Id - Ego - Superego

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Id je sastavljen od bazičnih instinktivnih impulsa i strasti. On operiše po principu zadovoljstva. Id želi, teži, prepun je energije za akciju, ali nema nikakvu organizaciju. Za zbivanja u Idu ne važe logički zakoni razmišljanja, pre svega zakon protivrečnosti. U njemu postoje suprotna stremljenja jedno pored drugog, a da se ne potiru, niti oduzimaju.

Ego - dio ličnosti koji je u sadejstvu sa spoljnjim svijetom. To je zapravo sinonim za ono što u svakodnevnom životu označavamo pojmom -Ja, moja ličnost. Ego operiše po principu realnosti. Ima zadatak da procjenjuje realnost, situacije za izvršenje Id-ovih i drugih prohtjeva, Funkcionisanje Ega je pod uticajem:
a)impulsa iz Id-a; b) Superega; c)Socijalne sredine
Ego ima zadatak da izvrši sintezu potreba ličnosti, sažimanje i ujedinjavanje duševnih zbivanja. On zastupa zahtjeve spoljnjeg svijeta,a istovremeno želi da vjerno služi Id-u. Na Ego stalno motri i strogi sudija Nad-Ja, koji zahtjeva određene norme ponašanja bez obzira na potrebe realiteta i Id-a. Uloga Ega je veoma značajna, pa zato savremena ego-psihologija smatra tzv. slab Ego ključnim faktorom u nastanku mnogih duševnih oboljenja.

Superego- predstavlja sistem vrednosti. On uključuje u sebe restrikciju instinktivnog ponašanja nastale socijalnim zabranama ili nastale identifikacijom sa roditeljima i njihovim zabranama iz ranog djetinjstva. Superego ima funkciju i samoposmatrača i savjesti, a nosilac je Ja ideala, sa kojim se Ja upoređuje i koje teži da dostigne. Važna funkcija Superega je i potiskivanje. Potiskivanje je ili djelo Superega, ili to po njegovom nalogu čini Ego koje mu je u tom slučaju pokorno.

Toliko o uvodu. Rasprava o ovakvoj podjeli ličnosti, kao i o svakom pojedinom djelu, o konfliktima između pojedinih djelova je otvorena. Da naučimo nešto više o Id-u, Egu i Superegu?!

Ovo je deklarisao Frojd, kojeg ja smatram seksualnim manijakom. :) Inace, isti je smatrao da sva covekova energija potice od dva covekova nagona, a to su nagon smrti i erotski nagon. Upravo ta energija jeste id, ona je amoralna, ona je nasledjena. Id se odnosi na sve potrebe koje covek treba da zadovolji, bez obzira na sredstvo, jer ne ukljucuje razum. Njegova kontrola jeste upravo ego, odnosno "razum". Superego je drustvena strana jednog coveka, odnosno potencijalne zabrane koje on ima kao roditelj na primer.

To je jedan ciklus, gde se razum bori sa osecajem. Isto je bitno napomenuti i sentimente, odnosno "savesne situacije", gde smo svesni da radimo nesto lose, ali su propraceni osecajem straha recimo. Primer za to jeste bezanje od kuce, bojeci se da nas roditelj ne primeti.
Instinkt vs refleks takodje.

Kao sto sam rekla... Frojd je previse naglasavao covekovu seksualnost, podelio ju je na fiktivnu, oralnu i analnu. Ove poslednje dve su poznate, ali je interesantno da je fiktivna upravo ona koju imamo prema roditeljima oko cetvrte godine zivota. Inace, ja nisam bas po sebi primetila da je ovo obavezna faza. :)

I sad tu prica ide i ka Elektrinom i Edipovom kompleksu, ali time bih se vec odmakla od teme, tako da cu stati.

Za početak - prepoznajete li ove djelove ličnosti kod sebe i kako bi ih opisali?
Oko se čega često dvoumite, između onoga što znate kako trebate uraditi i onoga što želite da uradite, između dvije želje ili između odluke da radite pravedno (ili nepravedno) iako to ugrožava vaše dostojanstvo ...

Hmmm....Nisam bas nesto informisan o jasnim funkcijama ova tri ljudska "sastojka" ali ako je bas tako kako si stavila u uvodnom postu....:think: onda tu nesto ne stima. Prvo, ego nije u vezi sa realnoscu. U najvecem broju slucajeva, ego ne dozvoljava ljudskom umu da vidi realnost. Drugo....nisam siguran kako se nedostatak jakog ega tj. jakog JA moze posmatrati kao dusevno oboljenje. Postoje sistemi i sistemi koji upravo rade na nekoj vrsti ukidanja ega (ovaj termin ukidanje nije bas najsrecniji ali ne mogu naci ni jedan bolji jer nije u pitanju ni potiskivanje, ni unistavanje.....) jer realnost vidimo tek kada nasim umom ne dominira to JA.
To JA je najveci izvor bola, nesrece, patnje....itd. Zapravo, ego tj. JA realno ne postoji. To je nesto sto se formira odrastanjem putem misaonog procesa a ni super ego nije nesto mnogo bolji. Znaci, ostaje Id kao nesto realno a ego i super ego kao nesto sto se neprirodnim putem formira. Ne zelim da kazem da su ego i super ego nesto lose ali se ne treba poistovetiti sa time jer umeju naneti bol a ne skoro nikada ne daju realnu sliku stvarnosti.

Hmmm....Nisam bas nesto informisan o jasnim funkcijama ova tri ljudska "sastojka" ali ako je bas tako kako si stavila u uvodnom postu....:think: onda tu nesto ne stima. Prvo, ego nije u vezi sa realnoscu. U najvecem broju slucajeva, ego ne dozvoljava ljudskom umu da vidi realnost. Drugo....nisam siguran kako se nedostatak jakog ega tj. jakog JA moze posmatrati kao dusevno oboljenje. Postoje sistemi i sistemi koji upravo rade na nekoj vrsti ukidanja ega (ovaj termin ukidanje nije bas najsrecniji ali ne mogu naci ni jedan bolji jer nije u pitanju ni potiskivanje, ni unistavanje.....) jer realnost vidimo tek kada nasim umom ne dominira to JA.
To JA je najveci izvor bola, nesrece, patnje....itd. Zapravo, ego tj. JA realno ne postoji. To je nesto sto se formira odrastanjem putem misaonog procesa a ni super ego nije nesto mnogo bolji. Znaci, ostaje Id kao nesto realno a ego i super ego kao nesto sto se neprirodnim putem formira. Ne zelim da kazem da su ego i super ego nesto lose ali se ne treba poistovetiti sa time jer umeju naneti bol a ne skoro nikada ne daju realnu sliku stvarnosti.

Bas naprotiv. To je id sto ti govoris.

Za početak - prepoznajete li ove djelove ličnosti kod sebe i kako bi ih opisali?
Oko se čega često dvoumite, između onoga što znate kako trebate uraditi i onoga što želite da uradite, između dvije želje ili između odluke da radite pravedno (ili nepravedno) iako to ugrožava vaše dostojanstvo ...

Da, ali ja to sve posmatram kompleksno...
Hajde, da to posmatramo na jedan prostiji nacin:

- temperament jeste emocionalni nacin ponasanja, odnosno ono sto zelimo da uradimo.
- karakter je moralna, razumska osobina, koja nam istovremeno pomaze da ostvarimo ono sto zelimo.
- sposobnosti
- telesne osobine, odnosno utisak koji drugi imaju o nama.

Ove dve poslednje i nisu toliko bitne sad.

Cesto se desava da je covek previse temperamentan, i da ne zna da stane na loptu, sto se kaze... ide glavom kroz zid, jer u trenutku nema sposobnost da smisli najracionalije resenje, tako da ga drugi ne smatraju nemoralnim, ali u isto vreme, da on sebe ne bi smatrao nemoralnim. Da ne dopusti da mu id pobedi ego, a da se to sve usaglasi sa superegoom.

Sa druge strane, cesto razmisljamo da smo trebali drugacije da regujemo, nego sto smo reagovali.

Bas naprotiv. To je id sto ti govoris.

Nije :D Id se ponasa prirodno sve dok ne odrastes vremenom i sakupis dovoljno informacija o svom postojanju i ne ukljucis logiku koja je odgovarajuca prikupljenim informacijama - ali ne zaboravi da nemas sve informacije, vec samo one dostupne tokom tvog odrastanja od strane tvog okruzenja. Nakon toga, Id gubi funkciju jer ga ego potiskuje. Tada nastaje "JA'' i nastaje "MOJE". I tada nastane gubitak vidjenja realnosti. :D Malo dete o sebi prica u trecem licu. Dokle god o sebi prica u trecem licu, dete se ne plasi nicega jer nema identitet koji moze biti povredjen. Nakon formiranja ega, nastaje i licnost....tada nastaje i strah. On nije nesto lose ali nam uglavnom nanosi patnju. Ako pozajmis automobil od prijatelja i neko ga udari, osetices jednu vrstu osecanja. Ako pak neko udari tvoj automobil, osetices nesto skroz drugo. Provali to i provalices zbog cega ego ne dozvoljava da vidimo realnost.
Mogao bih dosta o ovome pisati ali nije to to. Moras sama doci do toga da uvidis da te ego odvlaci od realnosti. Napusti ego i novi svet se otvara pred tobom.

P.S. Da, da bi bilo mnogo jasnije treba naglasiti da imamo relativnu realnost i apsolutnu realnost. Ego nam daje jasnu sliku relativne realnosti ali nam zaklanja apsolutnu realnost ;) Sad je bolje :)

Poslednja izmena:
Mogu ljudi pricati za Frojda sve najgore a mogu ga i velicati ali ono sto je cinjenica i sto ce svaka normalna i strucna osoba u ovoj oblasti reci jeste da je on nesto doprineo. Njegov koncept mehanizama odbrane danas se koristi u svim mogucim psihoterapijskim skolama, pod ovim ili onim nazivom. Njegova podela licnost je takodje, po meni (a ocigledno i po Katelu koji je ova tri faktora dobio u procesu faktorske analize i Transakcione analize koja ove tri instance zapravo samo malo drugacije zove i opisuje) jedna od boljih podela licnosti. Cesto prepoznam kod sebe porive id-a, ega i Super ega, iako naravno, i ova podela ima svojih mana. Recimo, za osobe koje su izvrsile ubistvo smatra se da ne poseduju adekvatno razvijen super ego, no ima ljudi koji upravo ubijaju iz odredjenih moralnih ideala i principa, sadrzanih u super egu.

Poslednja izmena:
Ego je po meni integrativni faktor i u tom svjetlu 'slab' ego vodi pojavi psihičkih oboljenja..ukoliko ne može da izvrši sintezu želja, impulsa iz Id-a i zahtjeva (jer Superego zahtjeva i to mu je primarna osobina) nastaju manifestacije prije svega anksioznosti.
Id želi, želi mnogo i to mnogo je većinom i potisnuto i to kod svih 'normalnih' - sa normalnom sposobnošću čitave ličnosti (odnosno kvalitetom neurotransmiterskih supstancija) da potisne masu impulsivnih sadržaja. Određene vitalne želje, instinkti prodiru do Ega i Superega koji zatim 'rješavaju' predstavljeno. Superego ima 'gotovo' rješenje u vidu prihvaćenih, formiranih ili preuzetih formi od roditelja (u djetinjstvu),a Ego treba da te formirane i izdvojene norme (važnost odgoja i formiranja Superega!) uskladi sa željama, impulsima iz Id-a.
Ja smatram da slab 'Ego' potiče, odnosno formira se još u djetinjstvu ukoliko mu se roditeljskim neadekvatnim zabranama i ne dozvoli da se razvije..ukoliko se naglasak stavlja na Superego (ono usvojeno, preslikano, rigidno) što istovremeno dozvoljava Id-u da izbacuje stalno nove impulse na površinu jer integracije jednostavno nema...kao 2+2 a riješenje ne može da se dobije...
Dakle nije jak Ego ono što smeta...nego jak Superego potpomognut impulsima iz Id-a ... koji daje demagogiju...
Ego je prije svega inteligencija..ego razmišlja..rješava jednačine,a Id i Superego daju gotove zahtjeve odnosno odgovore ...
Toliko za sada ....

Vise puta sam naglasio da ja ne razumem podelu id ego superego.
U ovoj temi cu ignorisati tumacenje shadowsa a uzimati tumacenje tgdanijele.
Moram tako inace ce smesa biti totalno haoticna.

E u pocetnoj postavci ja ne prepoznajem svoje delove.
A kad bih krenuo da nesto trazim,verovatno bih licnost trazio u idu , ne u egou.
Ego mi ovako definisan vise lici na personu publica a to je deformisana predstava pojedinca radi norme okoline i pripadanja subkulturi.
Superego je tek muljaza bez premca.
Superego ovako postavljen ispada mesavina persone publica (iako to nije receno,ali tako funkcionise covek) oblikovanja i pojedinacnih moralnih normiranja.
Iliti skup socioloskih i psiholoskih normiranja.

Ono zasto ja ne razumem ovaku podelu je zato sto ona predstavlja grupisanje, simptomatsko grupisanje, rekli bi u lecnickom recniku.
A ne funkcionalno grupisanje ili kauzalno grupisanje, po zakonitostima funkcionisanja i uslovljenostima.

To je mozda i ok , ako se uzme da je to bio pocetak psihoanalize, i da se pre toga psiha tretirala kao svi smo mi isti samo zavisi hocu li biti brzi da zabijem pijuk u tvoju glavu.

Venecija jeste interesantna kao jedan socioloski i psiholoski geto primer.

A mozda je ovo samo utisak koji je povrsno stvoren na osnovu recenica ovde i onde, kao sto nice gledan iz recenica ispada anarhista u srcu i racionalista u analizi, a ustvari je obrnuto , racionalista i emocionalista u srcu i racionalista u analizi, na zalost realnost cini da unutrasnji optimizam kada se uslovi realnoscu postaje pesimizam.

NE znam da li mozemo ego povezati sa voljom....a nesto moramo i sa samozastitom.
U duhu pacijenata, imamo totalno razbucan id , ne u pocetku , ali tek je razum razbucan pa onda ide ka idu...

I takva situacija se moze lako razlozno objasniti drugim sistemima, ali ovim nikako
Tj jadan je onaj koga budu ovim sistemom objasnjavali.
Jer i dok je id dovoljno zdrav da se na njega osloni , strucnjak ce ga ubedjivati da je sve to povezano i da je sve bolesno i trulo i tako ga razbucati do daske...
Ono sto ja zovem psihologika je cudno ali jednostavno orudje.
Problem je sto ljudi imaju egocentricno razmisljanje.Pa i psiho i logiku tumace kao psihu kao ja , logiku kao ja.

Kakve veze ovo ima sa egom iz gornjeg primera.
Zar gornja podela nije finija?..Samim tim mozda i tacnija?
Ja mislim da su kola krenula u pogresnom pravcu.
Kad otkazu kocnice, onaj koji gleda sve kroz simptome kaze kuku lele, jer ono sto je trebalo da radi ne radi...
Onaj koji to ne radi,on koristi sta moze da se zaustavi...ukljucujuci i voznju po vrucem delu , promene pravca i bocno dodirivanje.
Za razliku od prvog koji ceka zid u koji da se zakuca ili dizalicu koja ce ici istom brzinom i uhvatiti ga i zaustaviti.
Prosto receno povezane pojave su preko ove teorije uzete kao uzrocno posledicne, a onesu samo sporedno povezane preko drugih relacija.
To je moja zamerka.
Mada kazem totalna sam neznalica sta je orginal Frojdove i jungove ideje.

:D Sav se pogubim kada krenem da citam objasnjenja o egu, id-u i super egu :D Nacin na koji covek koristi sve te svoje "potencijale" mi je jasan....samo sto objasnjenje sa uvodjenjem ovih termina suvise komplikuje stvari.

Odakle dolazi zelja detetu za igrackom? Da li iz ID-a ili je nesto drugo u pitanju? - pitanje je upuceno strucnim licima :)

Id je bezobzirno zadovoljenje sebe, Superego je iskljucivo zadovoljenje drugih, Ego pravi kompromis....znaci da covek ne moze da se osloni iskljucivo na Id ili Superego, u oba slucaja nastupice oboljenje.:think:
Ti ovo po teoriji frustracije kao kontrole zelje.

Ali ja mislim da svi koji stvarno veruju u ovo jesu iskljucivi sebicnjaci sa naglasenom mimikrijom.
Inteligencija je dovoljna da covek shvati da bezobzirno zadovoljenje sebe ne mora biti bezobrazno zadovoljenje sebe.

Covek spava....i lenj je....dve dovoljne stvari za obrazno bezobzirno zadovoljenje sebe.

Ovako kako si u sebi mislio, a ne kako si rekao , ispada da su id, ego i super ego moralne kvalifikacije ili da imaju jako uporiste u takvom sagledavanju.

Ti ovo po teoriji frustracije kao kontrole zelje.

Ali ja mislim da svi koji stvarno veruju u ovo jesu iskljucivi sebicnjaci sa naglasenom mimikrijom.
Inteligencija je dovoljna da covek shvati da bezobzirno zadovoljenje sebe ne mora biti bezobrazno zadovoljenje sebe.

Covek spava....i lenj je....dve dovoljne stvari za obrazno bezobzirno zadovoljenje sebe.

Ovako kako si u sebi mislio, a ne kako si rekao , ispada da su id, ego i super ego moralne kvalifikacije ili da imaju jako uporiste u takvom sagledavanju.

El me ti opet cascavas ili mi se samo cini? :lol: :lol:

Bezobzirno znaci bez obzira prema drugima, bez obaziranja na druge. Bezobrazno moze biti element bezobzirnog i najcesce jeste. Ne moze biti bezobrazno iz ugla Ida, jer je on nesvestan tudjih potreba, vec samo svojih. Ali drugi ce bezobzirnost smatrati i bezobraznim.

Nisam mislio na tebe...
Cak mislim da kao idealista ne vidis i da se nadas da je tako...
Neka vrsta idealiste...nesto nalik meni u srednjoj pa mi je film zivot je lep bio bljak.Nebitan, ruzno vadjenje patoloskog pored lepote zivota..

A to jeste neki egocentricni pogled, nepatoloska licnost misli da su sve nepatoloske, a nisu.

A uz tvoje objasnjenje , sa kojim se slazem, ide pitanje....

Ima li coveka bez IDa......?

I dokle mislis da se prostire id, na zelje o boji carsava na krevetu?
Sve ili nista....nema kod ida trte mrte....onako kako ste ga opisali...

Evo recimo ovako ...
Ego i Superego se formiraju tek oko 6-7 godine (zanimljivo tada se polazi i u školu..)..Tačnije definitivno se formiraju, što znači da je taj period - od rođenja do 7.godine, veoma važan za stvaranje 'jakog' ega...neko je spomenuo igračku..da djete u početku ima samo Id ...
Ovo jeste funkcionalna podjela..Ako krenemo od djetinjstva preuzeti roditeljski stavovi nisu još podložni samoanalizi (a koliko su i kasnije, pitanje je..) međutim djete zna da razmišlja, što se od njega i traži, ali kada treba odlučiti recimo - S kim se družiti - ... u zavisnosti od stavova roditelja po tom pitanju, djete će i izabrati ..Znači mnogo normi je preuzeto i određeno stavom roditelja ...kasnije mogućnost razmišljanja, logičkih funkcija, učenja iz iskustva se povećava - Ego jača (ili bi trebao) ... Superego se izdvaja na osnovu ovih sintetičko-analitičkih Egovih funkcija kao definitivan stav šta je dobro, a šta nije (stavovi iz djetinjstva se znači modifikuju u većoj ili manjoj mjeri, zato mislim da 'neke' norme - moralne treba formirati u ranom djetinjstvu i ako se već stavlja akcenat na nešto, onda bi to trebalo biti to ...međutim roditeljski akcenat ima široki spektar i svako od nas ima nešto što je iz djetinjstva uticalo na analitičku sposobnost Ega tako da Superego stavovi nisu čisti proizvod Ega, nego i Superega djeteta...)
Dakle tako formiran Superego kod odraslog ima funkciju norme, pravila - ono što je Ego najbolje znao postaviti kao 'Vodilju svoga života' ..
Id su instinkti (nagoni), želje proistekle iz nagona - za ishranom, životom, seksualni, roditeljski u vidu želje za formiranjem porodice, socijalni - nagon čopora, nagon za igrom, za takmičenjem, altruistički, radoznalost...Namjerno sam nabrojala sve da bi imali predstavu šta to sve dolazi iz Id-a ....
Na sve ove nagone roditelji su uticali utiskivanjem svojih stavova djetetu (to sam već objasnila), i Ego je kasnije na osnovu prvobitno urezanog i vlastitih racio sposobnosti formirao vrijednosti ...
Ovi impulsi, nagoni tj. instinkti (ova dva pojma uzimam kao sinonime) stalno djeluju na nas, našu ličnost, tj. Ego ... Ego je formirao svoj stav prema recimo seksualnom nagonu ili roditeljskom (recimo naša ličnost formira porodicu) i u slučaju novih seksualnih instikata, stav je definisan - Superego je u saglasnosti sa Egom i impulsi se potiskuju ...
Međutim nemaju svi tako formiran Ego i Superego (na osnovu iskustva, racia, roditeljskih stavova) tako da rješenja zavise od Ličnosti ...

Pokušajte samoanalizirati kakav je vaš odnos prema impulsima koji dolaze iz Id-a, tj. vaš odnos prema vašim instinktima - recimo nagon za takmičenjem - ili bilo koji drugi ..ono što smatrate 'Životnim vrijednostima' je Superego i određuje vaš stav prema takmičenju (manja ili veća važnost)..zbog čega to smatrate je Ego i to je temelj..to ste vi i tako ćete se odrediti i prema takmičarskom nagonu ... ( ovo određenje sad može biti jače ili slabije s obzirom na jačinu Ega ...odnosu prema vlastitom Superegu koji je naveden na početku kao faktor psih. bolesti ukoliko je formiran na neadekvatan način )

Super, sad znam da je ego id teorija samo licna projekcija kod frojda.

Ovo sto je poslednje napisano toliko nije tacno ali je tacno za neke ljude, tj poklapa se sa tacnim.
Ova teorija id ego superego je mislim prevazidjena, najblaze receno.

To sto pricam je zasnovano na mnogo sitnica npr neusmeravanje deteta na smes ne smes, nego opasno bezopasno.
Pa imate slucaj okruzenja koje je zasticeno , pa onda roditelj ne usmerava dete po pogledu izgradjivanja socijalne licnosti deteta.

Zatim ova teorija potpuno pada u vodu kad se uzme zavisnost i uslovljenost dogma,poslusnost-istrazivac,divljina.

Pa jednostavan uticaj koji razvoj kombinatorike ima i to u 9,10godini ce ovdeostati nezapazen a drasticno ce promeniti osobu.
Zatim tehnike razmisljanja, pa tehnike misljenja,pa traume socijalne prirode nastale naknadno,koje mogu da dovedu do totalne promene ekstro intro.

Nisam mislio na tebe...
Cak mislim da kao idealista ne vidis i da se nadas da je tako...
Neka vrsta idealiste...nesto nalik meni u srednjoj pa mi je film zivot je lep bio bljak.Nebitan, ruzno vadjenje patoloskog pored lepote zivota..

A to jeste neki egocentricni pogled, nepatoloska licnost misli da su sve nepatoloske, a nisu.

A uz tvoje objasnjenje , sa kojim se slazem, ide pitanje....

Ima li coveka bez IDa......?

I dokle mislis da se prostire id, na zelje o boji carsava na krevetu?
Sve ili nista....nema kod ida trte mrte....onako kako ste ga opisali...

Hm, :think: Zivot je lep, mi je bio jedan upecatljiv i dobar film, koji sam gledala dok sam isla u......srednju skolu.
A sto se tice boldovanog......dobro, kako kazes, necu nista da osporavam, ni da se mesam. :lol::lol:

:worth: :worth:

Uvek sam mislila da je sam Frojd zapravo.....pacijent.

@tema Ispadne da je Ego je nista, jer je samo marioneta kojom upravljaju Id i Superego.

edit Ego je jos i stalno pod stresom.

Čitava ličnost jeste pod stresom ... ukoliko Ego kao integritet, centar, temelj..oslabi zbog stresa (tj.različitog kvaliteta neurotransmiterskih spojnica,urođeno ili pod nekim traum. iskustvom), oslabit će i superego, u depresivnim manifestacijama slabi i Id..u anksioznim ne mora...

NE znam da li mozemo ego povezati sa voljom....a nesto moramo i sa samozastitom.
U duhu pacijenata, imamo totalno razbucan id , ne u pocetku , ali tek je razum razbucan pa onda ide ka idu...

I takva situacija se moze lako razlozno objasniti drugim sistemima, ali ovim nikako
Tj jadan je onaj koga budu ovim sistemom objasnjavali.
Jer i dok je id dovoljno zdrav da se na njega osloni , strucnjak ce ga ubedjivati da je sve to povezano i da je sve bolesno i trulo i tako ga razbucati do daske...
Ono sto ja zovem psihologika je cudno ali jednostavno orudje.
Problem je sto ljudi imaju egocentricno razmisljanje.Pa i psiho i logiku tumace kao psihu kao ja , logiku kao ja.

Kakve veze ovo ima sa egom iz gornjeg primera.
Zar gornja podela nije finija?..Samim tim mozda i tacnija?
Ja mislim da su kola krenula u pogresnom pravcu.
Kad otkazu kocnice, onaj koji gleda sve kroz simptome kaze kuku lele, jer ono sto je trebalo da radi ne radi...
Onaj koji to ne radi,on koristi sta moze da se zaustavi...ukljucujuci i voznju po vrucem delu , promene pravca i bocno dodirivanje.
Za razliku od prvog koji ceka zid u koji da se zakuca ili dizalicu koja ce ici istom brzinom i uhvatiti ga i zaustaviti.

Prosto receno povezane pojave su preko ove teorije uzete kao uzrocno posledicne, a onesu samo sporedno povezane preko drugih relacija.
To je moja zamerka.
Mada kazem totalna sam neznalica sta je orginal Frojdove i jungove ideje.

Ne, ali možemo sa Id-om ...
Ispoljavanje nagona nije isto kod svakoga...
U ovom slučaju nagon za životom se ispoljava strahom
U prvom slučaju nema aktivacije Ega i Superega u pronalaženju rješenja za očuvanje života, tj. ličnosti
U drugom slučaju Ego je aktiviran(i Superego)...s obzirom na svoje kvalitete pronalazi potencijalna rješenja da očuva život, tj. ličnost

Super, sad znam da je ego id teorija samo licna projekcija kod frojda.

Ovo sto je poslednje napisano toliko nije tacno ali je tacno za neke ljude, tj poklapa se sa tacnim.
Ova teorija id ego superego je mislim prevazidjena, najblaze receno.

To sto pricam je zasnovano na mnogo sitnica npr neusmeravanje deteta na smes ne smes, nego opasno bezopasno.
Pa imate slucaj okruzenja koje je zasticeno , pa onda roditelj ne usmerava dete po pogledu izgradjivanja socijalne licnosti deteta.

Zatim ova teorija potpuno pada u vodu kad se uzme zavisnost i uslovljenost dogma,poslusnost-istrazivac,divljina.

Pa jednostavan uticaj koji razvoj kombinatorike ima i to u 9,10godini ce ovdeostati nezapazen a drasticno ce promeniti osobu.
Zatim tehnike razmisljanja, pa tehnike misljenja,pa traume socijalne prirode nastale naknadno,koje mogu da dovedu do totalne promene ekstro intro.

Malo je konfuzan post ... nabacane su teze, ali da pokušam odgovoriti...
Totalna promjena ekstro intro se javlja samo u psihičkim oboljenjima...prije razumjevanja njihove psihodinamike, treba shvatiti psihodinamiku 'normalne' ličnosti ...
Tehnikama razmišljanja i mišljenja se bavi logika - funkcija jesu Ega ...
Osobe(ličnosti) se drastično ne mjenjaju izuzev ako patologija nije u pitanju...
Osuda roditelja ...primjer baš nije objašnjen...
Ne znam tačno šta sve 'smatraš' da ova teorija obuhvata ...
Ona se fokusira na ličnost, psihofiziološke i psihopatološke pojave ličnosti ...
Zadatak joj je da uoči uzrok i liječi ...
Ne bavi se društvenim osudama

Back