IELTS -> pitanja i odgovori

Prijavite se na sajtu, to znaci da ste uradili rezervaciju. Tamo imate opciju placanja, ako cete fakturom, imate pet radnih dana od dana prijave da uplatite. Ja sam tako, provizija je velika, 1.000din. Druga opcija je u pristorijama BC, gotovina, ne morate licno, mozete nekoga da ovlastite. Sve se sa njima mozete dogovoriti, odmah odgovaraju na mail.
Ako uplata ne bude u dogovorenom roku, prijavu vam ponistavaju.

Prijavite se na sajtu, to znaci da ste uradili rezervaciju. Tamo imate opciju placanja, ako cete fakturom, imate pet radnih dana od dana prijave da uplatite. Ja sam tako, provizija je velika, 1.000din. Druga opcija je u pristorijama BC, gotovina, ne morate licno, mozete nekoga da ovlastite. Sve se sa njima mozete dogovoriti, odmah odgovaraju na mail.
Ako uplata ne bude u dogovorenom roku, prijavu vam ponistavaju.

Hvala, izgleda da cemo morati odmah da platimo :-)

Pozdrav svima....polagao bih test u januaru....jel ima neko preporuku nekog profesora koji bi mogao malo da me sprema ili neku grupu gde se vec radi priprema, znacilo bi mi, hvala?!Inace ne jurim neke previsoke ocene, dovoljan mi je rezultat 5,5 i da nemam ni jednu ocenu ispod 5...

Ispit je odprilike kao i iz Cambridgeovih knjiga, za nijansu može biti teži L ili R ali isto tako i lakši. Meni je recimo R bio laksi na ispitu nego dok sam vježbala a ako imaš kući rezultate 6-7,5 petica ti je sigurna ;)

Imam pitanje za ove sto su polagali u Sarajevu, gdje su odsijeli, ako imate preporuku hotela?
Suprug je prijavio 05.12.

Pozdrav svima. Dosta mi je pomogao ovaj forum pa rekoh da prenesem moja iskustva vezana za ielts.
Polagao 7.11. u Bg-u general mode. Danas stigli rezultati pa sam jos pod andrenalinom.

Listening: 7.5
Reading: 9.0
Writing: 7.0
Speaking: 7.0

Overall: 7.5

Vezbao samo iz Cambidge knjiga (1-9 ima ih na netu). To mi je bilo dovoljno za ove ocene. Mislim da je meni cak bio jedan od
testova iz knjiga na ispitu. Tempo rada mi je bio 2 testa dnevno (4-5 sati rada svaki dan), 20ak dana u kontinuitetu.
Posto sam u nauci, citanje i pisanje na engleskom spada u opis posla pa mi je bilo lakse nego vecini (pretpostavka).

Saveti.
Obratite paznju na pisanje, procitajte temu, ne zurite. Vidite sta se trazi, brainstorming i udri. Ja sam se brinuo oko rukopisa koji mi nije jaca strana.
Speaking je isto bio nedoumica. Engleski u govoru ne koristim cesto i nisam bio zadovoljan svojom pricom ali je ispalo ok.
Ispitivac je stvarno ljubazan i korektan.
Puno srece svima.

Pozdrav svima. Dosta mi je pomogao ovaj forum pa rekoh da prenesem moja iskustva vezana za ielts.
Polagao 7.11. u Bg-u general mode. Danas stigli rezultati pa sam jos pod andrenalinom.

Listening: 7.5
Reading: 9.0
Writing: 7.0
Speaking: 7.0

Overall: 7.5

Vezbao samo iz Cambidge knjiga (1-9 ima ih na netu). To mi je bilo dovoljno za ove ocene. Mislim da je meni cak bio jedan od
testova iz knjiga na ispitu. Tempo rada mi je bio 2 testa dnevno (4-5 sati rada svaki dan), 20ak dana u kontinuitetu.
Posto sam u nauci, citanje i pisanje na engleskom spada u opis posla pa mi je bilo lakse nego vecini (pretpostavka).

Saveti.
Obratite paznju na pisanje, procitajte temu, ne zurite. Vidite sta se trazi, brainstorming i udri. Ja sam se brinuo oko rukopisa koji mi nije jaca strana.
Speaking je isto bio nedoumica. Engleski u govoru ne koristim cesto i nisam bio zadovoljan svojom pricom ali je ispalo ok.
Ispitivac je stvarno ljubazan i korektan.
Puno srece svima.

Odlicni rezultati!
Mozes li mi reci koje teme za Writing si imao?

Hvala unapred!

- - - - - - - - - -

Pozdrav!

Da li neko sa foruma izlazio juce, da podeli teme sa Writinga sa ostalima, i utiske naravno? :-)

Pozdrav svima,

nisam se do sada javljao mada sam redovno čitao i pratio forum pa rek'o sada da se javim i napišem utiske od jučerašnjeg testa.
Prvi put sam izlazio pa ću se možda i ponavljati sa nečim što je već rečeno ali mi ne zamerite. Utisaka je dosta, počevši od od prijavljivanja na početku i slikanja svakog kandidata, do strogih pravila šta se sme, šta ne sme raditi tokom testa. Vrhunac mi je bio kada su tražili da svi koji su poneli vodu, skinu etikete sa flašica da sve flaše budu transparentne, i objašnjavanje procedure za evakuaciju u slučaju neke nezgode :), naravno sve na engleskom.

Spremao sam se nekih 2-3 meseca ukupno, poslednje 2 nedelje vrlo intenzivno, 3-5 sati dnevno. Znanje engleskog mi nije loše ali sam tek sada uvideo koliko ga u stvari ne znam, mada ielts je manje test samog jezika, koliko je test drugih stvari (kao što je to već neko i napisao) pa sam se uzdao i u praksu i rutinu koju sam stekao.
Listening i reading sam vežbao sa neta, pisanje mi je proveravao profesor iz srednje škole, poslao sam mu 20-tak sastava što pisama, što sastava, a napisao sam možda 30-tak ukupno tokom vežbanja. Speaking nisam imao s kim da vežbam pa sam očekivao to kao najveći izazov. Sedeo sam u čitaonici i šaputao sebi u bradu da me niko ne čuje, kada sam merio ona 2 minuta a opet sam preterao jer me je prekinula.

Elem da pređem na stvar :)
Polagao sam general, bilo nas je 50-55, na academic-u nešto više, možda 70-80 po mojoj proceni.

Generalnui utisak je da su svi testovi bili za nijansu teži nego ovi sa neta.

Listening je bio teži u tom segmentu da je malo bilo delova sa popunjavanjem reči u rečenici, nego više sa a,b,c opcijama koje moraju da se izvlače iz konteksta celokupnog teksta pa sam se plašio da će preći na sledeći deo u priči a da neću skontati. Poslednji deo je bio malo teži, o londonskom metrou i ventilaciji vazduha ali se moglo pohvatati.
CD su puštali sa običnog hi-fi plejera, dobro se čulo, na početku smo tražili da se pojača jer su nam pustili probno da vide da li svima odgovora, bilo je tiho.

Reading je bio sa 5 ili 6 tekstova preko jedne cele strane svaki, poslednja dva čak i 1,5 strana (a ne 3 ili 4 kao u pripremnim testovima), sa manje pitanja po jednom tekstu ali se gubi vreme na čitanje i razumevanje svakog teksta. Ova količina tekstova me je baš iznenadila jer prosto to nisam očekivao. Tekstovi su bili razni, oglasi iz novina o prodaji stanova sa opisom svakog stana pa onda da se poveže (nešto slično sa povezivanjem naslova pasusa), rudnici i vađenje rude, radne uniforme na poslu, kako kompanije gledaju na zaposlene, neka iskustva sa razgovora za posao i slično. Posle su se neki žalili na reading da je bio težak, možda poslednja dva teksta i jesu ali se stigne.
Ako neko mora da izađe do toaleta, može izaći samo u vreme kada se radi test i to uz pratnju, što mu oduzima vreme za izradu testa. Moj savet je da ovo ne radite ako nije aspolutno neophodno, je se gubi bar 10 minuta sigurno što nije malo. Bolje nemojte unositi puno tečnosti pre i za vreme testa i obavite wc pre pa ako treba malo i trpite do kraja. Ukupno smo radili skoro 3,5 sata bez prekida, što opet nije malo. Jedan mi je pre testa rekao da polaže drugi put jer je prvi put izašao baš na reading-u pa nije stigao da napiše, tj. nije imao dovoljno reči na kraju.

Teme za writing, task 1: lokalne novine su objavile konkurs za najboljeg komšiju i vi ste prijavili svog. I onda 3 stvari na koje treba odgovoriti: da predstavite sebe i komšiju, zašto ste ga prijavili i da li mislite da može da osvoji nagradu (tako nešto).
Task 2: svake godine određeni broj jezika izumire, da li je ovo pozitivan ili negativan trend, navedite svoje razloge i prodiskutujte (mislim da je ova tema bila i među onim testovima sa neta ali ga ja nisam tada uradio :( ). Po meni sasvim dovoljno vremena, sve smo mogli da pišemo grafitnom olovkom što je bilo dobro zbog ispravki. Ja sam se nešto u tasku 2 izgubio i zakomplikovao pa sam obrisao skoro pola teksta jer sam otišao sa teme. Nemam pojma, valjda će biti dobro. Mislim da sam dao odgovor na svako podpitanje, samo da mi gramatika bude dobra.

Speaking je najlakši deo, bukvalno kao da pričaš sa nekim na ulici. Gospođa je bila naše gore list, opuštena i smirena, svaki termin je bio bukvalno u minut pa obratite pažnju ako izađete na pauzu, da se vratite na vreme jer i pre speakinga morate da se registrujete. Počelo je sa uobičajenim pitanjima, odakle si, da li više voliš kući ili stan, gde bi voleo da živiš. Onda pitanja o filmovima, omiljeni žanr, gledanje u bioskopu ili kući. Potom da li možeš da zapamtiš sve u toku dana i šta koristiš da pomogneš sebi oko pamćenja (format ovog pitanja mi je bio otprilike ovakav da sam tražio da ga ponovi 2-3 puta). Task 2 je bio da izaberem i opišem jednu malu firmu i da objasnim po čemu je specifična, čime se bavi, koliko dugo radi i kako je vidim u budućnosti i onda pitanja oko konkurencije, da li je bolje biti employee ili self-employed, šta neko mora da poseduje da otvori i samostalno vodi svoju firmu i tako.
U principu opušten razgovor, mene je prekidala skoro na svakom odgovoru posle task-a 2 jer sam baš mogao da pričam (tema me je pogodila jer imam svoju firmu i u stvarnosti). Neko pre mene je imao: razgovori u društvu i da li se mišljenja sukobljavaju i zašto (tako nekako). Ovde bi moj savet bio da pripremite 3-4 okvirne rečenice za što više tema možete. Moja taktika je bila da spremim što jednostavnije stvari i što prostije teme (da na primer, za filmove ne govorim da volim trilere koje stvarno i volim, nego komedije o kojima mi je lakše pričati). Isto tako, omiljena knjiga, poklon koji sam dao ili primio da pričam o istoj knjizi koju sam pročitao, poklonio ili dao. Imao sam spremne kostur-rečenice za omiljenog profesora, rođaka koji je uticao na mene, muzej, i ostalo što se može naći u pripremnim testovima. Naravno da ne možete pokriti sve ali bar što više, jer taj minut pripreme jako brzo prođe. A i stičete sigurnost.

Meni trebaju sve šestice, kontam da sam L i R odradio za 6, ali W i S može da se desi (ne)očekivano, da ne čuje zlo.

Elem, nadam se da nisam bio preopširan. Meni su značili svi utisci iz prakse napisani do sada, pa se nadam da će ovo nekome bar malo pomoći, iako je možda nešto već rečeno.
Toliko za sada i srećno svima koji se spremaju da izađu.
Veliki pozdrav.

Ja sam izlazio u Septembru na General i išao sam pre toga na časove preko godinu dana ali nikada nisam merio vreme koliko mi treba za koji deo. Mislio sam da ću uraditi bar desetak testova pre ispita ali nisam stigao zbog posla. Iz Reading nisam stigao da završim i mislim da je bolje da se piše odmah u answer sheet (meni je ubedljivo najviše vremena trebalo za taj deo). U listeningu sam preskočio prvih 5-6 pitanja zbog nepažnje (mislim da su to i najlakša pitanja). Dobio sam u proseku 5,5 ali iz readinga samo 4,5. Posle testa sam mislio da ću dobiti još manju prosečnu ocenu...

Ja sam izlazio u Septembru na General i išao sam pre toga na časove preko godinu dana ali nikada nisam merio vreme koliko mi treba za koji deo. Mislio sam da ću uraditi bar desetak testova pre ispita ali nisam stigao zbog posla. Iz Reading nisam stigao da završim i mislim da je bolje da se piše odmah u answer sheet (meni je ubedljivo najviše vremena trebalo za taj deo). U listeningu sam preskočio prvih 5-6 pitanja zbog nepažnje (mislim da su to i najlakša pitanja). Dobio sam u proseku 5,5 ali iz readinga samo 4,5. Posle testa sam mislio da ću dobiti još manju prosečnu ocenu...

Da li mozes da nam napises koju temu si imao za esej?
Pozdrav

Da li je neko dobio obaveštenje za test ko se prijavio za polaganje 12-tog Decembra u Beogradu?

Ja sam uplatio pre skoro dva meseca ali još uvek nisam nikakvo obaveštenje dobio. Ovo mi je drugi put da izlazim i prvi put sam dobio prvo obaveštenje oko mesec dana pre ispita. Ne znam da li je to što izlazim drugi put razlog?

Da li je neko dobio obaveštenje za test ko se prijavio za polaganje 12-tog Decembra u Beogradu?

Ja sam uplatio pre skoro dva meseca ali još uvek nisam nikakvo obaveštenje dobio. Ovo mi je drugi put da izlazim i prvi put sam dobio prvo obaveštenje oko mesec dana pre ispita. Ne znam da li je to što izlazim drugi put razlog?

I ja sam se prijavio za polaganje 12.og i takodje jos uvek nisam dobio mail obavestenja.
Bez brige, negde sam cuo da moze da dodje i do nedelju dana pred ispit.

Pozdrav svim

Oni koji su se spremali za polaganje IELTS General po Cambridgeovim knjigama, jeste li prolazili i Academic Reading ili samo General Training?

Ja sam prvo uradila sve General ali ih ima malo, pa sam krenula sa Academic, uradila samo dva-tri jer su mi bili dosadni i teski...

Mislim da nema potrebe da radis i Academic, ja sam izlazila tri puta i svaki put sam dobila visoke ocene ( jurim clb 9), uz napomenu da je jednom bio izuzetno tezak Reading!

- - - - - - - - - -

Ja sam prvo uradila sve General ali ih ima malo, pa sam krenula sa Academic, uradila samo dva-tri jer su mi bili dosadni i teski...

Mislim da nema potrebe da radis i Academic, ja sam izlazila tri puta i svaki put sam dobila visoke ocene ( jurim clb 9), uz napomenu da je jednom bio izuzetno tezak Reading!

Mada, sve zavisi od ocena koje ti trebaju i od predznanja!

Ja sam poslala zahtev za remark pre nedelju dana i cini mi se da ce vecnost proci dok ne dobijem odgovor!
Na koje sekcije si trazio remark?
Ja sam na S i W, imam 6,5 a neophodna mi je sedmica! Joj!

Kod mene ista prica. L i R mislim da će biti ok, ali sumnjam na W i S, mada još gajim nadu :)
Sada u petak su rezultati, već ne mogu da spavam iako sam rekao da se neću nervirati ali je jače od mene.

Mislim da će da radi remark i taman za to vreme da odradim Wes i ostalo...

Kod mene ista prica. L i R mislim da će biti ok, ali sumnjam na W i S, mada još gajim nadu :)
Sada u petak su rezultati, već ne mogu da spavam iako sam rekao da se neću nervirati ali je jače od mene.

Mislim da će da radi remark i taman za to vreme da odradim Wes i ostalo...

Javi kakve su ocene! Ja moram da cekam jos 6-7 nedelja na odgovor za remark. U subotu izlazim opet u slucaju da mi ne promene ocene.

Pozdrav svima.
Evo moje situacije. Polagao sam general 21.11. i danas su stigli rezultati L6, R6, W5.5, S 5.5 ukupno 6 i to jedva jer je prosek ustvari 5,75.
Potrebna mi je ocena 6.5 jer planiramo da palimo, ne može se više ovako.
E sad, učio sam, vežbao sam i u L I R sam bio dobar i nadao sam se minimum dve sedmice. W i S su mi slabija strana i po primerima sa neta i yt-a sam shvatio da ću iz ta dva da dobijem neku 5 ili 5.5 ili čak uz pomoć Višnjeg i neku 6. Računica kojoj sam se nadao je bila L i R po 7, S i W po 5.5 što bi ukupno bilo 25. 25:4= 6.25 što bi bila ukupna ocena 6.5
Međutim, L i R su bili dosta teži od onoga što sam očekivao i vežbao. U L su zakomplikovali tako da sam se pred kraj pogubio i ostavio 5 neodgovorenih pitanja. R je bio ok dok nisam okrenuo stranu zadnjeg teksta koji je bio pogolem. Tu sam u zadnjim sekundama izlupao nešto. Vreme je prolazilo znatno brže nego dok sam vežbao.
Pitanje. Ima li smisla tražiti remark ili odmah da prijavljujem drugi termin?
Ako se žalim treba da mi ukupnu ocenu povećaju za 0.5 tj. W da povećaju sa 6 na 7 i S takodje sa 6 na 7. Mislim da nema smisla žaliti se na L i R jer tu takoreći nema velike šanse da je došlo do greške. Ocene iz S i W zavise od objektivnosti ocenjivača.
Ja sam skloniji tome da se uopšte ne žalim jer ne verujem da će da mi povećaju ocene za toliko.
Hm?

I još jedno pitanje dok mod odobri moju prvu poruku na ovom forumu.
Ako je istina da daju naizmenično teži-lakši-teži... test, a ovaj od 21.11. je valjda bio teži, da li to onda znači da je prvi termin u mesecu rezervisan za lakši test a drugi termin u mesecu rezervisan za teži test? Ili je sve to po Marfijevom zakonu...

Back