Idi, idi nesanice

Ja ovo primenjujem kod fizičkog napora, kod uspona kada mi otkucaji srca odu u nebesa samo malo duži interval 8+8+8 i tako 3 puta. Stvarno je dobra tehnika.

Retko kada imam nesanicu. Toliko se umorim preko dana da utonem u san čim legnem. U retkim besanim noćima popijem malo vode i rashladim sobu. Ponekad pustim neki instrumental.
Meni to liči na metodu dr. Petra Stankovića. On je baš bio interesantan lik
i svašta je istraživao i primenjivao na ljudima koje je lečio. Ogromno iskustvo.
Ali je nažalost ostala samo jedna knjižica iza njega.

Ja ovo primenjujem kod fizičkog napora, kod uspona kada mi otkucaji srca odu u nebesa samo malo duži interval 8+8+8 i tako 3 puta. Stvarno je dobra tehnika.

Retko kada imam nesanicu. Toliko se umorim preko dana da utonem u san čim legnem. U retkim besanim noćima popijem malo vode i rashladim sobu. Ponekad pustim neki instrumental.
Ljudi koji se puno umaraju imaju problema s nesanicom. Npr bole ih ruke i ne mogu zaspati zbog toga.

Ljudi koji se puno umaraju imaju problema s nesanicom. Npr bole ih ruke i ne mogu zaspati zbog toga

Да, и ово је тачно. Јуче сам била страшно уморна и заспала сам јако касно. Нисам могла да спавам и од умора али и од болова.

На неким порталима сам читала да жене од 50+ имају несаницу, и да је она симптом преласка из млађег доба у средовечно доба ( климакс ).

Мислим да је све индивидуално када је несаница у питању.

Да, и ово је тачно. Јуче сам била страшно уморна и заспала сам јако касно. Нисам могла да спавам и од умора али и од болова.

На неким порталима сам читала да жене од 50+ имају несаницу, и да је она симптом преласка из млађег доба у средовечно доба ( климакс ).

Мислим да је све индивидуално када је несаница у питању.
Ово је апсолутно тачно! Међутим још сам жив доказ да је проблем решив чак и у тако комплексном случају као што је мој, плус године. Али, понављам, уколико су прави лекови у питању ни случајно ништа на своју руку.
Интересантно, кошмаре никада нисам имао. Мислим да је то проблем за себе и да не треба да се игнорише, али и то је проблем за професионалце.

Pogledajte prilog 1565823Insomnia ili nesanica je problem modernog društva. Skoro svakodnevno se suočavamo sa problemima od egzistencijalnih do emotivnih. Takođe, živimo brzim tempom života.

Isto tako, previše vremena provodimo uz smart telefone, laptopove ili dugo gledamo televizijske programe.

Sve to dovodi do nesanice. Nesanica je ozbiljan zdravstveni problem ukoliko nam ometa svakodnevno funkcionisanje na poslu, fakultetu, kod kuće.
Kada nam nesanica ometa svakodnevno funkcionisanje, potrebno je potražiti pomoć. Sa lekovima koje dobijamo od psihijatra treba biti obazriv. Potrebno je strogo poštovati dozu i vremenski period do kada mogu da se piju.

Pored tih lekova, postoje i prirodni lekovi - topla šolja mleka pre spavanja. Fizička aktivnost tokom dana. I pre spavanja ne preporučuje se korišćenje interneta ili igrica na kompjuteru.

Da li imate ili ste imali nesanicu ? Šta vam je pomoglo da se uspavate?
Imao sam taj problem pre mnogo godina.
Uspevao sam da zaspim tek pred zoru...
a budio sam se oko 1 poslepodne...
Srećom, nije uticalo na posao jer sam radio uvek drugu smenu tada.
Ne znam zašto se to dešavalo...
sećam se samo da sam se mnogo udebljao tada.
Otkad sam počeo ponovo normalno da spavam, sve se sredilo.
Nikad nisam uzeo nikakvu tabletu...niti brojao ovce.

Poslednja izmena:
Како си победио несаницу?
Па сад кад се сетим
нека комбинација је била
Више сам почео да се крећем у природи
мање сам размишљао о стварима на које не могу да утичем
а пре свега сам чистом снагом воље сам себе убедио да је све у реду...
Знао сам да легнем и буквално наређујем у глави једном по једном мишићу да се опусти...
тако је сан почео да долази лагано и брзо...

Inače, postoji i "nesanica" koja zapravo to nije. Ako ne možemo da zaspemo noću, a možemo duže da spavamo tokom dana, to nije nesanica.

Moram da citiram samu sebe. :rumenko:

Bez obzira što mogu da spavam duže i da ponekad spavam pola sata popodne, nisam zadovoljna. Noćno spavanje ima mnogo benefita.

Spavanje tokom dana je loše. Utiče na imunitet. To je najgora posledica nesanice.

Ovde smo naveli mnogo primera kako se borimo protiv nesanice prirodnim putem.

Probala sam sve i ne vredi.

Jedino mi preostaje da ne odem u krevet ujutru, već da izdržim ceo dan i da u ponoć legnem da spavam. Šta mislite o ovoj ideji?

E, kad bi Gospod dao nesanice. Ovako čim legnem zaspim i celu noć me gnjave košmari.
Ни то није добро! Отиди до психијатра и види шта може да се уради. Нешто сигурно може. Интересантно је да баш никада нисам имао кошмаре, "само" инсомнија. Било је чудњикавих снова, али никада нису кошмари.

Ljudi koji se puno umaraju imaju problema s nesanicom. Npr bole ih ruke i ne mogu zaspati zbog toga.
Само ако се баш префорсирају у дужем периоду. Иначе, чак и јака, али перманентна физичка активност је благотворна и за тело и за психичко стање. Без обзира на године, осим уколико постоје физички лимити са срцем или нешто друго, онда је опасна по живот. Онда мора лагано.

Još ne uspevam da vratim svoj bioritam koji sam imala. Moraću uskoto da primenim ovo o čemu sam pisala pre neki dan.

Nespavanje ceo dan i odlazak na spavanje malo pre ponoći. I potrebno mi je 8-9 sati spavanja noću.

Неке ствари су константа, без обзира на степен проблема:
- нема спавање преко дана, осим оних ретких који су наследили обичаје наших предака да се кратко прилегне после ручка; Али, они су то уградили деценијама у свој начин живота и не смета им да нормално спавају и ноћу;
- гашење апсолутно свих електронских уређаја, телефона и телевизора на пример и електричних - мора да се спава у мраку и тишини, једино тада се лучи мелатонин или оно што је остало од његовог лучења, то природно опада са годинама;
- што је могуће редовнији одлазак на спавање, ствара се позитиван условни рефлекс;
- свакодневна максимална физичка активност, већ према здравственом стању, али не таква да направи озбиљну штету. Мали проблеми се успешно решавају великим проблемима;
- лично имам ритуал размишљања о неким стварима пре успављивања (аналогија са бројањем оваца), скоро увек истим, који немају никакве везе са дневним догађањима. Такође ствара условни рефлекс за успављивање;
- постепеност. Са годинама проблем се појачава. Не треба одмах посегнути за хемијом, а, уколико је неизбежна, увек и искључиво уз лекарску контролу. Природне суплементе треба користити и без лекара докле год помажу. Не оне скупе који су још једна у низу мега превара фармацеутске мафије, него заиста природне и јефтине;
- на крају, психијатар и лекови које искључиво он пропише. Стигао сам до те фазе и за сада се будим наспаван;
- нема прескакања у корацима.

Još ne uspevam da vratim svoj bioritam koji sam imala. Moraću uskoto da primenim ovo o čemu sam pisala pre neki dan.

Nespavanje ceo dan i odlazak na spavanje malo pre ponoći. I potrebno mi je 8-9 sati spavanja noću.
Zašto ti je lakše da noću budeš budna?

Svako neki svoj razlog ima. Meni se to dešavalo kada su me ukućani
preterano gnjavili tokom dana. Nisam umela da kažem da me ostave
na miru. Da odvojim neko vreme u toku dana samo za sebe, makar
pola sata-sat, da me niko ništa ne pita. I onda sam danju bila pospana,
a noću mi se nije spavalo.

Kažu da rad pomaže kod nesanice, kada nešto radiš što te zanima javi se problem da ti se ne prekida, pa ti se i ne spava, ali ako to radiš organizovano, čim spustiš knjigu ili prekineš svesno....zaspiš kao beba....Meni to uvek funkcioniše, jer svest obara sistem i odbacuje svaki problem za sutra....

Danas sam čula da je ova nesanica zbog toplog vremena potpuno normalna, kao i savet da se smanje doze lekova, konkretno ja smanjujem dozu jednog leka.

I svi ostali koji imaju neku hroničnu bolest treba da smanje svoju terapiju, obavezno u dogovoru sa lekarom.

Pogledajte prilog 1565823Insomnia ili nesanica je problem modernog društva. Skoro svakodnevno se suočavamo sa problemima od egzistencijalnih do emotivnih. Takođe, živimo brzim tempom života.

Isto tako, previše vremena provodimo uz smart telefone, laptopove ili dugo gledamo televizijske programe.

Sve to dovodi do nesanice. Nesanica je ozbiljan zdravstveni problem ukoliko nam ometa svakodnevno funkcionisanje na poslu, fakultetu, kod kuće.
Kada nam nesanica ometa svakodnevno funkcionisanje, potrebno je potražiti pomoć. Sa lekovima koje dobijamo od psihijatra treba biti obazriv. Potrebno je strogo poštovati dozu i vremenski period do kada mogu da se piju.

Pored tih lekova, postoje i prirodni lekovi - topla šolja mleka pre spavanja. Fizička aktivnost tokom dana. I pre spavanja ne preporučuje se korišćenje interneta ili igrica na kompjuteru.

Da li imate ili ste imali nesanicu ? Šta vam je pomoglo da se uspavate?

Od kada znam za sebe, spavam kratko, lako i tesko.
Legende kazu da kao beba nisam spavala nocima.

Smeta mi sve, jastuk, dusek, zvuk, misli, toplo, hladno, ponovo misli...moja majka je imala traumu od mog nespavanja.

Pomaze mi...ne znam sta, mozda rutina, da idem u krevet u isto vreme i na istom mestu.
I ceskanje.

Back