IELTS -> pitanja i odgovori

Miroslave, ja baš i strahujem od toga da se, kako kažeš, ne uljuljkam, pošto godinama gledam i slušam vijesti, filmove, muziku na engleskom i godinama ćaskam i pišem po forumima na engleskom. Tu mi je doduše dobra strana što sam svjesna da u internet komunikaciji kratim riječi i što sam u svakom formalnom pismu koje sam dosad slala u inostranstvo obraćala pažnju na gramatička pravila.

Ja sam samo taj tip da uvijek imam fobiju od ispita, zamišljam ih ne znam kakvim pa se sva istripujem, u tom smislu značilo bi mi da se saberem i da ne smatram ovo nemogućom misijom. Opet, kao što rekoh, treba mi minimum 6.0 pa strahujem i da to ne shvatim kao nešto baš lako pa da omanem. Starci već kukaju da ću da ih raskućim :zblesav:

Isčitaću sve što treba, vježbati speaking i writing, a listening imam gotovo svaki dan, s obzirom da mi tv stalno priča engleski z:lol: prebaciću se samo sa serija na vijesti.

Sve mi ovo liči na nivo znanja mnogo viši od 6, ali bitno je da tebi ne zaliči na to pre ispita :D. Ace The IELTS i primeri testova su dovoljni za nekog ko ima dobro predznanje. Srećno i od mene!

Šta ti je do sada bilo problematično? Koje su ti ocene potrebne?
Imao sam 5,a trebalo mi je 5,5 ili više.Najveći mi je problem speaking,jer sam imao pasivno znanje engleskog,čak ga nisam imao ni u školi, osim na faxu.Mislim da imam više psihološku barijeru,a da ti nepričam da moram na dan polagabnja da krenem u 5 ujutro,da bi stigao na polaganje.Celo jutro voziš,pa 3 sata polaganja,i onda ti zakažu speaking kao ovog puta u 15.30.Šta da se radi kada sam u provinciji?

Miroslave hvala , Meni i djevojka koja drži časove kaže da sam po njoj iznad 6-ce, međutim, neću da se pouzdam u to, da je polaganje 1850 din zezala bih se, ali 18500din koliko sad košta nije za bacanje + ako to sad položim mogu i ranije da konkurišem na faks koji želim, tako da nema opuštanja.

Mister1, šta ti tačno predstavlja problem, strah da govoriš pred ispitivačima, strah da nećeš razumjeti šta te pitaju, da nećeš znati kako da formulišeš odgovor?? Ako ti je problem sam izgovor ja ti preporučam da snimiš na komp program Rosetta stone, tu imaš i reading i speaking i writing, ja sam ranije preko njega vježbala grčki a sad sam snimila i engleski i njemački (pošto njemački trenutno učim) i dosta je dobar.

ja imam nekakvu kretensku fobiju da ću napraviti neku gramatičku grešku prilikom izgovora.

z:mrgreen:

inače situacija slična kao kod selene. recimo od pon-pet svako jutro slušam BBC2 (redovito nepoznate riječi zapisujem u jednu tekicu), navečer gledam Discovery, na poslu povremeno komuniciram s njemcima usmeno i mailom, al me svejedno neka prpa hvata...

jučer sam recimo napisao prvi samostalni esej i pročitao ga ženi, na što je ona rekla, vidi što ti je dobar vokabular, a meni se učinilo da je baš siromašan. morat ću platiti nekome da mi ocijeni koji esej da znam gdje se mogu svrstati.

:grize nokte:

Imam jedno pitanje.

20.12. sam ispunio online formular za IELTS General koji se treba održati 02.02.2013.
21.12. sam poslao kopiju osobne, 2 passport size fotografije i uplatnicu kao dokaz o uplati.

gledajući u mail "IELTS Application Summary" koji sam dobio nakon ispunjenja online formulara, uz sve ovo što sam već poslao stoji i da treba poslati potpisani tzv. "Confirmation email".

šta je Confirmation email, i kad se dobije? nakon uplate?
jer ja sličnog naziva nisam ništa u inboxu do danas pronašao a poslao sam poštom sve traženo osim njega.

unaprijed hvala

Igor1711 , pretpostavljam da je to potvrda da je tvoja prijava prošla. Ja sam 20.12. popunila online prijavu za Ielts. Pošto im je u Beogradu zadnji radni dan bio 21.12. i neće raditi do 8.1. do praznika, 21.12. ujutro sam otišla u Beograd, predala fotografije i platila lično test i isti taj dan u pola dva popodne dobila sam mail naziva IELTS TEST CONFIRMATION sa datumom polaganja, mojim ličnim podacima i Ielts reference number, uz to poveći tekst o nekim pojašnjenjima koji uopšte nije bitan i link za online kurs gdje imam 30 besplatnih sati za vježbanje.

Ako ti takav mail nije stigao onda ih zovi da vidiš da nema nekakvih problema, jer su meni tri puta rekli da mi potvrda putem maila mora stići i da zovem ako nije došla.

Ja sam ranije imala istu tu fobiju, prevazišla sam je kad sam se prije par godina našla u društvu gdje je bilo Srba, Nijemaca i Amerikanaca i još nekih, gdje se istovremeno pričalo 3-4 jezika, nisam imala vremena da razmišljam je li sve gramatički ispravno. Ali, ako imaš strah, probaj da pričaš sa suprugom - ako ima dobar nivo znanja iz engleskog ili probaj onaj trik da staneš ispred ogledala i pričaš na zadatu temu. Ja sam tako vježbala grčki i dosta mi je pomoglo. Izgledaš kao kreten na početku ali navikneš se z:D

Ja sutra imam čas iz speakinga i sutra ujutro ću da napišem formalno pismo i esej da ponesem da mi djevojka provjeri kako izgleda. Najbitnije mi je da pogodim formu i da mi ispravi neke veće greške, ukoliko ih ima. Za listening sam našla i neke snimke na youtube pa ću provježbati. Ove godine praznici će mi biti radni. Nešto se tripujem od tog listeninga jer svi kažu da im je problem, iako kao što rekoh godinama slušam program na engleskom, plus zadnje dve godine sam i na kursu grčkog i njemačkog imam taj sistem slušanja i popunjavanja, ali prosto tripujem da ne traže da se čuju neke komplikovane stvari. Zasad sam primjetila da moram da obratim pažnju na spelovanje jer iz nekog razloga to ne čujem najbolje.

ja sam danas zvao gđu/gđicu s kojom sam se i dogovarao oko prijave IELTSa i nekih nejasnoća koje smo raščišćavali i rekla mi je da isprintam i skeniram ovaj IELTS TEST APPLICATION ACKNOWLEDGEMENT pošaljem mailom a original poštom, koji sam dobio mailom kada sam se online prijavljivao, te iako u njemu stoji "... Your test place is not confirmed..."
ona mi kaže da su oni ti koji "kenseliraju" prijave tako da se ne trebam brinuti. pretpostavljam da ja confirmation mail još nisam dobio iz razloga što sam prvo ispunio online prijavu a tek sutradan uplatio i poslao sve ono što se tražilo (osim potpisanog Confirmation maila).

ovaj moj "test application acknowledgement" također sadrži ove detalje sa reference numberom i personal detailsima sa online prijave, osim što je u napomeni da nije confirmed!
nadam se da će sve biti OK
z:poz:

sretno sa učenjem.
ja ću sljedeću sedmicu na go pa ću se malo ozbiljnije uhvatiti priprema za IELTS.

p.s.
kako plaćaš tu profesoricu? po satu ili..ako nije tajna?

Nije tajna, plaćam 500 dinara po satu. Satu, ne školskom času, da pojasnim.

U NS je svima fazon da ti odmah traže duplo ako kažeš da se spremaš za Ielts ili Toefl. Koga god da sam kontaktirala tražili su mi između 1000-1500din za 90 minuta rada. To ti je ofrlje između 20-30 km, nisam bila u majčici Bosni duže pa ne znam koliko to tačno dođe kad se prevede u marke.

Meni je to bilo preskupo za 90 minuta. Onda sam na jednom drugom forumu našla oglse za privatne časove i vidjela oglas te djevojke. Napisala sam joj da meni najviše treba rad na speakingu i da mi kaže koliko je čas, jer ja stvarno nemam toliko para da mogu da platim 90 minuta 1000 din. Ona mi lijepo odgovorila za cijenu i još mi je dala probni čas, da dođem da vidim da li njen način rada meni paše.

I ja prezadovoljna. Djevojka je apsolvent ali ima odlično znanje, ispravlja me kada pogriješim, svaki čas prođemo 4-5 tema i dobijem ideju šta bih pričala da te teme zaista dobijem na speakingu. Tako da sam zasad zadovoljna. Čekam samo da mi ove nedjelje završi njemački, imaću skoro mjesec dana samo da se engleskom posvetim.

Vec kada sam procitao dobar deo ovog foruma ( Teme ) resio sam da napisem i ja koju.
U osnovnoj,srednjoj i visoj sam imao Engleski dok na specialzaciji nisam imao kao predmet i bre kapiram ga e sad nikada nisam temeljno se pozabavio njime i bio mu posvecen 100% sada cu morati.
Polagao sam dosta ispita,mnogo ali od ovog imam neku mucninu,malo me frka hvata. Planirao sam da dodjem krajem meseca u Bg i da zakazem dok za to vreme pogledam ruske sajtove,koristim you tub i slusam programe i uzmem privatne casove,cak sam i na mobilnom instalirao neke snimke da mogu da slusam i ponavljam. Eto to je moj neki plan za polaganje testa.

off course da me hvata, al čisto iz razloga da ne zajebem na glupostima u listeningu ili readingu, a onda da mi ne dođe neka bezvezna tema eseja i pisma, i da se ne saserem na speakingu... inače ništa posebno :-)
dosta sam se spremao. odradio primjere iz cambridge knjiga za listening i reading (iako se reading razlikuje jer je za academic), napisao 10-tak pisama i 15-tak eseja za sad, do subote planiram još koji i tako...

kako tebi ide?

I ja imam isti trip, još na mom laptopu se ne može baš puno pojačati ton pa na vježbama za listening iz Cambridge knjiga pola ne čujem, pa već očajavam. Reading sam najviše radila pored speakinga ali opet me hvata panika. Jedino se uopšte ne brinem oko writinga, izvježbala sam dosta, vidjela sam gdje griješim oko nekih riječi a nemam problema generalno s pisanjem na zadatu temu.

Vidjećemo šta će biti, kad bih ubola tu 6-cu bolilo bi me uvo za sve :super: iskoristiću vrijeme maksimalno do petka popodne a onda :pop2:

ja sam listening jedno vrijeme vježbao sa slušalicama jer mi je kući nemoguće uz tri mala monstruma (ne da tata) išta čuti, al sam onda počeo slušati na zvučnike uz ometanje "okoline" i tako izvježbanog me listeninga nije ni malo strah.

reading bi kao trebao biti najlaganiji, al šipak, meni je dosadan do bola i tlaka za vježbati. pitanja vrste TRUE, FALSE i NG mrzim iz dubine duše i najčešće na njima gubim bodove jer na pola puta počnem pogađati (kladionica 1 x 2).

writing manje više, imam nekih 15-20 fraza koje vrtim po esejima, + ako je neka interesantna tema onda ima materijala za solidan esej, malo još da popravim gramatiku (dupla slova i slično). pisma manje više, informal su mi najdraža, a job application najmrža (nekako se ne mogu zamisliti kao i uživit u ulogu secretary koja traži posao, ******)

speaking, imam filing da će to nakon ovog maltretiranja biti 15 minuta opuštanja i spoznaje da uskoro tortura završava.

najsretniji bih bio kad bi uspio ubosti sve sedmice, al s obzirom da mi se na pišljivom readingu znalo desiti da se tako zajebem na glupostima, šestice prihvaćam kao realne i vrlo dobre.

sretno ti u subotu i čujemo se ovdje sa dojmovima. ;)

Pozdrav. Interesuje me sa nekim srednjim nivoom znanja eng. jezika (svakodnevno koriscenje na poslu - citanje dokumenata i korespodencija, povremena komunikacija, gledanje bbc-ja itd) koliko je odprilike potrebno vremena da se spremi ispit za ocenu min 4 za sva cetiri dela testa. Hvala unapred na informacijama :-)

Pozdrav. Interesuje me sa nekim srednjim nivoom znanja eng. jezika (svakodnevno koriscenje na poslu - citanje dokumenata i korespodencija, povremena komunikacija, gledanje bbc-ja itd) koliko je odprilike potrebno vremena da se spremi ispit za ocenu min 4 za sva cetiri dela testa. Hvala unapred na informacijama :-)
šta ti znači ocjena 4?
jel to naše 4 iz od 1 do 5 ili je to IELTS 4 iz od 1 do 9?

kolika ti ocjena iz IELTSa treba?

Back