Idealan politicki sistem ?

Nestabilnost je u ceni rada. Znaci potraznja povlaci vecu cenu. Gazde koje placaju ispod te cene ostaju sa manje kvalifikovanom radnom snagom ili bez radne
snage.
Pa nisi razumeo moj odgovor cim ovako pises...
Gazda ima mogucnost da reorganizuje proizvodnju da smanji zavisnost od retkog kadra i poveca ucesce standardnog kadra, to je uvek opcija....nebitno je kako ce to ostvariti ali ce ostvariti. Tako da je situacija samo trenutna nestabilnost ili ako nije trenutna onda je masovno prisustvo nesnalazljivih , nevestih i losih kapitalista....sto ukazuje na trulo trziste kapitala na toj teritoriji...
Zrelo za branje jednom recju...

Jedino sto ne moze nijedan kapitalista je da ide ispod one granice koja je odredjena socijalistickim opredeljenjem drzave , tj minimalcem u toj drzavi....
To je magicna granica socijalizma kad se on ukljucuje u kapitalistickim drzavama da bi sprecio ispoljavanje pravog lica kapitalizma i sprecio nerede koji bi se pojavili jer bi kapitalizam pojeo sam sebe.....tj najjaci kapitalisti bi pojeli sitnije.....

.ekvivalentan primer, Poljsko seljastvo , kriminalci dogovaraju odnos robova sa seljacima jer sami ne mogu da obezbede posao koji ce im doneti dovoljno novca za prezivljavanje, ali uz pomoc mafije dobijaju deo onog sto zarade, , gube mogucnost izbora, veci deo zarade i nezavisnost...
Tu se koristi potreba ljudi da imaju redovan obrok pa im ne znaci 10 dana x dupli obrok a posle 10 dana bez obroka....
Kriminalac preuzima tu ulogu obezbedjenja kontinuiteta , ali zato uzima najveci deo zarade...
Operise u prostoru nepostojanja socijalizma u toj kapitalistickoj drzavi.....tj pokazuje primerom kako bi bilo da i u drugim kapitalistickim drzavama nema socijalizma u obliku minimalne plate radnika...

Mafijas nudi kapitalisti poslodavcu garanciju da ce radnik odraditi ono sto treba, da ce odraditi to posteno pa poslodavac placa vecu cenu nego sto bi platio nekom lutajucem seljaku, jer ima sigurnost i od kradje i od nerada i od vremenskog roka, dok krimos ima zaradu od te ponude , seljak ima stalnu platu , a sve to samo da bi se maksimizirao profit i smanjio uticaj koju sloboda pojedinca ima na njegovu poslovnost u kapitalizmu...

Poslednja izmena:
Gazda ima mogucnost da reorganizuje proizvodnju da smanji zavisnost od retkog kadra i poveca ucesce standardnog kadra, to je uvek opcija....nebitno je kako ce to ostvariti ali ce ostvariti. Tako da je situacija samo trenutna nestabilnost ili ako nije trenutna onda je masovno prisustvo nesnalazljivih , nevestih i losih kapitalista....sto ukazuje na trulo trziste kapitala na toj teritoriji...

Jedino sto ne moze nijedan kapitalista je da ide ispod one granice koja je odredjena socijalistickim opredeljenjem drzave , tj minimalcem u toj drzavi....
To je magicna granica socijalizma kad se on ukljucuje u kapitalistickim drzavama da bi sprecio ispoljavanje pravog lica kapitalizma i sprecio nerede koji bi se pojavili jer bi kapitalizam pojeo sam sebe.....tj najjaci kapitalisti bi pojeli sitnije.....

.ekvivalentan primer, Poljsko seljastvo , kriminalci dogovaraju odnos robova sa seljacima jer sami ne mogu da obezbede posao koji ce im doneti dovoljno novca za prezivljavanje, ali uz pomoc mafije dobijaju deo onog sto zarade, , gube mogucnost izbora, veci deo zarade i nezavisnost...
Tu se koristi potreba ljudi da imaju redovan obrok pa im ne znaci 10 dana x dupli obrok a posle 10 dana bez obroka....
Kriminalac preuzima tu ulogu obezbedjenja kontinuiteta , ali zato uzima najveci deo zarade...
Operise u prostoru nepostojanja socijalizma u toj kapitalistickoj drzavi.....tj pokazuje primerom kako bi bilo da i u drugim kapitalistickim drzavama nema socijalizma u obliku minimalne plate radnika...
Nema gazda tu mogucnost u slucaju visoko strucne radne snage.

Kako zamisljate idealan politicki sistem i uredjenje.
Koji bi po Vama trebalo primeniti izborni sistem , vecinski, proporcionalni ?
Jednodomi ili dvodomi parlament ?
Da li bi trebalo (poput Grcke ) da stranka koja osvoji najvise glasova dobije bonus mandata , da je ne bi ucenjivala nekolicina poslanika ?
Da li bi predsedika opstine trebalo da biraju direktno gradjani a ne partije.
Zasto komplikovati da predsednik opstine ne bude i poslanik u drugom domu ?
Zasto je potreban predsednik mesne zajednice i odbornik, dve funkcije bez potrebe kad moze jedna osoba za tako nesto ?
Ako su potrebne i pokrajinske vlade zasto je potrebna i paralelna skupstina ?
Zasto Kralj nikad nije dozvolio plemstvo, ni vitezove, " ni dom lordova" ,i zasto svaki novi Kralj ili Knez zeli da anulira prethodnog ne dajuci mu titulu ni cast cak kad nije prethodnik vise na vlasti. (Mada ne priznaju ni najblizu rodbinu) . Sta ih to promeni da nisu sto su bili.

Pokazano je još od vremena Polibija da je mešoviti oblik vladavine najstabilnije državno uređenje

Ne moze u 95% slucaja on je osuđen da zavisi od veština svojih zaposlenih jer mu konkurencija nameće standarde..sve je to moguće tamo gde ne postoji alternativa tj neko drigi koji to radi bolje za istu ili manju cenu .

Nema gazda tu mogucnost u slucaju visoko strucne radne snage.
Ma uvek postoji ta mogucnost.
Svaki proizvodni ili usluzni sistem je ogranicene ponude i ogranicenog seta proizvodnih procesa , tj dijagram situacija je konacan.....nije beskonacan..
Dakle ako nadje radnika srednje kvalifikacije koji ce biti naucen svim mogucim situacijama koje su na dijagramu situacija , kapitalista je resio problem...
Prevedeno , nema vrhunskog prodavca TV tehnike ali ima plavusu sa sisama koja to bolje radi , ali kod TV zna samo 5 recenica o svakom modelu , blage veze nema o pixelizaciji ili dvb s , t t2 i slicnom...

Pevaljka sa dobrim sisama je nagradjeni radnik Telekoma , iako svaki petak i subotu odsustvuje sa posla, jer peva tezge...
Zato ostalim danima zna da prodaje privatne i virtualne networke ali na nekom nivou koji je sazvakan od strane jednog inzenjera u Telekomu na malo cudan nacin, verovatno nacin koji je prijemciv biznis menadzerima, sigurno nije blizak telekomunikacionim inzenjerima..

Poslednja izmena:
Ne moze u 95% slucaja on je osuđen da zavisi od veština svojih zaposlenih jer mu konkurencija nameće standarde..sve je to moguće tamo gde ne postoji alternativa tj neko drigi koji to radi bolje za istu ili manju cenu .
Konkurencija ne namece standarde, ako uspesno ne nametne PR trend i brend...
Moze koliko god da ima drugaciju i bolju ponudu , PR trend i brend ce pojesti bolje standarde...
Dokaz za ovo je da Nemci kupuju kinesku robu....a ona u odnosu na nemacku robu , nije ni blizu...
Nasim recnikom receno , odredjen procenat fusheraja se prihvata ukoliko je uticaj na smanjenje cene interesantan...

Zeznuto je sto vam ja ovde uopste objasnjavam ovakve stvari, to bi trebalo svaki menadzer ili ekonomista koji gleda trziste da zna..

Da ne pricam uticaj neta na trziste, da li je vise zuto ili manje?

Konkurencija ne namece standarde, ako uspesno ne nametne PR trend i brend...
Moze koliko god da ima drugaciju i bolju ponudu , PR trend i brend ce pojesti bolje standarde...
Dokaz za ovo je da Nemci kupuju kinesku robu....a ona u odnosu na nemacku robu , nije ni blizu...
Nasim recnikom receno , odredjen procenat fusheraja se prihvata ukoliko je uticaj na smanjenje cene interesantan...

Zeznuto je sto vam ja ovde uopste objasnjavam ovakve stvari, to bi trebalo svaki menadzer ili ekonomista koji gleda trziste da zna..

Da ne pricam uticaj neta na trziste, da li je vise zuto ili manje?
Naravno da namece jer i ti Kinezi dizu kvalitet ne zato sto njihovi biznismeni to zele vec zato sto moraju da ulazu da bi ostali u igri .. Konkurecija im dise za vratom 24/7 i tera ih da non stop unapređuju svoje proizvode .. Nzn ja o kakvim ti menaderima pričaš ali oni koji se ne prolagodavaju tržištu i koji ne slusaju potrosace oni gube svoja mesta ..primera koliko hoćeš ...ti se ovde hvatas globalnih brendova koji ne učestvuju ni 5% u punjenju budzeta ja ti pričam o onome ostalom o tih 95% sto ti puni budžet i dize standard geadana ...De ces na globalnu utakmicu a nisi jos ni prohodao kako treba ..

,

Kinezi dizu kvalitet???????
Ti izgleda nisi video nijednu Nemacku stvar iz 1970-1980 godine...
Ali necemo vise o tome, probao sam , usro se i nek ostane na tome..
Ko vidi drugacije, mozda je naslutio o cemu pricam, da je sve privid da kapitalizam ima spontanu kontrolu , jer to ne postoji u kapitalizmu..
Animalno obojen, a forsira animalno , nijedan sistem pa ni kapitalizam ne moze da pobegne od pravila animalnog drustva..

Prividi ce postojati , raja se radovati , ali gace ce biti busne, a i modrice po glavi..

Ko vidi drugacije, mozda je naslutio o cemu pricam, da je sve privid da kapitalizam ima spontanu kontrolu , jer to ne postoji u kapitalizmu..
Animalno obojen, a forsira animalno , nijedan sistem pa ni kapitalizam ne moze da pobegne od pravila animalnog drustva..

Prividi ce postojati , raja se radovati , ali gace ce biti busne, a i modrice po glavi..
Ipak, korisno je imati tržišne informacije.

Staljin bi ti rekao da Yugo 45 i Koenigsegg koštaju isto, radi uravnilovke.

Ali Adam Smit nas informiše da jedan košta 100 dolara a drugi 5 miliona

Ne negiram ja neke vase principe kojih se drzite silovito, nego kazem da ti principi ili uslovljenosti ne dovode do stabilnosti, samo su u glavi mnogih fiksacija da je tako dobijen stabilan sistem, a svi oni koji rade sa sistemom ili kroz sistem to znaju....
Oni vaze u ogranicenom domenu dok trziste ima neke linearne ili ogranicene parametre...

Ne negiram ja neke vase principe kojih se drzite silovito, nego kazem da ti principi ili uslovljenosti ne dovode do stabilnosti, samo su u glavi mnogih fiksacija da je tako dobijen stabilan sistem, a svi oni koji rade sa sistemom ili kroz sistem to znaju....
Oni vaze u ogranicenom domenu dok trziste ima neke linearne ili ogranicene parametre...
Više je Neumoljivo nego stabilno.

Recimo pre 100 godina je ruski narod došao na ideju da pokrade bogataše.

Sto godina kasnije, bezos ima 150 milijarde evra.

Nije privid nego to moze biti tako u 95% slucajeva a to gde ne moze nije ni bitno za male narode niti oni mogu da izgiraju te velike ideje .. Nzn sto se fokusirate na stvari u kojima ne mozete učestvovati dok okrecete glavi od onoga gde bi mogli .. ..

Kolega Umri_muski tvrdi sledece ..
Trziste pizza : recimo 30cm 4 snite sunke i 50g sampinjina i sad on tvrdi da su ljudi glupi i da npr PizzaHut kao svetski bremd moze da prodaje iste te pize smanjene na 20cm sa duplo mamje sunke i sampinjona za iste ili vece pare samo zato sto su brend i da to nece imati uticatja na njihovo poslovanje jel su ljudi eto glupi I nemaju pojma sta kupuju:) ..

To su nekako infantilna pitanja. Prvi stupanj sazrevanja je da covek shvati da nista nije idealno. Tvoja potraga za tim ne govori da si infantilan, ali govori da nisi u glavi rascistio sa realnoscu kao ni vecina Srba. Ne postoji idealan sistem niti Ustav.

Nije pitanje politickog sistema nego njegove primene.

Nekako mislim da u stvari nisi uspeo da artikulises svoje misli. Ono sto tebe zanima nije koji je idalan sistem, nego koji je to sistem koji ce Srbe naterati da postanu demokratiji bliza nacija. Jel tako?

To je vec pitanje drustvenih vrednosti i primene zakona a ne politickog sistema. Da je ovaj narod normalan on pre svega posle ovih osam godina ne bi dao SNS-u vise od 10% glasova. Dalje ovaj narod bi iznedrio neku drugu opoziciju a ne bi se hvatao za pacove tipa Jeremic, ona budala iz DSS-a ne znam ni kako se zove i ostale istrosene i dokazano nesposobne politicare.

Moj odgovor nije politicki sistem nego prosvecivanje i obrazovanje tj sveopste kultivisanje naroda. Dok se to ne desi nasa politika ce samo biti arena borbi za privilegije a glavna oruzja ce biti lazi.

Sve u svemu nasa nacija (kao i sve balkanske nacije) su izgubljene za demokratiju i slobodnu ekonomiju. Iskreni opozicionari nece da se bave politikom, jer je ona besmislen nacin borbe za kultivizaciju naroda. Iskrena opozicija ce osnivati udruzenja i propagirati kulturu i obrazovanost. Dovoljno je da poslusas Vulina pet minuta da ti bude jasno kako se nas narod snalazi u demokratiji. Koji god sistem ili uredjenje bilo.

Odgovor na tvoje pitanje je nebitan.
Jedino boldovano je priblizno tacno , ali to zadire u ljudsku psihologiju. Kad bi ti bio na vlasti , izbrisao bi ranije kriterijume i ponasao bi se slicno onome sto si naveo kao negativno.Brzo bi ti zbog svoje inteligencije druge smatrao nizim od sebe ,tako da ne bi odmakao daleko od njih
.........................................................................................................................................................................................
Ostalo nisi pogodio.

Problem sa vecinom forumasa je sto ne shvataju sta pricaju, a misle da su jasni kod onoga sto pricaju..
Sa druge strane, ja verovatno drugima izgledam nejasno sta pricam, ali ja iz prakse znam da ono sto pricam ja bukvalno poptuno i pokrijem, takav mi nacin razmisljanja i posmatranja..
Ne razmisljam u tackama nego u krivinama, tj fontofski receno , ne razmisljam u rasteru nego u vektorima...

Tako da se moze ocekivati najmanje ono , jedno mislio da moze, ispalo drugacije, a najgore je, ako bude promenila ih vlast...
Forumasima nije blisko da uz svaku tvrdnju vezuju i domen vazenja....cak i kad su programeri , ne razmisljaju tako....

Back