IELTS -> pitanja i odgovori

Zdravo svima, nova sam ovde.
Planiram da prijavim test za kraj Marta, ali me interesuje da li ste svi vi koji ste izlazili na test znali perfektno engleski? Evo mog znanja, mogu da razgovaram, ali se naprave koje gramaticke greske, kao sto sam videla u prvoj poruci na ovu temu, decko je rekao da je mogao da prati filmove ali da se desi da ne razume neku rec a ponekad i celu recenicu, tako je i u mom slucaju. Ali kada ne znam neku rec ja iz konteksta izvucem njeno znacenje tako da nikada nisam imala problem. Idem na pripreme za IELTS test vec neko vreme i nikad se nije desilo da uradim manje od 50% tacno, a volela bih da mi sve ocene budu min 6.0.
Meni treba jer planiram da studiram u Australiji, bila sam tamo prosle godine i imam porodicu pa ono, bas mi se svidelo. I ako moze, koristio bi mi neki savet sadasnjih studenata, kako im je bilo kada su u pocetku ucili na engleskom? Da li je bilo tesko privici se. Hvala ljudi! :)

Znanje jezika je naravno bitno, pa to izlazis da polazes ali ne i presudno u smislu da ako ti jezik nije perfektan da ne mozes da dobijes dobre ocene. Za ovakve ispite se treba dobro spremiti, mozda je negde to i pola ocene. Nastavi da radis, kad vec planiras da studiras u Australiji definitivno ti Engleski treba. Takodje proveri, skoro sam gledala nesto za Australiju drugarici i nasla sam podatak da priznaju i TOEFL sad kao ispit, on je ipak malo laksi za polaganje nego IELTS.
Ja sam isla na Master u USA i generalno svaki pocetak je tezak. Meni je Engleski bio dosta los, odmah su krenuli razni kolokvijumi, testovi, sve je pismeno i zaista je potrebno da se jezik dobro zna. Posle sam godinu dana i predavala studentima, i kod osnovnih studija ispiti su pismeni i dosta obimni, tako da je jezik bas bitan. Ne znam kako je u Australiji, predpostavljam da sve to lici, ali moj savet ti je da ne spremas Engleski samo za test, uci ga za sebe i kad odes videces, bice sve mnogo lakse :)

Znanje jezika je naravno bitno, pa to izlazis da polazes ali ne i presudno u smislu da ako ti jezik nije perfektan da ne mozes da dobijes dobre ocene. Za ovakve ispite se treba dobro spremiti, mozda je negde to i pola ocene. Nastavi da radis, kad vec planiras da studiras u Australiji definitivno ti Engleski treba. Takodje proveri, skoro sam gledala nesto za Australiju drugarici i nasla sam podatak da priznaju i TOEFL sad kao ispit, on je ipak malo laksi za polaganje nego IELTS.
Ja sam isla na Master u USA i generalno svaki pocetak je tezak. Meni je Engleski bio dosta los, odmah su krenuli razni kolokvijumi, testovi, sve je pismeno i zaista je potrebno da se jezik dobro zna. Posle sam godinu dana i predavala studentima, i kod osnovnih studija ispiti su pismeni i dosta obimni, tako da je jezik bas bitan. Ne znam kako je u Australiji, predpostavljam da sve to lici, ali moj savet ti je da ne spremas Engleski samo za test, uci ga za sebe i kad odes videces, bice sve mnogo lakse :)

Hvala ti na odgovoru! Pa ja tamo imam porodicu, sa kojom bih zivela, tako da usavrsavanje engleskog i ne bi bio neki problem. Imao bi ko da mi pomaze. Ali me ovaj test stvarno muci, evo bas sam ga sinoc sanjala hahah Bozee. :dash:
Samo me jos zanima po kom principu ocenjuju Speaking i Writing i da li su mnogo rigorozni kada se napravi gramaticka greska? I jel ima negde da se nadje sablon za ocenivanje? :neutral:

Pozdrav svima,
Da li neko zna kakava su iskustva sa remarkon ocena? Dobio sam 6,5 na writingu pa ne znam da li ima svrhe zaliti se za vecu ocenu. Kakav im je kriterijum i da li je moguce da smanje ocenu posle remarka?

Obicno povecaju ocene, ali se na to ceka neko vreme. Placas taj remark i ukoliko ti povecaju ocenu, novac ti vracaju. A ocenu ne mogu da ti smanje. Ali ono, budi siguran da zasluzujes vecu ocenu da ne bi dzabe bacio novac.

Obicno povecaju ocene, ali se na to ceka neko vreme. Placas taj remark i ukoliko ti povecaju ocenu, novac ti vracaju. A ocenu ne mogu da ti smanje. Ali ono, budi siguran da zasluzujes vecu ocenu da ne bi dzabe bacio novac.

Moj suprug je radio remark i popravili su mu sa 6.5. na 7- writing. Remark se isplati raditi samo za speaking i writing, jer su to subjektivne ocene. S tim sto se tice writinga, ako niste ispostovali formu eseja i pisma, odgovorili na temu, dali prave argumente i imate greske u spelingu, dzaba vam dobro poznavanje engleskog jer se na zalost ocenju esej,a ne samo jezik. Mnogo se poena gubi ako imate manjibroj reci od zadatih, kao i mnogo veci broj. Za pismo morate imati uvod,pa odgovor na pitanja koja su vam dali, pa prikladan zakljucak, kao i ton pisma, u smislu privatno/poslovno. Isto vazi i za esej, morate imati uvod, odvojene pasuse (znam, glupo je, ali se boduje) 2 ili 3 pasusa i odvojeni pasus-zakljucak sa sumiranjem svega sto ste napisali. Ta forma mora da se ispostuje!!!

Mi smo cekali punih 8 nedelja!!!, Remark smo radili u septembru 2014. I da, vracaju novac, ali umanjen za kursne razlike.
Srecno!

Hvala na komentarima.

Svakako sam vec podneo zahtev za remark pa ćemo videti. U medjuvremenu sam prijavio i novi ispit tako da ću nove rezultate dobiti pre remarka...
Što se forme tiče, siguran sam da je bilo sve kako treba i na pismu i na eseju. Uradio sam dosta toga pa mogu da kažem da sam ovaj deo ispoštovao. Isto je i za broj reči. Da li sam odgovorio na temu u potpunosti, to već ne znam. Čak ne mogu ni da pretpostavim. Na speakingu sam u jednom trenutku blokirao da sam mislio da neću dobiti ni 6 pa je na kraju bilo 7.

Češljao sam dosta stranih foruma i došao do informacija da uglavnom povećavaju ocene ali samo kada se neko žali na jedan deo testa. Ovo je neki statistički podatak na osnovu komentara. Speaking je malo slabiji za korekciju i, opet na osnovu komentara, manje su ga korigovali u odnosu na writing.
Zvuči kao teorija zavere ali je moje mišljenje da se uzima u obzir i koliko puta je kandidat izlazio na ispit i kakve su ostale ocene. Nekako uvek priznaju remark ljudima koji su više puta izlazili...
Osim par slučajeva na koje sam naišao u malom istraživanju, 0,5 je plafon koji se dobija. Sve ostalo jako retko, da mi je teško da poverujem da se uopšte i desilo.

Inače u AU je pre par godina raskrinkana grupa koja je radila u BC na IELTS testovima. Navodno su nameštali ocene što je dosta poljulalo kredibilitet testa. Kao rezultat toga dobili smo i druge opcije za imigraciju u AU.

Čim dobijem rezultate, javljam

Da li zna neko da li može da se polaže IELTS u Budimpešti, iako sam iz Srbije. Takođe da li nekako može da se skrati rok za dobijanje sertifikata od datuma polaganja. Hvala unapred

Ja cekam remark od testa 29.01. , ako bude negativan planiram da polazem u Budimpesti... ne vidim nijedan razlog zasto ne bi moglo...
sa druge strane - ne mogu se dobiti rezultati ranije...

Pozdrav, da li ima neko ko je pisao writing velikim slovima? Procitala sam na pocetku teme da je neko napisao da pisemo sve velikim slovima da cemo se tako sacuvati gubljenje poena na velikim i malim slovima?
Medjutim juce pitam prof koja me sprema za ielts, ona kaze da je bolje pisati normalno jer ce vidjeti da li pisemo dane, mesece... velikim slovima. Ako ima neko da je pisao sve velikim slovima da li je bolje ili gore prosao :) ili je potpuno svejedno kako pisemo? ;)

Pozdrav, da li ima neko ko je pisao writing velikim slovima? Procitala sam na pocetku teme da je neko napisao da pisemo sve velikim slovima da cemo se tako sacuvati gubljenje poena na velikim i malim slovima?
Medjutim juce pitam prof koja me sprema za ielts, ona kaze da je bolje pisati normalno jer ce vidjeti da li pisemo dane, mesece... velikim slovima. Ako ima neko da je pisao sve velikim slovima da li je bolje ili gore prosao :) ili je potpuno svejedno kako pisemo? ;)

ja sam sve pisao stampanim jer ne umem da pisem drugacije, i katastrofa je ocena - na to sam se i zalio, ali mislim da nema veze sa tim sto je pisano stampanim vec sa njihovom alavosti za parama... :)

Moja preporuka je da se pise normalno. U sustini, ne znate da li to utice na ocenu ili ne, a zasto da rizikujete. Po meni, bolje je provesti jedan dan uz gramatiku gde je objasnjeno koje se reci pisu velikim slovima a koje malim. Na kraju krajeva, ako nisi sigurna, kod nekih stvari mozes da pronadjes alternativu prilikom pisanja :)

Pozdrav, opet ja :) Nadam se da vam nisam dosadna, prijavit cu za 9.maj. Zanima me za reading, da li mogu pogledati pitanja prije citanja teksta, jer mi je dosta lakse onda da se koncentrisem na pitanja i da li smem da podvlacim tekst, tj da saram? :) Dok vezbam iz Cambridge knjiga podvlacim, pogotovo kada su kursevi u pitanju i dosta je lakse. Hvala vam svima na odg ;)

Pozdrav, opet ja :) Nadam se da vam nisam dosadna, prijavit cu za 9.maj. Zanima me za reading, da li mogu pogledati pitanja prije citanja teksta, jer mi je dosta lakse onda da se koncentrisem na pitanja i da li smem da podvlacim tekst, tj da saram? :) Dok vezbam iz Cambridge knjiga podvlacim, pogotovo kada su kursevi u pitanju i dosta je lakse. Hvala vam svima na odg ;)

Na readingu imate 1h da odgovorite i da prepisete odgovore na answer sheet... da li cete krenuti od pitanja br 40, ili od 20, ili od 1 - potpuno je do vas... isto tako, mozete zvrljati po tekstu, podvlaciti, sta god vam odgovara - kao kod kuce... jedino treba sacuvati malo vremena za prebacivanje odgovora na answer sheet, i to je to...
Btw, posle malo prakse i ukoliko poslednji tekst nije bas nuklearna fizika, reading se uglavnom radi za 25-30mins, tako da je to uz speaking jedini opusten deo testa... :)

Cao forumasi, suprug I ja polažemo 28.03. General - brine nas writing u suštini, jer sva vežbanja koja smo pregledai su na neke teme na koje ne bih znala da pišem ni na srpskom jeziku. Za sad samo iščitavam postojeće pa se nadam da ću dobiti neku ideju... Dajte neki savet, meni je u suštini problem koncept a ja ću valjda znati da pišem opširnije I da to nakitim. Takodje, treba mi info ako neko ima na konto onog što je ranije navedeno, da li im smeta American akcenat, da li da se trudim da vise bude British??? Značila bi mi informacija, jer znam da je profesorima u srednjoj školi to baš smetalo pa ne znam koliko je to slučaj I na IELTS-u.... Pozdrav svima!!! :bye:

Cao forumasi, suprug I ja polažemo 28.03. General - brine nas writing u suštini, jer sva vežbanja koja smo pregledai su na neke teme na koje ne bih znala da pišem ni na srpskom jeziku. Za sad samo iščitavam postojeće pa se nadam da ću dobiti neku ideju... Dajte neki savet, meni je u suštini problem koncept a ja ću valjda znati da pišem opširnije I da to nakitim. Takodje, treba mi info ako neko ima na konto onog što je ranije navedeno, da li im smeta American akcenat, da li da se trudim da vise bude British??? Značila bi mi informacija, jer znam da je profesorima u srednjoj školi to baš smetalo pa ne znam koliko je to slučaj I na IELTS-u.... Pozdrav svima!!! :bye:

Posto vidim da niko nije odgovorio, a znam kako je kad se iscekuje odgovor - evo da ja ubacim komentar, ali cu se jako suzdrzati od unosenja bilo kakvog licnog misljenja jer moze samo da odmogne...

Sve teme za eseje su takve da jako retko oslikavaju neku situaciju za koju covek u uslovima testa moze imati inspiraciju... iz tog razloga, ljudi eseje pisu sablonski, uz koriscenje predefinisanih pripremljenih reci, i nije to ni tako losa taktika... stvari na koje treba da se obrati paznja, jer mogu drasticno smanjiti ocenu, jesu forma - uvod, 2-3 paragrafa, zakljucak i NISTA osim toga, i broj reci - 249 je katastrofa, i 266 je katastrofa... IELTS test je test na kom se sprovodi negativno ocenjivanje, i davati nekome povod da smanji ocenu je kocka... verujte- vezbom se sve namesti, da ce vam svaki esej biti 255-260 :)

Za akcenat je jasno - ne racuna se, i to se ne menja... teme na speakingu mogu da legnu, a mogu da ne legnu... od toga verovatno zavisi i ocena, ja sa mojim jako tvrdim srpskim akcentom sam dobio visu ocenu na speakingu od skoro native speakera...

preporuka - knjiga Ace the IELTS da naucite formu testa, i Cambridge testovi 1-9, i nema problema... kakve ocene budete dobili na njima na listening/reading, takve ce biti i na testu...

Hvala puno na odgovoru, ako mozda znas interesuje me kad racunam broj reci na pismu ili eseju da li racunam: I, to, the, a, in...? Da li moze neki link za taj Cambridge test?

jao, ja sam to skinuo negde sa neta, ali mislim da na prvoj strani imaju bas linkovi na to... ako ne na prvoj, onda na prvih 10 sigurno...

sve reci se racunaju... "it's a beatuful day" je 5 reci :) sve se racuna... ali akademski tekstovi ne treba da koriste skracenice, tako da u eseju pisite "it is a beautiful day"

Back