa nekim Irancima,,, Jedan od njih, pravi delija 195 cm, bas onako zgodan... dok nije progovorio ja mislio da je covek Srbin! )))))) I onda, ne tako davno nadjem podatak da u Teheranu zivi 34% stanovnistva sa I haplogrupom. Nije ukazano sa kojom podgrupom, ali ja sam uveren da je u pitanju neki derivat I2.

Ne žive.

Najbliži rođaci haplogrupe I2 su upravo ljudi sa istom haplogrupom I2 koji žive u većim enklavama na: Sardiniji, Francuskoj, Britaniji i Pomeraniji. Za ostale koji poseduju ovu haplogrupu a rasuti su po svetu može da se kaže da su skorije otišli, a za ove, malopre nabrojane vreme razdvajanja je mnogo ranije od zapisane istorije, negde u vreme kada su Evropi dodeljivani toponimi i hidronimi. Datirana je kao "ne mlađa od ranog Neolita". Ova haplogrupa je vezana za protoevropske kulture i neraskidivi deo autohtonog evropskog stanovništva. Podrgrupu I2b, koja se razlikuje samo po tome što se odvojila od ranije i autonomno živela u Francuskoj ( Gali) nalaze i u tradicionalno galskoj nasobini u Galatiji.
U Skandinaviji žive ljudi koji poseduju haplogrupu I1, isto autohtonu, evropsku. Rusi i Belorusi poseduju više haplogrupe I1 nego I2, i radije bih ovu haplogrupu zvao baltičkom nego vikinškom jer su mi Vikinzi malo skorijeg datuma. Inače, najnoviji pokazatelji su da je MRCA ili najskoriji zajednički predak ove haplogrupe živeo pre 4 - 6000 godina u stepama i po otopljavanju prešao u Skandinaviju. Inače, postoji veoma osnovana hipoteza da je celo stablo I1 nastalo deljenjem od haplogrupe I2b1 koja je na tim područjima datirana kao mnogo starija.
Ovo sa haplogrupom I2 će se raščistiti vrlo brzo zato što je njen nosilac, najveći stručnjak u ovom domenu Ken Nordtvedt , koji je veoma "zapeo da razjasni istoriju Evrope" a njegov primer i zaključke slede Rootsi i Underhill.

Kao nastavak, i odgovor na neka pitanja o genezi jezika, za koju neki tvrde da je bilo kakva druga kategorija osim antropološke, papir iz 2009. godine koji multidisciplinarno razmatra vezu između haplogrupe E3b i dolaska govornika afro-azijatskih jezika, pa i u Evropu:

http://www.jogg.info/51/files/Lancaster.pdf

Parafraza: Širenjem haplogrupe E3b preko Sahare na Bliski istok dolazi i afro-azijatski parastratum prisutan u jezicima naroda koji poseduju ovu haplogrupu.

Slučaj Evropskih naroda koji poseduju ovu haplogrupu je razmatran na drugi način (nije se ulazilo u detaljniju analizu jer postoji veoma jak lobi koji ne dozvoljava vezu latinskog sa semitskim, koja je , preko grčkog očigledna) ali je donet zaključak koji može da pomogne u otkrivanju uticaja bliskoistočnih kolonizatora:

In Europe, no Afroasiatic languages are considered to be
native. Putting aside language correspondences however,
in Europe E-M35 and early Neolithic technology
do appear to show strong geographical correspondences.
Neolithic technology entered the European
mainland earliest via the Balkans,
and from there it is
believed to have travelled westwards into Southern Italy
(eventually developing into the coast hopping Cardial
culture, discussed above) and northwards to the Danube
(eventually developing into the Linearbandkeramiek or
“LBK” Culture).11 But it is the pattern of Neolithic
technology’s earliest entry into the Europe, rather than
its later dispersals, that has been compared to the
modern distribution of E-V13, a sub-clade of E-M78.

Dakle, zaključak je sledeći:
Neolitske tehnologije koje su ušle u Evropu došle su preko Balkana ali ne od nosilaca E3b već od ranijih migranata ( jedino moguće i najverovatnije rešenje- haplogrupa I)

Što se jezika tiče predlog i saglasnost je u sledećem:

More commonly however, linguistic research, such as
once again examining flora and fauna vocabulary, leads
to the proposal that the Indo-European languages
originated in Europe, and not Asia.

da se, nakon ponovnog ispitivanja rečnika flore i faune predloži evropski a ne azijski izvor Indoevropskog jezika.

..kao i da se odagnaju i poslednje teorije o učešću E3b u stvaranju Indoevropskog jezika:

Theories about the early geographical origins of Indo-
European languages and E-M35 do not match. The
earliest apparent geographical dispersals of Indo-
European languages and E-M35 thus overlap strongly
only in the Balkans, where the Indo-Europeans
apparently spread their language to the most technologically
advanced part of Europe at that time, but
where, at least in Greek (the other old Balkan languages
are poorly known), a large percentage of vocabulary
seems to be non-Indo-European (Mallory 1989, p.67).

Osim u slučaju grčkog za koji je utvrđeno veliko poklapanje haplogrupe sa jezikom za koji je dokazano visokoprocentno učešće neindoevropskog parastratuma.

Ko zna šta će se sve izroditi kad neko stisne petlju i krene da čačka po zvaničnom jeziku Vatikana ( ili njegovom prethodniku, jer je latinski doživeo velike promene i indoevropeizaciju tokom srednjeg veka) za koji se sad tvrdi da je "čist indoevropski" a neki pokušavaju da ga postave na pijedestal protojezika. Malori je kopao po grčkom i ustanovio da je više od 50 % morfološke i sintaktičke osnove neindoevropsko, i s pravom, postavio Grke na mesto koje zaslužuju:

http://books.google.com/books?id=tz...tic#v=onepage&q=mallory greek semitic&f=false
Gde apsolutno odbacuje vezu Grka sa prethodnim stanovništvom , to jest legendu o Pelazgu kao praocu Grka.
Čvrsto stoji na stanovištu da su Grci doneli, a ne prihvatili neindoevropski leksički uticaj.
Gde kao primer neindoevropskog uticaja na evropske jezike, u komparativnom prevodu biblijskih pasusa pronalazi neindoevropske leksičke pojedinosti za Ruski na 15 mesta, a za Grčki na čak 171 mestu.

Poslednja izmena:
Boze me sacuvaj kakav je to gen Antickih Makedonaca, Fenicana ili Tevtonski gen, SMESNO. Odakle im ti geni... nasli na rafovima u Maxiju.

Pobrkao si loncice sa Tevtonskim (Teutonskim) vitezovima. Tevtonci (Teutonci) su pleme prvobitno nastanjeno u Skandinaviji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Teutons

Sto se tice tih analiza, one se vrse putem ispitivanja DNK kod velikih uzoraka stanovnistva, i to je danas dosta koriscena metoda u ispitivanju migracija ljudske vrste u praistoriji.

Provericu podatak o tome da li je nekad vrsena ozbiljna analiza genetskog porekla danasnjih nacija na Balkanu pa cu javiti.

Ипак, могуће је да су и удаљени народи гентески повезани зато што су у далекој прошлости живели заједно. А о томе је реч у овој теми.

Ранка Куић, (универзитетски) професор англистике, посветила је такорећи живот проучавајући (лингвистичке) везе између Келта и Срба, то јест народа са овог подручја. Утврдила је велики број келтских (она их назива камријских) топонима и велику повезаност са обичајима данашњих Велшана (па су и њу саму прозвали Ранка Велшанка због чега се она није љутила). А Велшани и Ирци су, да не заборавимо, народ сличног порекла. Могуће је да је и она само још један научни занесењак али њене резултате не знам да је неко довео у питање - можда због тога што се тиме нико други није ни бавио, али то онда значи да нико ни нема научног кредита да оспорава нечије налазе, бар док се и сам тиме не позабави.

Иначе је занимљиво да је Ранка Куић сведочила да је (у Призрену) била очевидац појаве античког натписа који се узима као један од крунских артефаката у прилог тезе да су Словени били присутни на Балкану много пре 7. века. Али о томе нека пишу који о томе знају боље од мене, има их.

На пример, употребу тих ДНК-истраживањ у проучавању историје управо замишљам као утврђивање генетске сличности између географски данас удаљених народа. Рецимо, ако о Србима говоримо, теза о учешћу Источних Алана у настанку српског етноса могла би бити тестирана утврђивањем генетске сличности са Осетинима, народом који себе сматра потомцима Алана (што, опет, не мора бити тачно). Ту бих разумео употребу ДНК-истраживања. А ово, Феничани, Викинзи, Антички Македонци, Илири, то је једно такво шарлатанство и методолошки свакако мање утемељено него што је то например астрологија.

Ипак, могуће је да су и удаљени народи гентески повезани зато што су у далекој прошлости живели заједно. А о томе је реч у овој теми.

Ранка Куић, (универзитетски) професор англистике, посветила је такорећи живот проучавајући (лингвистичке) везе између Келта и Срба, то јест народа са овог подручја. Утврдила је велики број келтских (она их назива камријских) топонима и велику повезаност са обичајима данашњих Велшана (па су и њу саму прозвали Ранка Велшанка због чега се она није љутила). А Велшани и Ирци су, да не заборавимо, народ сличног порекла. Могуће је да је и она само још један научни занесењак али њене резултате не знам да је неко довео у питање - можда због тога што се тиме нико други није ни бавио, али то онда значи да нико ни нема научног кредита да оспорава нечије налазе, бар док се и сам тиме не позабави.

Иначе је занимљиво да је Ранка Куић сведочила да је (у Призрену) била очевидац појаве античког натписа који се узима као један од крунских артефаката у прилог тезе да су Словени били присутни на Балкану много пре 7. века. Али о томе нека пишу који о томе знају боље од мене, има их.

На пример, употребу тих ДНК-истраживањ у проучавању историје управо замишљам као утврђивање генетске сличности између географски данас удаљених народа. Рецимо, ако о Србима говоримо, теза о учешћу Источних Алана у настанку српског етноса могла би бити тестирана утврђивањем генетске сличности са Осетинима, народом који себе сматра потомцима Алана (што, опет, не мора бити тачно). Ту бих разумео употребу ДНК-истраживања. А ово, Феничани, Викинзи, Антички Македонци, Илири, то је једно такво шарлатанство и методолошки свакако мање утемељено него што је то например астрологија.

Тачније ова истраживања управо указују на заједничко порекло европског народа а истраживања Ранке Кујић ,Милоша Црњанског, Милојевића Олге Луковић и других у великој мери поткрепљују заједнички корен језика те популације. Тада би онај Херодотов цитат:

Сада је Трачка раса најбројнија, изузев Индијаца, на целом свету, и уколико буде под владавином једног човека, или се међусобно сложи, била би непобедива у борби и најјача од свих нација, по мом мишљењу. Како то за њих није могуће и никада не може да прође код њих, они су, у ствари слаби због тога.

могао да се покаже веома истинитим, а заједничко порекло поткрепљује и Апијанов
цитат:

Они кажу да је земља добила име по Илирију, Полифермовом сину зато што је Киклоп Полиферм са својом женоме Галатеом имао три сина Келтуса Илиријуса и Галаса који су сви прешли на Сицилију, и нације назване Келти, Илири и Галати носе имена по нјима. Између многих митова преовладавајућих међу многим људима ово ми се чини најуверљивијим. Илирије је имао шест синова Енхелеја, Аутарија, Дардана, Меда, Таула и Пераеба, као и кћери Парто, Дарто и Дасаро и друге, од којих су настали Тауланти, Пераеби, Енхели, Аутариенси, Дардани, Парћани, Десарети и Дарси. Аутариус је имао сина Панониуса или Паеона а касније добио синове Скордискуса и Трибалуса од којих нације носе иста имена .....

Што се тиче језика, много ће тешко ићи јер постоји јака сила која не дозвољава изучавање индоевропског корена без инкорпорираних латинског и грчког који, очигледно имају семитски утицај као и германских који имају азијски утицај.

Do sada se smatralo da je E3b (po staroj nomenklaturi ili po novoj E1b1b1) "doneo jezik u evropu". Cak se smatralo da su upravo nosioci ove genetske grupe bili zasluzni za Vincaansku kulturu. Videcem sta ce jos da bude.
Ne boj se, nije ih tamo ni bilo, evo opet citat Živka Mikića koji je antropološki obradio sve neolitske kulture:

« Ono što je bitno za proces brahikranizacije, rezimirano, jeste da se on ne može objasniti migracijama kratkoglavog stanovništva počev od praistorije pa sve do srednjeg veka. Videlo se da se radio autohtonom procesu koji ima svoj finalni ishod u antropološkom profilu recentnog stanovništva... Proces dinarizacije je svakako vremenski sinhron procesu brahikranizacije u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva... Kako je ukratko već pomenuto, dinarski antropološki tip je na Balkanskom poluostrvu rezultirao iz procesa brahikranizacije... Proces dinarizacije je autohton bio antropološki proces, što se finalnim efektom konstatuje po antropološkom profilu savremenog stanovništva Srbije i Jugoslavije u celini ».
Naselja Vinca, Raška Gora, Pavlovac, Ugljevik, Kuline, Glavica, Novo Brdo, Viminiacum, pokazuju staru prednost dinarskog antropoloskog tipa.

Evo kako to tumaci brat Grk.....

diakonov.jpg

colin_renfrew.jpg

wiik3.gif

wiik4.gif

nature.jpg

fig2d.jpg

http://dienekes.110mb.com/articles/ieorigins/

Poslednja izmena:

ali kad se malo bolje zagledaš u današnju distribuciju jezika i kad objektivno iz centralne i istočne Evrope eliminišeš dva uljeza jezika za koje znaš datum dolaska i znaš da im tu nije mesto ( odnosno postaviš situaciju sa istim narodom ali jezikom koji se govorio pre nego što su došli Ugari i latinizovalo stanovništvo Vlaške) ostaje ti dobar kompaktan slovenski prostor koji je determinisan i distribucijom Dinarskog antrotipa i haplogrupom I2a2, i koji se veoma poklapa sa nekadašnjom neolitskom distribucijom proto IE jezika.

wiik4.gif

Poslednja izmena:
ma, to je i neka moja logika.
Nego, ovde treba obratiti paznju na to kako se ljudi bore za sto bolje pozicije u pisanju "nove istorije". Jedino evro-srbi su spremni da polizu ono sto im tutori serviraju. Grci ni po koju cenu ne dozvoljavaju da se skinu sa trona roditelja evropske kulture. Da je neki Svedjanin napisao ovaj tekst, to bi bilo drugo,,,,

ali kad se malo bolje zagledaš u današnju distribuciju jezika i kad objektivno iz centralne i istočne Evrope eliminišeš dva uljeza jezika za koje znaš datum dolaska i znaš da im tu nije mesto ( odnosno postaviš situaciju sa istim narodom ali jezikom koji se govorio pre nego što su došli Ugari i latinizovalo stanovništvo Vlaške) ostaje ti dobar kompaktan slovenski prostor koji je determinisan i distribucijom Dinarskog antrotipa i haplogrupom I2a2, i koji se veoma poklapa sa nekadašnjom neolitskom distribucijom proto IE jezika.

wiik4.gif

:hahaha: Lesandare tvoja haplogrupa e R1a1 -cista slovenska , ne drzi demagogii za i2a2:lol: dinarski antrotip neli bese od Kavkaz :hahaha: sad menjas misljenje:lol:

Poslednja izmena:
:hahaha: Lesandare tvoja haplogrupa e R1a1 -cista slovenska , ne drzi demagogii za i2a2:lol: dinarski antrotip neli bese od Kavkaz :hahaha: sad menjas misljenje:lol:
Srpska haplogrupa je I2a2 to valjda ne treba da ponavljam, R1a se kod Srba nalazi u koncentraciji od 15% i to kod onih koji imaju vidljive oznake Noričkog antrotipa. Dinarski antrotip je direktna evolutivna forma kromanjonskog, originalno iz Evrope. Na Kavkazu se može naći u svojoj drugoj varijanti Armenskog antrotipa koji je isto starosedelac.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back