I ja sam polagala Academic u subotu u Beogradu i danas sam imala Speaking.
Meni Listening nije bio mnogo težak jer sam se trudila da se koncentrišem što više . Iznenadilo me je jedino koliko je lak bio Section 4, ono predavanje, a Section 2 brz. Tu sam propustila jedno ili dva pitanja ali lupila sam bilo šta.
Reading je meni standardno težak zbog pitanja koja mogu da prevare, nepoznatih sinonima i td, pa sam odgovorila sve bez poveravanja. Ko zna šta tu valja

Pisala sam odgovore na Answer sheet posle svakog teksta, da se ne desi da nemam vremena da prebacim odgovore.
Writing je bio teži nego što sam očekivala, samo zato što, za razliku od vežbanja, bila sam mnogo nesigurna u smisao rečenica koje pišem i potrošila sam vreme na brisanje i pisanje. Mislim da je trebalo uraditi taj zadatak kroz upoređivanje. Prvo navesti kako se koristio prevoz u sve tri države bez mnogo detalja za svaku godinu pa onda uporediti. Koliko se sećam, Nemačka i UK su imale slične podatke, a Italija primetno drugačije od druga dva i na to je trebalo staviti akcenat jer je to main feature. Meni je jedini problem što ne znam da li imam dovoljno reči tu.
Što se drugog Writing -a tiče mislim da sam uradila ok, dala sam prvo negativne efekte pa pozitivne u drugom paragrafu i onda zaključak koji proizilazi iz drugog paragrafa, jer se sa njim slažem. Stigla sam odokativno da proverim, ali volela bih da sam imala više vremena.
Speaking sam imala jutros, trudila sam se da pričam skoncentrisano i odgovaram na temu, sve je brzo prošlo. Task mi je bio da opišem osobu koja dobro govori jezike, i tu sam imala sreće jer mi je najbolja drugarica završila filološki i radi kao profesor pa sam imala šta da kažem. Ispitivač me je prekinula pre isteklih dva minuta ( po mojoj proceni ) , što mislim da je dobar znak.
Sve u svemu, potrebna mi je ocena 6.5 i nadam se da ću je dobiti jer ne bih volela opet da polažem test, zato što mislim da je jako stresan i zahteva dosta koncentracije. Teško je skoro 3 sata gledati u papir bez pauze.
Nakon celog ovog iskustva, mogu da kažem da je najveći neprijatelj polaganja ovog testa stav "Ja znam engleski" , jer test zahteva poznavanje dinamike ispitivanja, postoji dosta detalja koji mogu lako da ti skinu poene i zato je jako bitno da se kroz sve to prođe pre polaganja, koliko god dobro da vam ide.
@LukrecijuSss
I ja mislim da Ielts nema veze sa migracionom politikom pojedinih zemalja . Bogate zemlje imaju problema sa prilivom emigranata već godinama i mogu da te odbiju za vizu bez objašnjenja, na to imaju pravo. Ielts se koristi u mnoge svrhe i možda ja hoću da sa njim idem na master u Poljskoj ili da se zaposlim u Americi, to niko ne zna i ne može vlada neke zemlje to da isprati, preko leđa kandidata za neki test jezika. Drugo, kvalitetni kadrovi su svima potrebni, pa što bi povećali kriterijume za znanje jezika i onesposobili tog nekog doktora ili IT stručnjaka koji može mnogo da im zaradi, tako što mu ne daju sertifikat o znanju engleskog ? Treba se čuvati teorija zavere.