IELTS -> pitanja i odgovori

Poslali mi termin za subotu 12.12.2015, pre podne listening, reading i writing, a onda tek u 19:35 speaking.
Nazvao ih danas i zamolio da mi za speaking daju drugi termin. Dobio drugi, speaking imam 10.12. u 14:05. Dobro je.
Ucio nisam preterano mnogo do sad, ustvari jako malo sam ucio. Uradio nekoliko testova reading i listening. Writing i speaking nisam uopste vezbao.
Za vikend cu morati malo vise da vezbam, ali u principu to je to sto se tice moje pripreme za IELTS.

Evo ocena:

L 8.5
R 7.5
W 6.5
S 7

Nisam zadovoljan sa R i W, mislim da sam uradio za bolju ocenu.
Za clb9 mi fali samo W da bude 7 sto moze da upali.

Idemo na remark, nema druge.

I ja sam dobila slicne ocene i trazila sam remark! Cekam!
Iz iskustva drugih sa foruma, cini mi se da su vecini povecali ocenu!
I ja sam iz R dobila 7,5 ; odlicno si uradio, samo 4 pitanja si pogresio!

Radi remark za W!

Poslali mi termin za subotu 12.12.2015, pre podne listening, reading i writing, a onda tek u 19:35 speaking.
Nazvao ih danas i zamolio da mi za speaking daju drugi termin. Dobio drugi, speaking imam 10.12. u 14:05. Dobro je.
Ucio nisam preterano mnogo do sad, ustvari jako malo sam ucio. Uradio nekoliko testova reading i listening. Writing i speaking nisam uopste vezbao.
Za vikend cu morati malo vise da vezbam, ali u principu to je to sto se tice moje pripreme za IELTS.

Ne bih da te obeshrabrim ali W je vrlo zahtevan! Potrudi se da naucis formu i citaj sto vise primera sa neta! Pazi i na broj reci!
Sam znas koliko je dobar tvoj engleski i koja ocena ti treba!

Pozdrav svima.
Evo moje situacije. Polagao sam general 21.11. i danas su stigli rezultati L6, R6, W5.5, S 5.5 ukupno 6 i to jedva jer je prosek ustvari 5,75.
Potrebna mi je ocena 6.5 jer planiramo da palimo, ne može se više ovako.
E sad, učio sam, vežbao sam i u L I R sam bio dobar i nadao sam se minimum dve sedmice. W i S su mi slabija strana i po primerima sa neta i yt-a sam shvatio da ću iz ta dva da dobijem neku 5 ili 5.5 ili čak uz pomoć Višnjeg i neku 6. Računica kojoj sam se nadao je bila L i R po 7, S i W po 5.5 što bi ukupno bilo 25. 25:4= 6.25 što bi bila ukupna ocena 6.5
Međutim, L i R su bili dosta teži od onoga što sam očekivao i vežbao. U L su zakomplikovali tako da sam se pred kraj pogubio i ostavio 5 neodgovorenih pitanja. R je bio ok dok nisam okrenuo stranu zadnjeg teksta koji je bio pogolem. Tu sam u zadnjim sekundama izlupao nešto. Vreme je prolazilo znatno brže nego dok sam vežbao.
Pitanje. Ima li smisla tražiti remark ili odmah da prijavljujem drugi termin?
Ako se žalim treba da mi ukupnu ocenu povećaju za 0.5 tj. W da povećaju sa 6 na 7 i S takodje sa 6 na 7. Mislim da nema smisla žaliti se na L i R jer tu takoreći nema velike šanse da je došlo do greške. Ocene iz S i W zavise od objektivnosti ocenjivača.
Ja sam skloniji tome da se uopšte ne žalim jer ne verujem da će da mi povećaju ocene za toliko.
Hm?

Bas nisam dobro shvatila taj tvoj prosek ocena i to racunanje srednje ocene!
Ja idem po CLB sistemu! Cini mi se vecina forumasa!
Remark mozes raditi za S i W, kao sto si i rekao -da ima smisla, a sada jedino ti znas koliko dobro si uradio i da li su te mozda zakinuli!

- - - - - - - - - -

I još jedno pitanje dok mod odobri moju prvu poruku na ovom forumu.
Ako je istina da daju naizmenično teži-lakši-teži... test, a ovaj od 21.11. je valjda bio teži, da li to onda znači da je prvi termin u mesecu rezervisan za lakši test a drugi termin u mesecu rezervisan za teži test? Ili je sve to po Marfijevom zakonu...

Marfijev zakon, definitivno! :-)

Ne bih da te obeshrabrim ali W je vrlo zahtevan! Potrudi se da naucis formu i citaj sto vise primera sa neta! Pazi i na broj reci!
Sam znas koliko je dobar tvoj engleski i koja ocena ti treba!

Ne brini, ne mozes me obeshrabriti. :)

Znam da su writing i speaking zahtevniji delovi testa. Listening i reading sam uradio nekoliko testova (svih sest general i dva academic iz paketa od tri knjige i sest CD-ova) i nikad nisam bio losiji od 7,0...uglavnom sam uvek oko 8,0 i jednom sam uspeo 8,5.

Inace mi treba 6,0...to cu uspeti u svakom slucaju, bez da zelim da zvucim prepotentno. Nemoj da se bilo ko ljuti, ali kad procitam da su neki ovde mesecima ucili svaki dan po 3,4,5 sati i na kraju vidim da su dobili prosecne ocene onda mi nije jasno kakav im je bio engleski pre nego sto su poceli da uce?! Ali neka ovo ostane retoricko pitanje, ne bih da ulazim u raspravu.

Sve najbolje.

Ne brini, ne mozes me obeshrabriti. :)

Znam da su writing i speaking zahtevniji delovi testa. Listening i reading sam uradio nekoliko testova (svih sest general i dva academic iz paketa od tri knjige i sest CD-ova) i nikad nisam bio losiji od 7,0...uglavnom sam uvek oko 8,0 i jednom sam uspeo 8,5.

Inace mi treba 6,0...to cu uspeti u svakom slucaju, bez da zelim da zvucim prepotentno. Nemoj da se bilo ko ljuti, ali kad procitam da su neki ovde mesecima ucili svaki dan po 3,4,5 sati i na kraju vidim da su dobili prosecne ocene onda mi nije jasno kakav im je bio engleski pre nego sto su poceli da uce?! Ali neka ovo ostane retoricko pitanje, ne bih da ulazim u raspravu.

Sve najbolje.

Takodje!
Srecno na ispitu i javi se sa utiscima!

Theadjo, svakati čast.
Nataša, možda grešim ali sam ja to ovako shvatio.
Prosečna ocena se izračunava najprostije, sabereš četiri ocene i podeliš sa četiri, s tim što se zaokružuje u našu korist.
Tako da ako meni treba prosečna ocena 6.5 to znači da zbir ocena za L,R,W i S mora da bude najmanje 25, jer je 25:4=6.25 i tu me oni časte još tih 0.25 do konačnih 6.5.
Pročešljaću još malo temu da vidim kakva su bila iskustva sa remark-om ali mislim da za mene nema šanse. Jeste da meni fali još samo 0.5 za ukupnu ocenu ali to znači da bi W i S trebali da mi povećaju za po jednu ocenu što mislim da je nerealno.

Theadjo, svakati čast.
Prosečna ocena se izračunava najprostije, sabereš četiri ocene i podeliš sa četiri, s tim što se zaokružuje u našu korist.
Tako da ako meni treba prosečna ocena 6.5 to znači da zbir ocena za L,R,W i S mora da bude najmanje 25, jer je 25:4=6.25 i tu me oni časte još tih 0.25 do konačnih 6.5.
Pročešljaću još malo temu da vidim kakva su bila iskustva sa remark-om ali mislim da za mene nema šanse. Jeste da meni fali još samo 0.5 za ukupnu ocenu ali to znači da bi W i S trebali da mi povećaju za po jednu ocenu što mislim da je nerealno.

Znam kako se racuna prosecna ocena :-), ali ne znam zbog cega ti tako treba!
Mi jurimo CLB gde imas tacno odredjeno koja ocena je potrebna za koji vestinu i za koji CLB!
Neko je jednom na forumu napisao da retko povecaju dve vestine za po citavu ocenu, ali ne znam...vracaju novac ako povecaju i samo jednu sekciju/vestinu za 0,5 !

Ja i cura smo opet prijavili Academic test za 12. decembar, s tim sto je meni Speaking 16. decembra u 12:20, sto nije lose. Nakon lose avanture u Budimpesti, odlucili smo se da se oprobamo ovde u Beogradu. Spremamo se od 8. juna, i kad vidimo kakvi smo bili tad a kakvi sad, promena na bolje je itekako ocigledna u svakom pogledu. Mi smo bili u fazonu, ma znamo engleski super, ucili smo ga jako dugo... Medjutim, kad udjes u sve to i u IELTS, tek onda vidis koliko je to veliki posao i da to nije nimalo naivno. Meni je, iskreno, najtezi bio Reading i dugo mi je trebalo da udjem u taj fazon da ga radim sa ogranicenjem vremena a tekstovi su dugi i teski sa akademskim konotacijama. Dosta nam je pomoglo i pripremanje kod profesora za test, tako da se sad nadamo i ocekujemo da ce makar jedan od nas da dobije minimum sve sedmice iz svake kategorije, jer nam je dovoljno da samo jedan dobro prodje da bismo otisli. Zaista svima ovde na forumu zelim svu srecu, da zakucaju test i da dobiju zeljene ocene ;).

Za vizu mi treba overall band score 6.5 ili više, nebitne su pojedinačne ocene, samo prosek. Supruga je dobila 5 a to joj i treba kao partneru. Ja moram ponovo da polažem i da dobijem 6.5 jer sam ja nosioc vize.
Neću raditi remark. Spremam se za januar. Javiću šta sam uradio.
Srećno svima.

Da, bas to! U Bg-u za Academic Writing 1 je bio bar chart sa raznom vrstom muzike koje slusaju ljudi odredjene zivotne dobi. Writing 2 je bio: Problem zivotne sredine ne moze da resi pojedinac ili jedna zemlja, vec to mora da se resava na nekom visem nivou, odnosno da taj problem resi grupa zemalja. Da li se slazete sa tim ili ne...

Poslednja izmena:
Theadjo, svakati čast.

Hvala na cestitkama.
Za W ću raditi remark samo da se pohvatam sa vremenom i novcima :)
Puno srece i vama, ako bude trebao ikakav savet ili pomoć, tu sam.

Imao danas u Becu speaking, koji sam pomerio sa 12.12. u 19:35 na danas u 14:05.
Procedura: dosao, registrovao se, lik me slikao i uporedio sa slikom u pasosu, trazio da ugasim mobilni i poskidam sat ukoliko ga nosim kao i sve ostale elektronske sprave. Objasnio mi proceduru (ne smes nakon testa da pricas sa ostalim prisutnima itd.). Cekao sam neko vreme pa me zamolio da sednem na stolicu ispred prostorije u kojoj je radjen test. Onda me zena koja me ispitivala zamolila da udjem u prostoriju i sednem. Objasnila mi proceduru testa, zamolila da joj dam pasos, rekla da sa pocetkom snimanja pocinje test. Nakon testa, koji nije trajao duze od 15-ak minuta sam opet cekao napolju par minuta da mi potvrde da je snimak o.k. i to je bilo to.

Pitanja/teme: na pocetku klasika, moras da se predstavis punim imenom. Ocekivao sam malo opsirnija pitanja na tu temu, ali osim imena i pitanja gde sam proveo detinjstvo nista drugo na tu temu nije pitala. Onda je pitanje bilo da li bih vise voleo da zivim u gradu ili na selu/u manjem gradicu. Tu sam imao sta da kazem i obrazlozim s´obzirom na moju zivotnu pricu. Onda je bilo pitanje da li nekad lezem jako kasno uvece. I to sam nekako uspeo, moze covek da lupi kako i zasto se to desi i kako se osecas sledeceg dana itd.
Nakon toga sam imao datu temu i minut-dva da napisem beleske i onda da pricam na datu temu i pitanja. Tema je bila pozamjljivanje (kad si zadnji put pozajmio nesto, za cega ti je to trebalo, kada si vratio?). Nije mi nista pametno i realno palo na pamet pa sam pricao o tome kako sam IELTS set sa tri knjige i 6 CD-ova iznajmio od druga, da mi treba za ovaj test i kako jos uvek nisam vratio s´obzirom da mi treba jos za pripremu writinga, listeninga i readinga. Relativno sam glup ispao, jer sam to onako prilicno brzo sve ispricao i onda je ona mahala rukom u fazonu "dalje, dalje". Mislim, sta dalje da ti pricam???? Glupost teska...onda sam poceo da k*njam kako je materijal iz seta super blablabla...na kraju nisam vise znao sta da pricam na datu temu.
Nakon toga je postavila jos par generalnih pitanja na tu temu (da li rado iznajmljujete stvari, da li mislite da to moze i pozitivno da utice na prijateljstvo i odnos izmedju ljudi itd.). Taman se resio toga - sledeca njesra tema. Da li mislite da su nastavnici u Austriji strogi. Ne mislim. Zasto ne mislite? Eto zato...tu sam se nassrao o liberalnom drustvu u poredjenju na mnoge druge drzave blabla...i pitala me jos da li bih mogao da zamislim da budem nastavnik. Reko´ "jok, nije to za mene...ima razlika u uzrastu dece...pogotovo sa pubertetlijama bih prso", tako nesto.
I na kraju onda jos par pitanja o tome da li mislim da su najveci izumi sveta dela pojedinaca ili grupe ljudi, kao i pitanje sta mislim o tome da mnogi umetnici zele da zastite svoje dela i sprece da se na primer muzika skida za dz na netu.

Srednja zalost teme, sve u svemu. Mogu vec sad da kazem da cu u preostale tri oblasti sa velikom verovatnocom imati bolju ocenu nego na speakingu, ali to sam ocekivao od pocetka. Nemas vremena da razmislis, pa ako imas peh dace ti neke nebulozne teme, dodatni pritisak je snimanje. Ocekujem od cetiri oblasti da ce mi speaking biti najslabija. Ali dovoljno za onoliko koliko mi treba.

Idemo dalje, u subotu ostale tri oblasti pa cu vas izvestiti kako i sta je bilo.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Danas bio da odradim i ostatak general training-a (writing, reading, listening). Kao prvo i osnovno bih da izjavim za dnevnik da sam s´obzirom koliko sam se spremao (writing i speaking 0 (citaj nula), par testova listening i reading), i pre svega s´obzirom da sam nakon sinocnih 7-8 piva jutros polupijan otisao na ispit, i vise nego zadovoljan. :mrgreen:
Elem, da krenemo redom: dosao oko 08:00 i onda ono smaranje oko registrovanja itd. Bilo nas je oko 100...od toga nas desetak matoraca, ostalo fensi-studenti sa dukseviva univerziteta St. Gallen, Harvard itd., nabedjene ribe koje se hvale kako sa deckom idu tamo i tamo i ostala g*vna....da ne duzim. :lol:
Prvi je na programu bio listening. Prva vezba riba zove lika, raspituje se oko iznajmljivanja kuce i tako to. Druga, treca, cetvrta vezba....nemam pojma. Iole sam se otreznio tek kod reading-a. A da da, sad sam se setio sta je jos bilo na listening-u...volontiranje i zastita nekih majmuna, pa kao koji su uslovi da bi bio volonter i onda kao iskustva bivsih volontera pa su bile recenice gde je trebala da se dopuni rec koja fali. Bilo je jos nesto, ali veze nemam.
Reading: tri vezbe valjda. Prva sta vam treba u tudjoj zemlji da bi mogli da vozite auto, koji testovi su neophodni a koji nisu pod odredjenim uslovima. Druga vezba pisanje CV-a i kako treba da se aplicira za posao i kako CV treba da je strukturisan. I na kraju malo duzi clanak o nekom naucniku koji je posmatrao ptice i njihovo ponasanje...pa je tu bila ona klasicna vezba "u kojem delu od A do H se prica o tome i tome?". I bilo je jos nesto, isto u vezi aplikacije za neki posao.
Na kraju writing. Prvi zadatak: pismo/zalba upucena organizatoru hotela vaseg biznis mitinga u inostranstvu. Tu sam se iskenjao za medalju...Hotel koji ne valja "Four Seasons" a hotel koji hocu sledeci put da mi rezervise - Hilton. :lol: Nije mi odgovaralo sto hotel nema ni parking ni garazu pa sam kao ja sirot morao parkirati u p*cki materini i hodati puno do hotela. A drugi minus kao nisam imao klimu u sobi a biznis miting u sred avgusta. Ala sam tu srocio pricu, idi begaj... :rotf: Trebalo 150, ja napisao oko 170 reci.
Drugi zadatak: sta je glavna funkcija TV-a? Edukacija ili zabava. Navedite primere, obrazlozite svoje misljenje itd. Tu sam se isto iskenjao kao foka, koristeci sve moguce fraze kojih sam se mogao setiti....tipa: nevertheless, after taking all the facts into consideration I come to the conclusion da je TV tesko s*anje i ispiranje mozga" i tako te fore. Tu sam umesto 250 napisao 280 reci otprilike.
Sve u svemu za moju sesticu bi ovo trebalo biti vise nego dovoljno. Jebbem li ga ako me losije ocene. Speaking je bilo najvece s*anje....kod listeninga i readinga imam maksimalno par gresaka, pisanje sam odradio kao pravi. Ocene cu znati najkasnije 25.12. u 15:00, ali rekli su da pogledamo par dana ranije, verovatno stignu pre.

Ziveli... odoh pivo da popijem, nista jeo nisam danas. :pivce:

Poslednja izmena:
Ja sam pre tri dana imao L, R i W, Academic, u Beogradu. Utisci su malo razocaravajuci, gledajuci sveukupan utisak. Speaking imam tek sutra, ali za to se nekako najmanje brinem.
Elem... Listening je bio zaista tezak, posebno Section 1 gde je dijalog krenuo odmah u sestu brzinu, gde su maltene tri odgovora bila u jednoj recenici, pa je bilo tesko da se sve isprati, tj ja sam bio bas zbunjen, obicno taj prvi deo shvatam kao zagrevanje za nadolazece sekcije. Isto tako, drugi deo u Section 2 je isto bio prebrz, ja ne znam kako je taj narod to uradio. Brate slatki kao na maraton da si krenuo! Ostali deo Listeninga je bio ok, moglo je pristojno da se uradi.
Reading je mnogima bio pretezak, cuo sam da su se ljudi zalili, ali meni iskreno i nije pao tesko, ako izuzmemo pitanja sa TRUE/FALSE kojih je bilo ukupno 13... Zaista mnogo za test, ja cak do sad nisam naisao ni u jednom vezbanju kuci da neki Reading test ima ukupno 13 takvih vrsta pitanja. Ovo ostalo je bilo fino, na Academic nivou tekstovi, nema sta. Reading 1 je bio u vezi onih njiva gde se nalaze oni cudni znaci, simboli i linije koje kao ostavljaju vanzemaljci. Reading 2 je bio u vezi ukusa u ustima i kao nauka o tome. Reading 3 je bio u vezi ptica, njihovih karakteristika, aerodinamike i migracije iz hladnih u tople krajeve.
Writing... e tu sam bio bas poludeo! Izvestaj je bio da uporedimo tri linijska grafikona, koji svaki predstavlja Veliku Britaniju, Nemacku i Italiju, svaki grafikon ima tri godine, svaki grafikon ima liniju autobusa i liniju voza, i svaki grafikon ima predjenu kilometrazu u milionima km za svaku gorenavedenu godinu i bus i voz... Jednom recju, preobiman i jako slozen izvestaj da se napise za 20 min. Iz razgovora sa ljudima retko ko je stigao da ga napise za 20 min. Ja sam imao oko 200 i nesto reci, jednostavno manje nije moglo jer je mnogo imalo da se raportira. Task 2 je bio u vezi toga da neki ljudi misle da danas roditelji daju deci vecu slobodu nego sto zasluzuju i koje su pozitivne i negativne strane toga... Nije da je tema sad glupa, nego sloboda je jako sirok pojam, kao kad te neko pita pricaj mi o geografiji, pa brate mozes da pricas o tome mesecima... Ja sam imao samo pola sata za esej, s obzirom da mi je izvestaj puno vremena uzeo. Hvala Bogu, sve sam stigao u zadnji minut, cak za zakljcak mi je na kraju ostalo samo 2 minuta, ruka mi je sve podrhtavala koliko sam brzo pisao kako bih ispunio formu. Mnogi nisu stigli da napisu zaljucak na kraju eseja, sto vam dovoljno govori o slozenosti Task 1. Sve u svemu, mislim da nisam lose prosao. Moja cura je imala dva dobra pitanja za Speaking - o zdravoj ishrani i da li je koristis, gde citas o tome, sta mislis o tome itd i da kaze nesto o svom omiljenom profesoru iz srednje, omiljen predmet, da li bi ona zelela da bude profesor itd, i jedno jako, jako, jako debilno pitanje - sta radis na brzinu, koje stvari radis brze a koje sporije, koliko brzo neku radnju mozes brzo da odradis itd... Ili sto je nekoj palo - jel pozajmljujes stvari, sta mislis o tome, kako se osecas kad pozajmis... Strasno...
Bilo nas je oko 100, od toga pola Academic pola General. Po mojoj slobodnoj proceni, svaki drugi je imao preko 40, na moje iznenadjenje. Naravno da nemam nista protiv, samo sam vise navikao da mladji beze iz ove banana republike. Inace, da podelim ovde sa vama jednu veoma vaznu informaciju koju sam saznao iz pouzdanog izvora: Onaj ko hoce da u 2016. godini ode u Australiju preko IELTS-a, bice mu mnogo teze nego do sad, zato sto je Australija sa Evropskom Unijom potpisala bilateralni sporazum o prihvatanju cak nekoliko desetina hiljada Sirijskih migranata, tako da ce Australija znatno smanjiti kvotu primanja stranaca za 2016. godinu i generalno primice manje Evropljana nego lane. Samim tim, odluka je pala na tome da se poostre kriterijumi za prolazak IELTS testa.

Poslednja izmena:
Pusti tvoje proverene izvore....opste je poznato da im je Australija pokazala prst, onaj srednji. Hvala Bogu. Nikakve to insajderske informacije nisu, nego nesto sto je opste poznato.
Primili su neku simbolicnu cifru od 13.000 i onda jos 12.000 izbeglica...sto je presmesno i nebitno. U Nemacku je uslo vec preko 1.000.000 izbeglica i zato razmisljaju o tome da zatvore granice. Glupsoni u celoj prici ispadaju Austrijanci, ali ko ih jebbe kad su glupavi.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2015-09/australien-fluechtlinge-syrien

Druga stvar....pises o ulasku u Australiju na osnovu IELTS-a???? IELTS je samo jedan od preduslova za bilo koji, od desetina i desetina, tipova vize. Mozes ti na IELTS-u i 9 da zabodes....to ti nista ne znaci. Osim da su ti sanse vece da nadjes sponzora tj. poslodavca. Ali bez sponsorship-a nista. Ako ides kao student to je druga prica, ali i tu vizu dobijas na osnovu upisanog fakulteta a ne na osnovu IELTS-a.

I ja sam polagala Academic u subotu u Beogradu i danas sam imala Speaking.
Meni Listening nije bio mnogo težak jer sam se trudila da se koncentrišem što više . Iznenadilo me je jedino koliko je lak bio Section 4, ono predavanje, a Section 2 brz. Tu sam propustila jedno ili dva pitanja ali lupila sam bilo šta.

Reading je meni standardno težak zbog pitanja koja mogu da prevare, nepoznatih sinonima i td, pa sam odgovorila sve bez poveravanja. Ko zna šta tu valja :D Pisala sam odgovore na Answer sheet posle svakog teksta, da se ne desi da nemam vremena da prebacim odgovore.

Writing je bio teži nego što sam očekivala, samo zato što, za razliku od vežbanja, bila sam mnogo nesigurna u smisao rečenica koje pišem i potrošila sam vreme na brisanje i pisanje. Mislim da je trebalo uraditi taj zadatak kroz upoređivanje. Prvo navesti kako se koristio prevoz u sve tri države bez mnogo detalja za svaku godinu pa onda uporediti. Koliko se sećam, Nemačka i UK su imale slične podatke, a Italija primetno drugačije od druga dva i na to je trebalo staviti akcenat jer je to main feature. Meni je jedini problem što ne znam da li imam dovoljno reči tu.
Što se drugog Writing -a tiče mislim da sam uradila ok, dala sam prvo negativne efekte pa pozitivne u drugom paragrafu i onda zaključak koji proizilazi iz drugog paragrafa, jer se sa njim slažem. Stigla sam odokativno da proverim, ali volela bih da sam imala više vremena.
Speaking sam imala jutros, trudila sam se da pričam skoncentrisano i odgovaram na temu, sve je brzo prošlo. Task mi je bio da opišem osobu koja dobro govori jezike, i tu sam imala sreće jer mi je najbolja drugarica završila filološki i radi kao profesor pa sam imala šta da kažem. Ispitivač me je prekinula pre isteklih dva minuta ( po mojoj proceni ) , što mislim da je dobar znak.

Sve u svemu, potrebna mi je ocena 6.5 i nadam se da ću je dobiti jer ne bih volela opet da polažem test, zato što mislim da je jako stresan i zahteva dosta koncentracije. Teško je skoro 3 sata gledati u papir bez pauze.
Nakon celog ovog iskustva, mogu da kažem da je najveći neprijatelj polaganja ovog testa stav "Ja znam engleski" , jer test zahteva poznavanje dinamike ispitivanja, postoji dosta detalja koji mogu lako da ti skinu poene i zato je jako bitno da se kroz sve to prođe pre polaganja, koliko god dobro da vam ide.

@LukrecijuSss
I ja mislim da Ielts nema veze sa migracionom politikom pojedinih zemalja . Bogate zemlje imaju problema sa prilivom emigranata već godinama i mogu da te odbiju za vizu bez objašnjenja, na to imaju pravo. Ielts se koristi u mnoge svrhe i možda ja hoću da sa njim idem na master u Poljskoj ili da se zaposlim u Americi, to niko ne zna i ne može vlada neke zemlje to da isprati, preko leđa kandidata za neki test jezika. Drugo, kvalitetni kadrovi su svima potrebni, pa što bi povećali kriterijume za znanje jezika i onesposobili tog nekog doktora ili IT stručnjaka koji može mnogo da im zaradi, tako što mu ne daju sertifikat o znanju engleskog ? Treba se čuvati teorija zavere.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!
Interesuje me sta bi vi radili u mojoj situaciji.
Danas sam podigao rezultate sa polaganja General test-a od 12.12. i situacija je sledeca:

L: 8
R: 9
W: 6
S: 7

Citao sam o remarku na forumu i da "pali" ali se bojim da je cela ocena na writing-u mozda previse... nisam ja te srece :)

Ja sam polagao prvi put i svaka cast ostalima koji su dobili ocene koje im trebaju (CLB9 koji i ja jurim) posto test jeste zahtevan.

Hvala!

Poslednja izmena:

Back